29-03-11

FN: DE TWEE GEZICHTEN VAN EEN FN-KANDIDAAT

Bij partijen als het VB en het FN loopt men altijd wel het risico dat een lid een Hitler-aanhanger blijkt te zijn. Voor het VB was dat laatst nog het geval met Kristof V., kandidaat op de VB-lijst in Bree in 2006 en onlangs veroordeeld als Blood and Honour Vlaanderen-organisator. Bij een huiszoeking vond men foto’s van Kristof V. in Hitler-groet.

 

Tussen twee verkiezingsronden in kwam Alexandre Gabriac, FN-kandidaat in Grenoble-6 (foto 1), in een lastig parket. Bij de eerste kiesronde had hij met 20,3 % van de stemmen de drempel van 12,5 % van de stemmen overschreden om te kunnen deelnemen aan de tweede ronde. Hij was in die tweede ronde de enige tegenkandidaat voor een socialistische kandidaat. Vrijdag 25 maart publiceerde de Nouvel Observateur online evenwel een foto waarop Gabriac met een vriend de wereld met gestrekte arm groet tegen de achtergrond van een nazi-vlag (foto 2). Volgens Gabriac was het een fotomontage om hem in diskrediet te brengen, en op het nationale FN-secretariaat geloofde men aanvankelijk die uitleg. De foto komt echter uit een reeks gelijkaardige foto’s, en er is nog een foto bekend waarop Gabriac bij een andere gelegenheid de Hitler-groet uitbrengt.

 

Het was aanvankelijk de bedoeling dat een disciplinaire commissie bij het FN gisteren, dus na de tweede stemronde, een en ander zou onderzoeken. In de loop van vrijdag rees echter ook bij het FN het vermoeden “dat de foto wel eens echt zou kunnen zijn”. Steeve Briois, secretaris-generaal van het FN, zei de andere foto van Alexandre Gabriac in Hitler-groet – in oktober 2010 gepubliceerd door het antifascistisch netwerk Reflex – niet te kennen. Vrijdag werd Gabriac dan toch buitengegooid bij het FN. Dat hij in de strijd voor de opvolging van Jean-Marie Le Pen als voorzitter van het FN partij trok voor Marine Le Pens tegenkandidaat, Bruno Gollnisch, heeft waarschijnlijk ook wel geholpen bij de beslissing van de nieuwe FN-leiding.

 

Bij de tweede stemronde zondag haalde Alexandre Gabriac desondanks nog 24,3 % van de stemmen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.