12-03-11

HAND-IN-HAND MET MARINE LE PEN NAAR HET BELOOFDE LAND

Volgens een opiniepeiling waarvan de resultaten vorige zondag bekend werden gemaakt, zou Marine Le Pen de meeste stemmen krijgen mochten er nu presidentsverkiezingen zijn in Frankrijk. Marine Le Pen zou 23 % van de Fransen achter zich krijgen. De Franse president Nicolas Sarkozy en de voorzitster van de Parti Socialiste (PS) Martine Aubry zouden elk maar 21 % van de stemmen krijgen. Intussen openen de media nog meer hun deuren voor de dochter van Jean-Marie Le Pen.

Het succes van Marine Le Pen is niet alleen het gevolg van haar charisma, meer nog heeft het te maken met het beleid en de voorstellen van Rechts en Links in Frankrijk. Volgens de gewezen Franse premier Dominique de Villepin, die niet langer lid is van Sarkozy’s Union pour un Mouvement Populaire (UMP), zijn de kiesintenties het gevolg van het niet aanpakken van de dagelijkse problemen van de Fransen. Oud-minister Rama Yade is evenmin verbaasd over de opiniepeiling. “Marine Le Pen geeft de toon aan voor de politieke agenda en wij (= UMP, nvdr.) volgen haar, met name over de islam.” Malek Boutih, lid van het PS-partijbureau en voormalig verantwoordelijke van SOS Racisme, vindt dat de PS haar best doet zoals een scholier die altijd op tijd op school is en braafjes zijn huiswerk maakt, maar dat is nog niet genoeg om de beste van de klas te zijn.

Zowel ter rechterzijde (staatssecretaris Marie-Anne Montchamp) als ter linkerzijde (voormalig PS-voorzitter François Hollande) wordt opgeroepen om respectievelijk de stemmen voor Rechts en voor Links niet te laten verdelen over verschillende kandidaten bij de presidentsverkiezingen. Natuurlijk speelt die verdeeldheid ter rechter- en ter linkerzijde in het voordeel van Marine Le Pen, maar wat koop je met één Rechtse en één Linkse kandidaat als die niet geloofwaardig is om een antwoord te bieden op de sociale problemen? Marine Le Pen toont zich intussen – met de hulp van de pers – als de ‘bezorgde moeder’. Op het voorbije Landbouwsalon eind februari bleef Marine Le Pen urenlang rondhangen, met de media in haar voetsporen (foto en video). Vorige week, van maandag 28 februari tot en met zondag 6 maart, ging er geen dag voorbij of Marine Le Pen was te gast bij een nationale radio- of televisiezender.

Morgen zou Marine Le Pen te gast zijn bij Radio J, het radiostation van de Joodse gemeenschap in Parijs en Lyon. Geen haar onder een keppeltje zou eraan denken om Jean-Marie Le Pen uit te nodigen bij Radio J, maar bij Marine Le Pen ligt dat blijkbaar anders. Alhoewel. Het interview bij Radio J gaat uiteindelijk niet door na veel kwade reacties van Joodse organisaties. Blijft dat Marine Le Pen zich doorgaans als een gematigde kan voorstellen, zonder daarbij evenwel af te wijken van de krachtlijnen van het FN-programma. Eerst door Bruno Gollnisch te verslaan in de strijd voor het voorzitterschap van het FN, de man van de oude contacten bij het FN en net niet veroordeeld voor negationisme. Dan door rustig maar vastberaden het FN-programma te verkondigen, terwijl het Elysee (president Sarkozy en zijn entourage, nvdr.) zich alsmaar zenuwachtiger maakt in het vooruitzicht van de presidentsverkiezingen in 2012 en de kopstukken bij de PS het vaker met elkaar oneens dan eens zijn.

Zondag 20 en 27 maart zijn er in Frankrijk kantonale verkiezingen. Het wordt de eerste echte test voor het FN onder Marine Le Pen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: le pen, frankrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.