07-05-11

GEEN DEMOCRATIE BIJ HET VB. KAN JE IETS ANDERS VERWACHTEN ?

Nadat TerZake vorige week donderdag een korte reportage (5’56”) had gewijd aan de problemen van de Belfortploeg bij het VB, mocht De Grote Baas zich verdedigen in de TerZake-studio (7’27”). Na 1”15” zegt Filip Dewinter dat er een “bijzonder democratische procedure” is bij het VB. En: “We hebben 198 besturen hernieuwd. Geen probleem. Er is één probleem: in Gent.” Na 2’20” herhaalt Dewinter nog eens dat “wij een heel democratische procedure hebben.” Gents VB-boegbeeld Francis Van den Eynde (foto) denkt daar toch wel anders over.

“Onbekende rechters, geen tenlastelegging, geen dossier, druk op partijbestuursleden op adviserende organen, zittingsdagen die door de beklaagde onmogelijk kunnen worden gehaald”, zo vatte Francis Van den Eynde het samen. Volgens welke criteria de ‘adviescommissie voor verzoening en tucht’ is samengesteld: niemand heeft het al eens uitgelegd. Voorzitter is Limburger en Vlaams parlementslid Chris Janssens (33 j.) die hoopt op een nog lange carrière bij het VB. Verder zijn blijkbaar Antwerps Kamerlid Rita De Bondt (een poulain van Gerolf Annemans), Izegems Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin en enkele minder bekende VB’ers die zich een paar dagen belangrijk mogen voelen, lid van de adviescommissie. Waarom en hoe zij uitgekozen zijn? Enkel Filip Dewinter en een paar anderen weten het.

 

De tenlastelegging? Volgens Francis Van den Eynde is niet bekend wat precies verweten wordt. In een eerste mededeling verwijst het VB-partijbestuur naar “de oprichting van de zogenaamde Belfortgroep”. Het is overigens de “Belfortploeg”. In een eerste brief verwijst commissievoorzitter Chris Janssens naar “verklaringen die (…) publiekelijk werden gedaan over het Vlaams Belang”. Maar welke verklaringen? En: vrijheid van meningsuiting geldt enkel voor de VB-top. Niet voor anderen. Maar dat is bekend. Niet? Volgens Francis Van den Eynde werd hem geen mogelijkheid tot inzage van het dossier geboden, zodat hij zich afvraagt of er wel een dossier bestaat. In elk geval is het zo natuurlijk moeilijk voor een aangeklaagde om zich behoorlijk te verdedigen.

 

De commissie moet een advies uitbrengen, en uiteindelijk beslist de VB-partijraad. Maar in die partijraad hebben een aantal leden zich al behoorlijk leren kennen. Nationaal secretaris Guy D’haeseleer en Vlaams Belang Jongeren-voorzitster Barbara Pas hebben op vergaderingen in Gent al hemel en aarde bewogen om de Belfortploeg opzij te zetten; VB-partijraadvoorzitter Filip De Man heeft zich op zijn blog al publiek laatdunkend uitgelaten over Francis Van den Eynde (“Il a raté sa sortie”). Verder werden leden van de Belfortploeg opgeroepen op ogenblikken dat het voor hen onmogelijk was om te komen; werden en worden anderen achter gesloten deuren gehoord zonder dat de Belfortploeg kennis kan nemen van die verklaringen; enzovoort, enzoverder.

 

Voor elke rechtszaak zou dit voor het VB een aanleiding zijn om te spreken over “een oneerlijk proces” en de wraking van de rechters te eisen. Maar bij het VB zelf is dit doodnormaal. Francis Van den Eynde & Co hebben geen reden om verbaasd en verontwaardigd te zijn. Als een partij een autoritaire visie heeft op de wereld, verwacht je toch niet dat die partij intern anders gestructureerd is. En dat de vrijheid van meningsuiting die het VB bepleit enkel geldt voor de VB-top en wie in hun pas loopt, is al langer bekend.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, van den eynde |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.