09-03-11

BLOOD AND HONOUR-ORGANISATOREN VEROORDEELD

blood and honour,actieDrie leden van Blood and Honour Vlaanderen zijn door de rechtbank in Veurne veroordeeld tot drie maanden cel voor de organisatie van neonazibijeenkomsten en -concerten in Bellegem en Diksmuide in 2008. Chris M. en Kristof V. kregen de celstraf met uitstel. Omwille van het zwaar gerechtelijk verleden van de derde betichte, Robby Q., kon hem geen uitstel van gevangenisstraf verleend worden. De drie zijn veroordeeld op basis van de wet tegen racisme en discriminatie. Een wetswijziging om organisaties als Blood and Honour Vlaanderen aan te pakken is niet nodig als politie en parket maar goed werk leveren. Er is alleen de wil nodig om de nodige vaststellingen te doen in de concertzaal, en die wil en durf was er de voorbije jaren al te vaak niet. Alleen al door de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen, waartoe de drie vandaag veroordeelden behoren, werden sinds 2001 in Vlaanderen 24 concerten ingericht (voor een overzicht: 1 en 2).

 

Vanaf maart 2006, toen de Nederlandse overheid een SS-heldenhuldiging van Blood and Honour Vlaanderen in Nederlands Limburg verbood, heeft het Anti-Fascistisch Front (AFF) de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, en de pers, systematisch verwittigd van de aangekondigde Blood and Honour-concerten in ons land. Vlaanderen moet niet het gastland zijn voor een heropleving van het nazisme. De ministers toonden zich bezorgd, maar zegden onmachtig te zijn om op te treden tegen groeperingen als Blood and Honour. Wetsvoorstellen werden ingediend maar verzeilden in een juridisch kluwen en apathie. Wat men verzuimde was te durven optreden op basis van de bestaande wetten tegen racisme, discriminatie en negationisme.

 

Na de Koppen-reportage van ‘Thomas Kuban’, de opiniebijdrage Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour in Le Soir en De Morgen, en op aansturen van minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V), grepen politie en parket in bij de Ian Stuart Donaldson-memorial in oktober 2008 in Diksmuide. Eindelijk beperkte men zich niet tot het zien of het verkeer rond de concertzaal nog vlot doorgang vond, maar ging men ook kijken wat er in de concertzaal gebeurde. De rechtbank in Veurne kon dan ook niet anders dan de organisatoren van deze bijeenkomsten van neonazi’s te veroordelen. Het AFF vraagt de waakzaamheid tegenover neonazi’s en andere extreem-rechtsen niet te verslappen.

 

Ten eerste. Het is niet duidelijk wanneer leden van de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen, beter bekend onder de naam van hun toenmalig tijdschrift en website Bloed - Bodem - Eer - Trouw (BBET), voor de rechtbank in Dendermonde moeten verschijnen. De aanhoudingen en huiszoekingen in deze zaak dateren al van 7 september 2006. Ten tweede. De concerten van Blood and Honour Vlaanderen waren vooral een gelegenheid voor buitenlandse neonazi’s om in Vlaanderen zaken te beleven die in eigen land moeilijker liggen. Duitse neonazi’s hebben hier echter ook grotendeels zelfstandig concerten ingericht (Ravels, Zandvliet, Kinrooi, Hotton, Nijlen…). Die kans mag hen niet meer geboden worden. Ten derde. Generaties en organisaties wisselen. De jongste jaren heeft een ‘nieuwe’ generatie Blood and Honour’ers concerten ingericht (Izegem, 5 september 2009 - Poperinge, 16 januari 2010 - Wommelgem, 30 oktober 2010). En als men zelf geen heil meer ziet in Blood and Honour-bijeenkomsten, zoekt men naar andere middelen en methodes. BBET-kopstuk Tomas Boutens bijvoorbeeld werd meermaals opgemerkt bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) dat bij haar ‘jeugdcongres’ onder andere muziekgroepen uit het Blood and Honour-circuit programmeerde.

 

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) is tevreden over deze eerste veroordeling in ons land van organisatoren van neonazi-bijeenkomsten en vraagt het nu niet weer jaren te laten aanslepen vooraleer politie en parket effectief optreden tegen dergelijke bijeenkomsten. De eerste keer dat de nodige vaststellingen werden gedaan, bleken de feiten duidelijk strijdig te zijn met het belang van de samenleving. Beluister hier de motivatie van de rechtbank. Naast met een celstraf zijn Chris M., Kristof V. en Robby Q. veroordeeld tot het betalen van een symbolische 1 euro schadevergoeding voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding dat zich burgerlijke partij stelde én het betalen van 18 568 euro onderzoekskosten.

17:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.