22-04-11

OOK VOOR DE EX-VB’ERS WORDT GEZORGD

Frank Vanhecke bereidt zich voor op een toekomst als immobiliënhandelaar en geniet intussen van zijn rijkelijke Europese parlementaire wedde en voordelen, maar hoe is het intussen met de andere dissidenten bij het VB?

Karim Van Overmeire, die op 15 juli vorig jaar uit onvrede met de partijstrategie opstapte bij het VB, pakt voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar uit met het weinig originele Aalst Anders en Beter. Intussen blijft hij Vlaams parlementslid. In principe tot 2014. Federaal parlementslid Bruno Stevenheydens meldde op 4 augustus 2009 al aan het VB-partijbestuur om vele redenen ontslag te nemen bij het VB, maar hij hield zijn ontslag nog stil tot de aanloop naar de federale parlementsverkiezingen vorig jaar. Intussen is hij plaatselijk actief bij de N-VA, ook al heeft die partij eenzelfde janusgezicht als het VB als het op het behoud van het dorpje Doel aankomt. Maar hoe is het intussen met de Brusselse parlementsleden Johan Demol en Greet Van Linter? Op 28 april 2010 uit het VB gezet nadat ze in een brief gemeld hadden dat de Vlaams Belang-fractie in het Brusselse parlement vervangen werd door de ‘Vlaamse Democraten in Brussel’.

Johan Demol ging in 1976 aan de slag als lid van de toenmalige rijkswacht. Drie jaar later, in 1979, wordt hij opgenomen in de leiding van het extreemrechtse Front de la Jeunesse. Front de la Jeunesse dat onder andere in 1981 de lokalen van het progressieve blad Pour in brand stak. In 1994 wordt Johan demol politiecommissaris in Schaarbeek, waar hij opvalt door zijn hardhandige methodes bij het aanpakken van de criminaliteit. In 1998 wordt hij ontslagen nadat zijn verleden bij het Front de la Jeunesse bekend werd. Johan Demol wordt dan als stemmentrekker bij het VB binnengehaald (foto 1). Demol trekt in 1999 de VB-lijst voor de Brusselse Hoofdstedelijke Raad en verdubbelt daarmee het zetelaantal van het VB in die Brusselse Hoofdstedelijke Raad. Het VB rekende op het kunnen blokkeren van de werking van de Brusselse instellingen, maar werd net niet groot genoeg om daarin te slagen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 gaat het VB er zelfs op achteruit in Schaarbeek, en nadien ging het verder bergaf voor het VB in Brussel en Johan Demol in het bijzonder.

In juni 2009 legde Johan Demol in Humo – niet geheel onterecht – uit dat het VB in een stramien zit waar het niet meer uitgeraakt. John Demol stapte op uit het VB-partijbestuur, en in april 2010 vroeg het VB op haar beurt Demol om op te stappen uit het Brussels parlement omdat hij er niet meer wilde zetelen als VB’er. Johan Demol bleef echter zitten in het Brussels parlement, en Greet Van Linter vervoegde Demol naar de nieuwe fractie die Demol wilde oprichten. Dominique Lootens bleef als enige VB’er moederziel alleen achter in het Brussels parlement. Demol en Van Linter probeerden de centen en het personeel in te pikken dat verbonden is aan een fractie te kunnen vormen in het parlement, maar wetten en praktische bezwaren staan dat in de weg. Demol huurde daarop Matthias Storme in om een en ander juridisch uit te vlooien, maar voor zover bekend zonder resultaat. Financieel moet Demol zich geen al te grote zorgen maken. Hij is sinds 1999 parlementslid, en dat zal nog wel tot in 2014 duren. Bij zijn ontslag als hoofdcommissaris bij de politie in Schaarbeek verloor Demol zijn pensioenrechten, maar na een omslachtige juridische procedure kreeg hij die rechten terug. De kosten verbonden aan die lange juridische procedure werden gedragen door het VB.

Anders is het met Greet Van Linter (foto 2). Weliswaar als 55-jarige een jaartje ouder dan Demol maar met vijf jaar minder parlementaire anciënniteit heeft ze nog iets nodig na 2014. De regels in de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zijn blijkbaar soepeler dan bij het Brussels parlement: volgens ’t Pallieterke slaagde Greet Van Linter erin zich te laten erkennen als fractieleidster van de tweekoppige fractie Demol-Van Linter – wat Van Linter alweer een extra centje oplevert. En blijkbaar kan ze nu terug een personeelslid tewerkstellen op kosten van de belastingbetaler, en dat werd de met enig tromgeroffel bij het VB opgestapte medewerker Francis Wouters uit Kapellen (in de provincie Antwerpen, tegen de grens met Nederland). Nu ja, volgens hardnekkige geruchten woont Greet Van Linter meer in Buggenhout (Oost-Vlaanderen) dan in Brussel. Wat belet dan een medewerker uit Kapellen als deskundige voor Brussel aan te werven? Frank Vanhecke zette eerder al Marie-Rose Morel op de loonlijst van het Europees parlement. Financieel moeten de ex-VB'ers zich niet meteen zorgen maken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: demol, van linter, brussel |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.