30-04-11

'WISSELBEKER AFF' BIJ ’T PALLIETERKE

't Pallieterke - 2010.jpgZoals de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) op 1 april 1991 de nepkrant De Zorgen verdeelden, en op 1 april 1994 De Schandaard, werd in 1969 ’t Palleuterke uitgebracht. In ’t Pallieterke deze week komt men uitgebreid terug op deze parodie, om dan te besluiten met anno 2011.

 

Jan Neckers: “Tweeënveertig jaar later is er nog altijd niet veel veranderd. Extreemlinks blijft gefascineerd door ’t Pallieterke. De aspirant-goelagmoordenaars van het Anti-Fascistisch Front (even antifascistisch als de Duitse Democratische Republiek democratisch was) spellen nog iedere week uw blad, hekelen, citeren en kopiëren delen van artikels. Twee jaar geleden heeft de redactie van ’t Pallieterke dan ook de jaarlijkse ‘Wisselbeker AFF’ ingevoerd, toegekend aan de redacteur die bij de webstek van het AFF met de meeste afkeuring geciteerd wordt. Laureaten tot nu waren Koen Elst in 2009 en ondergetekende in 2010. Het is niet zeker dat de wisselbeker in 2011 toegekend wordt, omdat de nieuwe hoofdredacteur ontdekte dat sommigen onder ons hun verhaal al eens oprekken om een extra woedeaanval van ranzig links te stimuleren.”

 

We bekennen: we lezen wekelijks ’t Pallieterke. We zijn er niet door “gefascineerd”, dat is wat anders. Maar ’t Pallieterke is interessantere lectuur dan bijvoorbeeld het Vlaams Belang Magazine en het Voorpost-blad Revolte die ook tot ons vast leespakket behoren. De goelags zijn vooral bekend van Jozef Stalin, terwijl het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) ons laatst weer eens verweet aanhangers te zijn van Leo Trotski. Wat is het nu? Wij "even antifascistisch als de Duitse Democratische Republiek democratisch was"? Waar slaat dat op? Vraag het maar eens aan Blood and Honour Vlaanderen of we antifascisten zijn of niet? Dat Koenraad Elst de ‘Wisselbeker AFF’ kreeg, is hem gegund. Af en toe schrijft hij zelfs iets zinnigs. Maar Jan Neckers? Als er iemand van ’t Pallieterke hier al vaak geciteerd is, is het Koen Dillen als Frankrijk-kenner Guitry voor de ’t Pallieterke-lezers. Zoon van Karel Dillen die ook al schreef voor 't Pallieterke. R. Sch. was het bekendste van zijn pseudoniemen als ’t Pallieterke-auteur. Gewezen BRT-journalist en -producer Jan Neckers dicht zich daarentegen teveel eer toe.

 

Karl Van Camp, de sinds eind vorig jaar nieuwe hoofdredacteur van ’t Pallieterke, zei bij de start van zijn hoofdredacteurschap het taalgebruik in zijn blad te gaan bijschaven. Ernst en humor moest gescheiden worden. Was het artikel over Het vals Pallieterke en het AFF nu ernst of humor? Wat we wel weten, is dat je ’t Pallieterke niet altijd mag geloven. Dat leerde ons de man die nu een boek aan het schrijven is over het VB… Frank Vanhecke (zie de update bij dit bericht).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, actie |  Facebook | | |  Print

29-04-11

GEERT WILDERS IN ANTWERPEN EN BRUSSEL

Er is de laatste maanden in Nederland nogal wat te doen over een klein boekje van Rob Riemen (foto 1), De Eeuwige Terugkeer van het Fascisme. In dat boekje noemt Riemen Geert Wilders een fascist. Wij vonden het wel een aardig boekje, al graait het teveel in uitspraken van allerlei filosofen en biedt het geen antwoord op de vraag: ”En wat nu?”

 

Jan Blommaert heeft het boekje ook gelezen en er een lang essay over geschreven. “Ressentiment, rancune, gecultiveerde haat tegenover een kleine categorie van zondebokken, moreel en ideologisch nihilisme en de cultus van het oppervlakkige, en de doctrine van de menselijke ongelijkheid: deze zaken definiëren voor Riemen het fascisme en Wilders voldoet volmaakt aan deze criteria; hij is dus een fascist. Alhoewel, dat is problematisch, want op de term fascisme kleeft een taboe. Dus 'zo kunnen we nu constateren dat wat evident een opleving van het fascisme in onze samenleving is, zo toch niet genoemd mag worden'. Riemen wil niet provoceren met zijn boekje, maar hij wil de dingen wel benoemen zoals ze zijn. Parler vrai, met andere woorden – iets waar mensen als Wilders anders bepaald niet vies van zijn”, zo leidt  Jan Blommaert zijn commentaar op Rob Riemen in.

 

Rob Riemen en Jan Blommaert zijn donderdag 5 mei te gast in boekhandel De Groene Waterman in Antwerpen. Vanaf 20 uur geven ze elkaar rendez-vous. Diezelfde avond staat in de Passa Porta-boekhandel in Brussel Geert Wilders eveneens in the picture met de presentatie van het nieuwste boek van Lucas Hüsgen (foto 2), Nazi te Venlo. Ook die avond start om 20 uur. (Boekpresentaties over) Geert Wilders tegelijk in Antwerpen en Brussel. Elke gelijkenis met God, die ook overal tegelijk aanwezig zou zijn, is louter toeval.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

VB KENT ENKEL 'LINKS FASCISME'

Links fascisme.JPGIn Gent voeren sommigen actie tegen vier zogenaamde ‘nazi-cafés’, plaatsen waar NSV’ers en KVHV’ers regelmatig bijeenkomen die nu met vandalisme af te rekenen krijgen. De uitbater van de Cuba Libre ontkent NSV’ers zijn zaak binnen te laten, maar op een cocktailfuif van het KVHV eerder deze week waren er – volgens een KVHV-bron – wel degelijk NSV’ers. Anderzijds zijn er wel meer dan de vier genoemde kroegen waar extreemrechtse studenten in Gent geregeld bijeenkomen. 

 

Volgens het Vlaams Belang (VB) is deze actie tegen 'nazi-cafés' een demonstratie van ‘links fascisme’. We kenden al ‘fascisme’, maar ‘links fascisme’? Geen enkele serieuze historicus zal dit begrip gebruiken. Enig serieux is echter niet besteed aan het VB, want men haalde nog maar eens een oude cartoon uit de schuif waarin het Anti-Fascistisch Front (AFF) gemaskerd afgebeeld wordt (foto, het mannetje met oranje hemd en blauwe muts).

 

Wij hebben eerder al uitgelegd dat we ons hier helemaal niet in herkennen. Het AFF veroordeelt de jongste gewelddaden in Gent, zoals het AFF in oktober 2009 al links geweld in Gent en rechts geweld in Antwerpen veroordeelde. Een veroordeling vanuit VB-hoek van dat laatste, rechts geweld, is er nooit gekomen. Zo kennen we het VB natuurlijk.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, actie, vb |  Facebook | | |  Print

28-04-11

SMAAKLOOS

Het is puur toevallig – we waren aan het googlen op de naam ‘Siegfried Bracke’ – dat we dinsdagavond de blog van De Raaskalderij ontdekten. Veel is ons niet bekend over de initiatiefnemers die humor produceren genre Deelneemster ‘Komen kakken’ daagt VT4 voor het gerecht en Kunstwerk Jan Fabre werd beertje Knut fataal.

 

Niet echt humor van niveau dus, maar dinsdag zakte men nog verder onder de schaamtegrens met Holocaustpretpark Six Million Flags Belgium feestelijk geopend. Het is het verhaal over “een middag vol spektakel, snelheid en verrassing in het allereerste Holocaust-themapark ter wereld”. Het park, “waarvan lang werd aangenomen dat het ‘Buchenwalibi’ zou gaan heten”, moet “zorgeloos vermaak bieden voor jong en oud” en “tegelijk (…) helpen voorkomen dat de 21-ste eeuwse mens de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog zou vergeten”. Manager “Ephraïm Zimmerman” legt uit: “Jonge mensen van nu hebben niks meer aan wazige zwart-witfoto’s uit Auschwitz of aan melige getuigenverslagen. (…) Je krijgt de huidige generaties veel geïnteresseerder door een dolle rit op onze Schlachtbahn (foto), of door een voorstelling in ons Adolfinarium.” De rest van de uitleg volgt onder het kopje Gas geven.

 

We gaan hier niet alle registers van verontwaardiging openen. Een snelle blik op de blog leert niet dat ze bij De Raaskalderij systematisch en uitsluitend de grenzen van het goed fatsoen inzake racisme, discriminatie of negationisme overschrijden. Blijft dat dit soort humor bijzonder pijnlijk is voor de miljoenen mensen die stierven in de concentratie- en vernietigingskampen, hun familieleden en de schaarse overlevenden, getuigen van de gruwelen van de nazi’s. Een andere 'grap' is Internationaal Gerechtshof vernietigt uitslag Wereldoorlog II. Wegens procedurefouten moet de Tweede Wereldoorlog overgedaan worden, maar niet alle partijen willen er opnieuw aan beginnen. Na Nieuwe kerncentrale moet kerstverlichting garanderen vroeg iemand: “Is dit nu feit of fictie?” Dát vroeg tenminste niemand na de weinig smaakvolle Six Millions Flags- en Internationaal Gerechtshof-artikels.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: humor |  Facebook | | |  Print

RACISTISCH

Een mens relativeert al vlug sommige humoristische websites' als hij net terugkomt van een gemeenteraadscommissie in Antwerpen. Dinsdagavond zouden in de commissie veiligheid de rellen aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout besproken worden, maar voor zo’n actualiteitsdebat is eerst een akkoord nodig van de fractieleiders in de gemeenteraad, en Filip Dewinter had dit geagendeerd noch besproken met zijn collega’s fractieleiders. De show over de rellen aan de Turnhoutsebaan is nu verschoven naar volgende week.

 

De jongste criminaliteitscijfers in Antwerpen werden dinsdagavond wél besproken. Vaak met de vermelding van de (vermeende) nationaliteit van de daders. Dewinter wil echter verder gaan: hij wil ook een etnische registratie van de daders. Hij wil niet alleen het aantal criminele vreemdelingen kennen, maar ook het aantal criminele allochtonen. “Want”, zei Dewinter, “ik wil niet zover gaan als een voormalige fractieleider van de VLD (Ward Beysen, nvdr.) die zei dat de vreemdelingen de criminaliteit met de moedermelk hebben meegekregen, maar ik durf toch stellen dat bij velen een mes of een revolver in hun pamper werd gelegd.”

 

Bij een aantal gemeenteraadsleden op de meerderheidsbanken vertrok het gezicht, maar dat was alles. Minstens drie journalisten waren in de gemeenteraadszaal, maar in geen enkele krant was gisteren iets terug te vinden over de jongste racistische uitspraak van Filip Dewinter.

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, dewinter, antwerpen |  Facebook | | |  Print

27-04-11

TOM LANOYE FILEERT BART DE WEVER

Volgende week kan je de drie delen van de Monstertrilogie van Tom Lanoye voor weinig geld kopen samen met de nieuwe Humo. In de Humo van deze week (foto 1): een interview met Tom Lanoye (foto 2). De auteur verwacht voor hemzelf een topjaar op literair gebied, maar hij hééft ook een mening over de politieke actualiteit. Zoals vaak politiek intelligent en snedig geformuleerd, met verrassende vergelijkingen en krachtige metaforen. Hier een paar proevertjes.

 

Tom Lanoye had aanvankelijk een goed oog in het verkiezingssucces van Bart De Wever, maar dat is gekeerd. Tom Lanoye: “Misschien speelde ook mee dat ik zoals velen altijd had staan applaudisseren wanneer Bart De Wever in debatten Filip Dewinter aftroefde met het argument: ‘Je bent nu twintig jaar bezig, en wat heb je bereikt?’ (…) Intussen kan je zeggen: wat heeft De Wever al bereikt, en wat is in dat opzicht nog het verschil met het Vlaams Belang? Want wat doet De Wever, op een moment dat alle partijen er eindelijk van overtuigd zijn dat een staatshervorming nodig is, en dat er wel degelijk toegevingen zijn aan Franstalige kant? Hij blijft njet zeggen, omdat hij sowieso niet wil meespelen, en de boel wil laten verrotten tot alles vanzelf uiteenvalt. De N-VA (…) organiseert vandaag een golf van antipolitiek, van onverantwoordelijkheid en van cynisme.”

 

“De Wever wil invloed, maar geen verantwoordelijkheid. (…) Uitvoerende mandaten interesseren hem sowieso niet, en als hij ergens een zetelend mandaat heeft is hij zo weer weg. Na achttien jaar verkiezingen, nog niet één rit uitgereden! Niet één! De Standaard heeft ook uitgezocht wat zijn betekenis is in het parlement, de parlementaire commissies. Nul, hè! Hij schittert in afwezigheid, en daarom heeft hij dus tijd om overal elders te schitteren. Om in ‘De slimste mens’ te zitten, of naar de achtersteven van Nathalie Meskens te gaan kijken bij de uitreiking van de tv-prijzen.”

 

“Heb je zijn column gelezen na zijn bezoek aan (de Britse conservatieve premier, nvdr.) David Cameron? (…) Waar hebben die twee over gebabbeld?  (…) Je kan bezwaarlijk een boom gaan opzetten over de soevereniteit der volkeren in een Verenigd Koninkrijk dat de Schotten en de Ieren zo grondig heeft onderdrukt. Die andere dada van De Wever dan maar, de scheiding van kerk en staat? Ook niet evident, in een land waar de koningin het hoofd van de kerk is, en de bisschoppen van rechtswege zitting hebben in het Hogerhuis. Waar ze trouwens een regeling voor euthanasie blokkeren.”

 

Over de Niet in onze naam-avond in de KVS: “Het wás inderdaad een avond waarop één partij kritisch geviseerd werd. En dan? Geeft dat die partij het recht te gaan blèren dat zoiets toch niet mag? Meteen ontstond er een sfeer van intimidatie rond de subsidiëring. Toen de subsidies nog Belgisch waren, heb ik nooit iemand horen zeggen: ‘Jamaar kritiek op onze broodheer België, dat mag niet hoor!’ Terecht, we leven niet meer in wijlen de Sovjet-Unie.”

 

“De Wever is gevaarlijker dan het Vlaams Belang”, zei laatst Luc Tuymans. “Dat was een domme uitspraak, ze klopt gewoon feitelijk niet. Daarom zou ik ook nooit een cordon sanitaire tegen de N-VA steunen. (…) Maar Luc Tuymans heeft zijn excuses aangeboden, en Bart De Wever zou die beter aanvaarden gezien zijn traditie inzake verontschuldigingen: hij kreeg er van de Joodse gemeenschap in Antwerpen, hij vroeg er zelfs aan Marie-Rose Morel in de Antwerpse kathedraal. Maar je zal zien dat de flaminganten Tuymans over twintig jaar nog met die uitspraak achtervolgen, want dat doen ze veel liever dan het echte debat voeren.”

 

“Ik was er die avond niet, maar ik heb in een videoboodschap van twaalf minuten uitgelegd waarom ik hun platform ‘Niet in mijn naam’ juist níét ondertekende. (…) Kan de N-VA mij garanderen dat ik op haar volgend congres twaalf minuten lang mijn afwijkende mening ten beste mag geven? Of op het Vlaams Nationaal Zangfeest?”

 

“Vergelijk het met de intellectuelen die vóór 1914 met allerlei redeneringen ‘bewezen’ dat de Eerste Wereldoorlog onmogelijk kon losbreken, we waren allemaal toch economisch met elkaar verbonden, et cetera. In de geesten der Vlaams-nationalisten is Brussel al lang volledig afgesplitst van de Vlaamse natie. Als er een betoging plaatsvindt, turft de Grote Voorzitter Vlamingen en Brusselaars apart! (…) En dus komt er een splitsing, vrees ik, maar niet omdat ze in de sterren geschreven staat. (…) Die splitsing komt er omdat de N-VA’ers blijven knagen en ondermijnen.”

 

Meer over de zelfbevrediging van Bart De Wever, het remspoor van Derk-Jan Eppink en het Roger Vangheluwe-gehalte van Siegfried Bracke: deze week in Humo. Toen we Tom eens vroegen waarom hij de opiniebijdrage Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour niet ondertekend had, zei hij heel spaarzaam om te springen met het ondertekenen van manifesten. Liever mikte hij op interviews over zijn literair werk, om daar dan één ander thema uit de politieke actualiteit goed onderbouwd aan te koppelen. Tom Lanoye deed het deze week weer met verve.

00:14 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, n-va, actie |  Facebook | | |  Print

26-04-11

BOP: (VLAAMS) BELANG OORLOGSPROPAGANDA

Vanavond wordt in Antwerpen in de gemeenteraadscommissie voor veiligheid gedebatteerd over de baldadigheden vorige woensdag aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout.

Na een in cafés en waterpijprookhuizen op televisie druk gevolgde voetbalwedstrijd tussen Real Madrid en FC Barcelona, werkten allochtone supporters van die laatste ploeg hun frustratie over het verlies van hun geliefde voetbalploeg en wat nog allemaal niet uit op vuilniszakken die in het rond vlogen, een journalist die geviseerd werd, een bus van De Lijn die vernield werd spijts de chauffeur en reizigers aan boord… Een bus met een Marokkaanse chauffeur mocht nog doorrijden; een bus met een blanke bestuurder moest het ontgelden. Woensdag 27 april en dinsdag 3 mei staan Real Madrid en FC Barcelona opnieuw tegenover elkaar. Burgemeester Patrick Janssens heeft nog niet laten weten welke maatregelen hij overweegt. Janssens wacht de voorstellen af van zijn korpschef bij de politie.

Filip Dewinter wist meteen wat te doen. In het diepste van zijn gedachten waande hij zich altijd al politiekorpschef. Filip Dewinter: “De politie moet de straat heroveren op de Marokkaanse jongerenbendes. Dit kan alleen via het systeem van gecontroleerde intimidatie waarbij voldoende blauw op straat wordt ingezet. (…) Gedurende enkele weken moet in Borgerhout een zerotolerantie aanpak gelden waarbij iedere vorm van overlast, samenscholing en provocatie hard wordt aangepakt. Niet alleen politioneel maar ook op gerechtelijk vlak dient hard te worden opgetreden tegen allochtone relschoppers. Het Vlaams Belang is er voorstander van dat allochtone jongeren die voor dergelijke en andere feiten worden opgepakt en veroordeeld hun Belgische nationaliteit wordt afgepakt en uitgewezen worden naar hun landen van herkomst.”

Dat die allochtone jongeren vaak hier geboren en alleszins opgegroeid zijn, lost het VB op door te verwijzen naar de dubbele nationaliteit: naast de Belgische beschikken ze ook over de Marokkaanse nationaliteit. Zo kunnen ze enkele reis naar het land van koning Mohammed VI gestuurd worden. En hun ouders, broers, zussen...? Filip Dewinter heeft verder “alle begrip voor het initiatief van een aantal buurtbewoners uit Borgerhout om buurtobservatiepatrouilles (BOP) op te richten die als taak zullen hebben om uit te kijken naar criminele feiten die gepleegd worden op de openbare weg en deze te rapporteren aan de politie. (…) Het Vlaams Belang wenst alle BOP’s alle succes toe. (…) De BOP’s (bestaan) uit moedige mannen en vrouwen die de criminaliteit in Antwerpen willen aanpakken in plaats van te doen alsof hun neus bloedt.”

Het zal nogal niet dat Dewinter die BOP’s alle succes toewenst: ze worden één na één getrokken door VB’ers. In Het Laatste Nieuws vertelde zaterdag John Wolf: “Acht jaar geleden heb ik hier in Nieuw Borgerhout het Veiligheidscomité Erasmus opgericht. We waren met een groepje van twintig vrijwilligers. Het ging ons toen vooral om de agressie van jongeren tegenover ouderen in het Te Boelaarpark. Tegen dat het donker werd wandelden wij met twee of drie man door het park. Ik had toen een grote bouvier en die hond dwong veel ontzag af. Buurtbewoners herkenden ons na een tijdje en vertelden ons bijvoorbeeld dat er in hun straat was ingebroken. Dan gingen wij ook daar eens wandelen. De jongste jaren is het Veiligheidscomité wat verwaterd: enkele vrijwilligers zijn gestorven, anderen zijn verhuisd.” Intussen heeft John Wolf een BOP opgericht (foto 1), een buurtobservatiepatrouille die niet alleen ‘Nieuw Borgerhout’ afdweilt maar ook de Turnhoutsebaan – nochtans een eindje af van waar Wolf woont.

John Wolf is VB-districtsraadslid in Borgerhout. Bij de districtsraadsverkiezingen in 2006 kreeg hij op de VB-lijst 113 stemmen. Door het ontslag van andere VB'ers werd hij alsnog districtsraadslid. John Wolf sprak reeds met de secretaris van het VB-Wilrijk die in zijn district eveneens een BOP op poten wil zetten. Vanuit buurdistrict Berchem meldde zich intussen Albrecht Cleymans. “Ik ben van plan om een paar keer met John mee te lopen en zijn kennis en methodes te gebruiken in Berchem”, zegt Albrecht Cleymans. Hij is een bezorgd VB-personeelslid die alle aspecten van het politiewerk kent. Bij een verboden betoging in 2007 in Brussel verzette Cleymans zich met zijn volle gewicht… tegen het politieoptreden (foto 2). Hij is overigens niet de eerste VB’er met een dubbelgezicht. Zo ging Ragna Verreycken bij een 11 juli-viering in Brussel in 1998 in de clinch met de politie daar, terwijl ze in Antwerpen zelf politieagente was. Niemand zou het geweten hebben was het niet dat een foto van de strubbelingen in Brussel in Het Nieuwsblad verscheen… en een Antwerpse politieagent op de foto zijn collega Ragna Verreycken herkende.

Toen jongeren van de Arabisch-Europese Liga (AEL) het gedrag van de politie wilden observeren in Antwerpen-Noord en Borgerhout – en er zijn redenen om zich ongerust te maken over het politieoptreden, zoals blijkt uit een rapport over racisme bij de politie – toen was Antwerpen te klein voor de verontwaardiging van de politieke partijen en media. De AEL werd voor de rechtbank gedaagd, maar van de beschuldiging een privé-militie te vormen werd de AEL vrijgesproken. Nu wil het VB de straat doen met buurtobservatiepatrouilles (BOP’s). Waarom niet normaal doen? Waarom zich niet bijvoorbeeld inschakelen in het beproefde systeem van de buurtinformatienetwerken (BIN’s)? Omdat normaal doen geen VB-taal is.  Uiteraard moet opgetreden worden tegen de vandalen van vorige week, en moet herhaling van de baldadigheden vermeden worden. Maar daarvoor zijn meer en andere zaken nodig dan de (Vlaams) Belang OorlogsPropaganda.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, borgerhout, dewinter, cleymans |  Facebook | | |  Print

25-04-11

VB: NA DE FAMILIEDAGEN, TERUG EEN 1 MEI-OPTOCHT

“Back to the roots” is meer dan ooit de strijdkreet van Filip Dewinter. Dat blijkt uit het heimwee-congres veertien dagen geleden; dat blijkt uit de affiche voor de volgende 1 mei-bijeenkomst van het VB.

Na een paar probeersels van de Vlaams Blok Jongeren (1992, 1993 en 1994) en van twee plaatselijke VB-afdelingen (Oostende en Denderleeuw, 1994) organiseerde het VB op 1 mei 1996 haar eerste nationale 1 mei-manifestatie. In kringen rond het VB was al langer aangedrongen op zo’n initiatief. Were Di-voorzitter Bert Van Boghout schreef in juni 1992 in Dietsland-Europa: “Wij beschouwen het als uitermate belangrijk dat het VB er vandaag in lukt ruime delen van de zogenaamde arbeidersbevolking in onze Vlaams-nationale strijd te betrekken.” Wim Van Dijck, hoofdredacteur van het Voorpost-blad Revolte, maakt het drie jaar later concreter: “Laat men eens beginnen met een nationale 1 mei-viering, compleet met optocht en vlaggengezwaai (geen rode uiteraard): ik ben ervan overtuigd dat de respons groot zal zijn en het chagrijn bij de SP nog veel groter.”

In 1996 is het zover: het VB mobiliseert duizend mensen rond het standbeeld van de sociaal bewogen maar anti-socialistische katholieke priester Adolf Daens in Aalst. Niet veel volk voor een partij die op dat ogenblik een tienduizend leden telt. Alleen al de optocht van de SP-Aalst mobiliseert dubbel zoveel volk. Maar bij het VB zijn ze tevreden: de 1 mei-optocht heeft hen de nodige media-aandacht opgeleverd. Alleen Alexandra Colen is niet opgetogen. Zij zegt op 1 mei liever bij haar kinderen thuis te blijven dan de richtlijnen van de partijtop te volgen. In 1997 houdt het VB  haar 1 mei-optocht in Temse, toen in het nieuws wegens de sluiting van de Boelscheepswerf. Daarna volgen Vilvoorde in 1998, de sluiting van de Renaultvestiging is dan in de actualiteit, en Gent in 1999 dat echter een gezinsdag is met attracties in het Citadelpark in plaats van een 1 mei-optocht.

De 1 mei-optochten in 2000 (Antwerpen) en 2001 (Mechelen) worden zwaar ontsierd door groepen VB’ers die “islamieten = parasieten” roepen. Volgens getuigen op aansporen van mensen uit het VB-middenkader, maar andere VB-kaderleden hebben er toch moeite mee. Het past natuurlijk niet als men wil overkomen als een fatsoenlijke partij. De 1 mei-optochten, die tot dan duizend à tweeduizend mensen op de been brachten, worden vanaf dan vervangen door gezinsbijeenkomsten (2002: Boudewijnpark in Brugge; 2003: Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren). Vanaf 2004 grijpt men terug naar meer sociale thema’s, maar vanaf dan komt de klad erin met nog slechts een paar honderd VB'ers die daar op afkomen. 2004: aan het standbeeld van Lieven Gevaert in Mortsel; 2005: aan het standbeeld van luchtvaartpionier Jan Olieslagers in Deurne…

Vorig jaar werd op 1 mei verzamelen geblazen in Vilvoorde. Een sociale aanleiding was er niet, anders dan bij de sluiting van Renault in Vilvoorde in 1998. Voornaamste reden voor de samenkomst in Vilvoorde lijkt dat men een plezier wilde doen aan de man uit de streek, Filip De Man. Toen pas bevorderd tot voorzitter van de VB-partijraad. Dit jaar komt het VB op 1 mei bijeen Ninove, de thuisbasis van Guy D’haeseleer – op Filip Dewinter, Gerolf Annemans en Marie-Rose Morel na de grootste stemmentrekker van het VB en intussen ook nationaal partijsecretaris bij het VB. Een nieuwe functie bij het VB. Met een nationale VB-manifestatie in Ninove – er worden bussen ingelegd vanuit alle Vlaamse provincies – wordt het voor de Ninovenaren natuurlijk moeilijker om te vergeten dat de kopman van Forza Ninove een VB’er is. Maar was er iemand in Ninove die dacht dat de Forza Ninove-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar iets anders is dan een verkapte VB-lijst?

 

Na het familietreffen in 2009 (foto 1) en de manifestatie in 2010 (foto 2) wordt het op 1 mei 2011 dus terug een optocht (foto 3). Bij het VB weet men nochtans verdomd goed dat dan wel eens terug kreten als “islamieten = parasieten” kunnen opduiken. Bij de jongste betoging van het NSV in Gent – waar Filip Dewinter zélf aanwezig was – werd die “islamieten = parasieten” nog eens gescandeerd al was er geen direct verband met het ‘Geen evolutie, maar revolutie’-thema van de NSV-betoging. Een geluk bij een ongeluk is dat maar een half uurtje is uitgetrokken voor de VB-optocht in Ninove. Alle VB-afdelingen zijn uitdrukkelijk opgeroepen hun afdelingsvlag mee te brengen. We kijken al uit naar de vlag en de vlaggendrager van het VB-Tienen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, sociaal |  Facebook | | |  Print

24-04-11

NIET-KATHOLIEKE GEDACHTEN

Pasen. Eén van die hoogdagen waarop Roger Vangheluwe een "relatietje" had met één van zijn neefjes. We proberen er niet aan te denken, maar de gedachte wil niet wijken. Wie zich ook niet erg katholiek gedraagt, is het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV). Minstens toch de Gentse afdeling ervan. Omdat men niet alle dagen een Italiaanse fascist kan uitnodigen voor een vormingsavond bij het KVHV-Gent, organiseert het KVHV-Gent ook kroegentochten en andere feestjes. Hoe het daar aantoe gaat, lezen we in het jongste nummer van hun blad Ons Verbond.

 

Geen detail wordt ons onthouden. Over een jeneverfuif op 15 november vorig jaar lezen we in het winternummer van Ons Verbond: “Schacht Chloë wou onvoorwaardelijk bewijzen dat ze als vrouwmensch meer dan haar mannetje kan staan. Helaas voor haar viel dat wat tegen. Gezwind goot ze fles na fles in haar trechter, niet beseffende dat ze een uurtje later de straatriolering zou gebruiken om haar maaginhoud eens deftig te sorteren.” We proberen het ons niet voor te stellen. Het verslag van een kroegentocht een maand later begint met: “Elk jaar, op de datum waarop de kristalnacht plaatsheeft in de Overpoortstraat, trekt het KVHV…” De echte Kristallnacht was een door de nazi’s klopjacht tegen de Joden in Duitsland, in de nacht van 9 op 10 november 1938 waarbij 267 synagogen in brand werden gestoken, circa 7 500 Joodse winkels en bedrijven vernield werden, en 92 Joden vermoord werden. De naam Kristallnacht verwijst naar het vele glaswerk dat tijdens de aanvallen vernield werd. Een nacht die zeker niet gebagatelliseerd moet worden.

 

Op 6 december vorig jaar organiseerde het KVHV-Gent een Sinterklaascantus in Bar Fabiola in Gent. 6 december is immers “de feestdag van de heilige Nicolaas van Myra ofte ook bekend als de enige Turk die men aanbidden mag/kan.” Toen Sinterklaas aanklopte bleek die in gezelschap te zijn van een witte en een zwarte Piet. Voor die laatste rol had men zowat de grelligste mens uit Gent en omstreken zwart geschminkt (foto 1 en 2). Iedereen werd op vriendelijke wijze bevolen te knielen, de heilige ring te kussen en op de schoot van de Sint plaats te nemen om een aantal vragen te beantwoorden. Vervolgens moest iedereen nog een strafje uitvoeren, want alle KVHV’ers waren het voorbije jaar stout geweest. Bij het afscheid van de Sint werd “de witte Piet toegejuicht en de zwarte Piet simpelweg ex gestuurd.” Zelfs bij een studentikoos feestje hoort bij het KVHV-Gent een racistisch tintje.

00:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kvhv, vb-vrienden, gent |  Facebook | | |  Print

23-04-11

N-SA: NIET OP 1 MEI IN GENT

Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) wilde op 1 mei in Gent betogen (foto 1). Vorig jaar wilde het in Mechelen opstappen op 1 mei, maar uiteindelijk werd het Berlijn. De Gentse burgemeester Daniël Termont heeft 1 mei echter vrijgehouden voor de traditionele en minder traditionele socialisten. De nieuw-solidaristen mogen op 30 april betogen (foto 2). Het wordt een ochtendwandeling, zodat wie wil nog kan doorreizen naar Berlijn voor de traditionele bijeenkomst van de neonazi’s daar.

 

Het proza dat het N-SA produceert om de verplaatste 1 mei-optocht te verantwoorden is weer lachwekkend. Het N-SA: “(…) Inderdaad, kameraden, op 1 mei vonden de socialisten en de snertmarxisten het te sneu om in Gent blanke arbeiders te zien betogen die het liedje van de immigratieweldaad niet uit volle borst meezingen. En daarom werd onze 1-mei-manifestatie verboden door het stadsbestuur. Ja, dat is natuurlijk makkelijk. Duizenden zigeuners op het grondgebied verbieden die de stad als een sprinkhanenplaag kaalvreten, is natuurlijk niet zo simpel. Zigeuners en anderen die de kassen van de OCMW’s en andere sociale voorzieningen komen leegroven kun je natuurlijk niet van straat en uit de stad houden. Die brave mensen mag je hun vrijheid om te gaan en te staan waar en wanneer ze dat willen toch niet inperken? Dat zou onmenselijk en discriminerend zijn...

Ook het extreemlinkse bourgeoispubliek dat geil wordt van al die duizenden vreemde ingevoerde proleten die hier de eigen arbeidersklasse van hun brood komen beroven zijn selectief in wie mag betogen op 1 mei. Dat ze er de pest in hebben dat we een demo op 1 mei wilden houden, blijkt duidelijk uit het feit dat ze de burgemeester terroriseerden door de afbeelding op onze blog massaal door te sturen naar zijn kabinet met hun commentaren. Het linkse pruillipje zo in zijn verontwaardigdste plooi gezet. Wij vermoeden dat de relnichten van het AFF hun steentje wel zullen hebben bijgedragen om ons van straat te houden die dag. Die twee man en een paardenkop hebben zo hun bijdrage aan de heroïsche strijd tegen de eigen arbeiders weer eens geleverd. Maar dat is ook niet nieuw: de trotskisten koesteren die praktijken al sinds de goede oude tijd, toen kameraad Trotski lastige arbeiders gewoon liet doodschieten.

 

(…) Zo zullen op 1 mei de chichi-socialisten die voor de oorlogsdeelname in het parlement hebben gestemd, opstappen met de extreemlinkse bourgeoissnullen die beweren dat ze tegen oorlog zijn. Hand in hand voor vorst en vaderland… Dat links medeverantwoordelijk is voor de oorlogen die België voert, mag de vreugde dus niet in de weg staan. Dat links de eigen arbeiders uitlevert aan vreemdelingenterreur, ook daar trekken die linkse snobs zich geen zier van aan. (…) In elk geval zal het multiculturele circus op 1 mei zoals elk jaar deze feestdag van zijn waarde ontdoen. En daarom is het niet eens zo een slechte zaak dat wij dit arbeidersfeest een dag vroeger organiseren. Zo blijft het voor iedereen duidelijk: er zijn arbeiders die zich bij de neus laten nemen door de socialisten van het vreemdelingenlegioen en er is ons soort arbeiders, die van het eigen volk.”

 

Nu nog zien dat er op 30 april meer volk bij het N-SA komt opdagen dan pers, politie en verbaasde voorbijgangers. Dat is immers wel eens meer een probleem bij bijeenkomsten van het N-SA. Op 3 maart was het N-SA bij een actie tegen zigeuners in Gent niet met de gebruikelijke tien à twintig mensen, maar met een dertigtal. Bij de usual suspects hadden zich een aantal extreemrechtse skinheads gevoegd die rekenden op rellen met linkse en anarchistische tegenstanders. Gelukkig bleef alles rustig. 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, gent |  Facebook | | |  Print

22-04-11

OOK VOOR DE EX-VB’ERS WORDT GEZORGD

Frank Vanhecke bereidt zich voor op een toekomst als immobiliënhandelaar en geniet intussen van zijn rijkelijke Europese parlementaire wedde en voordelen, maar hoe is het intussen met de andere dissidenten bij het VB?

Karim Van Overmeire, die op 15 juli vorig jaar uit onvrede met de partijstrategie opstapte bij het VB, pakt voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar uit met het weinig originele Aalst Anders en Beter. Intussen blijft hij Vlaams parlementslid. In principe tot 2014. Federaal parlementslid Bruno Stevenheydens meldde op 4 augustus 2009 al aan het VB-partijbestuur om vele redenen ontslag te nemen bij het VB, maar hij hield zijn ontslag nog stil tot de aanloop naar de federale parlementsverkiezingen vorig jaar. Intussen is hij plaatselijk actief bij de N-VA, ook al heeft die partij eenzelfde janusgezicht als het VB als het op het behoud van het dorpje Doel aankomt. Maar hoe is het intussen met de Brusselse parlementsleden Johan Demol en Greet Van Linter? Op 28 april 2010 uit het VB gezet nadat ze in een brief gemeld hadden dat de Vlaams Belang-fractie in het Brusselse parlement vervangen werd door de ‘Vlaamse Democraten in Brussel’.

Johan Demol ging in 1976 aan de slag als lid van de toenmalige rijkswacht. Drie jaar later, in 1979, wordt hij opgenomen in de leiding van het extreemrechtse Front de la Jeunesse. Front de la Jeunesse dat onder andere in 1981 de lokalen van het progressieve blad Pour in brand stak. In 1994 wordt Johan demol politiecommissaris in Schaarbeek, waar hij opvalt door zijn hardhandige methodes bij het aanpakken van de criminaliteit. In 1998 wordt hij ontslagen nadat zijn verleden bij het Front de la Jeunesse bekend werd. Johan Demol wordt dan als stemmentrekker bij het VB binnengehaald (foto 1). Demol trekt in 1999 de VB-lijst voor de Brusselse Hoofdstedelijke Raad en verdubbelt daarmee het zetelaantal van het VB in die Brusselse Hoofdstedelijke Raad. Het VB rekende op het kunnen blokkeren van de werking van de Brusselse instellingen, maar werd net niet groot genoeg om daarin te slagen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 gaat het VB er zelfs op achteruit in Schaarbeek, en nadien ging het verder bergaf voor het VB in Brussel en Johan Demol in het bijzonder.

In juni 2009 legde Johan Demol in Humo – niet geheel onterecht – uit dat het VB in een stramien zit waar het niet meer uitgeraakt. John Demol stapte op uit het VB-partijbestuur, en in april 2010 vroeg het VB op haar beurt Demol om op te stappen uit het Brussels parlement omdat hij er niet meer wilde zetelen als VB’er. Johan Demol bleef echter zitten in het Brussels parlement, en Greet Van Linter vervoegde Demol naar de nieuwe fractie die Demol wilde oprichten. Dominique Lootens bleef als enige VB’er moederziel alleen achter in het Brussels parlement. Demol en Van Linter probeerden de centen en het personeel in te pikken dat verbonden is aan een fractie te kunnen vormen in het parlement, maar wetten en praktische bezwaren staan dat in de weg. Demol huurde daarop Matthias Storme in om een en ander juridisch uit te vlooien, maar voor zover bekend zonder resultaat. Financieel moet Demol zich geen al te grote zorgen maken. Hij is sinds 1999 parlementslid, en dat zal nog wel tot in 2014 duren. Bij zijn ontslag als hoofdcommissaris bij de politie in Schaarbeek verloor Demol zijn pensioenrechten, maar na een omslachtige juridische procedure kreeg hij die rechten terug. De kosten verbonden aan die lange juridische procedure werden gedragen door het VB.

Anders is het met Greet Van Linter (foto 2). Weliswaar als 55-jarige een jaartje ouder dan Demol maar met vijf jaar minder parlementaire anciënniteit heeft ze nog iets nodig na 2014. De regels in de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zijn blijkbaar soepeler dan bij het Brussels parlement: volgens ’t Pallieterke slaagde Greet Van Linter erin zich te laten erkennen als fractieleidster van de tweekoppige fractie Demol-Van Linter – wat Van Linter alweer een extra centje oplevert. En blijkbaar kan ze nu terug een personeelslid tewerkstellen op kosten van de belastingbetaler, en dat werd de met enig tromgeroffel bij het VB opgestapte medewerker Francis Wouters uit Kapellen (in de provincie Antwerpen, tegen de grens met Nederland). Nu ja, volgens hardnekkige geruchten woont Greet Van Linter meer in Buggenhout (Oost-Vlaanderen) dan in Brussel. Wat belet dan een medewerker uit Kapellen als deskundige voor Brussel aan te werven? Frank Vanhecke zette eerder al Marie-Rose Morel op de loonlijst van het Europees parlement. Financieel moeten de ex-VB'ers zich niet meteen zorgen maken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: demol, van linter, brussel |  Facebook | | |  Print

21-04-11

VB BLAAST WARM EN KOUD OVER JOODS RITUEEL SLACHTEN

De N-VA is niet altijd duidelijk in haar communicatie, maar over haar wetsvoorstel tegen het onverdoofd slachten van dieren wél. Het voorstel wil komaf maken met elke uitzondering op het verbod om dieren onverdoofd te slachten, om het even of de uitzondering om religieuze redenen islamitisch of joods geïnspireerd is. Bij het VB was men aanvankelijk ook tegen elke uitzondering maar begint men nu tegelijk warm en koud te blazen als het om het joods religieus slachten gaat.

Toen Frank Vanhecke nog partijvoorzitter was bij het VB, kregen we een duidelijke visie. Joods Actueel ondervroeg in 2009 alle politieke partijen over het ritueel slachten. Het standpunt van Frank Vanhecke was: “De wet stelt duidelijk dat dieren enkel verdoofd kunnen geslacht worden, maar maakt een uitzondering voor het rituele slachten. Dergelijke slachtingen zijn ontegensprekelijk in strijd met onze normen inzake dierenwelzijn. Het Vlaams Belang is dan ook voorstander van een algemeen verbod op rituele slachtingen. In Vlaanderen moet iedereen gelijk zijn voor de wet.” Vorige week leek het aanvankelijk dat het VB bij dit standpunt bleef. Aan Joods Actueel, waar ze het telefoonnummer van Tanguy Veys in de gsm opgeslagen hebben, zei Veys niet gelukkig te zijn met deze zaak, maar het partijstandpunt te volgen.

Volgens Veys is er echter nooit een officieel partijstandpunt geweest om het koosjer slachten te viseren of aan banden te leggen. “Het gaat ons vooral om twee punten”, aldus Veys. “Eerst zijn er de cowboypraktijken bij de rituele slachting voor moslims. Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe het er aan toe gaat in een Gents slachthuis, naar aanleiding van de islamitische feesten. Die dieren worden, ondanks het verbod, nog steeds door privé mensen zelf, en niet door erkende slachters, de hals overgesneden. Vaak nog met keukenmessen die deze moslims dan gewoon meenemen van thuis uit. Dat is ondenkbaar bij het joodse slachten waar enkel getrainde en gecertificeerde slachters aan het werk mogen. Ook is er extra veel aandacht voor het mes dat vlijmscherp moet zijn, anders is het dier ook niet koosjer geslacht volgens de joodse wet.  Een tweede punt is het opdringen van halal voedsel op steeds meer plaatsen zoals in grootwarenhuizen, op scholen, in fastfoodketens, enz. Dat is met koosjer vlees nooit het geval geweest.”

Vorige week woensdag dook op de Facebook-pagina van Tanguy Veys evenwel een tekst op van Philippe Van der Sande, copain van Tanguy Veys als voorzitter van de Beweging voor Christelijke Solidariteit, VB-fractieleider bij de OCMW-raad in Antwerpen en persoonlijke woordvoerder van Filip Dewinter. Volgens Philippe Van der Sande heeft het VB zich nooit tegen het joods ritueel slachten verzet. Van der Sande herneemt het verhaal van Veys over de barbaarsheid van het islamitisch ritueel slachten versus het verfijnde joods ritueel slachten. Om dan te besluiten met: “Het Vlaams Belang is en blijft voorstander om de uitzondering voor ritueel slachten uit de wet op het dierenwelzijn te schrappen. De wet moet voor iedereen gelijk zijn. We zijn van mening dat ook na een eventuele wijziging van deze wet – zoals in Nederland recent gebeurde – het Joodse ritueel slachten zoals nu toegepast wordt, probleemloos kan voortgezet worden. Wat de moslims betreft: zij zijn niet verplicht om op het offerfeest een schaap te slachten. Ze kunnen ook een aalmoes geven, een storting doen aan een goed doel in het land van herkomst.”

Wij zijn geen islamdeskundige, maar volgens ons maakt het niet uit of de storting voor een goed doel in het land van herkomst gebeurt of in het nieuwe thuisland. Wie zijn ook geen dierendeskundige, maar we nemen aan dat N-VA’er Flor Van Noppen (broer van) zijn contacten heeft in dat milieu. De wet van 4 mei 1995 over het dierenwelzijnswet voorziet in een uitzondering op het verbod om dieren onverdoofd te slachten voor het slachten van dieren in het kader van religieuze riten. “Concreet gaat het om de Joodse en de Islamitische ritus. Met dit wetsvoorstel willen de indieners deze uitzondering voor religieuze riten, zoals voorzien in artikel 16 van de dierenwelzijnswet, schrappen", luidt het in een toelichting bij het wetsvoorstel van de N-VA. Het standpunt van het VB is minder duidelijk: begin vorige week was Tanguy Veys er nog van overtuigd dat ook het joods religieus slachten onder het verbod van zijn eigen partijvoorstel valt; midden vorige week laat hij uitschijnen dat voor het VB bij een totaalverbod op onverdoofd slachten “het Joodse ritueel slachten zoals nu toegepast wordt, probleemloos kan voortgezet worden.”

Wat is nu het VB-partijstandpunt? “Wil u het standpunt over onze partij kennen over bepaalde problematieken of heeft u vragen over ons programma, aarzel niet en contacteer onze studiedienst”, luidt het op de website van het VB. Dat deden we dan ook vorige week donderdag. Wij aarzelden niet om de studiedienst te contacteren. We wachten echter nog altijd op het antwoord. Ofwel wil men ons niet antwoorden, ofwel is het antwoord nog een discussiepunt bij het VB. Beide kan natuurlijk ook. Ook een herinneringsmail leverde geen antwoord op. Klantvriendelijkheid is ook al geen kenmerk van de VB-studiedienst.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, vanhecke, veys, van der sande |  Facebook | | |  Print

20-04-11

VANHECKE ADVERTEERT ZONDER VB-LOGO. MOREL TERUG BIJ N-VA

Frank Vanhecke is na zijn huwelijk met Marie-Rose Morel verhuist naar Schoten, en probeert zich daar intussen geliefd te maken. In de Bode van Schoten en andere reclamebladen adverteert hij zichzelf zónder Vlaams Belang-logo. Marie-Rose Morel blijkt in haar laatste levensdagen terug N-VA’ster te zijn geworden.

De Bode van Schoten wordt op 39 000 exemplaren verspreid, niet alleen in Schoten maar ook in Brecht, Schilde, Wijnegem en Zoersel. Het is een veel gelezen blad. Mensen op zoek naar een nieuwe woonst in de regio staan niet zelden aan de deur van de drukker en uitgever te wachten op het eerste nieuwe exemplaar, kwestie als eerste het nieuws op de woonmarkt te vernemen. In het exemplaar van deze week staat, geflankeerd door advertenties voor immobiliënmaatschappijen en een bedrijf voor dakwerken, een advertentie van een kwart blad voor Frank Vanhecke. “Uw Vlaamse stem in Europa.” “Niet-ingeschreven lid van het Europees Parlement”, zo leren we nog. Gevolgd door de internetadressen van Frank Vanhecke en een oproep om hem ook op Facebook te bezoeken (foto). De advertentie kost volgens de tarieven van de Bode 285 euro. Op de advertentie staat geen enkele verwijzing naar het Vlaams Belang.

“Zoek er niets achter dan dat ik aan de kiezer wil laten weten dat ik nog leef, dat ik nog drie jaar mandataris ben in het Europees parlement, en tot zolang ter beschikking sta van de mensen die voor mij gestemd hebben", zegt Frank Vanhecke op de regionale bladzijden van Gazet van Antwerpen. Ook achter het ontbreken van het Vlaams Belang-logo mag de pers niets zoeken. "Dat is toeval. Overstappen naar N-VA  zou voor mij onethisch zijn, na twaalf jaar voorzitterschap van Vlaams Belang. Marie-Rose is op het einde opnieuw N-VA’ster geworden, maar ik ben Marie-Rose niet. Zeg nooit nooit, maar ik sta er momenteel mijlenver vanaf. Ik zie mijn toekomst niet in de politiek  maar in de immobiliën, waarvoor ik binnenkort met de opleiding begin." Dat Frank Vanhecke mijlenver afstaat van de N-VA en geen zin heeft zich opnieuw in de politiek te smijten, willen we best geloven.

Maar dat het ontbreken van een VB-logo op zijn advertentie “toeval” is, gelooft natuurlijk niemand. Of is het dat hij van zijn royale Europese parlementswedde geen partijafdrachten meer afstaat aan het VB ook louter toeval? Het versterkt niet de geloofwaardigheid van de kandidaat-immobiliënhandelaar. Roseke ging in opleiding bij een voor fraude veroordeelde vastgoedmakelaar, dat wordt toch niet het volgende voor Frank Vanhecke?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, morel |  Facebook | | |  Print

19-04-11

VB’ER IN DE CEL. EEN NIEUWE MORAAL BIJ HET VB ?

Mark Moorhem (foto), stichter en  voorzitter van het VB-Tienen, en OCMW-raadslid, werd donderdagavond in een Amerikaanse cel opgesloten wegens het toedienen van slagen en verwondingen aan een politieman, weerspannigheid bij zijn arrestatie en ordeverstoring. Na Jean-Pierre Coopman een tweede VB-boegbeeld op één week tijd die naar de gevangenis wordt verwezen. Volgens Vlaams parlementslid Chris Janssens kan een veroordeeld mandataris niet langer bij het VB functioneren. Anderen relativeren de brokken die Moorhem in de Verenigde Staten maakte.

Mark Moorhem reisde vorige week af naar de noordoostelijke Amerikaanse staat Maryland. Hij zou daar een internationale hondenshow van labradors bijwonen. Moorhem is kweker van dat hondenras. Tijdens de show, die plaatsvond in het Holiday Inn hotel in Frederick, liep het mis. Volgens de lokale pers had Moorhem te diep in het glas gekeken en verstoorde hij het goede verloop van de show. Nadat de organisator van het evenement er niet in slaagde de VB'er buiten te werken, haalde de Amerikaanse organisator de politie erbij. Hulpsheriff Jeffrey Eyler trachtte Moorhem te overtuigen de zaal te verlaten waar de show plaatsvond. Maar volgens Eyler had Moorhem daar geen oren naar. Het kwam al snel tot een klein handgemeen tussen beide mannen. Eyler besloot Moorhem aan te houden, maar ook dat liep niet van een leien dakje. De Tienenaar bood zoveel weerstand dat de arrestatie ontaardde in een kleine worsteling. Uiteindelijk werd Moorhem geboeid weggevoerd.

Mark Moorhem werd gisteren terug verwacht in Tienen waar hij de kennel Of Brownbank Cottage uitbaat. Een Amerikaanse rechter eiste voor zijn onmiddellijke vrijlating een borgsom van 10 000 dollar, omgerekend ongeveer 7 000 euro. Op zijn Facebook-pagina schreef Moorhem gisteren dat hij “tot spijt van sommigen of misschien velen” terug in Tienen is. Herhaalde oproepen op zijn gsm-nummer bleven gisterenavond echter onbeantwoord. Mark Moorhem is één van de stichters van het VB-Tienen. Frontman van het VB-Tienen is Wim Van Dijck, Vlaams parlementslid en auteur van een twee boekjes over de NSV. De politieke gevolgen van het incident in de Verenigde Staten blijven vermoedelijk beperkt. “Moorhem was in de Verenigde Staten voor privé-zaken. Wat er daar eventueel gebeurd is, heeft niets te maken met zijn politieke activiteiten”, zegt ondervoorzitter van de Tienense VB-afdeling Johny Van Stiphout in Het Nieuwsblad.

“Een veroordeeld mandataris kan niet langer in onze partij functioneren”, reageert daarentegen Chris Janssens in Het Belang van Limburg. De Genkse voorzitter van de ‘adviescommissie voor verzoening en tucht’, die in het leven is geroepen om een advies te formuleren over de Belfortploeg in Gent, verkondigt daarmee een nieuw standpunt. Nadat Bart Debie als ex-politiecommissaris veroordeeld werd voor buitensporig politiegeweld, vervalsen van processen-verbaal en verduisteren van bewijsmateriaal kon hij niet langer op de loonlijst van het Vlaams parlement staan. Hij werd dan één van de weinige VB-personeelsleden die door het VB met eigen middelen betaalde. In hoger beroep kwam er ook nog een veroordeling voor racisme bij, maar Debie bleef desondanks persmedewerker van de VB-fractie in het Vlaams parlement. Slechts na uitspraken over de doodzieke Marie-Rose Morel kon Debie niet langer bij het VB blijven. Ook Roeland Raes mocht ondanks een veroordeling voor negationisme tot en met in hoger beroep actief blijven bij het VB.

Het zou sterk verbazen mocht een dronkenschap in de Verenigde Staten aanleiding zijn voor een nieuwe moraal bij het VB, die even krachtdadig wordt toegepast voor het kleine grut als Moorhem als voor de grotere kanonnen. Wait and see. Mark Moorhem haalde in oktober 2009 al eens de krantenkolommen. Hij mailde pornografische foto’s naar enkele kennissen en collega-raadsleden bij het OCMW-Tienen. Bij die laatsten was niet iedereen blij met de mail van Mark Moorhem. “Ik heb al wel vaker dergelijke mails verstuurd naar vrienden. Zij hebben daar geen problemen mee. De ‘foute' geadresseerden blijkbaar wel. Daar heb ik begrip voor. Ik heb hun e-mailadres intussen gewist uit mijn adreslijst. Het zal dus niet meer gebeuren”, reageerde Mark Moorhem. Eind februari dit jaar werd hij voorzitter van het VB-Tienen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moorhem, tienen, vlaams-brabant |  Facebook | | |  Print

18-04-11

NIETS WORDT DE BELFORT-PLOEG BESPAARD (2)

De Belfortploeg, de vijf dissidente Gentse VB-gemeenteraadsleden die het nieuwe Gentse VB-partijbestuur van Johan Deckmyn en de zijnen niet willen erkennen, hebben het niet onder de markt. Ze kregen wel een sympathiebetuiging van Rob ‘Klop’ Verreycken, maar de tijd dat de Verreyckens veel invloed hadden op de partijbeslissingen is voorbij.

 

Na de beslissing van de VB-partijraad om de Belfortploeg voorlopig te schorsen, in afwachting van een advies van een ‘adviescommissie voor verzoening en tucht’ en een finaal besluit van de VB-partijraad, stuurde boegbeeld van de Belfortploeg Francis Van den Eynde een lezersbrief naar De Standaard naar aanleiding van een artikel van Bart Brinckman. Intussen een nationale sport bij het VB: ook Wim Verreycken stuurde een lezersbrief met zijn visie, en Frank Vanhecke wijdde niet minder dan acht bijdragen op zijn blog aan een artikel van Bart Brinckman. Francis Van den Eynde reageerde op de ”lamentabele leiding’’ waardoor het VB in Gent onder zijn bewind slechter scoorde dan elders. Francis Van den Eynde: “Toen ik in 1988 voor de eerste keer bij de gemeenteraadsverkiezingen de lijst trok, haalde het toenmalige Vlaams Blok 5,2 %, in 1994 werd dit 12,7 % en in 2000 19,5 %. In 2006 verloren we weliswaar 542 stemmen maar laat ons nu nagaan welke uitslagen gehaald werden toen ik niet langer de lijst trok. Bij de verkiezingen in 2007 werd het 16,8 %, bij die van 2009 13,7 %, en bij die van 2010 10,5 % (percentages voor de leesbaarheid door ons tot één cijfer na de komma afgerond, nvdr.)” Verkiezingen zijn evenwel een complex gegeven. De achteruitgang van het VB begon in Gent, onder Francis Van den Eynde, iets sneller dan in de rest van het land. Maar misschien is dat meer de verdienste van de paarse bestuursploeg in de Arteveldestad dan de fout van Van den Eynde. En bij de laatste verkiezingen zal het N-VA-effect ook wel gespeeld hebben.

 

Vervolgens deed Filip De Man, VB-Kamerlid uit Vilvoorde en intussen gepromoveerd tot voorzitter van de VB-partijraad, zijn zegje bij het bashen van de Belfortploeg. Francis Van den Eynde: “Hij beweert dus opnieuw dat ik nijdig ben omwille van de generatiewissel in Gent die met zich meebrengt dat ik mijn machtspositie moet afstaan. Hoe dikwijls zal ik moeten herhalen dat wie dat beweert niet ter goede trouw is. Iedereen weet immers dat alles maar begonnen is nadat ik zonder morren mijn parlementair mandaat en mijn functie van fractieleider in de gemeenteraad afgestaan had. Wat kon ik nog meer doen? Seppuku plegen?”

 

De Belfortploegleden Kristina Colen (foto 1) en Geert De Jaeger zijn, naast Gents gemeenteraadslid ook provincieraadsleden. Van de VB-fractieleider in de Oost-Vlaamse provincieraad, VB-personeelslid Marc Joris, kregen Colen en De Jaeger volgend briefje: “Vermits u door het Partijbestuur geschorst werd, wordt u niet meer uitgenodigd voor onze fractievergadering. Dit in afwachting van een definitieve beslissing. Uw normale activiteiten (vragen, interpellaties… ) in de Raad zelf kunnen wel doorgaan.” Marc Joris doet alsof het een gunst is dat Colen en De Jaeger nog vragen mogen stellen en interpellaties houden, maar dat is gewoon het recht van elk provincieraadslid – los van of hij of zij lid is van welke fractie dan ook. (Foto 2: Marc Joris naast Filip Dewinter. Marc Joris is, samen met Wim Van Osselaer, de feitelijke auteur van het boek Inch Allah? van Filip Dewinter.)

 

Vorige week was er toch nog goed nieuws voor de Belfortploeg: Kristina Colen haalde de pers met een politiecontrole in haar huis. Goed om rond te bazuinen dat ze geviseerd wordt door het Gentse stadsbestuur, maar het valt te betwijfelen of dat voldoende is voor een positief advies van de ‘adviescommissie voor verzoening en tucht’ onder leiding van het jonge, ambitieuze Vlaams parlementslid Chris Janssens. De Belfortgroep zegt dat elk lid intussen twee aangetekende brieven gekregen heeft om te verschijnen voor de commissie… op hetzelfde ogenblik als in Gent de maandelijkse gemeenteraadszitting plaatsvindt. Vermits de leden van de Belfortgroep allen Gents gemeenteraadslid zijn, hebben ze dan ook laten weten onmogelijk te kunnen ingaan op de oproep om voor de commissie te verschijnen. Dat begint al goed.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van den eynde, colen, gent |  Facebook | | |  Print

17-04-11

ZINGEN IN HET VOLKSHUIS

Wie begin jaren zeventig in Antwerpen sociaal actief was – de scholierenbeweging tegen de legerhervormingsplannen van Paul Vanden Boeynants, de grote dokstaking, de oprichting van het Anti-Fascistisch Front (AFF)… – zal zich misschien nog Luc Van Buynder herinneren. Een minzame militant van het revolutionaire gedachtegoed, huisbewaarder van het lokaal van de Revolutionaire Arbeidersliga (RAL) in de Keizerstraat. Met de nieuwe sociale media dook hij terug op in het gezichtsveld met zijn Facebook-groep Het Rood Lawijt (foto 1).

“Strijdliederen hebben in de arbeidersgeschiedenis steeds een belangrijke rol gespeeld”, stellen ze bij Het Rood Lawijt. “Vooral in de eerste helft van de twintigste eeuw vervulden zij een belangrijke functie bij het opluisteren van demonstraties en massamanifestaties. Ook daarna zijn strijdliederen ingezet in een breed scala van maatschappelijke acties. Wie denkt dat strijdliederen niet meer van deze tijd zijn, slaat de bal compleet mis. Ze maken nog steeds onderdeel uit van een strijdcultuur tegen fascisme, kapitalisme en oorlog. Het is daarom dat wij het nodig achtte om ook op de moderne sociale netwerken zoals Facebook deze strijdliederen levendig te houden.” Sindsdien vind je op de Facebook-groep Het Rood Lawijt tientallen YouTube-filmpjes en andere items over sociaal geëngageerde liederen.

Bernard Van Lent en Anke Hintjens hebben de strijdliederen ook terug bovengehaald. Bernard Van Lent kennen we als accordeonist bij de Internationale Nieuwe Scène en Wannes Van de Velde. Anke Hintjens is meer bekend als achtereenvolgens woordvoerster van de holebibeweging, van verenigingen waar armen het woord nemen, en van Oxfam-Wereldwinkels. Tussendoor zong ze echter ook in een aantal koren. Met Bernard Van Lent toert ze al enige tijd met een programma met een twintigtal liederen van Bertolt Brecht, Hans Eisler, Pete Seeger, Boris Vian, Tracy Chapman, Nazim Hikmet, Wannes van de Velde en anderen… Aanstaande vrijdag 22 april treden Bernard Van Lent en Anke Hintjens met Leve het systeem op in het Volkshuis van Sint-Niklaas, Vermorgenstraat 9 (foto 2). Inkom is gratis.

Met het strijdliederen-boekje van ABVV-Metaal wordt de avond in Sint-Niklaas besloten met meezingers als Bella Ciao, Bandiera Rossa, De weg is lang en natuurlijk Zeven dagen lang. Het moeten niet altijd de Andersjevs zijn die optreden in Sint-Niklaas. Intussen trouwens alweer gestopt met hun optredens met Jef Elbers-liederen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

16-04-11

LEEGLOOP: OOK IN LIMBURG

Gerolf Annemans mag dan wel beweren dat Bruno Valkeniers het VB bijeenhoudt “in woelige wateren”, de leegloop bij de VB-gemeenteraadsleden gaat intussen onverminderd verder.

 

In het Limburgse As nam vorige maand VB-gemeenteraadslid Leo Degraeve, wegens gezondheidsredenen, ontslag uit de gemeenteraad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 was Degraeve de VB-lijsttrekker. Het VB behaalde toen in deze buurgemeente van Genk 12,2 % van de stemmen, en daarmee twee verkozenen: Leo Degraeve en Marleen Croes. Na het ontslag van Leo Degraeve werd de eerstvolgende op de VB-lijst aangeschreven om de eed te komen afleggen, Werner Feyaerts. Maar die daagde niet op. Het is ook weinig waarschijnlijk dat hij ooit zal opdagen, want in 2009 gaf hij al zijn ontslag als VB-lid in de OCMW-raad van As. De gemeenteraad van As kon enkel vaststellen dat Feyaerts niet verscheen voor de eedaflegging. Aan Marleen Croes vragen wat er aan de hand was, kon niet. Ook het voorlopig enige VB-gemeenteraadslid in As daagde niet op bij de laatste gemeenteraadszitting.

 

In een andere gemeente in de streek, in Zutendaal, liet VB-gemeenteraadslid Lus Vanderreken in een aangetekende brief weten dat hij ontslag neemt als gemeenteraadslid omdat hij naar Brugge verhuist. Toen het punt op de gemeenteraad ter sprake kwam, keken vele gemeenteraadsleden even op: wie was die Lus Vanderreken? Met 9,2 % van de stemmen verkozen als enig VB-gemeenteraadslid was hij de voorbije drie jaren geen enkele keer opgedaagd om de gemeenteraad bij te wonen. Foto: De gemeenteraad van Zutendaal, toen de fotograaf langskwam voor een groepsfoto was Lus Vanderreken er ook al niet. 

 

Voorzitter van de VB-werking in de regio Midden-Limburg waar de gemeenten As en Zutendaal toe behoren, is Chris Janssens. Pas benoemd tot voorzitter van de ‘adviescommissie voor verzoening en tucht’ bij het VB. Terwijl hij zich gaat mengen in Gentse aangelegenheden, kan hij niet eens orde op zaken stellen in eigen streek.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, as, zutendaal, limburg |  Facebook | | |  Print

15-04-11

NIETS WORDT DE BELFORTPLOEG BESPAARD (1)

Met het toenemend aantal Roma’s en anderen uit Oostbloklanden die naar Gent afzakken, zijn in de Arteveldestad de adrescontroles verstrengd. Na Siegfried Bracke ondervond dit ook Kristina Colen, fractieleidster van het VB in de Gents gemeenteraad en samen met Francis Van den Eynde boegbeeld van de Belfortploeg. En er is nog meer slecht nieuws voor de zus van Alexandra Colen.

 

Een politieagent kwam woensdagochtend langs bij Kristina Colen, al tien jaar Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Gent, om te controleren of zij in haar huis geen kamers verhuurde. Kristina Colen: “Geen kwaad woord over die agent. Hij voelde zich zelf wat ongemakkelijk bij de controle. Ik vraag mij vooral af wat de dienst Bevolking bezielde om net bij mij zo'n controle te bevelen. Je zou beginnen denken dat het stadsbestuur een nieuw spelletje oppositie pesten heeft uitgevonden. Ze zouden zich beter met ernstige problemen als de illegale immigratie bezighouden.”

De controle in het huis van Kristina Colen heeft echter met die “ernstige problemen als de illegale immigratie” te maken. De voorbije jaren kreeg Gent er duizenden nieuwe inwoners uit de vroegere Oostbloklanden bij. Zij worden vaak uitgebuit en hokken samen in slechte woningen. “Wij hebben weet van panden waar meer dan dertig mensen ingeschreven zijn”, zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont. “Om huisjesmelkerij tegen te gaan, hebben wij besloten alle woningen waar meer dan tien mensen gedomicilieerd zijn, sowieso aan een controle te onderwerpen. In Gent blijkt het om 196 huizen te gaan.”

Omdat Kristina Colen en haar echtgenoot negen kinderen hebben die allemaal thuis wonen, ontsnappen ze niet aan de inspectie (foto 1, Kristina Colen als derde van rechts vooraan, samen met haar gezin en twee buren). Colen kan het maar moeilijk begrijpen. “Natuurlijk heb ik niets tegen controles op huisjesmelkerij, maar hier wonen elf leden van hetzelfde gezin met dezelfde familienaam. Dan zie je toch zo dat een inspectie geen enkele zin heeft?”, zegt Kristina Colen. En als volgens de aangifte bij de bevolkingsdienst elf mensen uit hetzelfde gezin, met dezelfde Bulgaarse familienaam, in een pand wonen, moet de politie de controle dan ook maar overslaan? De ene woont al lang in Gent, de andere is pas terug komen wonen in Gent, maar samen zijn Colen en Bracke het eens: er moeten strenge regels zijn voor immigratie en huisvesting, maar opgepast als wij er zelf ook onder vallen. Dan vinden wij het een schande.

 

Kristina Colen en de overige leden van de Belfortploeg wordt werkelijk niets bespaard. Deze week geraakte de samenstelling bekend van de commissie die de partijraad moet adviseren over de dissidente Gentse Belfortploeg onder leiding van Francis Van den Eynde en Kristina Colen. Voorzitter van de ‘adviescommissie voor verzoening en tucht’ is Vlaams parlementslid Chris Janssens, een jonge Limburger (33 j., foto 2) die zijn hoop heeft gesteld op een lange carrière bij het VB. Sinds 2008 aan de slag als VB-personeelslid, sinds 2009 Vlaams parlementslid, weet hij intussen wel wie hij hiervoor tevreden moet houden. Zijn jongste Facebook-bericht is een lofzang voor Gerolf Annemans. Dat is al heel dicht in de buurt van De Grote Baas.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: colen, van den eynde, gent, janssens |  Facebook | | |  Print

SIEGFRIED BRACKE IN ONDERBROEK

Siegfried Bracke deelt ook in de klappen van de strengere adrescontroles in Gent. Dat is bekend(er dan het geval-Colen). Maar er moet niet overdreven worden. Siegfried Bracke verhuist begin december naar Gent: zijn woonstkeuze wordt gecontroleerd. Eind januari verhuist zijn echtgenote Marina Nuyts: er volgt een controle of ook zij effectief verhuisd is (in de media had ze eerder trouwens gezegd in het lieflijke Mol te blijven wonen), en ineens wordt ook een degelijk adrescontrole gedaan ingevolge afspraken met Binnenlandse Zaken voor alle adrescontroles in Gent.

 

We kennen nog wel meer politici die aan een adrescontrole onderworpen werden (Marijke Dillen bijvoorbeeld), maar niemand van hen voelde de noodzaak om publiek te maken dat de politie daarbij tot naar zijn of haar onderbroeken keek. Wat Siegfried Bracke Kim Geybels verweet – door te nadrukkelijke de aandacht te vestigen op je kledij, leidt je de aandacht af van wat je inhoudelijk te vertellen hebt – doet Bracke nu zelf. Niemand kan Bracke nog zien zonder dat men zich afvraagt: welke onderbroek zou hij aan hebben? Gisterenavond opende alvast Man bijt hond met een reportage over welke mannen welke onderbroeken dragen, en welk type onderbroek Siegfried Bracke wel zou kunnen dragen. Bracke heeft het zélf gezocht, het zijn niet de media die overdrijven.

 

Op zijn blog neemt Bracke intussen de verdediging op voor Kristina Colen. Siegfried Bracke: “Want die heeft negen kinderen en een man, en dus wonen ze daar met zijn elven in één huis… En het stadbestuur heeft  beslist dat alle huizen waar ze met meer dan tien wonen, moeten worden gecontroleerd. Of ze daar nu De Smet, Janssens, Peeters, Van Damme of Molotov of Raskolnikov heten, het doet er niet toe. ‘Precies omdat we het Oost-Europeanen moeilijker willen maken om nog domiciliefraude te plegen’ zegt Daniel Termont. Hallo? Dat wil dus zeggen dat de politie niet meer gericht kan optreden? Om hen die de wet schenden of ons sociaal systeem misbruiken niet te discrimineren, controleer je maar iedereen (onder het mom van objectieve criteria)? Aanwijzingen, vermoedens, klachten, het speelt geen rol? De politie heeft  aanwijzingen dat – ik zeg maar wat - een dief in straat X woont, krulhaar heeft en een bril draagt. Maar om de mensen uit straat X niet te discrimineren ter attentie van de bewoners van andere straten, en ook om de krullenbollen en brildragers niet te discrimineren, wordt gewoon iedereen ondervraagd. En dus niemand. Als voorbeeld van een kwalijk staaltje van politieke correctheid, kan dat tellen.”

 

Als staaltje van populisme kan dit wél tellen. Het is dom én kwaadwillig. Nogmaals: zijn alle Janssens’en per definitie heilig en alle Raskolnikov’s per definitie verdacht? Als de politie aanwijzingen heeft dat in straat X een dief woont met krulhaar en een bril, gaat de politie om niet te discrimineren niet alle inwoners van die straat controleren. De politie gaat misschien wel alle mensen met krulhaar en een bril in die straat controleren als de politie niet meer aanduidingen heeft dan die uiterlijke kenmerken. Is dat dan niet normaal om de dief te kunnen identificeren? Heeft de politie meer aanduidingen dan straat, haar en bril, dan gaat de politie natuurlijk niet alle krullenbollen met een bril in die straat controleren onder het mom niet te discrimineren. Zo kennen we de politie toch niet.

 

Siegfried Bracke zet zichzelf figuurlijk in een onderbroek, en dat is geen aangenaam zicht.

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: colen, bracke, gent |  Facebook | | |  Print

14-04-11

MANDELA OF BORMS ?

Vorige zondag werd in Antwerpen niet alleen het heimwee-congres van het Vlaams Belang georganiseerd, in de Antwerpse deelgemeente Merksem werd de 65ste August Borms-herdenking ingericht.

De mis die daarbij hoort, werd opgedragen door pater Herman Dupré die sprak over “de moord op August Borms” (Borms werd tot tweemaal toe ter dood veroordeeld voor collaboratie, een vonnis dat op 12 april 1946 werd uitgevoerd - nvdr.). De pater hekelde “het fusilleren van onze idealisten door de Belgische haatstaat.” Gelukkig denken en spreken niet alle priesters zo. De aanwezige VNJ’ers werden uitgenodigd rond het altaar plaats te nemen en daar hand in hand “een keten van trouw aan Vlaanderen-ons-vaderland” te vormen. De jongste jaren waren er bij de Borms-herdenking bijna geen VNJ’ers meer in uniform te zien, maar nu waren ze er terug. Pater Dupré bedankte tot slot het hoogbejaarde Scheldekoor en alle anderen die deze herdenking mogelijk maakten.

Op het kerkhof werd vervolgens het woord gevoerd door Bob Maes, gewezen Volksunie-senator en stichter van de Vlaamse Militanten Orde (VMO). Bob Maes: “Als vandaag aan leerlingen van het middelbaar onderwijs gevraagd zou worden om de naam te noemen van iemand die zijn hele leven had opgeofferd voor zijn idealen, dan zou waarschijnlijk de naam worden genoemd van Nelson Mandela en misschien van Maarten Luther King, maar geen enkele leerling zou denken aan Dr. Borms.” Volgens Bob Maes ligt dit eerst en vooral aan het onderwijs “waarin de eigen geschiedenis en het nationalisme totaal vergeten worden”, maar ook aan de media “die berichten over heel de wereld, maar niet over ons eigen land.” Het Vlaams-nationalisme kent hoogten en laagten, wist Bob Maes nog. Hij zag een opstoot van Vlaams-nationalisme, maar waarschuwde even terecht voor euforie.

En de Vlaamse jeugd intussen? Aan wie moet zij een voorbeeld nemen? Voor de goede orde: Nelson Mandela (foto 1) is – steeds volgens dezelfde bron, Wikipedia – de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, “alom gerespecteerd om zijn volhardende strijd tegen de apartheid.” Martin (niet Maarten, nvdr.) Luther King is “een van de meest prominente leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.” August Borms (foto 2) is “een controversieel persoon in de Vlaamse Beweging vanwege zijn collaboratie met de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog.” We juichen het toe als op school onderwezen wordt wie August Borms is, maar de conclusie kan slechts zijn dat hij de enige foute is van de drie hier genoemde ‘zwarten’.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: borms, mandela, vnj, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

13-04-11

TANGUY VEYS TUSSEN TWEE LIEFDES (1)

VB-Kamerlid Tanguy Veys (foto) is een Grote Vriend van de Joodse gemeenschap en de staat Israël in het bijzonder. Dat is bekend (1, 2, 3). Tanguy Veys is ook een Grote Katholiek. Hij twittert regelmatig waar hij een mis bijwoont, is ondervoorzitter van de Beweging voor Christelijke Solidariteit (voorzitter is woordvoerder van Filip Dewinter Philippe Van der Sande), is tegen het voorstel van VB-senator Anke Van dermeersch om alle godsdiensten – dus ook de katholieke – niet langer te subsidiëren, en liet meteen weten te willen toetreden tot de gebedsgroep van Alexandra Colen. Maar wat als Israël en de Katholieke kerk het niet eens zijn? Voor wie supportert Veys dan?

 

Tanguy Veys gaat ver in zijn vriendschap voor de Joodse gemeenschap en Israël. Zo ondervroeg hij laatst minister van Buitenlandse zaken Steven Vanackere naar aanleiding van een wet die het Israëlische parlement heeft aangenomen over de financiële transparantie bij niet-gouvermentele organisaties (ngo’s) die gesteund worden door het buitenland, en vroeg hij de minister van Buitenlandse Zaken om tussen te komen bij de Poolse regering omdat die beslist heeft om – om budgettaire redenen – voorlopig niet een vergoeding uit te keren ter compensatie van de vooral in de periode 1939 - 1945 bij Joodse burgers geconfisqueerde goederen (zie de vragen 9 en 10 in dit document). Vooral over die laatste vraag is er nogal wat ongenoegen in rechts-nationalistische kringen. De teruggave van goederen of de uitkering van een vergoeding wordt niet betwist, wel de gevraagde interventie bij de Poolse autoriteiten. Yves Pernet (RechtsActueel): “Het is ten zeerste ongepast om zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden via de Europese Unie. Zouden Poolse parlementairen zich vragen beginnen stellen over het Vlaamse beleid met betrekking tot de Franstalige minderheden in de Vlaamse Rand, dan zouden radicale Vlaams-nationalisten immers als eerste, en terecht, dit aanklagen. Het is helaas een zoveelste uiting van een pro-zionistische houding. Wij hebben als volksnationalisten absoluut geen positieve houding aan te nemen naar een ideologie, en beweging, die de verdrijving van andere volkeren centraal stelt en dit reeds actief uitgevoerd heeft.”

 

Maar wat doet Tanguy Veys als de Katholieke kerk botst met de Israëlische staat? Kerknet, de website van de katholieke kerk in Vlaanderen, signaleert dat de christelijke leiders in Israël de Israëlische autoriteiten bekritiseren. Kerknet: “De christelijke leiders van het Heilig Land, onder wie de Latijnse patriarch van Jeruzalem, Fouad Twal, bekritiseren de Israëlische weigering om het visum voor de Anglicaanse bisschop Suheil Dawani te verlengen. In principe wordt hij weldra uitgewezen. De bisschop werd geboren in het Palestijnse Nablus, op de Westelijke Jordaanoever. Om zijn functie in Oost-Jeruzalem te kunnen vervullen heeft hij echter een Israëlisch visum nodig. De christelijke leiders van het Heilig Land klagen tevens de Israëlische plannen aan voor de invoering van een gemeentetaks voor kerken en kerkelijke gebouwen. Daarmee breekt Israël met een eeuwenoude traditie van lang voor de oprichting van de staat Israël. Volgens de kerkleiders is de nieuwe maatregel strijdig zijn met de toezeggingen die hen door opeenvolgende Israëlische regeringen werden gedaan. Bovendien dreigt deze belasting ten koste te gaan van de inzet van de verschillende christelijke Kerken in het Heilige Land in de sectoren van het onderwijs, de gezondheidszorg, het welzijnswerk en de pastoraal in het algemeen.”

 

Gaat Tanguy Veys nu de minister van Buitenlandse zaken Steven Vanackere interpelleren om, desnoods via de Europese Unie, Israël aan te sporen dat visum wél te verlenen en die gemeentetaks voor kerken en kerkelijke gebouwen níet te heffen? Tanguy Veys, onversaagd ridder tegen onrecht en niet te beroerd om andere landen de les te (laten) spellen, zal zijn christelijke broeders toch niet in de steek laten omdat de Israëlische autoriteiten hen onvriendelijk behandelen?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veys, israël, internationaal |  Facebook | | |  Print

TANGUY VEYS TUSSEN TWEE LIEFDES (2)

In Nederland is een politieke meerderheid gevonden om onverdoofd ritueel slachten van dieren te verbieden. Volgt Vlaanderen? Het VB-partijstandpunt brengt Tanguy Veys alvast in een lastig parket tegenover zijn Joodse vrienden. (Foto: Filip Dewinter ontvangt op 6 april 2011 Israëlische geestesgenoten in het Vlaams parlement. ’s Anderendaags gidste Dewinter hen op het Antwerpse stadhuis.)

 

Na een pas ingediend wetsvoorstel van de N-VA om ritueel slachten te verbieden en een politieke meerderheid in Nederland om het ritueel slachten te verbieden, herinnerde het VB eraan dat het VB al langer pleit voor een verbod op het ritueel slachten. Tanguy Veys is niet gelukkig met het partijvoorstel omdat dit ook het koosjer slachten bedreigt, maar als trouwe partijmilitant legt hij zich neer bij het partijstandpunt. Zo kennen we Veys wel. Veys heeft naar eigen zeggen nog wel geprobeerd een uitzondering op het verbod te krijgen voor het koosjer slachten, maar hij kreeg zijn zin niet.

 

In Joodse kringen hoopt men dat het VB alsnog haar partijstandpunt wijzigt. “Zijn het wel écht onze vrienden?”, vraagt de Nederlandse maar in Vlaanderen wonende journalist en woordvoerder Hans Knoop zich af. Hangt vriendschap met het VB enkel af van een uitzondering die het VB zou maken voor koosjer slachten?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veys |  Facebook | | |  Print

12-04-11

WORD LID VAN FACEBOOK-GROEP ‘ANTI FASCISTISCH FRONT’

Actie

Laatst verdween de Facebook-pagina van het Anti-Fascistisch Front (AFF) van het internet. Bij Facebook wilden ze weten wie de echte beheerder is van die pagina. Geen probleem. De naam en het adres van de AFF-woordvoerder werden gemaild, en vier dagen later was de Facebook-pagina terug online. Alleen… was de naam van de pagina van ‘Anti-Faschistisch Front (AFF)’ veranderd in ‘Ed Steffens’.

Ed Steffens (foto 1) is woordvoerder van het AFF, maar het AFF is natuurlijk meer. Vandaar dat we nu een ‘Open groep’ gecreëerd hebben: ‘Anti Fascistisch Front’, met Ed Steffens en Patrick Coeman (ex-Blokwatch) als beheerders. Vandaar een oproep aan iedereen, en in het bijzonder aan de 1 500 ‘Anti-Fascitisch Front (AFF) / Ed Steffens’-vrienden, om lid te worden van deze Open groep. Het is sinds een week via deze Facebook-pagina dat we dagelijks de artikels van de AFF-blog posten.

Je wil het toch niet missen? Hitler-tattoo bij Nieuwjaarsduik in Oostende. Concert ingericht door een medewerker van de VB-persdienst. Gerolf Annemans over de toekomst van het VB. Oproep om de eenheid bij het VB te herstellen (1, 2). De volgenden die opstappen bij het VB. Een spreker bij het KVHV-Gent met neofascistische roots. Vreemd volk op de weg. Een onverdachte bron over “de bloedarmoede in alle geledingen van de Vlaamse beweging (behalve in het stemhokje)”. Het protest tegen een eredoctoraat voor Jan Decleir

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

WAAR HALEN ZE HET?

In rechts-nationalistische middens heeft men het blijkbaar moeilijk om Nederlands te begrijpen, of is er wat anders aan de hand? Veertien dagen geleden was er ’t Pallieterke dat meende dat het AFF de uitspraak van historicus Lode Wils “Het Vlaams-nationalisme is gesticht door de Duitsers” van harte toejuichde. Terwijl we het ons enkel ging om de lichtzinnige kritiek op die uitspraak, zonder kennis te nemen van een doctoraatsverhandeling over de Flamenpolitik. Nu is het de Deltastichting die leest wat er hier niet staat.

 

Zaterdag 2 april richtte de nieuwrechtse denkgroep Deltastichting een colloquium in over ‘Identiteit in beweging’. We signaleerden drie verslagen uit rechts-nationalistische kringen die elkaar soms tegenspraken, soms aanvulden. That’s all. En wat maakt men ervan in de jongste Nieuwsbrief Deltastichting? “Viel de opkomst wat tegen (…) dan moet zeker de hoge kwaliteit van de sprekers en hun tussenkomst aan de positieve zijde van de balans worden vermeld. Dat het zogenaamd Antifascistisch Front problemen heeft met de EU-kritische houding van de Duitse spreker Nitzche en met de antikapitalistische houding van Alain de Benoist, pleit alleen voor het verzet van de Deltastichting en TeKoS – en bij uitbreiding van Nieuw Rechts in gans Europa – tegen het ‘Eenheidsdenken’.

 

Wij problemen met “de EU-kritische houding van de Duitse spreker Nitzche”? We hebben niet eens zijn EU-kritische houding vermeld. En “problemen (…) met de antikapitalistische houding van Alain de Benoist”? We hebben enkel de tegenstelling gesignaleerd tussen Alain de Benoist en de derde spreker op het colloquium, oud-hoofdredacteur van Trends Frans Crols. We hebben het werk van Alain de Benoist niet bestudeerd, maar met antikapitalisme as such hebben we geen probleem. Integendeel. “Volgens de beginselverklaring van het AFF strijdt het AFF niet enkel tegen het fascisme, de antifascistische strijd is onlosmakelijk verbonden met de strijd tegen het kapitalisme overal ter wereld”, staat bij de toelichting als je even op het AFF-logo hierboven klikt.

 

Ofwel kunnen ze bij de Deltastichting geen Nederlands lezen, ofwel gebruiken ze een artikeltje op de AFF-blog om de eigen relevantie te (proberen) bewijzen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

11-04-11

HITLER-TATTOO

Het mooiste boek dat de voorbije weken in Vlaanderen is verschenen, is ongetwijfeld Traditie. Een fotoboek waarvoor de Antwerpse fotograaf Nick Hannes een jaar lang door Vlaanderen trok in opdracht van Volkskunde Vlaanderen. Het is een heel kleurrijk boek geworden, zowel letterlijk als figuurlijk. Er is dan ook een grote diversiteit aan tradities in Vlaanderen. Nick Hannes was bij het Aardbeienfestival in Beervelde, op Allerheiligen en Allerzielen in Kontich en Sint-Amandsberg, bij een besnijdenisfeest in Genk, carnaval in Aalst en Beerse, en veel, veel meer.

 

Ook de duik in de Noordzee bij Nieuwjaar in Oostende is er bij. Met een foto van wachtenden voor de Nieuwjaarsduik, en deze foto. Van diezelfde Nieuwjaarsduik hebben wij nog een aparte foto. Geen mooiere, wel een aparte (foto 1). Een foto van de Nieuwjaarsduik op 8 januari dit jaar, met twee heren van de MC Freedom Clan. Een bende mannen met kinderstreken die zich onledig houden met Highland Games enzomeer, en stuk voor stuk flink getatoeëerd zijn. De club wordt dan ook gesponsord door de Mechelse tatoeagezaak Freedom Tattoo. En die kennen we als de tatoeagezaak die een gratis tatoeage weggaf bij de tweede editie van de Radio Rapaille Top-100.

 

De man achter de tatoeagezaak, Marc Willems (foto 2), stuurde zelf ook een top-3 in naar Radio Rapaille. Op 1 Freedom van Alice Cooper omdat “freedom” één van de mooiste woorden is “dat je meestal maar pas beseft als ze je freedom (ten onrechte) een tijdje afnemen.” Op 2 De Vlaamse Leeuw. Marc Willems: “Onze leeuw straalt gewoon de moed en kracht uit die bij de meeste van ons volk ver te zoeken is.” Op 3 plaatste Willems Eigen Volk Eerst van Brigade M. “Is dat niet logisch?” In de tatoeagezaak van Marc Willems staat meestal een cd-speler op die afwisselend put uit vijf cd’s: drie met gemengde rock, één van The Black Tartan Clan en één van Screwdriver, de groep van Blood and Honour-stichter Ian Stuart Donaldson.

 

En zo zijn we dan weer in de buurt van de man links op foto 1: Sven De Graeve die de bal in zijn handen laag genoeg houdt zodat we de tatoeage van Adolf Hitler op zijn rechterborst kunnen bewonderen (sic). Hier een grotere versie van diezelfde foto. Hij liet zich overigens graag fotograferen in Oostende. Wie dacht met Tim Mudde bij de Nieuwjaarsduik in Katwijk aan Zee het gekste gezien te hebben, moeten we ontgoochelen. Eigen Volk doet het nog straffer.

 

  • Update. In een reactie op bovenstaand artikel laat Marc Willems weten dat bij de hele MC Freedom Clan “slechts één ervan met extreem rechtse tattoo’s (en ideeën)” is. Over die ene schrijft hij: “Een klein manneke met een even groot brein die zijn ‘dolfke’ (zoals hij die noemt) meer dan tien jaar geleden liet zetten. In Nederland, niet bij mij.” Verder zegt Marc Willems niet alleen aan Radio Rapaille een tattoo te hebben geschonken, maar dit “geregeld” te doen “voor groepen zoals chiro, scouts, voetbalploegskes, enz.”. Ook hangt er in zijn shop “geen enkel ‘rechts’ teken”. Hij is geen fascist of racist, want anders zouden er in zijn shop geen afbeeldingen van buitenlanders met tatoeages ophangen. Reactie van de redactie. Wij hebben nooit iets geschreven of geïnsinueerd over de politieke ideeën van de MC Freedom Clan. We wezen wel op dat ene lid – “Een klein manneke met een even groot brein”, volgens Marc Willems – met de tatoeage van Adolf Hitler op de rechterborst. We hebben ook niets geschreven over ‘rechtse tekens’ in de tattooshop van Willems. Wel dat daar regelmatig muziek van Screwdriver, de groep van Blood and Honour-stichter Ian Stuart Donaldson, gedraaid wordt. Dat verklaarde Marc Willems immers zelf in een interview voor het met Radio Rapaille verbonden Theudisk-forum.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur |  Facebook | | |  Print

10-04-11

HET VB HEEFT EEN TOEKOMST. MAAR WELKE?

In de reeks ‘Elk weekend een groot kranteninterview met een VB-kopstuk’ (Filip Dewinter en Jurgen Verstrepen in Gazet van Antwerpen, Filip Dewinter in De Standaard/Het Nieuwsblad…) is het dit weekend de beurt aan Gerolf Annemans (foto 1) om zijn licht te laten schijnen. Gazet van Antwerpen legde hem tien stellingen voor.

 

1. De zeven vette jaren van het VB zijn voorbij. Gerolf Annemans (verkort, want in de krant zelf mag Annemans twee volledige bladzijden vullen): “Het VB is geen partij die 25 % van de stemmen moet halen, want met zo’n score word je een onduidelijke partij. Wat ons streefcijfer dan wel is? Daarover verschillen Filip Dewinter en ik van mening. Hij is tevreden met 10 %, ik met 15 %. (…) Het VB heeft een toekomst. Kijk maar  naar het succes van verwante partijen in de rest van Europa.” AFF/Verzet-stelling. Het VB mag niet te vlug afgeschreven worden. Verzet blijft nodig, en andere partijen moeten niet het VB-beleid uitvoeren. “De politiek werkt als de wieg van Newton (foto 2), het beroemde toestelletje met de vijf zilveren bolletjes. Als je het uiterste bolletje laat klikken, komt de rest ook in beweging. Dat is de rol die het VB wil spelen”, zegt Annemans ook nog.

 

2. Operatie Vernieuwing is totaal mislukt. Gerolf Annemans: “Nee, die gaat gewoon verder. Gerolf Annemans en Filip Dewinter doen nog altijd mee, maar daarnaast treden ook een heleboel jongeren naar voor. En dan heb ik het niet over veertigers, maar over dertigers en twintigers. (…) Onze partij zal op een dag de opvolging wel regelen, liefst vreedzaam en binnenskamers. We moeten niet tot elke prijs willen vernieuwen en verbreden.” AFF/Verzet-stelling. En je zo zot zijn om te denken dat vernieuwing nog mogelijk is.

 

3. De kritiek op ‘de Antwerpse clan’ zwelt aan. Gerolf Annemans: “Het is eigenlijk grappig: in het verleden is altijd beweerd dat Dewinter en ik twee verschillende clans achter ons hadden – wat misschien ooit zo geweest is, al heb ik dat nooit toegegeven en hebben we in het openbaar ook nooit ruzie gemaakt. En nu zouden we samen één clan vormen. Het kan verkeren, zei Bredero.” AFF/Verzet-stelling. Wij hebben altijd gezegd dat Dewinter en Annemans "twee handen op één buik” zijn.

 

4. Alle kritische stemmen zijn weggezuiverd. Gerolf Annemans: “Ik wil niet boosaardig gaan uithalen naar mensen die de partij hebben verlaten. (…) Ik heb bovendien grote problemen met de keuze voor het woord ‘zuiveren’, dat herinneringen oproept aan de donkere tijden van de repressie. Ik heb dit niet verdiend.” AFF/Verzet-stelling. Marie-Rose Morel had anders nog meer problemen met Gerolf Annemans dan met Filip Dewinter. Frank Vanhecke zei overigens niet dat Morel is weggezuiverd. “Het Vlaams Belang heeft Marie-Rose afgeslacht”, zei Frank Vanhecke bij Goedele (Bron: onder andere Vlaams Belang Kapellen)

 

5. Vanhecke is een duikboot geworden. Hij vindt de N-VA betrouwbaarder dan het VB en heeft al maanden geen contact meer met de partijtop. Gerolf Annemans: “Geen contact meer: is de Europese fractie dan onafhankelijk geworden? Nee, er zijn genoeg medewerkers met wie wij wél contacten onderhouden. Bovendien hebben we niet één maar twee vertegenwoordigers in het Europees parlement. Die werking vormt geen enkel probleem.” AFF/Verzet-stelling. Enerzijds is de VB-fractie in het Europees parlement een ‘staat binnen de staat’. Zou Dewinter goedgekeurd hebben dat Marie-Rose Morel als personeelslid werd ingeschreven op de loonlijst van het Europees Parlement? Anderzijds zijn er inderdaad nogal wat VB’ers die dubbel spel spelen.

 

6. Het aantal leden daalt dramatisch. Gerolf Annemans: “Onze ideeën zijn niet dood en we komen terug. Hetzelfde is gebeurd in Oostenrijk na Jörg Haider, in Frankrijk met Marine Le Pen en in Nederland met Geert Wilders. Die partijen zijn van veel dieper teruggekomen dan wij. Er is nog een grote toekomst voor het VB.” AFF/Verzet-stelling. Of er nog een grote toekomst is voor het VB zal (euh…) de toekomst uitwijzen, maar het VB mag inderdaad niet te vlug afgeschreven worden. Onderschat nooit je tegenstander.

 

7. De partij krijgt geen vat op Bart De Wever. Dewinter beloofde De Wever alle steun als De Wever maar de SP.A uit het Antwerps stadhuis verdreef. De Wever zweeg. Gerolf Annemans: “Ik koester niet de illusie dat ik een antwoord krijg. De Wever zal rond de pot blijven draaien, daar is hij heel goed in. Dat doet hij ook op het federale niveau en met de Vlaamse regering. De N-VA danst om vele hete brijen heen, maar dat kan niet eeuwig blijven duren.” AFF/Verzet-stelling. Inderdaad, en het valt te vrezen dat nogal wat mensen zich gaan verbranden aan die hete brij.

 

8. Valkeniers drukt zijn stempel niet. Gerolf Annemans: “Die man heeft de afgelopen jaren met de discipline van een monnik geïnvesteerd in onze interne werking. Hij is een puinruimer geweest zoals er nooit een nodig had mogen zijn. Helaas amuseren tegenstanders zich ermee om gemene dingen over hem te zeggen. Daarom wil ik hulde brengen aan een voorzitter die achter de schermen zoveel doet. Bemoedigen, bemiddelen, verzoenen… Hij heeft de partij bijeengehouden in woelige wateren.” AFF/Verzet-stelling. Met het beeld van Valkeniers als monnik kunnen we ons verzoenen. Mocht Annemans daarentegen zeggen dat Valkeniers een heilige is… En de partij bijeenhouden? Wat dan met het ontslag van Karim Van Overmeire, Bruno Stevenheydens, Johan Demol en anderen, de reactie van de VB-partijtop op de Belfort-groep

 

9. VB evolueert naar een anti-islampartij. Gerolf Annemans: “De islam en de Belgische toestand: dat was de good old tegenstelling die men Dewinter en mij vroeger zo graag wilde aanwrijven. Onzin, want het zijn gewoon twee aspecten van één en dezelfde partij.” AFF/Verzet-stelling. Met dit verschil dat het VB haar geloofwaardigheid kwijt is om communautaire hervormingen af te dwingen, en wél nog overkomt als dé anti-islampartij. Het idee van het Antwerpse stadsbestuur om in plaats van meerdere kleine islamitische gebedsplaatsen ruimte te voorzien voor twee grote moskeeën is gefundenes fressen om de VB-militanten terug te mobiliseren.

 

10. Dewinter is nu de onbetwiste en enige leider. Gerolf Annemans: “Ik denk dat ik wel mag zeggen dat ik veel ervaring heb met Dewinter, hij en ik hebben samen heel wat meegemaakt. Als het ooit zo geweest zou zijn dat Dewinter zich opwierp als de grote leider, dan is dat nu minder dan ooit het geval. Een partij is een ploeg en hij weet dat nu.” AFF/Verzet-stelling. Filip Dewinter is niet nu, maar (op de beginjaren met Karel Dillen na) altijd al “de onbetwiste en enige leider” geweest. Dat Dewinter nu meer oog zou hebben voor de “ploeg” doet niets af van dat hij nog steeds de leider is.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annemans, dewinter, valkeniers, vanhecke, morel |  Facebook | | |  Print

09-04-11

ALBRECHT CLEYMANS: “LATEN WE DE SCHOUDERS RECHTEN…”

Antwerpen leerde Albrecht Cleymans een aantal jaren geleden kennen als voorzitter van het Berchemse ‘Veiligheidcomité Groenenhoek’. Intussen is Cleymans openlijk VB’er. Meer zelfs, organisatieverantwoordelijke van het VB-Antwerpen en VB-districtsraadslid in Berchem. Albrecht Cleymans stopte na de moordpartij van Hans Van Temsche briefjes in de brievenbus bij zijn buren die een Straat Zonder Haat-bordje aan hun raam hadden hangen (lezersbrief), en trok vorige zomer van leer tegen de fietsers die zijn buurt onveilig maken.  Aan de vooravond van een congres dat de VB-militanten morgen bijeenbrengt tegen een gemeenschappelijke vijand – de immigratie, en meer nog: de islam – verstuurde Cleymans een oproep tot eenheid onder de VB’ers. Een aandoenlijke oproep, die we dan ook graag publiceren.

 

Albrecht Cleymans (foto: vooraan bij een VB-actie tegen drugs in Antwerpen): “Je zou bijna gaan denken dat het mediacordon is opgeheven. Jaren hebben we gezwoegd en gezweet om te proberen een neerslag van het denkwerk en de acties van onze partij in de pers te krijgen, maar de journalisten waren net altijd ergens anders bezig met even de verzuchtingen van een handjevol min of meer ontklede studenten/BV’s/artiesten te verslaan die aan de wereld duidelijk wilden maken hoe bijzonder ze op belgië (de ware Vlaams-nationalist schrijft ‘België’ zonder hoofdletter, nvdr.) gesteld waren/hoe sterk hun afkeer van bontjassen was/hoe fel ze tegen een erkenning van NSV gekant waren. Die arme journalisten hebben ook maar twee handen (en niet veel meer hersencellen, denk ik wel eens).

 

Maar de laatste tijd kan je geen krant meer openslaan of geen televisie meer opzetten of het VB spat je tegemoet! Heeft men eindelijk ontdenkt hoe hard onze parlementsleden werken? Wat een briljante ideeën er in ons partijprogramma staan? Hoe noest en onversaagd onze militanten actie blijven voeren, vol idealisme, al meer dan 30 jaar tegen de stroom in? Was het dat maar…

Neen, de uiteraard objectieve en onbevooroordeelde persjongens en -meisjes hebben heel ander nieuws te melden over onze partij. Maandenlang hebben ze een soap gebracht over een jonge blonde moeder die worstelde met kanker en ondertussen onmenselijk werd behandeld door onze partijtop (want ze wilde zo graag voorzitster worden en onze topmannen met decennialange ervaring in de politiek en in onze partij wilden hun plekje toch niet afstaan aan deze nieuwelinge zeker!). Zijzelf, onze ex-voorzitter die ze zorgvuldig had losgeweekt uit de partij die tientallen jaren lang zijn biotoop was geweest en om het even wie die zich met haar solidair verklaarde werd ter plaatse door de verzamelde pers zalig verklaard, iedereen die weigerde een knieval te maken en haar minste wensen te voorkomen kreeg de status van gitzwarte macho, vastgeroest in idealen uit de jaren stillekens en blind voor de geneugten van onze moderne maatschappij die veel beter door egoïstische blonde carrièrevrouwen met kleine kinderen kan worden geleid dan door ervaren mannen in maatpak die hun woorden wikken, die het klappen van de zweep kennen en voor wie het belang van Vlaanderen voor dat van henzelf gaat. Ze hebben haar zodanig de hemel in geprezen dat zelfs een deel van onze eigen militanten en lokale mandatarissen, voor het grootste deel mensen die de dame in kwestie en de leden van de partijtop slechts oppervlakkig of in het geheel niet persoonlijk kennen, eerst twijfelden en vervolgens begonnen te geloven wat ze in de pers lazen.

Omdat het cordon al 20 jaar lang niet het gewenste resultaat opleverde en onze partij steeds maar bleef groeien, heeft de pers er zich tenslotte bij neergelegd dat er nu eenmaal Vlaamsnationalisme bestaat, en toen hebben ze voor een andere strategie gekozen: ze hebben zich een andere, kleine Vlaamsnationalistische partij gekozen, eentje die gematigder is dan wij en een wat meer omfloerste boodschap brengt, en daarvan hebben ze de lichtjes excentrieke voorzitter, zijn geliefd frituur en zijn voorliefde voor Latijnse spreuken ad nauseam (dat is Latijn voor ‘tot je er misselijk van wordt’) opgevoerd in spelprogramma’s, praatprogramma’s, politieke programma’s… Hij bracht daarbij steeds weer de boodschap dat zijn partij tenminste niet opgesloten zit in een cordon en dus niet alleen van haar oren kan maken maar ook iets kan doen, beleid kan voeren, dingen écht kan veranderen! Heel subtiel, en voortdurend bevestigd door de blonde dame waarvan eerder sprake (en die geheel toevallig uit zijn partij afkomstig was) suggereerde de mollige partijvoorzitter dat wij dat cordon zelf in het leven hebben geroepen en er heel comfortabel in zitten. Je zou gedacht hebben dat Jos Geysels het op ons persoonlijk verzoek in het leven heeft geroepen en dat wij er voor geen goud ter wereld vanaf willen.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, morel, cleymans |  Facebook | | |  Print

"...EN GEWOON VERDER DOEN MET WAAR WE MEE BEZIG WAREN"

Albrecht Cleymans (foto: in wit jasje, met een politiewagen in de rug manhaftig in het verweer tegen de politie bij een verboden betoging tegen de islam in Brussel) vervolgt: “De mediacampagne wierp haar vruchten af: het Vlaams Belang verloor kiezers, de N-VA won spectaculair. En voert sindsdien een ingewikkeld dansje uit met haar mogelijke regeringspartners. Ze zoekt een voortdurend evenwicht tussen geen akkoorden afsluiten (want dan moet ze toegevingen doen en verliest kiezers) maar ook de stekker niet definitief uit de onderhandelingen trekken (want dan voert ze evenmin beleid als wij en wat kan ze ons dan nog verwijten?).

 

De media waken er zorgvuldig over dat de N-VA haar geloofwaardigheid niet verliest en besteden ondertussen onevenredig veel aandacht aan alles wat ons in een slecht daglicht kan stellen. Als er ergens twee VB’ers in een bestuur ruzie maken, als één van onze leden een feestje wil organiseren waar een muziekgroep ‘met foute fans’ optreedt, zelfs als een VB-mandataris zich vertoont op een pro-Israëlische bijeenkomst, het wordt allemaal opgeklopt tot een schandaal van nationale orde. Ik durf tegenwoordig niet eens meer in mijn neus peuteren als ik alleen thuis ben, voor je het weet sta je op de voorpagina van één of ander blaadje! Helaas, de mens is zwak en goedgelovig, en de overgrote meerderheid van de mensen denkt tot op de dag van vandaag nog altijd dat alles wat in de pers verschijnt waar en objectief is.

Blijkbaar geldt dit zelfs voor een deel van onze eigen leden, en dat is toch wel merkwaardig. Velen van hen hebben ooit een actie, een congres of een partijfeest bijgewoond waarover later een totaal vertekend verslag in de kranten of op tv verscheen, en hebben zich daar boos over gemaakt. Bij zo’n gelegenheid zeggen ze dan, terecht, dat je de belgische systeempers niet mag geloven en dat het een pure schande is hoe ze onze partij afschilderen. En toch, en toch… na al die maanden sentimentele artikels te hebben gelezen over dat arme fragiele blondje uit Schoten die toch zo onheus werd behandeld, over de enorme liefde van haar (tweede) man voor haar en haar kindjes, over de gevoelloosheid van de ‘Antwerpse gemeenteraadsfractie’ - die trouwens tot diepe teleurstelling van de journalisten nooit een slecht woord over haar heeft gelost - zijn heel wat van die mensen ervan overtuigd dat er toch wel iets van zal kloppen en wenden zich vol afkeer van onze partij af. Terwijl ze zouden moeten beseffen dat om het even wat er over onze partij in de pers verschijnt waarschijnlijk niet waar is - gewoon omdat de ervaring leert dat dit al tientallen jaren zo is. Ach, ik neem aan dat het menselijk is om je te laten meeslepen door verhalen die je steeds opnieuw worden opgedist. Maar het stemt me triest als mensen hun jarenlange diepe overtuiging aan de kant schuiven ter ere van vakkundig opgediste fictie.

Voor mij is het duidelijk: ik ben bij het VB gegaan omdat ik achter het programma sta, omdat ik vind dat we een aantal absolute toppolitici hebben die echte idealisten zijn en die dag in dag uit fantastisch werk leveren. Als dit betekent dat ik voor de politiek correcte klasse een verwerpelijk sujet ben en dat bepaalde mensen niets meer met me te maken willen hebben, dan neem ik dat erbij. Je gelooft ergens in, of niet. Als je nergens in gelooft en je maar wat laat meedrijven met wat er op tv te zien is en wat ‘de mensen zeggen’, dan moet je ook niet komen klagen dat er dingen verkeerd gaan in de maatschappij. Je bent dan, door je eigen onverschilligheid, medeplichtig. Maar als je wél ergens in gelooft, als je een ideaal hebt waar je echt achter staat, dan heb je daar iets voor over. Dan sta je pal voor je volk, voor je ideaal, voor je partij, in goede en kwade dagen!

Op zo’n moment moet ik denken aan dat prachtige Daglied van Preud’homme en Van Daele: ‘Sta in de morgen de lach op 't gelaat, / sterk voor uw volk, fris voor uw taak ! / Draag van de morgen het lichtend gewaad / over uw volk, over uw taak. (…)’. Kameraden, laten we de schouders rechten, de roddels en achterklap vol minachting de rug toekeren en gewoon verder doen met datgene waar we mee bezig waren - de bevrijding van ons dierbaar Vlaanderen en het bestrijden van de islamisering die onze meest fundamentele waarden bedreigt. Laat degenen die willen zeuren en jammeren maar doen, wij hebben iets beters omhanden. Schouder aan schouder, het hoofd rechtop, de blik gericht op ons mooie ideaal, laten we verder strijden voor ons eigen volk eerst, voor onze partij en onze geliefde voormannen, Houzee!”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, morel, cleymans |  Facebook | | |  Print

08-04-11

EREDOCTORAAT VOOR JAN DECLEIR SPIJTS NSV-PROTEST

De Universiteit Antwerpen reikte gisteren zes eredoctoraten uit, waarbij die voor Jan Decleir (foto) het meest in de kijker stond. Jan Decleir is dan ook, zoals rector Alain Verschoren zei, “de bekendste en beste Vlaamse acteur aller tijden.” De NSV betreurde de uitreiking van het eredoctoraat aan Jan Decleir.

 

NSV-woordvoerder Bart Claes wees vooreerst op de weigering van Jan Decleir om een erepenning van het Vlaams parlement, en dan nog uit handen van kabouter Jan Peumans (N-VA), in ontvangst te nemen. Bart Claes: “Het feit dat Decleir een sterke minachting uit voor het door het Vlaamse volk verkozen Vlaamse parlement getuigt volgens ons van een onverdraagzame en bovenal ondemocratische ingesteldheid. Voor een academische instelling als de Universiteit Antwerpen die de democratie en pluraliteit naar eigen zeggen hoog in het vaandel draagt vinden we het (…) vrij bizar dat men net nu aan meneer Decleir een eredoctoraat wil uitreiken.” Dat we dit nog meemaken! De NSV die een ander aanklaagt als onverdraagzaam en ondemocratisch ingesteld, terwijl NSV-Antwerpen beroep deed op de zogenaamde Autonome Kameraden om een vormingsavond van een linkse studentenvereniging aan de Universiteit Antwerpen te verhinderen. En dan dat mateloos respect voor het Vlaamse parlement: zolang een socialist of een liberaal voorzitter was van het Vlaams parlement, hebben we nooit dat diep respect horen eisen. Maar nu een Vlaams-nationalist voorzitter is… Benieuwd of de NSV even eerbiedig blijft tegenover “het door het Vlaamse volk verkozen Vlaams parlement” als dat eens wetgeving goedkeurt waar de NSV het niet mee eens is.

 

Tweede reden waarom de NSV het eredoctoraat voor Jan Decleir ongepast vindt, is dat Jan Decleir onlangs uitvaarde tegen de mensen die alsmaar kuchen tijdens toneelvoorstellingen en zo wel eens de gedachten doen afdwalen. Bart Claes: “Laten we dus hopen dat (…) geen Vlaams parlementslid is uitgenodigd op de plechtigheid en dat alle aanwezigen gezond en wel zijn zodat niemand een kuchje moet onderdrukken.” Op televisiebeelden van de uitreiking zagen we alvast een Vlaams parlementslid, en dat het er gezellig aan toe ging. De NSV heeft de pret niet kunnen bederven. En ach, de schijnheiligen. Wat voor goedkope argumenten zijn dat om zich te verzetten tegen een eredoctoraat voor Jan Decleir. Zeg het toch gewoon, en probeer het niet in te kleden met ‘academische’ argumenten. De NSV is tegen het eredoctoraat omdat Jan Decleir een “linkse” is, of om het in de termen van een VB’er te zeggen die nog altijd zot van glorie is omdat hij hier eens geciteerd werd: omdat Jan Decleir “ne vuile linkse klootzak” is.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, cultuur, nsv, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

“EEN MINPUNT WAS DAT DE LEZING IN HET FRANS WAS”

De ene activiteit aan een universiteit is natuurlijk de andere niet. In Gent werd woensdagavond aan de Universiteit Gent een lezing gegeven door Gabriele Adinolfi (foto), op uitnodiging van het KVHV-Gent.

 

Volgens een verslagje van RechtsActueel was “een kleine honderd mensen” aanwezig, “afkomstig uit diverse hoeken van de Vlaamse Beweging en daarbuiten.” Die “daarbuiten” laat vermoeden dat er inderdaad ook Franstaligen naar Gent zijn afgezakt. Net als het KVHV verdoezelt RechtsActueel de neofascistische roots van Adinolfi. Volgens het verslagje schetste Adolfini “een zeer duidelijk beeld van zijn ideologie, en wist (hij) de aanwezigen zeer te boeien.” De Terza Pozisione die Adolfini kwam uitleggen “impliceert een vorm van corporatisme, een sociaal, nationalistisch en anti-globalistisch beleid. Het is de stroming die het neoliberalisme en neomarxisme, die vandaag de dag overheersen, verwerpt.” Waar het neomarxisme “vandaag de dag” overheerst, is ons evenwel een raadsel. Of het moet zijn dat ze bij RechtsActueel nu ook denken dat de Verenigde Staten onder president Obama een communistische staat is geworden.

 

RechtsActueel noteerde tot slot: “Een minpuntje was wel dat de lezing in het Frans was, en voor sommigen aldus moeilijk te volgen.” Een geluk dat het voorstel van nieuwbakken N-VA’er Vic Van Aelst om het Frans af te voeren op school nog niet is doorgevoerd of onze KVHV’ers, NSV’ers, N-SA’ers en anderen zouden het nog moeilijker gehad hebben om de uitleg van Adinolfi te begrijpen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kvhv, nsv, n-sa, italië, internationaal |  Facebook | | |  Print