02-04-11

DE VOLGENDEN

Amper twee weken geleden kopte Het Laatste Nieuws dat op één jaar tijd 31 gemeenteraadsleden opgestapt zijn bij het VB. Intussen zijn er nog twee bijgekomen. De Kalmthoutse VB-gemeenteraadsleden Francis Wouters (foto) en Yves Ceusters maakten op de gemeenteraadszitting donderdagavond in Kalmthout bekend dat ze opgestapt zijn bij het VB. Francis Wouters was meer dan tien jaar VB-personeelslid en voorzitter van het VB-Voorkempen.

 

Francis Wouters en Yves Ceusters zetelen vanaf nu als onafhankelijken in de Kalmthoutse gemeenteraad. Met hun ontslag is de VB-gemeenteraadsfractie in Kalmthout meteen gehalveerd. Er blijven nog twee VB-gemeenteraadsleden over, Koen Vanhees en Alois Broos. Francis Wouters trok bij het VB partij voor Marie-Rose Morel. Zo viel hij in ongenade bij de partijtop. “Ik werd hard aangepakt door de Dewinter-getrouwen”, zei Francis Wouters gisteren aan Gazet van Antwerpen. “Dewinters wil is wet, Antwerpen dicteert alles binnen de partij. Van de beloofde vernieuwing is niets terechtgekomen. Het partijbestuur bestaat uit ja-knikkers. De kieslijsten worden gevormd op basis van ons-kent-ons in plaats van bekwaamheid.” Als je ziet hoe een figuur als Wim Wienen in Antwerpen Vlaams parlementslid is kunnen worden, kan je Francis Wouters geen ongelijk geven.

 

Wouters is teleurgesteld in VB-voorzitter Bruno Valkeniers. “Die heeft niets te zeggen. Hij is de handpop van Dewinter, net als Gerolf Annemans." Volgens Wouters is in vele VB-afdelingen de ontevredenheid groot. “In de vijftien gemeenten van onze regio hadden wij drie jaar geleden nog 1 900 leden”, zegt hij. “Na alle interne ruzies zijn er dat nu nog 1 200.” Francis Wouters was niet zomaar een VB-gemeenteraadslid. Van 1999 tot 2010 was hij fractiesecretaris van het VB in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Sinds september vorig jaar was hij coördinator van de juridische dienst van het VB. Wouters was sinds 2000 voorzitter van het VB-Voorkempen dat de gemeenten omvat van Schoten tot bovenaan de provincie Antwerpen, de grens met Nederland. De bewering van VB-voorzitter Bruno Valkeniers “Er is binnen onze partij ruimte voor meningsverschillen, maar dan wel binnenskamers”, klopt niet volgens Francis Wouters.

 

In een reactie aan de Antwerpse regionale televisiezender ATV doet VB-voorzitter Bruno Valkeniers de verklaringen van Francis Wouters af als van iemand die in vooropzeg is geplaatst en in april aan zijn laatste maand  toe is. Wouters wijst erop dat hij van Bruno Valkeniers zelf een positieve evaluatie heeft gekregen als personeelslid, en hem zelfs een nieuw contract werd aangeboden. Yves Ceusters, als niet-werknemer of -werkgever in deze een onverdachte bron,  klaagt op ATV over een gebrek aan democratie binnen het VB. Volgens hem glijdt het VB af naar een anti-islampartij, en daar heeft men in Kalmthout geen boodschap aan. Het Vlaams-nationalisme waar Ceusters voor staat gaat niet uit van het stigmatiseren van bepaalde bevolkingsgroepen. Ceusters merkt dat de harde lijn bij het VB terug naar boven komt.

 

Het ziet er meer en meer uit dat Filip Dewinter als een Napoleon het VB naar haar Waterloo leidt. Omwille van de burgemeestersambitie van Filip Dewinter werden in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 een overmatig aantal partijkaders en financiën op Antwerpen ingezet. Filip Dewinter leed echter een overwinningsnederlaag tegen Patrick Janssens, en in een duel tussen Patrick Janssens en Bart De Wever in 2012 wordt Dewinter helemaal weggedrukt. Om toch nog een plaatsje aan de Schelde te veroveren werpt Dewinter zich dan maar op de niche van de anti-islamgevoelens en de vervreemding in de eigen stad. Daar zijn zeker nog een aantal tienduizenden stemmen mee te verdienen, maar het brengt Dewinter niet dichter bij de macht. Integendeel. Intussen gaat het VB daarmee buiten Antwerpen nog sneller ten onder dan in Antwerpen. De slimsten gaan dan ook weg bij het VB.

De commentaren zijn gesloten.