31-03-11

't PALLIETERKE OVER HET AFF, LUC TUYMANS EN HISTORICI

Het meest gelezen AFF/Verzet-artikel van vorige week is niet Tanguy Veys’ vrienden (1) of (2), Filip Dewinter te gast bij Anderlecht, op kosten van bpost of VB: Tirade tegen militaire interventie, om ze goed te keuren, maar “Het Vlaams-nationalisme is gesticht door de Duitsers”. Met dank aan onder andere Koenraad Elst en Geert Van Cleemput die het artikel beiden op hun Facebook plaatsten. Koenraad Elst is onder meer columnist bij ’t Pallieterke en zelfverklaarde islamoloog die één van de sprekers was op het VB-colloquium op 6 juni 1992 waar het beruchte zeventigpuntenplan van Filip Dewinter werd voorgesteld. Geert Van Cleemput is voormalig hoofd van de VB-studiedienst en auteur van Vlaams Geblokkeerd.

 

Ons artikel was anders niet meer dan het kort melden (a) dat Knack de volgende maanden met bijlagen uitpakt over het leven in een aantal Vlaamse steden onder de nazi-bezetting, (b) dat in de eerste aflevering historicus Lode Wils over zijn oorlogsjaren in Antwerpen vertelt, en erop wijst dat het Vlaams-nationalisme haar oorsprong vindt in de Flamenpolitik van de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog, (c) dat daar een heuse doctoraatsverhandeling over bestaat die binnenkort bij het Davidsfonds uitgegeven wordt, (d) dat in VB-kringen de opmerking van professor Wils weggehoond wordt maar het misschien toch interessant is om eerst eens die doctoraatsverhandeling te lezen. That’s all. Bij ’t Pallieterke maken ze ervan: “Geschiedenis? Een truc om politiek te scoren, bewijst de oude zeurpiet en professor geschiedenis van vervlogen tijden, Lode Wils. Die voert al decennia een strijd tegen het nationalisme in Vlaanderen, dat hij met alle middelen, ook de meest onnozele, verdacht maakt. Het Antifascistisch Front juicht hem van harte toe (zie de webstek).”

 

Bedankt voor de reclame voor onze “webstek” maar Lode Wils toejuichen was het verste van onze gedachten. We vonden de stelling van Lode Wils opvallend en de kritiek erg goedkoop, en nu de doctoraatsverhandeling over de Flamenpolitik binnenkort in de boekhandel ligt, leek het ons verstandiger dat boek eerst eens door te nemen vooraleer kritiek te leveren. Meer wilden we niet aanbrengen, maar in Vlaams-nationalistische kringen werden ons meteen allerlei (bij)bedoelingen toegedicht. Het zij zo. De dag dat ze bij ’t Pallieterke en die kringen het AFF zonder vooroordelen benaderen moet nog komen. In één adem door wordt in hetzelfde artikel Luc Tuymans bestempeld als “een zogenaamd internationaal befaamde schilder die zich politiek specialiseert in het bespuwen van Vlaanderen en zijn lompe Vlaamse medeburgers” en worden historici afgedaan als “de nuttige idioten van een regime”. Ongetwijfeld zal er wel kritiek geformuleerd kunnen worden op de stelling van Lode Wils – geef één wetsartikel en twee advocaten zullen er ook minstens een halve dag over van mening verschillen – maar in Vlaams-nationalistische kringen hebben ze meer dan elders de neiging om al wie maar een afwijkende mening heeft onmiddellijk als verdacht, belachelijk en slecht af te schilderen.

 

Luc Tuymans wordt overigens, naar aanleiding van zijn overzichtstentoonstelling in Bozar, deze week een tweede keer opgevoerd in ’t Pallieterke. Zowat het vriendelijkste dat men over hem schrijft is: “Van onze vier wereldberoemde kunstenaars, Leonardo ‘Einstein’ Panamarenko, Jan ‘Coke’ Fabre, Luc ‘Keizer’ Tuymans en Wim ‘Cloaca’ Delvoye is Lucske T. ongetwijfeld de beste schilder. Niet moeilijk want het is ook de enige van de Bende van Vier die nog verf en penseel hanteert.” Extreem-rechts en kunst, het is altijd al een moeilijke relatie geweest. Maar het zogenaamde schilderij van Luc Tuymans (“Lucske Tuymens”) bij het artikel (foto) vinden wij best geslaagd. Als het goed is, zeggen wij het ook.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams-nationalisme, cultuur |  Facebook | | |  Print

30-03-11

PETITIE VOOR EEN ANTIRACISTISCH BELEID

“Het is lang geleden dat we nog iets gehoord hebben van Hand-in-Hand”, mailde ons de chef-AFF nadat hij de petitie voor een antiracistisch beleid ondertekend had. Als Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, David Cameron en Yves Leterme niet verder geraken dan dat “de multiculturele samenleving is mislukt”, en niet aangeven hoe het dan verder moet… dan moet men zich vanuit de samenleving weer eens roeren.

 

Het is de bedoeling van Hand-in-Hand en de andere medewerkers aan het initiatief om op 11 juli, Vlaamse feestdag, zoveel mogelijk handtekeningen te overhandigen aan de voorzitters van de Vlaamse politieke partijen. De campagne verzet zich tegen het beeld dat samenlevingsproblemen (louter) aan culturele verschillen te wijten zijn. Migranten worden nog steeds gediscrimineerd op het vlak van tewerkstelling, onderwijs en huisvesting. Om maar die drie te noemen. De petitie vraagt de politieke partijen hier dringend weerwerk op te bieden. De petitie is reeds ondertekend door enkele tientallen opiniemakers en prominenten uit de samenleving.

 

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) roept op om deze petitie mee te ondertekenen. Klik op de rode balk onderaan, en vul je naam enzomeer in. Er is ook de mogelijkheid om jouw foto op de website van de campagne te zetten met een passende quote. Enkele Bekende Vlamingen (op de foto Antwerps stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen en schrijfster Anne Provoost, ook Pieter Embrechts doet mee) ondersteunen de campagne en outen zich als ‘product van de multicultuur’. Ze willen hiermee duidelijk maken dat hun denk- en handelswijze niet het gevolg is van een fictieve homogene monocultuur, maar van een hele reeks invloeden en denkbeelden die samen onze huidige maatschappij maken. Tegelijk nemen ze duidelijk stelling tegen elke vorm van discriminatie.

 

Interviews en nieuwsitems versterken de boodschap van de website en campagne. Ga dat zien! Onderteken die handel! En maak de zaak verder bekend. Het is eens iets anders om op Facebook te zetten.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

29-03-11

FN: SLECHTS TWEE VERKOZENEN, TOCH GOED RESULTAAT

Het Front national (FN) heeft bij de kantonale verkiezingen in Frankrijk voorbije zondag niet slecht gescoord, maar blijft onder haar eigen verwachtingen qua aantal verkozenen. Met 1 440 kandidaten gestart aan de eerste ronde, bleven er voor de tweede ronde nog een 400-tal over, waarvan slechts twee verkozen geraakten. Eén van die twee dan nog met slechts vijf stemmen overschot.

 

In Carpentras-Noord (Vaucluse) werd FN-kandidaat Patrick Bassot (foto 1) met 54 % van de stemmen verkozen boven een socialistische kandidaat. In Carpentras-Zuid was bij de eerste stemronde al een kandidaat van de partij van president Sarkozy verkozen. In Brignoles (Var) haalde FN’er Jean-Paul Dispard (foto 2) het met 50,03 % op zijn communistische tegenkandidaat. Het FN had gerekend op toch wel een tiental verkozenen, maar dat viel dus dik tegen. Ook de kopstukken haalden het niet. Steeve Briois, compagnon de route van Marine Le Pen en secretaris-generaal van het FN, werd in het kanton Montigny-en-Gohelle (Pas-de-Calais) met 44,7 % van de stemmen verslagen door een socialistisch tegenkandidaat. Louis Aliot, ondervoorzitter van het FN, moest het Perpignan-9 (Pyrénées-Orientales) met 46,2 % van de stemmen eveneens afleggen tegenover een socialistische kandidaat.

 

En toch zijn de resultaten van het FN niet slecht. In de 403 kieskantons waar de FN-kandidaten de drempel van 12,5 % van de stemmen overschreden hadden om te kunnen deelnemen aan de tweede stemronde, verzamelde het FN 622 292 stemmen. Zondag verzamelde het FN in diezelfde kieskantons 915 279 stemmen, een vooruitgang van 47 %. Opvallend daarbij is dat het FN ongeveer evenveel stemmen extra won in de duels tegenover een linkse kandidaat, als dat het stemmen extra won in duels tegenover een rechtse kandidaat. Het eerste, de overdracht van klassiek-rechtse stemmen, laat zich verklaren door de aversie voor links en de oproepen van de UMP-leiders (zie hieronder). Het tweede, de overdracht van linkse stemmen, is het gevolg van de afkeer voor het beleid van president Nicolas Sarkozy en zijn UMP-regering.

 

Het FN onder Marine Le Pen doet het beter dan het FN onder Jean-Marie Le Pen. Bij de eerste ronde van de kantonale verkiezingen in 2004 behaalde het FN waar het opkwam 13,8 % van de stemmen. Een week geleden kreeg het FN in de kantons waar het kandidaten had 19,2 % van de stemmen. In de tweede ronde behaalde het FN in 3 kantons minder dan 20 % van de stemmen, in 94 kantons (1/4) tussen de 20 en 29 % van de stemmen, in 222 kantons (meer dan de 1/2) tussen de 30 en 39 % van de stemmen, en in 84 kantons (1/5) tussen de 40 en 49 % van de stemmen. Voor zo’n resultaat bij de volgende verkiezingen in Vlaanderen wil Filip Dewinter desnoods met zijn eigen bloed tekenen.

00:35 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, le pen |  Facebook | | |  Print

FN: DE FELICITATIES VAN DEWINTER

Begin vorige week twitterde Filip Dewinter (foto 1) “Proficiat Marine” naar aanleiding van de eerste ronde bij de kantonale verkiezingen in Frankrijk. Bij een gunstige opiniepeiling voor Marine Le Pen (foto 2), dochter van en nieuwe voorzitster van het Front national (FN), verstuurde Dewinter ook al een “Proficiat!”. Maar gisteren: niets.

 

Dewinter had dan ook andere katten te geselen. Het VB-partijbestuur besliste gisteren om de dissidente Gentse gemeenteraadsleden van de Belfort-ploeg te schorsen tot de partijraad zich over hen heeft uitgesproken. Het dossier zou behandeld worden door de Adviescommissie voor Verzoening en Tucht, een ad hoc commissie die krachtens de laatste statutaire hervormingen in het leven is geroepen bij het VB. Daarin zullen geen Oost-Vlaamse vertegenwoordigers zetelen, benadrukte Bruno Valkeniers. De uiteindelijke knoop wordt doorgehakt door de partijraad, wellicht pas in mei, aldus nog Bruno Valkeniers. Intussen zijn Francis Van den Eynde, Kristina Colen en drie andere Gentse VB-gemeenteraadsleden – samen een meerderheid van de negenkoppige VB-fractie in de Gentse gemeenteraad – geschorst uit de partij. Oud-volksvertegenwoordiger Francis Van den Eynde zei pijnlijk verrast te zijn door de beslissing. "We wilden enkel de partij in de 21ste eeuw brengen", voert Francis Van den Eynde aan.

Marine Le Pen zal intussen de tweets van Filip Dewinter niet gemist hebben. De Twitter-pagina van Marine Le Pen leert ons dat Marine Le Pen zelf geen enkel Twitter-bericht volgt. Dewinters ‘Proficiat Marine’ zijn dan ook louter voor binnenlands gebruik.

00:35 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, van den eynde, gent, frankrijk, internationaal, le pen |  Facebook | | |  Print

FN: DE HOUDING VAN SARKOZY EN DE UMP

Na de eerste ronde van de kantonale verkiezingen in Frankrijk was het een kakofonie van jewelste ter rechterzijde over welke houding aannemen tegenover het Front national (FN). De hoofdvogel werd afgeschoten door Jean-François Copé (foto 1), secretaris-generaal van de regeringspartij UMP. Copé riep op om “niet FN, niet ‘front republicain’ (= in de praktijk niet de Parti Socialiste, nvdr.) te stemmen.”

 

De Franse president, Nicolas Sarkozy, riep op om “zich te onthouden of PS te stemmen, in geen geval FN”. Anderen riepen op om louter “in geen geval FN te stemmen”, zonder zich uit te spreken of de Fransen dan wel moesten gaan stemmen. Vorige zondag zijn alleszins weer een recordaantal Fransen… niet gaan stemmen. De verstandigste uitspraak kwam van Valérie Pécresse, minister voor het hoger onderwijs en het onderzoek. Zij stelde: “Met de PS hebben we niet dezelfde ideeën. Met het FN delen we niet dezelfde waarden.” Ter rechterzijde van de UMP was men het daar helemaal niet mee eens. “Geen kwestie om voor PS-kandidaten te stemmen, die sinds de verkiezing tot president (van Sarkozy, nvdr.) niets anders hebben gedaan dan hem te beledigen”, klonk het ter rechterzijde. Andere UMP’ers lieten verstaan “eerder FN dan PS” te stemmen.

 

Laurence Spicher-Bernier (foto 2), de burgemeester van Savigny-sur-Orge (Essone) bijvoorbeeld riep op om “zich niet te vergissen bij de stemkeuze”, waarna een lange aanval volgde tegen de socialistische kandidaat in haar kanton “die onze kinderen vanaf jonge leeftijd Arabisch wil aanleren”. Om te besluiten met: “Meer dan ooit moet Rechts zich verzamelen rond haar waarden.” De niet-verkozen UMP’er Alexandra Cavé was niet te vinden voor een ‘republikeins pact’ om de FN-kandidaat in Noyon (Oise) te verslaan. “Met wiens voeten speelt men?”, vroeg Cavé. Waarna hij opriep “zij die ons lessen geven af te straffen”. Helaas voor Cavé, gelukkig voor de inwoners van Noyon, gingen de meeste stemmen toch naar de socialistische kandidaat.

00:25 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, le pen |  Facebook | | |  Print

FN: DE TWEE GEZICHTEN VAN EEN FN-KANDIDAAT

Bij partijen als het VB en het FN loopt men altijd wel het risico dat een lid een Hitler-aanhanger blijkt te zijn. Voor het VB was dat laatst nog het geval met Kristof V., kandidaat op de VB-lijst in Bree in 2006 en onlangs veroordeeld als Blood and Honour Vlaanderen-organisator. Bij een huiszoeking vond men foto’s van Kristof V. in Hitler-groet.

 

Tussen twee verkiezingsronden in kwam Alexandre Gabriac, FN-kandidaat in Grenoble-6 (foto 1), in een lastig parket. Bij de eerste kiesronde had hij met 20,3 % van de stemmen de drempel van 12,5 % van de stemmen overschreden om te kunnen deelnemen aan de tweede ronde. Hij was in die tweede ronde de enige tegenkandidaat voor een socialistische kandidaat. Vrijdag 25 maart publiceerde de Nouvel Observateur online evenwel een foto waarop Gabriac met een vriend de wereld met gestrekte arm groet tegen de achtergrond van een nazi-vlag (foto 2). Volgens Gabriac was het een fotomontage om hem in diskrediet te brengen, en op het nationale FN-secretariaat geloofde men aanvankelijk die uitleg. De foto komt echter uit een reeks gelijkaardige foto’s, en er is nog een foto bekend waarop Gabriac bij een andere gelegenheid de Hitler-groet uitbrengt.

 

Het was aanvankelijk de bedoeling dat een disciplinaire commissie bij het FN gisteren, dus na de tweede stemronde, een en ander zou onderzoeken. In de loop van vrijdag rees echter ook bij het FN het vermoeden “dat de foto wel eens echt zou kunnen zijn”. Steeve Briois, secretaris-generaal van het FN, zei de andere foto van Alexandre Gabriac in Hitler-groet – in oktober 2010 gepubliceerd door het antifascistisch netwerk Reflex – niet te kennen. Vrijdag werd Gabriac dan toch buitengegooid bij het FN. Dat hij in de strijd voor de opvolging van Jean-Marie Le Pen als voorzitter van het FN partij trok voor Marine Le Pens tegenkandidaat, Bruno Gollnisch, heeft waarschijnlijk ook wel geholpen bij de beslissing van de nieuwe FN-leiding.

 

Bij de tweede stemronde zondag haalde Alexandre Gabriac desondanks nog 24,3 % van de stemmen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, internationaal, le pen |  Facebook | | |  Print

28-03-11

VONNIS DEFINITIEF: NEONAZICONCERTEN INRICHTEN IS STRAFBAAR

Diksmuide.jpgEr is geen beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in Veurne op 9 maart 2011 in de zaak over de organisatie van twee concerten van Blood and Honour Vlaanderen (zie: 1, 2). Het vonnis is bijgevolg definitief: het organiseren van neonaziconcerten is in ons land strafbaar.

 

Drie organisatoren stonden terecht voor een inbreuk op artikel 22 van de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden, die strafbaar maakt het behoren tot “een groep of tot een vereniging die kennelijk en herhaaldelijk discriminatie of segreatie bedrijft of verkondigt in de omstandigheden genoemd in artikel 444 van het Strafwetboek, dan wel aan zodanige groep of vereniging zijn medewerking te hebben verleend.” Over de juridische aspecten volgt allicht nog een artikel in een gespecialiseerde publicatie. De juridische aspecten laten we dan ook aan anderen over. Wij grasduinden nog even door het vonnis.

 

Het zal niemand verbazen, maar het moet telkens vastgesteld worden in officiële politieverslagen: Blood and Honour Vlaanderen verkondigt “discriminatie en segregatie” en “zet aan tot haat of geweld wegens ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming.” “Door de inhoud van de teksten die naar voor worden gebracht op de bijeenkomsten, door het te koop stellen van goederen met racistische inslag en door het opruien van de massa door kreten en gebaren” is er voor en door Blood and Honour Vlaanderen “de bijzondere wil om aan te zetten tot discriminatie, segregatie, haat en geweld.” De rechtbank verwijst hiervoor naar vaststellingen bij concerten in Mechelen (10 maart 2007), Wolfsdonk (27 oktober 2007) en Schoten (26 januari 2008). Die eerste twee concerten zijn verwerkt in de undercoverreportage van ‘Thomas Kuban’ over het concert in Bellegem (19 april 2008). Het concert in Schoten is een kleine benefietbijeenkomst waar het Anti-Fascistisch Front (AFF) toch wel wat tam-tam over gemaakt heeft, wat haar weerslag vond in artikels in De Morgen van toenmalig DM-journalist (nu Apache-hoofdredacteur) Georges Timmerman (zie: 1, 2, 3, 4, 5).

 

De concerten vonden plaats in de in artikel 444 van het Strafwetboek bedoelde omstandigheden, “met name in tegenwoordigheid van verscheidene personen, in een plaats die niet openbaar is maar toegankelijk voor een aantal personen die het recht hebben er te vergaderen of ze te bezoeken.” Mits het betalen van toegangsgeld en het ondergaan van een veiligheidsfouille kon je immers binnen. Chris M. huurde de tent voor het concert in Diksmuide op 18 oktober 2008 (foto: fragment van de affiche voor het concert). Chris M. was de dag voordien ook aanwezig bij de opbouw van de tent. Hij bestelde en betaalde petjes en T-shirts met het logo van Blood and Honour. Op zijn computer werd een taakverdeling voor het concert gevonden, de inhoud van het takenpakket, een lijst met nog te regelen zaken, en een kalender van geplande en nog te plannen evenementen van Blood and Honour Vlaanderen. Op zijn bankrekeningen gebeurden financiële transacties voor Blood and Honour.

 

Kristof V. huurde het terrein van camping IJzerhoeve voor het concert in Diksmuide, en was mee aanwezig bij de opbouw van de tent. Hij gaf toe te behoren tot, en zijn medewerking te verlenen aan, Blood and Honour Vlaanderen. Hij verklaarde onder meer: “Sinds onze ontmoeting in café De Klokke (in Duffel, nvdr.) heb ik Chris (Chris M., nvdr.) nog een paar keer ontmoet op concerten welke georganiseerd werden door Blood and Honour. Ik stak er een handje toe achter de toog en bij het opruimen.” Robby Q. reserveerde de zaal voor het concert op 19 april 2008 in Bellegem, deelgemeente van Kortrijk. Hij huurde en betaalde ook tafels en klapstoelen, halogeenstralers en WC-cabines. Bij een huiszoeking werd een lijst met namen van zalen gevonden om er bijeenkomsten van Blood and Honour te organiseren. Robby Q. zei Blood and Honour reeds een tiental jaren te kennen. Hij verklaarde “dat het gedachtegoed van Blood and Honour Vlaanderen in feite het nazi-gedachtegoed is, waarmee hij sympathiseert.”

 

De rechtbank nam ook kennis van het feit dat Chris M. eerder veroordeeld werd voor inbreuken op de wapenwet en "reeds" driemaal voor opzettelijke slagen en verwondingen. Kristof V. is nog niet eerder veroordeeld. Robby Q. heeft voorafgaande veroordelingen voor diefstal, opzettelijke slagen en verwondingen, en inbreuken op de wapenwet. Door een veroordeling tot twee jaar gevangenisstraf in 2008 is hij niet meer in de wettelijke voorwaarden om hem nog uitstel van uitvoering van straf te verlenen. “De thans gepleegde feiten getuigen van een gebrek aan respect voor de menselijke waardigheid in het algemeen”, noteerde de rechtbank nog tot slot.

 

De drie beklaagden werden veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf. Voor Chris M. en Kristof V. met uitstel; voor Robby Q. kon zoals al gezegd geen uitstel gegeven worden. De drie moeten ook een symbolische euro schadevergoeding betalen aan het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR), burgerlijke partij in deze zaak, en 18 568 euro kosten terugbetalen aan de Belgische Staat (niet het CGKR zoals verkeerdelijk in Alert! genoteerd werd).

 

Organisatoren zijn dus verwittigd: wie neonaziconcerten en -bijeenkomsten inricht is strafbaar… als politie en parket de strafbare feiten willen vaststellen. Dat laatste was de voorbije jaren hét probleem: men keek of alles buiten de concertzaal rustig bleef, niet naar wat er binnen gebeurde. De straffen zijn bij deze eerste veroordeling nog licht, maar potentiële organisatoren zijn nu gewaarschuwd en zullen er een volgende keer allicht minder goedkoop vanaf komen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

27-03-11

“NOOIT GEDACHT DAT HET EEN VERKIESBARE PLAATS ZOU ZIJN”

Tanguy Veys zoekt permanent de aandacht op. Morgen is hij jarig: stuur hem een kaartje (mail hem, facebook hem, twitter hem...). Kwestie dat hij niet meer moet doen wat hij de voorbije week nodig vond. Toen wij de eerste aflevering publiceerden van ons reeksje over Tanguy Veys’ vrienden, mailde Veys het AFF/Verzet-artikel naar Brabosh die het artikel ook op zijn blog plaatste. Brabosh is net als Veys een grote Israël-vriend, maar leeft in onmin met Michael Freilich. Toen Michael Freilich vervolgens zijn editoriaal over Tanguy Veys in het jongste nummer van Joods Actueel online zette, mailde Veys dit editoriaal naar heel zijn adressenbestand. Toen de tweede aflevering van ons reeksje over Tanguy Veys’ vrienden verscheen, zette Veys het AFF/Verzet-artikel nog vlugger op zijn Facebook dan AFF/Verzet het op haar Facebook plaatste.

 

Maar in sommige situaties krijgt Veys niet de aandacht die hij wel zou willen. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers bijvoorbeeld. Zijn buurvrouw in het Belgisch parlement is Minneke De Ridder. Minneke De Ridder, hier wel eens geportretteerd omwille van haar antecedenten. Maar Minneke is niet veel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, en nog minder als buurvrouw van Tanguy Veys. Sinds 23 december vorig jaar heeft ze zich niet meer vertoond in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, meent Tanguy Veys zich te herinneren. Het laatste bericht op haar website dateert van 17 december en haar gsm bleef de voorbije week onbeantwoord. Alarmerend genoeg, zo vond Tanguy Veys, om hierover een journalist van Het Laatste Nieuws te verwittigen.

 

“Minneke heeft ziekteverlof”, legde N-VA-fractieleider Jan Jambon uit in Het Laatste Nieuws. “Ze was eerst een maand buiten strijd en dat is met een maand verlengd. In principe keert ze na Pasen terug.” Naar verluidt zou de 29-jarige styliste moeilijk haar draai vinden in het parlement. “Ze stond dan ook op de negende plaats op de Antwerpse lijst”, zegt Jambon. “Toen we de lijst opstelden hadden we nooit gedacht dat het een verkiesbare plaats zou zijn.” Jambon vergist zich licht: Minneke De Ridder stond niet op de negende maar op de achtste plaats op de Antwerpse N-VA-lijst. Blijft: dat men bij de N-VA niet verwacht had dat ze Kamerlid zou worden. Minneke De Ridder is een goede vriendin van Kim Geybels. Die dook na haar gedwongen ontslag uit de Senaat en de N-VA even onder bij Minneke. Het was zowat het enige waarmee Minneke De Ridder de pers haalde sinds haar eedaflegging als Kamerlid (foto).

 

Minneke is nu in Mexico "om de batterijen op te laden". Hopelijk is ze gezond en wel terug tegen volgende zondag. Grootvader Lode Van Dessel heeft nog een stapel Vlaamse Leeuwenvlaggen liggen om mee te gaan zwaaien langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veys, de ridder, n-va |  Facebook | | |  Print

26-03-11

NU AL HISTORISCHE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

Gaan ze in Gent naar een geanimeerde strijd binnen het VB in het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, in Antwerpen kondigt zich een clash aan tussen zetelend burgemeester Patrick Janssens en De Vlaamse Leider, Bart De Wever. Filip Dewinter probeert zijn karretje aan dat van De Wever te hangen, maar verslikte zich vanmorgen toen hij de titels en artikels in Het Nieuwsblad en De Standaard zag. Dewinter schaart zich achter De Wever kopte Het Nieuwsblad op haar voorpagina. “In 2012 trekt Filip Dewinter voor het laatst de Belanglijst in Antwerpen. Voor het burgemeesterschap acht hij zich kansloos. Hij biedt Bart De Wever alle steun aan voor de sjerp”, is de inleiding bij het artikel in De Standaard. (Illustratie: Marec in Het Nieuwsblad vandaag.)

In een mededeling deze namiddag preciseerde Filip Dewinter dat hij nog altijd kandidaat-burgemeester is. Filip Dewinter: “In tegenstelling tot wat De Standaard en Het Nieuwsblad insinueren, is Filip Dewinter wel degelijk burgemeesterkandidaat. Iedereen die een lijst trekt moet de persoonlijke ambitie hebben om burgemeester te worden maar uiteindelijk beslist de kiezer. Mijn persoonlijke ambitie is echter ondergeschikt aan het doel. Het doel is in Antwerpen een echte ommekeer realiseren. Als De Wever de meeste stemmen haalt, dan ben ik bereid hem via gedoogsteun of via deelname aan de coalitie te steunen. Een sterk Vlaams Belang kan wegen op de besluitvorming en het beleid en doen waar we altijd naar gestreefd hebben: een einde maken aan de socialistische republiek der kameraden en van Antwerpen opnieuw een veilige, Vlaamse en welvarende stad maken."

"(…) Ikzelf ben niet langer de gedoodverfde burgemeesterkandidaat en het Vlaams Belang is nu de outsider, de underdog. Een rol die ons beter ligt en die ervoor zorgt dat we niet opnieuw een overwinningsnederlaag boeken. De vorige keren werd ik telkens afgerekend op het feit of ik al dan niet burgemeester werd. Zelfs met 5 000 stemmen extra ‘verloor’ het Vlaams Belang omdat we in de oppositie achterbleven. Nu willen we het verschil maken door als scheidsrechter op te treden. Het is aan Dewever om te beslissen wat hij wil. Als De Wever kiest voor het bestendigen van het cordon sanitaire dan weet de Antwerpenaar welk vlees hij in de kuip heeft. Het handhaven van het cordon zou betekenen dat Janssens en De Wever vier handen op één buik zijn en dat de N-VA een regimepartij is die deel uitmaakt van het politieke establishment net zoals al de rest….”

Bart De Wever is not amused met de steun die hij van Filip Dewinter krijgt. Bart De Wever (in De Standaard/Het Nieuwsblad): “Het verzoek van Filip Dewinter is tactisch goed bekeken maar geen cadeau. Dewinter beseft goed dat iedereen die zich met hem verbindt meteen is verbrand. (…) Zijn rol in Antwerpen is uitgespeeld, maar hij is nog niet dood. Hij houdt nog genoeg aandelen over om een relevante rol te claimen. Dewinter heeft zijn Stalingrad beleefd en staat voor een ellenlange terugtocht. Maar tijdens die afmars kan hij het mij erg lastig maken. Dit had ik kunnen verwachten.”

Filip Dewinter heeft ook een historische vergelijking. Filip Dewinter: “Bart De Wever heeft naar aanleiding van de federale onderhandelingen zijn ‘Moskou’ meegemaakt. Napoleon veroverde Moskou en dacht dat hij gewonnen had, maar de tsaar stak de stad in brand. Napoleon wachtte alleen nog de aftocht door de Russische winter. Hij verloor quasi al zijn troepen en ‘Moskou’ werd voor hem het begin van het einde.” Het worden in Antwerpen in 2012 in alle opzichten historische gemeenteraadsverkiezingen.

20:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, dewinter, de wever |  Facebook | | |  Print

NA SP.A-ROOD, VB-BRUIN?

De interne oorlog bij het Vlaams Belang in Gent ging donderdag naar een nieuw hoogtepunt. Op een persconferentie kondigden vijf VB-gemeenteraadsleden (foto) aan dat ze een nieuwe stroming oprichten binnen de partij. De nationale partijtop reageert alvast niet bijster geamuseerd op die oppositie binnen de partij. Maar veel lijkt die oppositie niet voor te stellen.

Vorig jaar al hadden Francis Van den Eynde en Kristina Colen bekend gemaakt dat ze grote problemen hebben met het Gentse koepelbestuur van Vlaams Belang. Dat bestuur werd vorige zaterdag echter definitief goedgekeurd door de VB-partijraad. “Iedereen had verwacht dat we daarom uit de partij zouden stappen”, zegt Francis Van den Eynde. “Dat doen we echter niet. Het zou de gemakkelijkste oplossing zijn, maar daar kiezen we dus nog niet voor. We willen onze achterban niet in de steek laten. Het is bovendien ook een emotionele discussie: de partij waar je jaren voor hebt gezwoegd, keer je niet zomaar de rug toe.” De vijf dissidenten maken samen een meerderheid uit van de negenkoppige Gentse VB-gemeenteraadsfractie, en noemen zich de Belfort Ploeg. “Een stroming – vergelijk het met wat SP.a-Rood is in de SP.a –
waarmee we hopen om onze partij van binnenuit te veranderen'”, zegt Kristina Colen. Zus van. “De partij zoals ze nu werkt, is een doorslagje van het Vlaams Blok van 20 jaar geleden. Het is tijd om ze de 21ste eeuw in te loodsen.”

Colen, Van den Eynde en hun medestanders hopen dat ze ook andere ontevredenen binnen het Vlaams Belang kunnen verenigen. “Mensen als Frank Vanhecke of een Bruno Stevenheydens, bijvoorbeeld”, zegt Van den Eynde die wel erkent dat er nog geen concrete contacten zijn met die vermeende medestanders. Frank Vanhecke liet anders vorige zaterdag in Gazet van Antwerpen weten dat hij “het al lang opgegeven (heeft) om de eenheid in de partij te herstellen”. Bruno Stevenheydens trok de enige juiste conclusie: opstappen bij het VB. Vijf gemeenteraadsleden in zijn eigen Beveren volgden hem en stapten ook op bij het VB. Van samenwerking met het huidige Gentse VB-bestuur, met Johan Deckmyn en Tanguy Veys op kop, kan er voor de Belfort Ploeg geen sprake zijn. Het wordt in de Gentse VB-gemeenteraadsfractie nog gezelliger dan het er al was, want de gewraakte plaatselijke VB-voorzitter Johan Deckmyn is één van de andere VB-gemeenteraadsleden in Gent. Meer zelfs, zijn zitje is vlak naast dat van Belfort'ster Kristina Colen.

“We geven toe dat dit de laatste kans is om nog iets in beweging te zetten en beseffen dat het een wanhoopspoging is”, zegt Van den Eynde. De eerste reacties vanuit het VB zijn alvast niet positief voor de dissidenten. “Het idee van oppositiepartij binnen onze partij, daar heb ik het toch moeilijk mee'”, zegt nationaal voorzitter Bruno Valkeniers. “Er is binnen onze partij ruimte voor meningsverschillen, maar dan wel binnenskamers. Of de dissidenten uit de partij moeten worden gezet? Ik wil eerst de details kennen van hun plannen en die zullen we dan volgende week bespreken op het partijbestuur”, zegt Bruno Valkeniers in de Gentse editie van Het Nieuwsblad. Filip Dewinter wil er niet zoveel eieren onder leggen. Filip Dewinter in De Standaard: “Het is glashelder dat Vlaams Belang alleen werkt binnen de erkende partijstructuren. Wij zijn niet van plan om met dergelijke dissidente groepen de dialoog aan te gaan. Dan weet je wel waar je begint, maar niet waar je eindigt.”

De Belfort'ers hebben met Marie-Rose Morel gemeen dat ze niet verduidelijken hoe anders het VB met hen wel zou worden. Met de politieke lijn van het VB hebben ze geen probleem. Alleen met hoe het VB dit moet uitdragen. Maar hoe swingend het VB in Gent dan wel zou worden met Francis Van den Eynde, die volgende week 65 jaar wordt en dertig jaar de touwen in handen hield in Gent? Niemand weet het. De Belfort'ers verschillen dan weer met Marie-Rose Morel met dat ze het charisma van Morel missen om een en ander in beweging te zetten. Zelfs binnen zijn eigen biotoop – Voorpost – is niet iedereen mee met Francis Van den Eynde. Voorpost’er Martin Gyselinck is bij het nieuwe Gentse VB-bestuur verantwoordelijke voor de militantenwerking, en Voorpost’er Nick Van Mieghem schaart zich probleemloos aan de kant van de nieuwe machthebbers bij het VB-Gent.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, van den eynde, colen, deckmyn |  Facebook | | |  Print

25-03-11

“HET VLAAMS-NATIONALISME IS GESTICHT DOOR DE DUITSERS”

Deze week spit Knack voor haar lezers in het Antwerpse het oorlogsverleden van de Scheldestad boven (foto 1). Later volgen portretten van Gent (4 mei), Leuven (25 mei), Brussel (8 juni), Kortrijk (22 juni), Brugge (14 september) en Hasselt (12 oktober). Telkens schrijft een historicus of een andere specialist een essay over de invloed die de oorlog op de stad had, wordt een overlevende van de Tweede Wereldoorlog opgezocht en keert een fotografe terug naar de plaatsen waar historische foto’s gemaakt werden.

 

In een interview vooraf pleit Rudi Van Doorselaer, directeur van het Studie- en documentatiecentrum Oorlog en hedendaagse Maatschappij (SOMA), ervoor dat “zij die vandaag van Vlaanderen een aparte natie willen maken, dringend op een volwassen manier naar die beladen periode moeten leren kijken. Vlamingen moeten zich durven af te vragen waarom hun ouders of grootouders op een bepaald moment met zo veel enthousiasme een antidemocratische maatschappij hebben willen uitbouwen. Heel veel Vlamingen zagen wel iets in de Nieuwe Orde. (…) Niet zozeer de hakenkruisen, Hitler en nazi-Duitsland, maar wel de typische maatschappijvisie die gebaseerd was op hiërarchie, autoriteit en wat toen ‘volksverbondenheid’ werd genoemd. Dat vertaalde zich niet alleen in de manier waarop het bestuur werd georganiseerd, maar ook in de verhoudingen tussen mensen en zelfs binnen gezinnen. De Tweede Wereldoorlog heeft dus een aantal dingen aan de oppervlakte gebracht die onderhuids aanwezig waren en vooral in het katholieke Vlaanderen echt aansloegen.”

 

In de bijlage over Antwerpen wordt Lode Wils aan het woord gelaten, 82 jaar en getuige geweest van de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen. Doctor in de rechten en in de geschiedenis, emeritus hoogleraar altijd verbonden geweest aan de KU Leuven. Niet zomaar iemand. Lode Wils stelt “met berusting (…) vast dat België gesplitst zal worden.” Lode Wils: “Als ik van Leuven naar Gent rijd, zal ik twee keer de grens moeten oversteken, want dat Brussel bij Vlaanderen komt, moeten we onszelf niet wijsmaken. Ik was van huis uit Vlaamsgezind en toen ik voor het eerst mocht stemmen, heb ik voor de Volksunie gekozen. Ik betreur het nog altijd. (…) Tegelijk Belg en Vlaming zijn, is dat een tegenstelling? Nee. Die contradictie is opgepord door de Vlaams-nationalisten en gecreëerd door de Duitsers in ’14 - ’18. Hun Flamenpolitik wakkerde de Vlaamse symbolen aan, in de hoop de Belgen te verdelen. Bart De Wever (foto 2) zal het niet ontkennen, maar toch niet graag horen: daar is het Vlaams-nationalisme ontstaan. Het is gesticht door de Duitsers.”

 

“De uitlating van Lode Wils is een beschamende, rancuneuze verdraaide interpretatie van de Vlaamse geschiedenis, een historicus onwaardig”, schrijft de VB-vriendelijke blog Angeltjes. Maar anders dan Angeltjes kletst Lode Wils niet uit zijn nek. In een doctoraat dat vorig jaar september verdedigd werd aan de KU Leuven wordt duidelijk gemaakt dat de Flamenpolitik van de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog de Belgische staat wilde ontwrichten. De Duitsers speelden in op de gevoeligheden tussen Vlamingen en Walen, en wilden de Vlaamse beweging winnen voor het ideaal van een Duits ‘Mitteleuropa’. Uitgebreid bronnenonderzoek wijst erop dat de ideologische basis voor die Flamenpolitik al in de negentiende eeuw werd gelegd. Duitse nationalisten pleitten voor een uitbreiding van de grenzen en annexatie van gebieden waar zogezegd etnische Duitsers woonden. In mei verschijnt deze doctoraatsverdediging van Bruno Yammine bij het Davidsfonds onder de titel Drang nach Westen. De fundamenten van de Duitse Flamenpolitik (1870-1914).

 

Misschien dit eerst eens lezen vooraleer een ander uit te schelden voor “een beschamende, rancuneuze verdraaide interpretatie van de Vlaamse geschiedenis, een historicus onwaardig” ?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, vlaams-nationalisme, boeken |  Facebook | | |  Print

24-03-11

TANGUY VEYS’ VRIENDEN (2)

Om Michael Freilich (Joods Actueel) nog eens te citeren: “Tanguy Veys, die voor het Vlaams Belang in de Kamer van volksvertegenwoordigers zetelt (…) treedt meer en meer op de voorgrond als de grootste vriend van de staat Israël. Zo woonde hij (…) van op de eerste rij het Israël-steunconcert bij in Antwerpen. Met deze aanwezigheid was Veys een heel eind van huis, in zijn thuisstad Gent zal hij hiermee niet bijster veel stemmen rapen.” Eerder wezen we er al op dat Veys’ steun aan de Joodse gemeenschap hem wel eens kritiek oplevert in de Vlaamse Beweging. Maar als zijn steun aan de Joodse gemeenschap echt moet afgewogen worden aan de steun aan de gitzwarte achterban van het VB, wint die laatste het.

 

In Joods Actueel werd in februari, over twee bladzijden gespreid, het amnestievoorstel besproken dat het VB eind vorig jaar nog eens neerlegde in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en in januari door een meerderheid van de Kamerleden verworpen werd. Het wetsvoorstel – ingediend door Alexandra Colen, Gerolf Annemans, Bert Schoofs en Peter Logghe – wil de “uitwissing van alle gevolgen voor de toekomst van veroordelingen en sancties wegens tijdens de periode van 10 mei 1940 tot 8 mei 1945 gestelde vermeende daden van incivisme”. Volgens het wetsvoorstel zou een commissie opgericht moeten worden “belast met de schadeloosstelling van de door de naoorlogse repressie getroffen personen of hun nabestaanden voor de ten gevolge van deze veroordelingen en sancties geleden financiële schade”.  Volgens het wetsvoorstel “vormt de bestraffing van de al dan niet vermeende collaborateurs na de Tweede Wereldoorlog één van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van de Belgische Staat”. Niet de collaboratie met de nazi’s is een probleem, wel de bestraffing van de collaboratie.

 

Joods Actueel belde VB-voorzitter Bruno Valkeniers op om hem te wijzen op de consequenties van het voorstel, “namelijk dat de personen die effectief zwaar gecollaboreerd hebben en mensen hebben verklikt, hierdoor amnestie zouden krijgen”. Maar Bruno Valkeniers was kordaat: “Wij zijn in geen geval van plan om dat te wijzigen.” Het Forum der Joodse Organisaties wees er onder andere op dat sinds 1961 een wet bestaat voor diegenen die spijt betuigden voor hun daden, namelijk de wet-Vermeylen. “Het huidige wetsvoorstel is dus bedoeld voor diegenen die volharden in het vergoelijken van hun daden.” Het Forum der Joodse Organisaties is dan ook vierkant tegen het VB-wetsvoorstel en herinnert eraan dat “amnestie gelijk is aan amnesie, en wie vergeet, gedoemd te herhalen is”. Alle Franstalige partijen, SP.A en Groen! blokkeerden de vraag om het VB-wetsvoorstel in de Kamer van volksvertegenwoordigers te bespreken. N-VA, CD&V en Open VLD wilden het voorstel wel “in overweging nemen”, zonder er noodzakelijk mee akkoord te gaan.

 

Joods Actueel vroeg alle Vlaamse tenoren om een reactie. In quotes werd het goed samengevat. Jean-Marie Dedecker (LDD): “Amnestie heeft niets met Joods zijn te maken, dat heeft met menselijkheid te maken.” Wouter Devriendt (Groen!): “Collaboratie is misdadigheid die velen, vooral Joden, met hun leven bekochten.” Dirk Vandermaelen (SP.A): “In geen geval mogen de gruwelen van het naziregime op deze manier gebanaliseerd worden.” Jan Jambon (N-VA): “Je kunt niet rond de misdadigers heen maar ook niet rond onschuldige veroordeelden.” Herman Decroo (Open VLD): “Amnestie is het achteraf goedpraten van verwerpelijk gedrag, dat is ranzig en onbespreekbaar.” Raf Terwingen (CD&V): “Voorstel is volkomen onaanvaardbaar.” Groen!, SP.A, Open VLD en CD&V zouden het wetsvoorstel niet goedkeuren. De LDD zou het amnestievoorstel goedkeuren, en de N-VA allicht ook. Jan Jambon (N-VA): “De wet-Vermeylen biedt geen oplossing voor mensen die onterecht gestraft werden want die moeten geen vergeving vragen. (…) Het zou zalvend zijn voor de maatschappij als deze problematiek eindelijk afgerond werd.” De houding van de N-VA verbaast niet.

 

Maar eerst moest dus nog gestemd worden over de vraag of het VB-wetsvoorstel principieel kan besproken worden, en LDD, N-VA, Open VLD, CD&V en uiteraard het VB zelf vonden dus van wel. Dat was in de Kamer van Volksvertegenwoordigers op 25 januari 2011 goed voor 57 stemmen. Tegen waren 68 Kamerleden. We hebben ook eens de stemming in detail bekeken, want wat deed de vriend van de Joodse gemeenschap Tanguy Veys. We hadden niet gehoord dat hij tegen stemde, maar was hij misschien om strategische redenen afwezig bij de stemming? Neen. Tanguy Veys stemde mee het bespreekbaar maken van het amnestievoorstel, waar de Joodse gemeenschap – terecht – kwaad om is.

 

“Zijn band met het VB blijft iets om steeds in het achterhoofd te houden”, schreef Freilich over Tanguy Veys in zijn voorwoord bij Joods Actueel deze maand. Het moet niet in ons achterhoofd gehouden worden, het mag gerust geafficheerd worden dat 'vriend' Veys lid blijft van een partij die vindt dat dé zwarte bladzijde uit onze geschiedenis de bestraffing is van de al dan niet vermeende collaboratie met de nazi’s. (Foto: De voor negationisme veroordeelde Roeland Raes (l.) en Tanguy Veys (r.) samen op bezoek bij het VB-Eeklo.)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veys, amnestie, cordon sanitaire |  Facebook | | |  Print

23-03-11

VB: TIRADE TEGEN MILITAIRE INTERVENTIE, OM ZE GOED TE KEUREN

Dat er verschillende meningen zijn over een militaire interventie in Libië is volstrekt legitiem. Groen! en anderen zijn voorstander van een militaire interventie onder bepaalde voorwaarden; de Partij van de Arbeid en anderen zijn tegenstander. Anders is wie A zegt, maar B doet. Het Vlaams Belang.

 

Bij Gazet van Antwerpen presenteren ze sinds de restyling van de krant vorige week het editoriaal over nationale materies en het editoriaal over regionale materies afwisselend op blz. 2 en ergens achteraan de krant. De voorbije dagen stond het regionaal editoriaal telkens op de belangrijke blz. 2, maar gisteren moest daar plaats geruimd worden voor het nationaal editoriaal. China, Rusland en Vlaams Belang: één front was de titel. Paul Geudens: “(…) De hoofdvogel werd afgeschoten (…) door Gerolf Annemans (foto) van het Vlaams Belang. Hij stak een tirade af tegen een interventie in Libië, om dan uiteindelijk de resolutie tóch goed te keuren. Nooit meegemaakt. Zoals ik ook zelden zo’n egoïstische speech heb gehoord in het Belgisch parlement. De stelling van de heer Annemans komt, vrij vertaald, hier op neer: ‘Wij hebben niets verloren in Libië. Benghazi is een bolwerk van islamisme. De strijd daar heeft niets met democratie te maken, maar met religieus fanatisme. We gaan de ene dictator vervangen door een andere gekke kalief. Als we daar dan toch iéts moeten doen, dan is het een zeeblokkade instellen zodat de vluchtelingen niet naar West-Europa kunnen komen.”

 

“Heeft Annemans ijswater in de aderen lopen? Als ik hem goed begrijp, zou hij eigenlijk liefst Kadhafi zijn gang laten gaan. Rustig achterover leunend en toekijkend hoe ze elkaar daar uitmoorden. Hij is daarmee in het gezelschap van Rusland en China…” Vorige vrijdag, in de gezamenlijke Kamercommissie Buitenlandse Zaken en Landsverdediging, was al een resolutie goedgekeurd  om de regering aan te zetten om “actief mee te werken aan de uitvoering van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad” over een militair ingrijpen in Libië. De resolutie was ingediend door alle partijen, uitgezonderd het VB aan wie niet gevraagd was of ze de resolutie mee wilden indienen. Alexandra Colen foeterde: “Iedereen wil terzake zijn steentje bijdragen. Het is dan ook niet het moment om zich met bekrompen, kinderachtige spelletjes bezig te houden, zoals spelletjes rond de vraag wie al dan niet resoluties zal ondertekenen.” Bij het VB zijn ze vooral kwaad op de N-VA die mee het cordon sanitaire tegenover het VB handhaafde. Eerst maanden de N-VA uitschelden voor landverraders, en dan jammeren dat de N-VA het VB niet betrekt bij de parlementaire werkzaamheden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, colen |  Facebook | | |  Print

22-03-11

FILIP DEWINTER TE GAST BIJ ANDERLECHT, OP KOSTEN VAN BPOST

Dat politici zich graag laten opmerken in voetbalstadions is bekend. Filip Dewinter laat zich niet zo vaak zien bij voetbalwedstrijden, al is hij wel een supporter van Cercle Brugge. Eens Bruggeling, altijd Bruggeling. Vorige zondag werd Dewinter echter opgemerkt in de tribune van Anderlecht, bij de wedstrijd Anderlecht - AA Gent.

 

Het duurde bijna veertig minuten voor Anderlecht een eerste keer op doel schoot, en de rest van de eerste helft was ook al niet veel soeps. De tweede helft was iets minder slecht, maar boeiender door het scoreverloop. Anderlecht won op de valreep met 3 - 2. Onder de 23 000 toeschouwers  merkte Le Vif  Filip Dewinter op (foto). Bij navraag bleek Dewinter er te zijn op uitnodiging van SPEOS, een filiaal van bpost gespecialiseerd in de behandeling van financiële en administratieve documenten zoals facturen, rekeninguittreksels en loonbrieven. Een bedrijf dat op haar website overigens nogal wat Engels gebruikt (“Outsourcing your document flow. A value added, total quality solution.” en meer van dat). Voor het VB geen bezwaar om klant te zijn bij SPEOS. Meer zelfs. Om een belangrijke klant te zijn van SPEOS, want dat was volgens bpost-woordvoerder Piet Van Speybroeck de reden dat Filip Dewinter uitgenodigd was om de wedstrijd Anderlecht - AA Gent bij te wonen. Wat Dewinter dan ook deed. SPEOS nodigt elke week klanten uit voor de door haar gereserveerde zitjes in het Anderlechtstadion, en vorige zondag was Dewinter bij de gelukkigen die er mochten plaatsnemen.

 

Wij  worden vooral geconfronteerd met de sluiting van postkantoren, die dan maar vervangen worden door hier en daar commerciële PostPunten die niet eens de volledige postservice leveren. Gewatteerde omslagen en dozen voor pakjes kan je niet kopen in zo’n PostPunt. De werknemers van bpost worden alsmaar geconfronteerd met slechtere werkomstandigheden en slechtere arbeidsvoorwaarden voor de nieuwste beroepscategorieën bij bpost. De directie van bpost vindt het daarentegen wél belangrijk commerciële partners uit te nodigen voor het gratis bijwonen van evenementen als voetbalwedstrijden bij Anderlecht. Dat het VB dan bij de gelukkigen behoort, is het gevolg van die logica. “Het ging om een louter commerciële operatie, er zat niets ideologisch achter”, zegt Piet Van Speybroeck over het uitnodigen van Filip Dewinter. We willen hem best geloven, maar dat is nog altijd geen goede besteding van het geld in een bedrijf dat voor de helft nog in handen is van de Belgische staat.

 

Dat Filip Dewinter zijn hand niet omdraait om te profiteren van deze service van bpost, terwijl de service van diezelfde bpost alsmaar verslechtert voor de gewone gebruiker. Dát verbaast ons niet.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, sociaal |  Facebook | | |  Print

21-03-11

TANGUY VEYS’ VRIENDEN (1)

Het editoriaal van Joods Actueel deze maand (foto 1) is gewijd aan de zaak-Tanguy Veys, door AFF/Verzet aangekaart nadat we op de Facebook-pagina van VB-Kamerlid Tanguy Veys (foto 2) een foto opmerkten van Veys op een Steun aan Israël-avond… zij-aan-zij met Michael Freilich dansend. Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, die anders wél kritisch is over het VB.

 

AFF/Verzet wordt niet met naam vernoemd in het voorwoord, maar de verwijzingen naar dit artikel zijn talrijk. De titel is weggevallen in de gedrukte versie, maar in de digitale inhoudsopgave is de titel van het voorwoord: Tanguy Veys als paard van Troije? Wij schreven eerder: “Denkt men echt dat hij (= Tanguy Veys, nvdr.) het Paard van Troije is die de beschaving gaat brengen binnen het VB?” Michael Freilich schrijft: “In sommige kringen wordt Tanguy Veys omschreven als een Filip Dewinterboy…” Wij schreven: “Veys is een Dewinter-boy.” Freilich blijft afstand houden van het VB als partij. “Maar wat dan met individuele mandatarissen?”, vraagt hij zich af.

 

Michael Freilich in zijn voorwoord: “Het is zonneklaar dat iemand als Veys, die niet tot de partijtop behoort, ook niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor de partijlijn. ‘En is het geen goed idee”, zeggen sommigen, “om deze elementen te steunen in de hoop dat zij het in de toekomst voor het zeggen hebben’? Het blijft dus een moeilijke oefening, temeer omdat als het op de islam aankomt, Veys volledig op één lijn zit met Dewinter, met uitspraken die soms balanceren op het randje tussen racisme en gerechtvaardigde ideologiekritiek. Conclusie voor mij: Het VB is de PVV van Wilders niet en Veys leunt veel sterker aan bij de tweede partij dan bij de eerste. Een cordon sanitair, dat is er jaren tegen het Vlaams Belang maar niet tegen de PVV, die de gedoogpartner is van het Nederlandse kabinet. Een gedoogbeleid ten opzichte van mensen als Veys is dan ook mijn voorstel. Geen heilige maar ook geen persona non grata van maken. Zijn steun aan Israël is hartverwarmend, maar zijn band met het VB blijft iets om steeds in het achterhoofd te houden.”

 

Vanwaar het idee dat Tanguy Veys meer PVV dan VB is, is ons een raadsel. We volgen zijn doen en laten nochtans al van toen hij nationaal secretaris was van de Vlaams Belang Jongeren. Het is niet nodig iemand te laten doctoreren op Tanguy Veys, neem het maar van ons aan: het VB is zijn biotoop met alles erop en eraan. Michael Freilich beschouwt Tanguy Veys niet als een heilige, maar blijkbaar toch als een VB’er waar zaken mee te doen zijn. Laat ons duidelijk zijn: de enige goede VB’er, is een VB’er die de partijstandpunten afzweert en opstapt bij het VB. Wij kennen ook wel VB'ers die sympathieker zijn dan anderen, maar zolang ze VB-lid blijven, legitimeren zij het optreden van die andere VB'ers en het VB als partij. En of de PVV zoveel beter is dan het VB? De voormalige Antwerpse stadsdichter, nu Nederlands Dichter des Vaderlands, Ramsey Nasr zal allicht niet op veel sympathie van Freilich kunnen rekenen omwille van Nasrs pro-Palestijnse standpunten. Maar er zit toch wel iets van waarheid in Nasrs Mijn nieuw Vaderland-gedicht waarin Nasr laat verstaan dat het ergste is “een fascist die u en mij zolang gedoogt –  zolang als hij beslist.”

 

Bij Clint is het commentaar: “Voor Joods Actueel is de PVV van Wilders een partij waar gepraat mee kan worden, terwijl het Vlaams Belang verdient nog steeds zijn cordon sanitaire, maar Tanguy Veys is de uitzondering op de regel. Deze mag gedoogd worden en is geen persona non grata. Een cordon sanitaire dat op een gatenkaas begint te lijken, dat hadden we niet van Joods Actueel verwacht.”

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veys, dewinter, wilders, cordon sanitaire |  Facebook | | |  Print

20-03-11

FRANK VANHECKE KIEST VOOR N-VA. JURGEN VERSTREPEN VOOR ZWART GAT

Het was een beklijvend televisiemoment, voorbije dinsdag bij Goedele (VTM). Opende vorig seizoen Marie-Rose Morel de reeks programma's met het relaas over haar kanker, was het deze keer Frank Vanhecke die liefdevol vertelde over zijn overleden echtgenote. In maart 2009 had hij zijn liefde verklaard aan Marie-Rose Morel. Aan het Como-meer in Italië, met zicht op de Bellagio. Marie-Rose Morel antwoordde meteen positief. Frank Vanhecke uitte ook zijn waardering voor Bart De Wever, “als mens en politiek”. Op dat laatste aspect ging Goedele Liekens niet in. Gazet van Antwerpen deed het dit weekend wel.

 

“Zoals de zaken nu evolueren is de N-VA voor radicaal Vlaamsgezinden de enige nuttige stem”, zegt Frank Vanhecke in Gazet van Antwerpen. Hij overweegt geen overstap naar de N-VA. “Ik geloof niet dat ik voor Bart De Wever een meerwaarde kan betekenen. Bovendien hadden Marie-Rose en ik allebei al besloten om ons terug te trekken uit de politiek. Ik werk mijn Europees mandaat af en over twee jaar ga ik iets anders doen.” Met de top van het VB heeft Vanhecke geen contact meer. “De Antwerpse clan heeft alle macht naar zich toegetrokken en ik heb het al lang opgegeven om de eenheid in de partij te herstellen. Al mijn pogingen werden toch maar genegeerd. Er mag blijkbaar nog maar één strekking binnen het VB overblijven: die van Filip Dewinter.” Vanhecke hoopt dat de rechtse krachten vroeg of laat de krachten bundelen om de onafhankelijkheid van Vlaanderen te realiseren, maar dat kan volgens hem niet met de huidige VB-top. “Veel politici hebben de neiging om zichzelf te zien als het centrum van alles, en dat gaat zeker op voor de VB-top in Antwerpen. Als het VB in de toekomst nog een rol wil spelen in de politiek, zal er intern veel moeten veranderen. En dat zie ik nog niet zo gauw gebeuren”, besluit Vanhecke.

 

Verderop in dezelfde krant geeft Filip Dewinter nog eens een demonstratie van hoe hij zichzelf en het VB als het centrum van de wereld ziet. Hij besluit: “Bart De Wever is geen revolutionair, zelfs niet in zijn doelstellingen.” Waarop Jurgen Verstrepen gevat: “Sinds wanneer is de Vlaming een revolutionair? Zullen we eerst maar eens een referendum organiseren over de splitsing van het land? De versnippering op rechts is vooral het gevolg van de grote ego’s van Dewinter, De Wever en Dedecker, die anderen het licht in de ogen niet gunnen. Ego’s en geldkwesties, daar draait veel om. In een partij circuleert veel geld, en de toppers hebben allemaal Machiavelli gelezen. Als ze de top hebben bereikt, zorgen ze ervoor dat ze de macht en de centen dicht bij zich houden. Dat was zo in het VB, en bij LDD is het niet anders.” Dat zal zijn voorzitter niet graag lezen. Jurgen Verstrepen: “Ik kan hier toch niet als een Comical Ali gaan zitten beweren dat het goed gaat met mijn partij.” Jurgen Verstrepen kijkt uit “naar andere formules om ons liberale programma te realiseren”. Het liefst ziet Jurgen Verstrepen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 in Antwerpen een strijd losbarsten tussen één linkse stadspartij en één rechtse stadspartij. Liever dan een strijd tussen Janssens en De Wever, waarbij die twee uiteindelijk toch een akkoord maken.

 

Of er in die rechtse stadspartij plaats is voor de eigenzinnige Jurgen Verstrepen is te betwijfelen. Met de LDD-Antwerpen zijn we alleszins aan het einde van het verhaal. Jurgen Verstrepen: “Ik ben de enige mandataris in Antwerpen en het enige parlementslid. Verder is er nauwelijks een lokale werking. Je moet realistisch blijven. Er zijn nu met Janssens, De Wever en Dewinter drie pitbulls die vechten om één been, daar kan LDD alleen niets tegen beginnen.” De kans is dus groot dat Verstrepens politieke carrière eindigt met zijn mandaat als Vlaams parlementslid in 2014. Jurgen Verstrepen is dan 48 jaar. Niet te jong maar ook niet te oud om te verhuizen naar Patagonië of de Stille Zuidzee, lijkt ons. Filip Dewinter blijft intussen hetzelfde doen als altijd. Filip Dewinter: “We blijven hameren op onze drie speerpunten: de Vlaamse onafhankelijkheid, de islamisering en immigratie-invasie, en een harde aanpak van de criminaliteit. (…) En verder spelen we in op de zogenaamde anti-politiek, het sentiment van de talloze mensen die het allemaal beu zijn en die een alternatief willen voor de Bende van Negen die nu aan de onderhandelingstafel zit.”

 

Aan opstappen denkt Dewinter niet. “In Frankrijk heeft Jean-Marie Le Pen het volgehouden tot zijn 84ste. Aan het eind had hij nog maar 4 procent over, maar nu heeft zijn dochter Marine de fakkel overgenomen en die steekt met 23 procent zelfs Sarkozy voorbij. Ik maak me dus geen zorgen over onze toekomst. (…) Ik ben overigens pas 48 jaar, ik kan nog wel mee. En wij hebben een uitstekende lichting jongeren in huis, die we voor de lokale verkiezingen van volgend jaar gaan lanceren.” Krijgt Barbara Bonte in Antwerpen dan toch nog een kans om meer te worden dan partijbediende en voorzitster van de Antwerpse Vlaams Belang Jongeren? Op 25 maart 2009 voorspelde Filip Dewinter in Knack: “Binnen dit en tien jaar wordt ze een belangrijke politica.” Of het VB tegen dan nog een belangrijke politieke partij is, is natuurlijk nog wat anders.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, n-va, verstrepen, dewinter |  Facebook | | |  Print

19-03-11

NOSTALGIE TROEF

Vandaag wordt in het Oost-Vlaams provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke, bij Zelzate, het vijftig jaar bestaan van de Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) gevierd. Met allerlei gezinsactiviteiten, actieve en stoere spelen, gezelschaps- en volksspelen, leden en oud-leden van de VNJ-muziekkapel die samen gaan musiceren, een fotoboek dat voorgesteld wordt, herinneringen (foto) die opgehaald worden, het optreden van 'bevriende folkgroepen', een fuif om de dag te besluiten...

 

VNJ-verbondsleidster Elke Serpieters heeft “het gevoel dat er veel volk zal zijn”. Tant mieux. Het VNJ kon alleszins rekenen op interviews bij de usual suspects. Een interview in Krax, deels hernomen op deze blog, een interview in ’t Pallieterke en bij RechtsActueel… Een interview op de nationalistische internetradio Radio Rapaille vorige dinsdag ging de mist in door technische problemen. De reportage van Tim Mudde over de NSV-betoging in Gent – eat your heart out Björn Roose, AFF/Verzet had wél juist gezien dat Mudde tijdens de betoging interviews afnam voor zijn radioprogramma – ging nog wel goed in de ether. Maar het interview met VNJ-verbondsleidster Elke Serpieters was onverstaanbaar en moest afgebroken worden. De Standaard schreef dat Elke Serpieters het (partij)politieke wat meer op de achtergrond wil houden, ten voordele van de ‘gewone’ jeugdbewegingsactiviteiten. Filip Dewinter vindt dit trouwens “een logische keuze”. Maar Serpieters heeft geen pasklare uitleg waarom het VNJ dan absoluut aanwezig moet zijn bij herdenkingen van Oostfronters.

 

Officieel nog slechts een 1 100 leden sterk, was het VNJ bij het Vlaams Nationaal Zangfeest dit jaar – dat het vijftigjarig bestaan van het VNJ in de kijker stelde – met een honderdvijftigtal NSV’ers aanwezig. In Wachtebeke mag men vandaag ook nog een pak oud-leden verwachten. Nu actief bij de NSV, het KVHV, Voorpost, het VB… Niet zelden waren VB’ers actief bij het VNJ, met als boegbeelden Wim Verreycken (onder andere ‘dienstleider cultuur’ bij het VNJ) en zoon Rob Verreycken (onder andere hoofdredacteur van het VNJ-blad Storm). Nog meer VB’ers schrijven hun kinderen in als VNJ-lid. VB-kamerlid Tanguy Veys is de uitzondering op de regel: hij was als kind actief bij de Sint-Barbarascouts (met als totemnaam Spirituele Grizzly), en stuurt nu ook zijn oudste zoon daar naartoe. Het leidde tot nogal wat onbegrip van partijgenoten, maar dat is Veys gewoon.

 

Voor wie er vandaag niet bij kan zijn: op vraag van het VNJ richt het Bormshuis in Antwerpen een tentoonstelling in over de Vlaams-nationale jeugdbeweging: Vlaams Nationaal Jeugdverbond: 50 jaar in het spoor van de Blauwvoeterie. Met publicaties, documenten en vooral foto’s wordt een beeld geschetst van méér dan vijftig jaar Vlaams-nationale jeugdbeweging. Van de gelegenheid wordt immers gebruik gemaakt om ook kort diverse nationalistische jeugdgroepen uit de periode 1944-1961 te belichten die net als het VNJ in het spoor van de Blauwvoeterie werkten. De Zilvermeeuwtjes, het Algemeen Diets Jeugdverbond, het Sint-Arnoutsvendel, het Verbond van Blauwvoetvendels en het Verbond van Vlaamse Meisjesscharen. De tentoonstelling wordt op 29 maart geopend, en blijft opgesteld tot 29 juni.

 

Benieuwd of ze een foto hebben van Bart De Wever als jonge VNJ'er. Bart De Wever was maar even bij het VNJ. Het jeugdbewegingsleven van sport en kampleven kon hem niet bekoren. Het zal niemand verbazen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vnj, vb-vrienden, jeugd |  Facebook | | |  Print

18-03-11

DEWINTER WEET HET (NIET MEER)

Woensdag werd in het Vlaams Parlement gedebatteerd over de bevolkingsprognoses tot 2030. Een belangrijk thema, want bij de voorspelde bevolkingsaangroei komt de vraag om meer kinderopvang, scholen en ouderenzorg. En nog meer: Vlaanderen is nu al een van de dichtst bebouwde regio’s, waar per gezin eenderde meer energie verbruikt wordt dan in Nederland… Filip Dewinter (foto) maakt zich geen zorgen over de kosten die een en ander met zich brengt: de immigratiekraan moet dicht en de “onaangepaste allochtonen” moeten eruit, en dan moet je geen extra uitgaven doen omdat er dan geen bevolkingsaangroei meer is.

 

Letterlijk zei Dewinter: “We moeten ervoor zorgen dat we de immigratie naar dit land afremmen en stoppen, en dat de niet-aangepaste allochtonen teruggestuurd worden naar de plaats waar ze zich wel thuis voelen.” Fatma Pehlivan (SP.A) vroeg naar waar hij die “niet-aangepaste allochtonen” zou sturen. “Misschien wel naar de maan?” Dewinter: “Dat alternatief heb ik nog niet onderzocht.” Helaas kwamen we ook niet te weten naar waar Dewinter die “niet-aangepaste allochtonen” dan wél zou sturen? En ook niet hoeveel “niet-aangepaste allochtonen” Dewinter hiervoor in aanmerking neemt. Pehlivan merkte wel nog op: “Het kan dat er bij de allochtonen probleemjongeren of probleemgroepen zijn. Maar in een samenleving zijn er nog problemen met andere groepen, misschien ook met Vlamingen. Gaat u hen ook naar de maan sturen? Wat voor de ene geldt, moet ook voor de andere gelden.”

 

Als Mieke Vogels (Groen!) Filip Dewinter uitnodigt om samen “naar een aantal rusthuizen en diensten voor thuisverzorging te gaan en om daar te zien hoeveel allochtone dames en meisjes er op dit moment bezig zijn met de verzorging van onze ouderen”, begint Dewinter te emmeren over de kostprijs van de opvang van asielzoekers. Vogels: “U wilt gewoon niet luisteren. U hebt uw eigen idee en u staat niet meer open voor welke andere ideeën dan ook.” Dewinter: “Ik sta open voor alles, zelfs voor u.” Vogels: “Ik wil (…) het debat voeren over hoe we ruimte herverdelen, hoe we rijkdom herverdelen tussen al wie vandaag in Vlaanderen leeft. Zijn er mensen die profiteren van ons systeem? Absoluut. Er zijn Belgen die profiteren, er zijn luie vadertjes in Vlaanderen en er zijn luie allochtonen. En die moeten we activeren. Maar ik weiger zoals u om alles op te delen in ‘de witten’ en ‘de zwarten’. Met dat soort verhalen zijn al heel veel oorlogen begonnen. Laat ons daarmee stoppen.”

 

Filip Dewinter geraakt niet veel verder dan: “Van een afgezaagd discours gesproken! Uw mei ’68-verhaaltje van herverdeling van de rijkdom tussen arm en rijk en ga zo maar door, is niet meer van deze tijd.” Minister-president Kris Peeters antwoordt Dewinter: “We zullen een beleid voeren voor alle 6,6 miljoen Vlamingen die we in 2030 zullen hebben. We gaan niet mee in de redenering om er een aantal terug te sturen – ik weet niet naar waar.” Filip Dewinter leidt aan Alzheimer of is kwaadwillig. Dewinter: “Minister-president, u moet helemaal niemand terugsturen. U moet er alleen voor zorgen dat er geen nieuwe (migranten) bijkomen.” Hoezo, “helemaal niemand terugsturen”? En dan “de niet-aangepaste allochtonen (die moeten) teruggestuurd worden naar de plaats waar ze zich wel thuis voelen”? Al vergeten dat hij dat zei en hij gewezen werd op het onzinnige ervan?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

17-03-11

VOOR EEN KEER HET VB EEN EERBAAR STANDPUNT HEEFT...

Vandaag brengt het Belgisch koningspaar, koning Albert II en koningin Paola, een bezoek aan Maldegem. Een gemeente met een 23 000 inwoners, halverwege tussen Brugge en Eeklo. Om 10u30 worden de koning en de koningin er verwacht; om 13.00 uur zijn ze alweer weg. Tussendoor gaan het VB, Voorpost en NSV proberen te protesteren tegen het koningshuis.

 

De koning bezoekt in Maldegem een drukkerij; de koningin bezoekt intussen een woon- en zorgcentrum voor bejaarden. Het VB was in Maldegem bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 goed voor 10 % van de stemmen en twee verkozenen. De twee VB-verkozenen, lijsttrekker Wilfried De Metsenaere en tweede op de lijst Jacques Laureyns, hebben pas ontslag genomen als VB-lid. In de gemeenteraad zullen ze voortaan als onafhankelijke zetelen. “Er werden ons standpunten vanuit het bestuur opgedrongen. Nu ook met dat pamflet tegen het bezoek van de koning en koningin (een A4’tje waarin de monarchie als geldverslindend instituut wordt gehekeld, dat er enkel is om de belangen van de Franstaligen te behartigen - nvdr.), waarom dat extremistisch gedoe? Ik was het beu om steeds met een mes in de rug in de gemeenteraad te zitten”, zegt Wilfried De Metsenaere.

 

Het VB betreurt het vertrek van haar enige twee gemeenteraadsleden in Maldegem, en vermoedt dat het vertrek meer te maken heeft met de lijstvorming voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Feit is dat het VB vanuit Gent en Brussel Sabrina Dessein (32 j., op foto 2 samen met VB-voorzitter Bruno Valkeniers) als VB-boegbeeld voor Maldegem naar voren schuift. Wat er ook van is, blijft dat voor een keer het VB een eerbaar standpunt heeft – tegen het koningshuis, voor een republiek met een verkozen president – haar plaatselijke mandatarissen de partijlijn niet willen volgen. Met zo’n partij, heb je beter geen partij.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: maldegem, oost-vlaanderen, leegloop |  Facebook | | |  Print

16-03-11

ALL IN THE FAMILY

Hugo Van Mechelen (betrokken bij fraude, illegale gokactiviteiten, vastgoed voor prostitutie…) en Filip Dewinter zijn niet alleen goede vrienden, zo blijkt in Humo deze week. Van Mechelens vriendin is voormalig VB-gemeenteraadslid in Brasschaat, huidig VB-provincieraadslid en VB-medewerkster in het Vlaams Parlement Christel Colman (foto 1).  Meter van hun dochter Marie is Lutgarde Verboven, de echtgenote van Filip Dewinter. Peter is overigens LDD'er Jurgen Verstrepen. Filip Dewinter bevestigt in Humo dat zijn echtgenote meter is van. Dewinter: “Dat klopt. Dat gebeurt wel vaker in een politieke partij. Ikzelf ben peter van verschillende kinderen.” Het zal je maar overkomen dat Filip Dewinter je peter is.

 

Hugo Van Mechelen schuift bij fund raising dinners telkens het wettelijk toegelaten maximum van 500 euro over tafel voor de VB-partijkas, en de Dewinters en Van Mechelens gingen een paar jaar geleden nog met zijn vieren op cruise in de Caraïben. Om maar te zeggen hoe goed de banden zijn. De cruise werd overigens niet betaald door Van Mechelen noch door Dewinter zelf, maar door een derde die uitnodigde. Nog meer over “die fluïde samenleving die in Antwerpen de Vlaamse Beweging heeft groot gemaakt” lezen we in een portret dat De Standaard gisteren schetste van N-VA-fractieleider in de Kamer van Volksvertegenwoordigers Jan Jambon (foto 2), “de bad cop van Bart De Wever”, de man voor wie wat op tafel ligt voor de regeringsonderhandelingen nooit genoeg is.

 

Na zijn huwelijk met Mieke Huybrechts – zus van Vlaams parlementslid Pieter Huybrechts, behorend tot de rechts-radicale harde vleugel binnen het VB en ooit nog getrouwd met Greet Dillen, dochter van – verhuisde Jan Jambon van het Limburgse Genk naar het mondaine Brasschaat, bij Antwerpen. Hij meldt zich bij de plaatselijke Volksunie-afdeling  met een aanbevelingsbrief van Johan Sauwens (ooit VU, nu CD&V – bekend van zijn aanwezigheid op een feest van de oud-Oostfronters van het Sint-Maartensfonds). Samen met Luc Sevenhans (toen VU, vervolgens VB, nu N-VA) voert Jan Jambon een oorlogje tegen de linkse Rik Decleir, vader van acteur Jan Decleir, die naast de boekhouding van de plaatselijke VU-afdeling ook de boekhouding doet van het linkse toneelgezelschap de Internationale Nieuwe Scène.

 

Als Hugo Schiltz in 1987 de plaatselijke VU-afdeling wil laten verruimen met de progressieve Brasschatenaar Herman Lauwers, scheurt de Brasschaatse VU-afdeling uiteen. Luc Sevenhans trekt met de VU-ledenlijst naar het VB; Peter De Roover die daar ook actief is zegt de partijpolitiek vaarwel en wordt later de spreekbuis van de zogenaamde Vlaamse Volksbeweging; Jan Jambon geeft dan voorrang aan een zakelijke carrière. De VU vindt hij te links en het VB te xenofoob. Nadat Bart De Wever in 2004 voorzitter wordt van de inmiddels opgerichte N-VA laat Jambon zijn job bij Bank Card Company voor wat ze is, en engageert hij zich voluit voor de N-VA. In 2007 verzeilt hij als parlementslid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers vanop de kartellijst CD&V/N-VA… als opvolger van nepkandidaat en Vlaams minister-president Kris Peeters.

 

Om maar te zeggen wat een kleine wereld het is bij de Vlaams-nationalisten, over alle partijgrenzen heen. En dan hebben we Gerolf Annemans nog niet vernoemd die naar eigen zeggen samen met Jan Jambon “groot en grijs is geworden in de Vlaamse Beweging” en jarenlang VB-gemeenteraadslid was in Brasschaat waar Jan Jambon nog steeds schepen is. Als de RTBF nog eens een reportage wil maken over de top van het Vlaams-nationalisme heeft het met Filip Dewinter - Hugo Van Mechelen - Jan Jambon - Pieter Huybrechts - Johan Sauwens - Luc Sevenhans - Rik Decleir - Herman Lauwers - Peter De Roover - Bart De Wever - Kris Peeters - Gerolf Annemans al twaalf apostelen van het Vlaams-nationalisme in en om Brasschaat bijeen. Eén reportage is voldoende. Het moet geen soap worden zoals met de Pfaffs... ook al uit Brasschaat.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, colman, jambon |  Facebook | | |  Print

15-03-11

EVEN IETS ANDERS

In een interview met Marie-Rose Morel vroeg Humo: “Wordt Filip Dewinter, de man die de misdaad met de bokshandschoen bestrijdt, zelf omringd door mensen uit ‘het milieu’?” Marie-Rose Morel verwees naar Eric Deleu die “de partij jarenlang op grootschalige wijze bestolen heeft”. Humo kent nog meer namen. “Hugo Van Mechelen, bijvoorbeeld.” Marie-Rose Morel: “Ik zwijg. Met die jongens wil ik geen miserie.” Humo schetst vandaag toch een portret van Hugo Van Mechelen (“de godfather van de Antwerpse misdaadwereld van de jaren tachtig”). “Sinds ik Hugo ken, is hij terug op het rechte pad”, zegt Filip Dewinter (foto 1). Ja, er mag gelachen worden in Antwerpen.

 

Veel onschuldiger is het vermaak dat straatkunstenaar Rose Woods in Antwerpen levert. De voorbije dagen weer actief na de jammerlijke dood van Mattias Van der Stighelen, universiteitsstudent bij een kotfeestje in een keldergat gevallen en zijn nek gebroken. In de nacht vóór de begrafenis vorige donderdag vrolijkte Rose Woods tientallen verkeersborden op met een minzame glimlach. “De borden waren voor Matti”, stond er in een mail, “vers gemaakt deze nacht zodat ze in deze koude tijden toch wat warmte zouden brengen.” De borden staan in de buurt van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (foto 2), recht tegenover het oude Justitiepaleis en elders op de Leien, in een barre buurt zoals de Londenstraat, maar ook aan de Oever in de oude binnenstad… Rose Woods greep al eerder in op het straatmeubilair: Kerstmis 2006 werden een aantal groene verkeerslichten beplakt met het sjabloon van een kerstboom; met Valentijn 2007 veranderden rode verkeerslichten in rode hartjes. Later verschenen bizarre borden als ‘Gelieve de bomen niet te voederen’ of ‘Verboden te paaldansen’. Een richtingsaanwijzer werd aangevuld met een pijl naar ‘De Ware Liefde’. Onder de oranje handjes die een taxiplaats signaleren verscheen het opschrift ‘High Five’. Een zebrapad veranderde in het klavier van een piano. In de zomer van 2007 maakte de straatkunstenaar die dit bedacht zich in een interview met De Fish bekend als Rose Woods, maar zijn ware identiteit is een goed bewaard geheim.

 

Zo vlug als zijn/haar kunst in het straatbeeld verscheen, werd het verwijderd door de politie. Want om zoiets te mogen doen, moet je je ware identiteit prijsgeven, contact opnemen met het stadsbestuur en toelating vragen, en toelating krijgen… maar de kans is natuurlijk klein dat de politie gunstig advies zal verlenen voor het beplakken van verkeerslichten en -borden. Toch in Antwerpen. In Berlijn maakt men van vrolijke verkeerslichten een middel om zich te profileren. De minzaam glimlachende verkeersborden, naar verluidt een tiental, hangen nu al sinds donderdagnacht in Antwerpen. Voor hoelang is niet bekend. Is het uit respect voor de aanleiding dat men niet meteen ingrijpt? Intussen toveren ze een glimlach op het gezicht van wie de borden opmerkt. Er is al genoeg miserie in de wereld.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, morel, antwerpen, cultuur |  Facebook | | |  Print

14-03-11

50 JAAR VNJ: "JEUGDBEWEGING MET VLAAMSE INSLAG"

Bij het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), dat aanstaande zaterdag 19 maart haar vijftigjarig bestaan viert, kunnen ze niet klagen van de ondersteuning die het krijgt. Nog maar pas nieuwe jeugdlokalen gekregen van het gemeentebestuur van Sint-Niklaas, kreeg het VNJ nu ook een interview in Krax, vakblad voor jeugdwerk en jeugdbeleid.

 

Bij Krax wisten ze waaraan ze begonnen. “Bij het grote publiek is het VNJ niet zo bekend, maar het is op zijn minst een beruchte organisatie. Zo stuit je als je even googlet op Jaak Van Haerenborgh, die het VNJ in 1961 stichtte en er ook verbondsleider van bleef tot in 1985. Van Haerenborgh was in de Tweede Wereldoorlog lid van de Nationaal-Socialistische Jeugd Vlaanderen en liep vanwege dat lidmaatschap na de oorlog enkele maanden gevangenisstraf  op.” "Dit wordt vermeld in de biografie van onze stichter-verbondsleider, maar meer doen we daar niet mee”, zegt Elke Serpieters (28 j., sinds 2006 verbondsleidster van het VNJ). "Hoe dan ook", vervolgt Krax, "het VNJ is een jeugdbeweging die een duidelijk politiek standpunt inneemt: ze wil een onafhankelijk Vlaanderen. Politieke actie maakt een onderdeel uit van de werking. Zo neemt het VNJ deel aan de IJzerwake, het Vlaams Nationaal Zangfeest en de herdenking van de Oostfrontsoldaten.” De jaarlijkse herdenking van de voor collaboratie ter dood veroordeelde August Borms (foto 1) had men er ook nog aan kunnen toevoegen.

 

Volgens Elke Serpieters is het VNJ “in de eerste plaats een jeugdbeweging. (…) Daar komt dan wel regelmatig een Vlaamse inslag bij, maar dat betekent niet dat we niet gewoon ‘schipper mag ik overvaren’ kunnen spelen.” Over die “jeugdbewegingsactiviteiten met een Vlaamse inslag” zegt Serpieters in Krax: “We proberen alles een beetje in een thema te gieten, opdat onze jongeren zich iets meer bewust worden van de Vlaamse geschiedenis en zodat ze weten wat de vervlaamsing van de maatschappij inhoudt.” (Foto 2: het verbranden van de Belgische vlag tijdens een VNJ-activiteit.).

 

Bruno Fagnoul, burgemeester van het in de Oostkantons gelegen Raeren, getuigde over de aanpak van het VNJ in 1996 in Het Volk: "Vorige zondag stapte het VNJ hier door de straten. In gestrekte marspas en voorafgegaan door een eigen marsorkest en enkele vlaggendragers. Het deed bijzonder militaristisch aan. En vreemd, vooral omdat het VNJ naar de mis kwam. Ik beweeg me anders voort als ik naar de kerk ga." En verder: "Hun taalgebruik alleen al: ze spreken van gouwen, net als de Hitlerjugend. En de tucht en discipline die uitstraalde van hun optocht hier door de straten riep bij de mensen duidelijk beelden op van de Hitlerjugend ten tijde van het Dritte Reich. En ik kan het weten, want ik heb het destijds zelf gezien." Koen Bultinck, toen VNJ-gouwleider, later VB-parlementslid, antwoordde dat er niets vreemds aan de hand was. Over het in rijen van drie naar de kerk marcheren zei hij: "Zo verplaatsen wij ons altijd. Het moet op een gedisciplineerde manier gebeuren, anders komen er ongelukken van."

 

Een lezer van Gazet van Antwerpen getuigde in 1997 in zijn krant: "Ziehier een beschrijving van de opvoeding door de jeugdbeweging VNJ zoals met eigen ogen gezien: de groep bestond uit twee leidsters van ongeveer 17 jaar, en een twintigtal kinderen van ongeveer 6 à 8 jaar (gemengd). Het spel heette 'betogerke' en werd op enthousiasme onthaald door de kinderen: het is dus al vaker gespeeld. Het spel bestond hierin dat de kinderen een zitstaking hielden terwijl ze 'Voeren Vlaams' moesten scanderen. De leiding speelde de rijkswacht en trok de betogers uit elkaar..."

 

Hoeveel VNJ-activiteiten zo’n Vlaamse inslag krijgen? Elke Serpieters: “Dat weet ik niet goed, maar ik zou zeggen: de helft. (...) We moedigen wel aan om zoveel mogelijk spellen in een thema te kaderen, al zal niet elke afdeling dat iedere week kunnen waarmaken. Het is ook niet altijd Vlaams. Zo was er onlangs een piratenkamp. Je kan moeilijk zeggen dat dit een typisch Vlaams thema is. (…) Als VNJ proberen we een aantal tradities en culturele zaken in stand te houden. Zo leren we bijvoorbeeld enkele typische Vlaamse liedjes aan, doen we aan volksdansen en houden we een meiboomplanting.” Maar niet-Vlaamse activiteiten kunnen dus ook. Elke Serpieters: “Waar we wel op letten – en dat is misschien lachwekkend – is het vloeken in het Engels. Vloeken in het algemeen mag natuurlijk niet, maar het valt op dat jongeren toch snel de neiging hebben om ‘fuck you’ of ‘shit’ te roepen en dan proberen we daar iets grappigs op te vinden. Op den duur vloeken ze dan niet meer in het Engels.”

 

Met 1 100 leden is het VNJ de kleinste jeugdbeweging in Vlaanderen. Vroeger waren ze veel groter. Elke Serpieters: “Het is inderdaad zo dat het VNJ een klap heeft gekregen, ergens eind jaren ’90. Dat kwam voornamelijk – niet iedereen zal dit even graag horen – omdat onze jeugdbeweging niet jeugdig genoeg was. Aan de top stonden oudere mensen (Ledy Broeckx, Hugo Pieters… zonder uitzondering ook actief bij het VB, nvdr.) die alles strak leidden, vol goede bedoelingen, maar dan is het natuurlijk niet evident om nieuwe jonge mensen aan te trekken. We hebben geprobeerd dat recht te trekken, de fakkel is doorgegeven aan de jonge garde.”

 

Maar te wild moet die jonge garde het natuurlijk ook niet maken. Toen de Antwerpse VNJ-afdeling vorig jaar bekendmaakte Music for Life te willen steunen, kwamen daar boze reacties op. Er werd doorgezet, maar het was maar een kleine groep VNJ'ers die acte de présence gaf op de Groenplaats in Antwerpen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vnj, vb-vrienden, jeugd |  Facebook | | |  Print

13-03-11

NA ETHISCH WINKELEN, ETHISCH INTERNETTEN VOOR VB'ERS

Zoals bekend ontsloeg de winkelketen Hema een Vlaamse moslima in Genk omdat ze ook als verkoopster een hoofddoek droeg. "Ik denk dat de grote meerderheid van de Vlamingen achter de beslissing staat", zei Filip Dewinter. "Die zullen de Hema-worst echt wel kopen. Meer dan ooit in het verleden",  wist Dewinter nog. Eén probleem echter: de Hema-worst is niet te koop in België. Dewinter als consumentenadviseur, het is ook al geen goed idee.

Nog meer voer voor frustratie: Google heeft 2,5 miljoen dollar geschonken voor het digitaliseren van de archieven van de anti-apartheidsactivisten Nelson Mandela en Desmond Tutu. Google heeft 1,25 miljoen dollar geschonken aan het Nelson Mandela Centre of Memory, onderdeel van de Nelson Mandela Foundation. Het geld is bedoeld om het archief van Nelson Mandela te digitaliseren en online te publiceren. Het archief van Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, bevat onder meer foto's, films, dagboeken, brieven aan familie en medegevangenen, en notities die Mandela maakte tijdens zijn strijd en de onderhandelingen die hebben geleid tot het einde van de apartheid. Het gaat om duizenden documenten die nog niet eerder openbaar zijn gemaakt. Google heeft ook 1,25 miljoen dollar gegeven aan het Desmond Tutu Peace Centre voor het digitaliseren van het archief van aartsbisschop Desmond Tutu, een andere belangrijke anti-apartheidsactivist.

Het VB heeft daarentegen altijd sympathie gehad voor het apartheidsregime. In de eerste versie van de Grondbeginselen van het VB stond: “Zuid-Afrika neemt voor het Vlaams Blok een bijzondere plaats in. Het Vlaams Blok beklemtoont uitdrukkelijk haar solidariteit met blank Zuid-Afrika.” In de jongste versie, opgemaakt naar aanleiding van de naamsverandering van Vlaams Blok naar Vlaams Belang in 2004, is de verwijzing naar het apartheidsregime verdwenen uit de Grondbeginselen. Maar alleen omdat het apartheidsregime toen door de feiten achterhaald was, al tien jaar afgeschaft was. Op papier verdwenen, in de geesten van het VB blijft het apartheidsregime als voorbeeld gelden van een van de betere staatsvormen. Bij zijn eerste televisie-interview als Vlaams Belang-voorzitter zei Bruno Valkeniers dat de apartheid hem niet stoorde. Moesten we VB’er zijn, we zouden niet meer googlen gezien wat Google toch maar met haar winst doet.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, actie |  Facebook | | |  Print

12-03-11

HAND-IN-HAND MET MARINE LE PEN NAAR HET BELOOFDE LAND

Volgens een opiniepeiling waarvan de resultaten vorige zondag bekend werden gemaakt, zou Marine Le Pen de meeste stemmen krijgen mochten er nu presidentsverkiezingen zijn in Frankrijk. Marine Le Pen zou 23 % van de Fransen achter zich krijgen. De Franse president Nicolas Sarkozy en de voorzitster van de Parti Socialiste (PS) Martine Aubry zouden elk maar 21 % van de stemmen krijgen. Intussen openen de media nog meer hun deuren voor de dochter van Jean-Marie Le Pen.

Het succes van Marine Le Pen is niet alleen het gevolg van haar charisma, meer nog heeft het te maken met het beleid en de voorstellen van Rechts en Links in Frankrijk. Volgens de gewezen Franse premier Dominique de Villepin, die niet langer lid is van Sarkozy’s Union pour un Mouvement Populaire (UMP), zijn de kiesintenties het gevolg van het niet aanpakken van de dagelijkse problemen van de Fransen. Oud-minister Rama Yade is evenmin verbaasd over de opiniepeiling. “Marine Le Pen geeft de toon aan voor de politieke agenda en wij (= UMP, nvdr.) volgen haar, met name over de islam.” Malek Boutih, lid van het PS-partijbureau en voormalig verantwoordelijke van SOS Racisme, vindt dat de PS haar best doet zoals een scholier die altijd op tijd op school is en braafjes zijn huiswerk maakt, maar dat is nog niet genoeg om de beste van de klas te zijn.

Zowel ter rechterzijde (staatssecretaris Marie-Anne Montchamp) als ter linkerzijde (voormalig PS-voorzitter François Hollande) wordt opgeroepen om respectievelijk de stemmen voor Rechts en voor Links niet te laten verdelen over verschillende kandidaten bij de presidentsverkiezingen. Natuurlijk speelt die verdeeldheid ter rechter- en ter linkerzijde in het voordeel van Marine Le Pen, maar wat koop je met één Rechtse en één Linkse kandidaat als die niet geloofwaardig is om een antwoord te bieden op de sociale problemen? Marine Le Pen toont zich intussen – met de hulp van de pers – als de ‘bezorgde moeder’. Op het voorbije Landbouwsalon eind februari bleef Marine Le Pen urenlang rondhangen, met de media in haar voetsporen (foto en video). Vorige week, van maandag 28 februari tot en met zondag 6 maart, ging er geen dag voorbij of Marine Le Pen was te gast bij een nationale radio- of televisiezender.

Morgen zou Marine Le Pen te gast zijn bij Radio J, het radiostation van de Joodse gemeenschap in Parijs en Lyon. Geen haar onder een keppeltje zou eraan denken om Jean-Marie Le Pen uit te nodigen bij Radio J, maar bij Marine Le Pen ligt dat blijkbaar anders. Alhoewel. Het interview bij Radio J gaat uiteindelijk niet door na veel kwade reacties van Joodse organisaties. Blijft dat Marine Le Pen zich doorgaans als een gematigde kan voorstellen, zonder daarbij evenwel af te wijken van de krachtlijnen van het FN-programma. Eerst door Bruno Gollnisch te verslaan in de strijd voor het voorzitterschap van het FN, de man van de oude contacten bij het FN en net niet veroordeeld voor negationisme. Dan door rustig maar vastberaden het FN-programma te verkondigen, terwijl het Elysee (president Sarkozy en zijn entourage, nvdr.) zich alsmaar zenuwachtiger maakt in het vooruitzicht van de presidentsverkiezingen in 2012 en de kopstukken bij de PS het vaker met elkaar oneens dan eens zijn.

Zondag 20 en 27 maart zijn er in Frankrijk kantonale verkiezingen. Het wordt de eerste echte test voor het FN onder Marine Le Pen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: le pen, frankrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

"OF HET FN OOK DEZE KEER INSPIREREND ZAL WERKEN..."

Is het allemaal triest voor de Fransen, bij ons valt nog te lachen met de vlotheid waarmee het VB nu Marine Le Pen omarmt. Bij het VB heeft men altijd meer sympathie gehad voor Bruno Gollnisch (foto: Dewinter en Gollnisch), maar nu Marine Le Pen hoge ogen gooit in Frankrijk was Filip Dewinter de eerste om Marine Le Pen publiek proficiat te wensen.

Rob Verreycken profiteerde van het succes van Marine Le Pen om kritiek te leveren op de VB-top. Rob Verreycken (bij RechtsActueel): “Het aangekondigde succes van de nieuwe jonge en vrouwelijke lijsttrekker van het FN heeft natuurlijk een ironische betekenis naar Vlaanderen toe.  Het is geen groot geheim dat het jonge Vlaams Blok voor heel wat van zijn campagnes, slogans, organisatietechnieken en ideeën de mosterd heeft gehaald bij het toen relatief jonge Front National.  Wie zich dus afvraagt hoe het VB erin zou kunnen slagen de neergaande spiraal te stoppen, heeft hier minstens een deel van het antwoord.  Maar of het FN ook deze keer inspirerend zal werken, zal nog moeten afgewacht worden...”

Met Marie-Rose Morel opzij te zetten, heeft de VB-top een gouden kans gemist om een nieuwe dynamiek te brengen in, en een nieuw kiespubliek aan te trekken voor, het VB. Er staan in de coulissen van het VB nog wel een paar andere vrouwen te trappelen om een kans te krijgen bij het VB, maar daarvoor is het intussen rijkelijk laat. Filip Dewinter is trouwens nog niet van plan om afstand te doen van zijn macht.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, verreycken, le pen |  Facebook | | |  Print

11-03-11

"MAAR DAT IS NIETS, DAT IS NIETS !"

NSV-betoging 10 maart 2011.jpgGent - 10 maart 2011.jpg“Ik had er meer van verwacht.” We zijn nog op de Vrijdagmarkt gisterenavond in Gent, en het valt een Voorpost’er opgeroepen om de ordedienst te bevolken zichtbaar tegen. Voorpost is wél talrijk aanwezig. Voor de ordedienst, en in de betoging. Het is de opkomst voor de betoging in haar geheel die de man tegenvalt. Van een “revolutionair klimaat” is niets te merken. Integendeel. Het is dezelfde ellende als de voorgaande jaren.

Na een blitzbezoek van Rob Verreycken aan café De Dulle Griet is even later ook Rob 'Klop' Verreycken met zijn gevolg op de Vrijdagmarkt. Maar dat is maar vier man meer. De Gentse NSV-praeses Wouter Opdenacker informeert bij de politie met hoeveel de “Linksen” zijn. “Met vierhonderd”, antwoordt een politieman in burger. “Maar dat is niets, dat is niets !”, roept Opdenacker uit. De politieman had echter nog niet het definitief cijfer. De politie telde bij de NSV-betoging hooguit driehonderd mensen. Bij Blokbuster telde de politie daarentegen zevenhonderdvijftig betogers. Naar eigen zeggen waren de NSV’ers met een vijfhonderdvijftig. Het bewijst enkel dat ze slecht kunnen tellen. VB'er Tanguy Veys telde driehonderdvijftig mensen bij de NSV-betoging. "Dat is niets, dat is niets !", volgens het inschattingsvermogen van Wouter Opdenacker. Toch als het over Links gaat. Blokbuster sms’te ons dat zij met een duizendtal waren. Traditioneel zijn er bij NSV-betogingen minstens dubbel zoveel Linkse dan Rechtse betogers, en dat was dit jaar niet anders.

De voorbije week haastte nationaal NSV-voorzitter Tom Van Grieken zich uit te leggen dat de slogan van de NSV-betoging ‘Geen evolutie, maar revolutie’ (foto 1) niet tegen de N-VA is gericht. Natuurlijk is er niemand die dat gelooft, en de mandaten als VB-gemeenteraadslid van Tom Van Grieken en VB-bestuurslid van Wouter Opdenacker zijn niet van aard om de geloofwaardigheid van die uitleg te versterken. Een spandoek van de N-VA hebben we dan ook niet gezien in de optocht, en Siegfried Bracke zagen we evenmin. Ook Kim Van Cauteren, de nieuwe voorzitster van Jong N-VA waar de NSV graag mee koketteert omdat ze als studente actief was bij NSV-Leuven, is er niet. Langs het parcours van de NSV-betoging zijn een aantal slogans tegen de NSV (foto 2) en het fascisme gespoten. Iemand uit de NSV-betoging hield zich bezig met deze tags één voor één te fotograferen. Tim Mudde maakt intussen interviewtjes voor de volgende Dietse Dinsdag-uitzending.

Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) was er ook: het riep op om front te vormen voor… remigratie, en deelde flyers uit voor hun 1 mei-manifestatie in Gent. Bij de ‘notabelen’ viel naast Filip Dewinter vooral het olijke Gentse VB-duo Johan Deckmyn en Tanguy Veys op. Het was wel een raar zicht: de grote Israël-vriend Tanguy Veys, en een paar meters achter hem de Israël-haters van het N-SA. Bij die laatsten zoals altijd ook BBET-kopstuk Tomas Boutens. Er zijn nog een paar meningsverschillen te beslechten zodra Veys en Boutens Vlaanderen snel onafhankelijk hebben gekregen.

01:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, nsv, vb-vrienden, n-sa, actie |  Facebook | | |  Print

10-03-11

NSV: "REVOLUTIONAIR KLIMAAT IN VLAAMSE STEDEN"

Sinds de Mechelse NSV-praeses Nele Van den Broeck mocht figureren in een Koppen-reportage (foto 1) zijn ze bij het NSV aan het dagdromen geslagen. Tom Van Grieken verzon een extra nieuwsuitzending vandaag, donderdag 10 maart. Tom Van Grieken bewees eerder al een betere student communicatiewetenschappen dan NSV-praeses te zijn.

 

Tom Van Grieken als scriptschrijver voor het VRT-journaal: "Goede avond beste kijker en hartelijk welkom bij dit extra journaal naar aanleiding van de NSV! betoging. Met de NSV! betoging, dit jaar in verschillende Vlaamse steden, lijkt het revolutionaire klimaat, dat begon in de Arabische landen, te zijn overgewaaid naar het Westen. Honderdduizenden gematigde Vlamingen betoogden in Antwerpen, Brussel, Leuven en natuurlijk ook Gent mee met de Vlaams-nationalisten tegen de Belgicistische dictatuur in Vlaanderen. De taal van de NSV! is de lingua franca geworden van alle Vlamingen. De gebruikelijke slogan België barst stond centraal. Zo lijkt de vraag niet meer of België gesplitst wordt, maar wanneer. Of misschien beter nog: hoe snel. Onze reporter ter plaatse, Rudi Vranckx, kon vaststellen dat er ook verschillende antimulticulturele slogans geroepen werden. Een krachtig signaal naar de allochtone medeburger om zich aan te passen of weg te wezen. Het linkse verval wordt echt duidelijk als men kijkt naar de slechts tientallen tegenbetogers, waarvan het een publiek geheim is dat deze zijn ingehuurd door het establishment en als enige standpunt het behoud van hun uitkeringen hebben.

 

Opmerkelijk is verder de roep naar rechtvaardigheid die uitging van de betogers. Concreet willen ze dat voormalige regeringsleiders als Verhofstadt en Dehaene, welke jarenlang Vlaanderen hebben verarmd met hun laks migratiebeleid en hun grenzeloze uitbuiting van Vlaanderen onder het mom van solidariteit, daarvoor moeten worden vervolgd. Aan het einde van de betogingen verzamelde iedereen op de grootste pleinen van de steden. De betogers verklaarden daar te zullen blijven tot de machtsoverdracht aan de leiders van de NSV!. De NSV! heeft aangekondigd de komende maanden het land te zullen splitsen en Vlaanderen daarna op orde te brengen. Hiermee wordt vooral gedacht aan het migratiebeleid en de sociale zekerheid. We krijgen ondertussen bericht binnen dat vele prominenten van het establishment het land zouden trachten te ontvluchten, maar worden tegengehouden op verschillende plaatsen door aanhangers van de revolutie. Dit was Martine Tanghe voor het VRT-journaal op de historische dag 10 maart 2011."

 

Als het goed is, zeggen wij het ook: dit is een geslaagde grap. De vergelijking met de opstand in een aantal Arabische landen is gedurfd: niet iedereen bij het VB is daar zo gelukkig mee. Dom natuurlijk om de zogenaamde extra nieuwsuitzending te laten starten om 19.00 uur (foto 2): dan is er al een gewone nieuwsuitzending, en duurt het nog minstens een uur vooraleer vandaag de NSV-betoging en de tegenbetoging in Gent start. Dat vanavond geen “honderdduizenden gematigde Vlamingen” zullen betogen in “Antwerpen, Brussel, Leuven en natuurlijk ook Gent” is vanzelfsprekend. Daarom is die zogenaamde extra nieuwsuitzending dan ook een grap. 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsv, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

09-03-11

BLOOD AND HONOUR-ORGANISATOREN VEROORDEELD

blood and honour,actieDrie leden van Blood and Honour Vlaanderen zijn door de rechtbank in Veurne veroordeeld tot drie maanden cel voor de organisatie van neonazibijeenkomsten en -concerten in Bellegem en Diksmuide in 2008. Chris M. en Kristof V. kregen de celstraf met uitstel. Omwille van het zwaar gerechtelijk verleden van de derde betichte, Robby Q., kon hem geen uitstel van gevangenisstraf verleend worden. De drie zijn veroordeeld op basis van de wet tegen racisme en discriminatie. Een wetswijziging om organisaties als Blood and Honour Vlaanderen aan te pakken is niet nodig als politie en parket maar goed werk leveren. Er is alleen de wil nodig om de nodige vaststellingen te doen in de concertzaal, en die wil en durf was er de voorbije jaren al te vaak niet. Alleen al door de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen, waartoe de drie vandaag veroordeelden behoren, werden sinds 2001 in Vlaanderen 24 concerten ingericht (voor een overzicht: 1 en 2).

 

Vanaf maart 2006, toen de Nederlandse overheid een SS-heldenhuldiging van Blood and Honour Vlaanderen in Nederlands Limburg verbood, heeft het Anti-Fascistisch Front (AFF) de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, en de pers, systematisch verwittigd van de aangekondigde Blood and Honour-concerten in ons land. Vlaanderen moet niet het gastland zijn voor een heropleving van het nazisme. De ministers toonden zich bezorgd, maar zegden onmachtig te zijn om op te treden tegen groeperingen als Blood and Honour. Wetsvoorstellen werden ingediend maar verzeilden in een juridisch kluwen en apathie. Wat men verzuimde was te durven optreden op basis van de bestaande wetten tegen racisme, discriminatie en negationisme.

 

Na de Koppen-reportage van ‘Thomas Kuban’, de opiniebijdrage Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour in Le Soir en De Morgen, en op aansturen van minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V), grepen politie en parket in bij de Ian Stuart Donaldson-memorial in oktober 2008 in Diksmuide. Eindelijk beperkte men zich niet tot het zien of het verkeer rond de concertzaal nog vlot doorgang vond, maar ging men ook kijken wat er in de concertzaal gebeurde. De rechtbank in Veurne kon dan ook niet anders dan de organisatoren van deze bijeenkomsten van neonazi’s te veroordelen. Het AFF vraagt de waakzaamheid tegenover neonazi’s en andere extreem-rechtsen niet te verslappen.

 

Ten eerste. Het is niet duidelijk wanneer leden van de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen, beter bekend onder de naam van hun toenmalig tijdschrift en website Bloed - Bodem - Eer - Trouw (BBET), voor de rechtbank in Dendermonde moeten verschijnen. De aanhoudingen en huiszoekingen in deze zaak dateren al van 7 september 2006. Ten tweede. De concerten van Blood and Honour Vlaanderen waren vooral een gelegenheid voor buitenlandse neonazi’s om in Vlaanderen zaken te beleven die in eigen land moeilijker liggen. Duitse neonazi’s hebben hier echter ook grotendeels zelfstandig concerten ingericht (Ravels, Zandvliet, Kinrooi, Hotton, Nijlen…). Die kans mag hen niet meer geboden worden. Ten derde. Generaties en organisaties wisselen. De jongste jaren heeft een ‘nieuwe’ generatie Blood and Honour’ers concerten ingericht (Izegem, 5 september 2009 - Poperinge, 16 januari 2010 - Wommelgem, 30 oktober 2010). En als men zelf geen heil meer ziet in Blood and Honour-bijeenkomsten, zoekt men naar andere middelen en methodes. BBET-kopstuk Tomas Boutens bijvoorbeeld werd meermaals opgemerkt bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) dat bij haar ‘jeugdcongres’ onder andere muziekgroepen uit het Blood and Honour-circuit programmeerde.

 

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) is tevreden over deze eerste veroordeling in ons land van organisatoren van neonazi-bijeenkomsten en vraagt het nu niet weer jaren te laten aanslepen vooraleer politie en parket effectief optreden tegen dergelijke bijeenkomsten. De eerste keer dat de nodige vaststellingen werden gedaan, bleken de feiten duidelijk strijdig te zijn met het belang van de samenleving. Beluister hier de motivatie van de rechtbank. Naast met een celstraf zijn Chris M., Kristof V. en Robby Q. veroordeeld tot het betalen van een symbolische 1 euro schadevergoeding voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding dat zich burgerlijke partij stelde én het betalen van 18 568 euro onderzoekskosten.

17:00 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, actie |  Facebook | | |  Print

VANDAAG UITSPRAAK IN BLOOD AND HONOUR-RECHTSZAAK

Rechtbank Veurne.jpgblood and honourTenzij er weer iets tussenkomt – de behandeling van de zaak is al meer uitgesteld dan goed is – wordt vandaag in Veurne (foto 1) uitspraak gedaan in de zaak aangespannen tegen drie organisatoren van Blood and Honour Vlaanderen: Chris M., Kristof V. en Robby Q.. De persbelangstelling was groot bij de pleidooien in deze zaak op 9 februari (1, 2).

Sinds 2001 worden bij ons al concerten ingericht door het traditionele Blood and Honour Vlaanderen (1, 2), maar het is pas sinds 2006 dat er aandacht voor is in de pers. Op aangeven van het Anti-Fascistisch Front (AFF) dat bij elk aangekondigd concert vanaf 2006 telkens weer persmededelingen en een ‘Open brief’ verstuurde naar de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie. Na een tijdje verslapte evenwel de aandacht van de pers – “Die skinheads, dat hebben we al gehad”, zei een toenmalige redactiechef. Het VRT-programma Koppen kreeg in 2008 de kans om unieke beelden uit te zenden, en deed dit ook. Beelden van de undercoverjournalist ‘Thomas Kuban’ over Blood and Honour Vlaanderen-concerten in Bellegem op 19 april 2008, en eerder in Mechelen en Wolfsdonk (foto 2) die Vlaanderen schokten. Een geluk bij een ongeluk is dat er net in die periode voor het eerst een minister van Justitie is – de CD&V’er Jo Vandeurzen – die echt werk wil maken van de vervolging van Blood and Honour Vlaanderen.

Voorgaande ministers waren in woorden wel fel tegen neonaziconcerten, maar zeiden onmachtig te zijn om op te treden. In 2007-2008 werden drie wetsvoorstellen in het parlement ingediend om organisaties als Blood and Honour Vlaanderen te verbieden, maar juridisch bleek het niet zo eenvoudig te zijn om een wet te formuleren die neonazistische organisaties moest treffen en niet in één klap ook andere niet-conformistische organisaties kan treffen. Het standpunt van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR), progressieve juristen en het AFF was dat die wetsvoorstellen mogelijk interessant zijn, maar je eerst de bestaande wetgeving (de wet tegen het racisme, tegen negationisme, tegen discriminatie…) moet benutten. Het probleem leek minder dat er nieuwe wetgeving nodig is, meer dat men moet durven optreden. Men niet alleen moet kijken of het verkeer rond de concertzaal nog vlot doorgang vindt, maar ook moet kijken wat er in de concertzaal gebeurt.

In de week vóór het concert op 18 oktober 2008 verschijnt op initiatief van het AFF, met medewerking van het Franstalige RésistanceS, in Le Soir en De Morgen de opiniebijdrage Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour ondertekend door tientallen prominente Belgen. Op 18 oktober worden alle concertgangers, op weg naar de tent in Diksmuide waar het Blood and Honour Vlaanderen-concert plaatsvindt, aan een identiteitscontrole onderworpen. Drie dagen later worden kopstuk Chris M. en twee mede-organisatoren, Kris V. en Robby Q., van hun bed gelicht door de politie voor de organisatie van de concerten in Bellegem en Diksmuide. De drie worden maar één dag aangehouden omdat voor de feiten waarvoor ze beticht worden slechts een maximumstraf van één jaar cel is voorzien. Naar aanleiding van zijn kortstondige aanhouding krijgt Chris M. wél de enkelband om die hij al veel eerder had moeten dragen ingevolge van een veroordeling voor andere feiten.

Het duurt tot 2 februari 2010 vooraleer de raadkamer in Veurne het dossier krijgt voor doorverwijzing naar de correctionele rechtbank, waarna de advocaten van de verdediging met allerlei vertragingsmanoeuvres komen aanzetten. Maar op 9 februari 2011 wordt de zaak dan toch behandeld. De advocaat van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) citeert onder andere uit songteksten van de voor Bellegem en Diksmuide aangekondigde groepen zoals het Finse Mistreat en het Estlandse PWA. De advocaten van Chris M., Kris V. en Robby Q. hebben vooral twee argumenten. Vooreerst betwisten ze dat de concerten openbaar zijn, en in de privé-sfeer is toch meer toegelaten dan op openbare plaatsen. Maar hoe privé is iets wat via het internet wereldwijd wordt aangekondigd? Waar niet slechts een paar maar honderden mensen aanwezig zijn? En politieagenten in burger zonder zich kenbaar te maken als politieagent moeiteloos binnengeraken mits de 25 euro entree te betalen. Een tweede twistpunt is een uitspraak van het Grondwettelijk Hof van 12 februari 2009 volgens dewelke je eerst een organisatie moet veroordelen, vooraleer leden ervan te kunnen veroordelen. Maar hoe doe je dat met een organisatie als Blood and Honour waar er geen lidkaarten van uitgereikt worden? De wet tegen het racisme uit 1981 voorziet daarenboven expliciet de mogelijkheid om via daden van leden organisaties te treffen. Het is ook zo dat het Vlaams Blok in 2004 veroordeeld werd voor haar racisme.

Tijdens de rechtszaak in Veurne werden een aantal beelden van ‘Thomas Kuban’ getoond, en liet men ook geluidsopnamen horen die de politie buiten de tent in Diksmuide maakte – waarop na het optreden van een groep veelvuldige Sieg Heil’s te horen waren. Chris M., Kristof V. en Robby Q. lieten zich niet zien in de gerechtszaal.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour |  Facebook | | |  Print

08-03-11

RECHTBANK GEEFT VAKBOND GELIJK VOOR UITSLUITEN VB'STER

Het VB en de vakbonden, het is een raar verhaal. Sinds jaar en dag bestrijdt het VB de vakbonden, maar als een VB-lid uit een vakbond wordt gesloten, schreeuwt het VB moord en brand. Twee jaar geleden kirde Marie-Rose Morel van plezier nadat een rechtbank in Antwerpen tot het besluit kwam dat de christelijke bediendenvakbond LBC niet kon bewijzen “dat er enige rechtsgeldig statutaire of reglementaire bepaling was die de uitsluiting van eiseres (VB’ster Lieve Van den Berghe, nvdr.) kon verantwoorden.” Intussen heeft het hof van beroep zich over de zaak uitgesproken en in een slotarrest op 28 februari 2011 gaven de rechters van het Antwerps hof van beroep de vakbond volkomen gelijk.

Wat Morel er twee jaar geleden niet bij vertelde, is dat de rechtbank vond dat elke vereniging het recht heeft leden uit te sluiten wanneer die handelingen stellen of standpunten innemen die indruisen tegen de doelstellingen of waarden van de vereniging. Alleen vond de rechter dat de LBC niet genoeg kon aantonen “dat de statuten van de vakbond volgens de juiste procedure werden veranderd” zodat er volgens de rechtbank geen rechtsgrond was om het VB-lid uit te sluiten. Een rare gerechtelijke kronkel want de statutaire bepaling die de mogelijkheid biedt om leden uit te sluiten wanneer zij de vakbond bewust schade toebrengen bestaat al sinds 1980, zes jaar vóór Lieve Van den Berghe lid werd van de LBC. Daarenboven is bij de uitsluitingsprocedure woord en wederwoord mogelijk, is het recht op verdediging voorzien, maar maakte Lieve Van den Berghe daar geen gebruik van. De LBC ging natuurlijk in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in eerste aanleg.

ACV-secretaris Luc Cortebeeck verwees op een ACV-congres naar een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens waarin erkend werd dat de Britse spoorvakbond ASLEF het recht heeft om neo-nazi’s van de British National Party uit te sluiten. Luc Cortebeeck: “Wat zouden wij dan niet het recht hebben om VB-militanten uit te sluiten? Een partij die alleen maar uit is op de vernietiging van de vakbonden en van ons sociaal systeem. Een partij die is veroordeeld voor racisme en sindsdien alleen zijn naam veranderde. Een partij die zijn wortels heeft in de donkerste periodes van de twintigste eeuw. Een partij waarvan een deel van de achterban nog flirt met het nazisme, het fascisme en/of het negationisme. Waarbij het kwelen van anti-Joodse liederen wordt gedoogd zolang er geen beeldmateriaal van begint te circuleren. (…) Extreemrechts en ACV gaan gewoonweg niet samen. Omdat ons verhaal er een is van solidariteit, voor het opnemen voor mensen, van zorg en van insluiting. Terwijl het verhaal van het Vlaams Belang er een is van haat, onverdraagzaamheid en uitsluiting.”

Het VB haastte zich te zeggen dat het “niet tegen de vakbonden” is, maar wel tegen “het machtsmisbruik, de onwettige praktijken en het pro-Belgische discours” van de grote vakbonden. “Vlaanderen heeft recht op een ander, vrij en ontzuild vakbondslandschap”, luidde het nog. Sindsdien regent het persmededelingen, en werd een anti-vakbondsboek gepubliceerd, om uit te leggen dat de vakbonden teveel geld ontvangen voor het uitbetalen van werkloosheidsvergoedingen, hun ledenaantal beter gecontroleerd moet worden, de organisatie van de sociale verkiezingen teveel geld kost, ook kleinere vakbonden erkend moeten worden (omwille van het verdeel en heers-principe, nvdr.), het VB desnoods zelf een concurrerende vakbond wil oprichten,  het VB tegen vakbondsbetogingen is, uiteraard tegen acties is zoals vorige vrijdag tegen het interprofessioneel akkoord, en zelfs een bedankingsactie van een vakbond voor het werk van ambtenaren verdacht maakt.

In het slotarrest van 28 februari 2011 concluderen de rechters van het Antwerps hof van beroep dat de statuten van de LBC na grondige beraadslaging werden opgesteld, aan alle leden werden medegedeeld, de mogelijkheid voorzien om leden uit te sluiten, de uitsluitingsprocedure correct werd nageleefd… Volgens het hof is het gezien de anti-vakbondsstandpunten van het VB niet onredelijk dat de vakbond een VB'ster uitsluit. In een persmededeling klagen VB-senator Jurgen Ceder en Rob Verreycken: Belgische vakbonden mogen ongestoord discrimineren. Was het VB maar altijd tegen discriminatie… Jurgen Ceder en nieuwbakken voorzitter van de VB-vakbondscel Rob Verreycken vinden het arrest te weinig gemotiveerd, en anders verkeerd gemotiveerd. In het arrest wordt onder andere aangehaald dat het VB pleit voor rechtspersoonlijkheid voor de vakbonden (waardoor het de vakbonden financieel onmogelijk wordt gemaakt nog stakingen en/of andere harde acties te organiseren, nvdr.). Jurgen Ceder en Rob Verreycken: “Waarom zou een lid van een vereniging niet mogen pleiten voor logische aanpassingen aan de organisatiestructuur van een vereniging. Mag iedereen die in een vzw pleit voor een statutenwijziging nu uitgesloten worden?”

Het hof van beroep in Antwerpen liet zich niet misleiden door dergelijke wolven in een schaapsvacht-praat. Lieve Van den Berghe, de VB'ster die de LBC terecht uitsloot, stond bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement in 2004 op de Antwerpse VB-lijst (foto 2, toen nog 54 j.). Ze verzamelde vanuit de Kempen en haar netwerk in de Vlaamse Beweging 5 856 stemmen voor het VB. Later stond ze niet meer op een VB-lijst. In haar eigen dorp, Vorselaar, slaagde men er niet in om bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 een VB-lijst in te dienen. Niet meer op een VB-kieslijst, Lieve Van den Berghe is echter één van de steunpunten van het VB in de schaduw van de partij. Ze is voorzitster van de Gulden Sinjoren, een vzw die de 11-julivieringen organiseert die het VB wil als alternatief voor de 11-julivieringen van het Antwerpse stadsbestuur. Zoals in 2009 en 2010.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, morel, ceder, verreycken |  Facebook | | |  Print