07-04-11

"DE TREND VAN DE BLOEDARMOEDE WERD BEVESTIGD"

Wij hebben de – sommigen noemen het “de ziekelijke” – gewoonte om over gebeurtenissen meerdere informatiebronnen te raadplegen. Niet zelden levert dat tegenspraak op, of zaken die men op bepaalde plaatsen verzwijgt maar elders wel te vernemen zijn. Met het colloquium van de nieuwrechtse denkgroep Deltastichting vorige zaterdag is het niet anders.

 

Thema van de bijeenkomst in een aula van de Universiteit Antwerpen (UA) was dit jaar Wie zijn wij? – Identiteit in beweging. De Duitse ‘onafhankelijke’ volksvertegenwoordiger Henry Nietzsche, een persoonlijke vriend van VB-medewerkster Hilde De Lobel, was naar Antwerpen gehaald voor een lezing. Volgens Nietzsche is patriottisme in Duitsland nodig om “van de schuldcultuur los te komen en om nooit meer door de multikul-mietjes in Berlijn geregeerd te worden.” Tweede spreker was Frans Crols, voormalig hoofdredacteur van het zakenblad Trends en in 2009 spreker op de IJzerwake waar hij Vlaanderen opriep Brussel los te laten. Laatste spreker was de nieuwrechtse Franse ideoloog  Alain de Benoist (illustratie), die om de twee jaar altijd wel als spreker bij colloquia van de Deltastichting wordt uitgenodigd.

 

Volgens RechtsActueel, nog wel in een artikel van hoofdredacteur Yves Pernet, was het aantal aanwezigen “groter dan voriger jaren” en was het evenwicht tussen jong en oud “mooi in evenwicht”. ’t Pallieterke zag het anders. ’t Pallieterke: “De vorige editie (van het bijna jaarlijkse colloquium, nvdr.) zakte het bezoekersaantal voor het eerst onder de honderd, tot 94, maar die vond dan ook plaats in het barre Izegem. Terug naar Antwerpen dus. Helaas, vorige zaterdag trotseerden slechts 75 belangstellenden…” En verder: “Het aandeel jongeren viel in verhouding wel mee, vooral studenten met pet en lint en langharige nieuwheidenen. Maar in absolute aantallen werd hier de trend van bloedarmoede in alle geledingen van de Vlaamse Beweging (behalve het stemhokje) bevestigd.”

 

Het is goed eens wat anders dan RechtsActueel te lezen. ’t Pallieterke meldt overigens ook dat Frans Crols en Alain de Benoist op een heel andere golflengte zaten. Tijdens de vragenronde zei Alain de Benoist immers: “Ik ben tegen immigratie, maar nog veel meer tegen het kapitalisme.” Met het eerste zal Crols allicht wel kunnen instemmen, met het tweede zeker niet. In elk geval, RechtsActueel noch ’t Pallieterke schreven iets over de opvallende namen bij de toehoorders. Dat de VB-parlementsleden Peter Logghe en Rita De Bont in de zaal zaten, zal niemand verbazen die het wereldje van de Deltastichting en het blad Tekos kent. Maar ook in de zaal, zo wist Radio Rapaille: Francis Van den Eynde en Frank Vanhecke.

 

Wie dacht dat Frank Vanhecke zich opsloot in ’t Wouwersnestje in Schoten heeft het mis. Maar wat doet Frank Vanhecke als hij even weg is van de foto's van en herinneringen aan Marie-Rose Morel? Het was zaterdag een heerlijk warme dag, en dan toch wegkruipen in een ongezellig zaaltje. Man, man, man, toch.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaamse beweging, vanhecke, media |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.