04-04-11

HELE VB-AFDELING WEG

Werd in Kalmthout donderdagavond de VB-gemeenteraadsfractie ineens gehalveerd, in het Limburgse Houtalen-Helchteren houdt de hele VB-afdeling er vanaf volgend jaar mee op (foto 1: het verlaten koolmijngebouw van Houthalen). 

 

“We doen ons uiterste best om ons in Houthalen-Helchteren goed te profileren”, zegt plaatselijk VB-voorzitter Ludo Diliën in Het Belang van Limburg. “Maar keer op keer slaagt de nationale partijleiding er in om afkeer op te wekken", vervolgt Deliën. "Dat merken wij als basismilitanten maar al te goed. Vooral de harde lijn van de partij steekt ons stokken in de wielen. Die heeft geleid tot het cordon sanitaire, waardoor we vandaag geïsoleerd zijn.” In de gemeenteraad werkt het VB in Houthalen-Helchteren naar eigen zeggen goed samen met oppositiepartij CD&V. Dit jaar blijven Diliën & Co nog onder de VB-vlag, maar naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar trekken ze onder de benaming ‘Uw Gemeente Belang’ (UGB). “Pas op”, waarschuwt Diliën, “we blijven achter een streng asielbeleid staan. Daarnaast zullen ook lagere belastingen een speerpunt in ons programma zijn.” Maar de last van het nationale partij-imago wil Diliën van zich af gooien. Ludo Deliën is, naast plaatselijk VB-voorzitter, ook de fractieleider van het VB in de gemeenteraad van Houthalen-Helchteren. De twee andere VB-gemeenteraadsleden in Houthalen-Helchteren, Nathalie Tielens en Carine Achten, stappen samen met Diliën op bij het VB.

 

Het VB heeft in Houthalen-Helchteren al een waar brokkenparcours achter de rug. In 2003  moest plaatselijk VB-boegbeeld Remie Timmers opstappen na racistische uitspraken. In eerste aanleg werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel. De nationale VB-partijleiding vond het niet nodig om Timmers voor zijn racistische uitspraken – volgens hem kan je beter Turken dan vleesafval in een container gooien – uit het VB te zetten. In beroep werd Timmers veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan de helft effectief. Ander plaatselijk VB-boegbeeld John Vrancken stapte in 2008 over van het VB naar LDD, maar was in 2009 alweer weg bij LDD. Het is natuurlijk relatief, maar volgens een parlementair rapport van Het Belang van Limburg was hij de beste van de Limburgse VB-parlementsleden. Een ander haantje-de-voorste uit Houthalen-Helchteren, Bob De Wispelaere, stapte eveneens van het VB over naar de LDD, maar is daar nu ook weg. Beiden zetelen nu als 'onafhankelijken'. Vrancken als gemeenteraadslid in Houthalen-Helchteren; De Wispelaere als provincieraadslid.

 

In Houthalen-Helchteren heeft het Belgisch leger een groot oefenterrein voor schietoefeningen. Na de oefeningen verspreiden wolken van buskruit zich blijkbaar over de plaatselijke bevolking, minstens over de plaatselijke VB’ers. (Foto 2: VB-protest tegen de opening van een asielcentrum in Helchteren, 27 november 2010.)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, houthalen-helchteren, limburg |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.