20-03-11

FRANK VANHECKE KIEST VOOR N-VA. JURGEN VERSTREPEN VOOR ZWART GAT

Het was een beklijvend televisiemoment, voorbije dinsdag bij Goedele (VTM). Opende vorig seizoen Marie-Rose Morel de reeks programma's met het relaas over haar kanker, was het deze keer Frank Vanhecke die liefdevol vertelde over zijn overleden echtgenote. In maart 2009 had hij zijn liefde verklaard aan Marie-Rose Morel. Aan het Como-meer in Italië, met zicht op de Bellagio. Marie-Rose Morel antwoordde meteen positief. Frank Vanhecke uitte ook zijn waardering voor Bart De Wever, “als mens en politiek”. Op dat laatste aspect ging Goedele Liekens niet in. Gazet van Antwerpen deed het dit weekend wel.

 

“Zoals de zaken nu evolueren is de N-VA voor radicaal Vlaamsgezinden de enige nuttige stem”, zegt Frank Vanhecke in Gazet van Antwerpen. Hij overweegt geen overstap naar de N-VA. “Ik geloof niet dat ik voor Bart De Wever een meerwaarde kan betekenen. Bovendien hadden Marie-Rose en ik allebei al besloten om ons terug te trekken uit de politiek. Ik werk mijn Europees mandaat af en over twee jaar ga ik iets anders doen.” Met de top van het VB heeft Vanhecke geen contact meer. “De Antwerpse clan heeft alle macht naar zich toegetrokken en ik heb het al lang opgegeven om de eenheid in de partij te herstellen. Al mijn pogingen werden toch maar genegeerd. Er mag blijkbaar nog maar één strekking binnen het VB overblijven: die van Filip Dewinter.” Vanhecke hoopt dat de rechtse krachten vroeg of laat de krachten bundelen om de onafhankelijkheid van Vlaanderen te realiseren, maar dat kan volgens hem niet met de huidige VB-top. “Veel politici hebben de neiging om zichzelf te zien als het centrum van alles, en dat gaat zeker op voor de VB-top in Antwerpen. Als het VB in de toekomst nog een rol wil spelen in de politiek, zal er intern veel moeten veranderen. En dat zie ik nog niet zo gauw gebeuren”, besluit Vanhecke.

 

Verderop in dezelfde krant geeft Filip Dewinter nog eens een demonstratie van hoe hij zichzelf en het VB als het centrum van de wereld ziet. Hij besluit: “Bart De Wever is geen revolutionair, zelfs niet in zijn doelstellingen.” Waarop Jurgen Verstrepen gevat: “Sinds wanneer is de Vlaming een revolutionair? Zullen we eerst maar eens een referendum organiseren over de splitsing van het land? De versnippering op rechts is vooral het gevolg van de grote ego’s van Dewinter, De Wever en Dedecker, die anderen het licht in de ogen niet gunnen. Ego’s en geldkwesties, daar draait veel om. In een partij circuleert veel geld, en de toppers hebben allemaal Machiavelli gelezen. Als ze de top hebben bereikt, zorgen ze ervoor dat ze de macht en de centen dicht bij zich houden. Dat was zo in het VB, en bij LDD is het niet anders.” Dat zal zijn voorzitter niet graag lezen. Jurgen Verstrepen: “Ik kan hier toch niet als een Comical Ali gaan zitten beweren dat het goed gaat met mijn partij.” Jurgen Verstrepen kijkt uit “naar andere formules om ons liberale programma te realiseren”. Het liefst ziet Jurgen Verstrepen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 in Antwerpen een strijd losbarsten tussen één linkse stadspartij en één rechtse stadspartij. Liever dan een strijd tussen Janssens en De Wever, waarbij die twee uiteindelijk toch een akkoord maken.

 

Of er in die rechtse stadspartij plaats is voor de eigenzinnige Jurgen Verstrepen is te betwijfelen. Met de LDD-Antwerpen zijn we alleszins aan het einde van het verhaal. Jurgen Verstrepen: “Ik ben de enige mandataris in Antwerpen en het enige parlementslid. Verder is er nauwelijks een lokale werking. Je moet realistisch blijven. Er zijn nu met Janssens, De Wever en Dewinter drie pitbulls die vechten om één been, daar kan LDD alleen niets tegen beginnen.” De kans is dus groot dat Verstrepens politieke carrière eindigt met zijn mandaat als Vlaams parlementslid in 2014. Jurgen Verstrepen is dan 48 jaar. Niet te jong maar ook niet te oud om te verhuizen naar Patagonië of de Stille Zuidzee, lijkt ons. Filip Dewinter blijft intussen hetzelfde doen als altijd. Filip Dewinter: “We blijven hameren op onze drie speerpunten: de Vlaamse onafhankelijkheid, de islamisering en immigratie-invasie, en een harde aanpak van de criminaliteit. (…) En verder spelen we in op de zogenaamde anti-politiek, het sentiment van de talloze mensen die het allemaal beu zijn en die een alternatief willen voor de Bende van Negen die nu aan de onderhandelingstafel zit.”

 

Aan opstappen denkt Dewinter niet. “In Frankrijk heeft Jean-Marie Le Pen het volgehouden tot zijn 84ste. Aan het eind had hij nog maar 4 procent over, maar nu heeft zijn dochter Marine de fakkel overgenomen en die steekt met 23 procent zelfs Sarkozy voorbij. Ik maak me dus geen zorgen over onze toekomst. (…) Ik ben overigens pas 48 jaar, ik kan nog wel mee. En wij hebben een uitstekende lichting jongeren in huis, die we voor de lokale verkiezingen van volgend jaar gaan lanceren.” Krijgt Barbara Bonte in Antwerpen dan toch nog een kans om meer te worden dan partijbediende en voorzitster van de Antwerpse Vlaams Belang Jongeren? Op 25 maart 2009 voorspelde Filip Dewinter in Knack: “Binnen dit en tien jaar wordt ze een belangrijke politica.” Of het VB tegen dan nog een belangrijke politieke partij is, is natuurlijk nog wat anders.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, n-va, verstrepen, dewinter |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.