26-04-11

BOP: (VLAAMS) BELANG OORLOGSPROPAGANDA

Vanavond wordt in Antwerpen in de gemeenteraadscommissie voor veiligheid gedebatteerd over de baldadigheden vorige woensdag aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout.

Na een in cafés en waterpijprookhuizen op televisie druk gevolgde voetbalwedstrijd tussen Real Madrid en FC Barcelona, werkten allochtone supporters van die laatste ploeg hun frustratie over het verlies van hun geliefde voetbalploeg en wat nog allemaal niet uit op vuilniszakken die in het rond vlogen, een journalist die geviseerd werd, een bus van De Lijn die vernield werd spijts de chauffeur en reizigers aan boord… Een bus met een Marokkaanse chauffeur mocht nog doorrijden; een bus met een blanke bestuurder moest het ontgelden. Woensdag 27 april en dinsdag 3 mei staan Real Madrid en FC Barcelona opnieuw tegenover elkaar. Burgemeester Patrick Janssens heeft nog niet laten weten welke maatregelen hij overweegt. Janssens wacht de voorstellen af van zijn korpschef bij de politie.

Filip Dewinter wist meteen wat te doen. In het diepste van zijn gedachten waande hij zich altijd al politiekorpschef. Filip Dewinter: “De politie moet de straat heroveren op de Marokkaanse jongerenbendes. Dit kan alleen via het systeem van gecontroleerde intimidatie waarbij voldoende blauw op straat wordt ingezet. (…) Gedurende enkele weken moet in Borgerhout een zerotolerantie aanpak gelden waarbij iedere vorm van overlast, samenscholing en provocatie hard wordt aangepakt. Niet alleen politioneel maar ook op gerechtelijk vlak dient hard te worden opgetreden tegen allochtone relschoppers. Het Vlaams Belang is er voorstander van dat allochtone jongeren die voor dergelijke en andere feiten worden opgepakt en veroordeeld hun Belgische nationaliteit wordt afgepakt en uitgewezen worden naar hun landen van herkomst.”

Dat die allochtone jongeren vaak hier geboren en alleszins opgegroeid zijn, lost het VB op door te verwijzen naar de dubbele nationaliteit: naast de Belgische beschikken ze ook over de Marokkaanse nationaliteit. Zo kunnen ze enkele reis naar het land van koning Mohammed VI gestuurd worden. En hun ouders, broers, zussen...? Filip Dewinter heeft verder “alle begrip voor het initiatief van een aantal buurtbewoners uit Borgerhout om buurtobservatiepatrouilles (BOP) op te richten die als taak zullen hebben om uit te kijken naar criminele feiten die gepleegd worden op de openbare weg en deze te rapporteren aan de politie. (…) Het Vlaams Belang wenst alle BOP’s alle succes toe. (…) De BOP’s (bestaan) uit moedige mannen en vrouwen die de criminaliteit in Antwerpen willen aanpakken in plaats van te doen alsof hun neus bloedt.”

Het zal nogal niet dat Dewinter die BOP’s alle succes toewenst: ze worden één na één getrokken door VB’ers. In Het Laatste Nieuws vertelde zaterdag John Wolf: “Acht jaar geleden heb ik hier in Nieuw Borgerhout het Veiligheidscomité Erasmus opgericht. We waren met een groepje van twintig vrijwilligers. Het ging ons toen vooral om de agressie van jongeren tegenover ouderen in het Te Boelaarpark. Tegen dat het donker werd wandelden wij met twee of drie man door het park. Ik had toen een grote bouvier en die hond dwong veel ontzag af. Buurtbewoners herkenden ons na een tijdje en vertelden ons bijvoorbeeld dat er in hun straat was ingebroken. Dan gingen wij ook daar eens wandelen. De jongste jaren is het Veiligheidscomité wat verwaterd: enkele vrijwilligers zijn gestorven, anderen zijn verhuisd.” Intussen heeft John Wolf een BOP opgericht (foto 1), een buurtobservatiepatrouille die niet alleen ‘Nieuw Borgerhout’ afdweilt maar ook de Turnhoutsebaan – nochtans een eindje af van waar Wolf woont.

John Wolf is VB-districtsraadslid in Borgerhout. Bij de districtsraadsverkiezingen in 2006 kreeg hij op de VB-lijst 113 stemmen. Door het ontslag van andere VB'ers werd hij alsnog districtsraadslid. John Wolf sprak reeds met de secretaris van het VB-Wilrijk die in zijn district eveneens een BOP op poten wil zetten. Vanuit buurdistrict Berchem meldde zich intussen Albrecht Cleymans. “Ik ben van plan om een paar keer met John mee te lopen en zijn kennis en methodes te gebruiken in Berchem”, zegt Albrecht Cleymans. Hij is een bezorgd VB-personeelslid die alle aspecten van het politiewerk kent. Bij een verboden betoging in 2007 in Brussel verzette Cleymans zich met zijn volle gewicht… tegen het politieoptreden (foto 2). Hij is overigens niet de eerste VB’er met een dubbelgezicht. Zo ging Ragna Verreycken bij een 11 juli-viering in Brussel in 1998 in de clinch met de politie daar, terwijl ze in Antwerpen zelf politieagente was. Niemand zou het geweten hebben was het niet dat een foto van de strubbelingen in Brussel in Het Nieuwsblad verscheen… en een Antwerpse politieagent op de foto zijn collega Ragna Verreycken herkende.

Toen jongeren van de Arabisch-Europese Liga (AEL) het gedrag van de politie wilden observeren in Antwerpen-Noord en Borgerhout – en er zijn redenen om zich ongerust te maken over het politieoptreden, zoals blijkt uit een rapport over racisme bij de politie – toen was Antwerpen te klein voor de verontwaardiging van de politieke partijen en media. De AEL werd voor de rechtbank gedaagd, maar van de beschuldiging een privé-militie te vormen werd de AEL vrijgesproken. Nu wil het VB de straat doen met buurtobservatiepatrouilles (BOP’s). Waarom niet normaal doen? Waarom zich niet bijvoorbeeld inschakelen in het beproefde systeem van de buurtinformatienetwerken (BIN’s)? Omdat normaal doen geen VB-taal is.  Uiteraard moet opgetreden worden tegen de vandalen van vorige week, en moet herhaling van de baldadigheden vermeden worden. Maar daarvoor zijn meer en andere zaken nodig dan de (Vlaams) Belang OorlogsPropaganda.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, borgerhout, dewinter, cleymans |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.