21-03-11

TANGUY VEYS’ VRIENDEN (1)

Het editoriaal van Joods Actueel deze maand (foto 1) is gewijd aan de zaak-Tanguy Veys, door AFF/Verzet aangekaart nadat we op de Facebook-pagina van VB-Kamerlid Tanguy Veys (foto 2) een foto opmerkten van Veys op een Steun aan Israël-avond… zij-aan-zij met Michael Freilich dansend. Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, die anders wél kritisch is over het VB.

 

AFF/Verzet wordt niet met naam vernoemd in het voorwoord, maar de verwijzingen naar dit artikel zijn talrijk. De titel is weggevallen in de gedrukte versie, maar in de digitale inhoudsopgave is de titel van het voorwoord: Tanguy Veys als paard van Troije? Wij schreven eerder: “Denkt men echt dat hij (= Tanguy Veys, nvdr.) het Paard van Troije is die de beschaving gaat brengen binnen het VB?” Michael Freilich schrijft: “In sommige kringen wordt Tanguy Veys omschreven als een Filip Dewinterboy…” Wij schreven: “Veys is een Dewinter-boy.” Freilich blijft afstand houden van het VB als partij. “Maar wat dan met individuele mandatarissen?”, vraagt hij zich af.

 

Michael Freilich in zijn voorwoord: “Het is zonneklaar dat iemand als Veys, die niet tot de partijtop behoort, ook niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor de partijlijn. ‘En is het geen goed idee”, zeggen sommigen, “om deze elementen te steunen in de hoop dat zij het in de toekomst voor het zeggen hebben’? Het blijft dus een moeilijke oefening, temeer omdat als het op de islam aankomt, Veys volledig op één lijn zit met Dewinter, met uitspraken die soms balanceren op het randje tussen racisme en gerechtvaardigde ideologiekritiek. Conclusie voor mij: Het VB is de PVV van Wilders niet en Veys leunt veel sterker aan bij de tweede partij dan bij de eerste. Een cordon sanitair, dat is er jaren tegen het Vlaams Belang maar niet tegen de PVV, die de gedoogpartner is van het Nederlandse kabinet. Een gedoogbeleid ten opzichte van mensen als Veys is dan ook mijn voorstel. Geen heilige maar ook geen persona non grata van maken. Zijn steun aan Israël is hartverwarmend, maar zijn band met het VB blijft iets om steeds in het achterhoofd te houden.”

 

Vanwaar het idee dat Tanguy Veys meer PVV dan VB is, is ons een raadsel. We volgen zijn doen en laten nochtans al van toen hij nationaal secretaris was van de Vlaams Belang Jongeren. Het is niet nodig iemand te laten doctoreren op Tanguy Veys, neem het maar van ons aan: het VB is zijn biotoop met alles erop en eraan. Michael Freilich beschouwt Tanguy Veys niet als een heilige, maar blijkbaar toch als een VB’er waar zaken mee te doen zijn. Laat ons duidelijk zijn: de enige goede VB’er, is een VB’er die de partijstandpunten afzweert en opstapt bij het VB. Wij kennen ook wel VB'ers die sympathieker zijn dan anderen, maar zolang ze VB-lid blijven, legitimeren zij het optreden van die andere VB'ers en het VB als partij. En of de PVV zoveel beter is dan het VB? De voormalige Antwerpse stadsdichter, nu Nederlands Dichter des Vaderlands, Ramsey Nasr zal allicht niet op veel sympathie van Freilich kunnen rekenen omwille van Nasrs pro-Palestijnse standpunten. Maar er zit toch wel iets van waarheid in Nasrs Mijn nieuw Vaderland-gedicht waarin Nasr laat verstaan dat het ergste is “een fascist die u en mij zolang gedoogt –  zolang als hij beslist.”

 

Bij Clint is het commentaar: “Voor Joods Actueel is de PVV van Wilders een partij waar gepraat mee kan worden, terwijl het Vlaams Belang verdient nog steeds zijn cordon sanitaire, maar Tanguy Veys is de uitzondering op de regel. Deze mag gedoogd worden en is geen persona non grata. Een cordon sanitaire dat op een gatenkaas begint te lijken, dat hadden we niet van Joods Actueel verwacht.”

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veys, dewinter, wilders, cordon sanitaire |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.