04-05-11

“FRANCE, MARINE, LIBERTÉ”

Verliepen de 1 mei-bijeenkomsten van het VB en het N-SA in ons land zonder verrassing, in Frankrijk kreeg de 1 mei-manifestatie van het Front national (FN) een niet aangekondigde wending. Marine Le Pen had haar eerste 1 mei-bijeenkomst als FN-voorzitster aangekondigd als een hommage “à Jeanne d’Arc et les travailleurs”. In haar één uur durende toespraak (!) werd het woord “liberté” evenwel 77 keer uitgesproken, en “travailleurs” maar 3 keer.

Het sociale kwam vooral aan bod in de “vrijheid” die het FN eist voor “de kleine en middelgrote ondernemingen, de handelaars en ambachtslui, die verpletterd worden door een ondraaglijke bureaucratie en alsmaar hogere belastingen.” Marine Le Pen zette zich bij herhaling af tegen de grootwarenhuizen, een thema dat ze nog meer zou beroeren in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2012. Onlangs bleek dat het FN met 36 % van haar potentiële kiezers die het arbeidersstatuut heeft, de partij is met de meeste stemmen in deze bevolkingsgroep. Het was nu blijkbaar terug kwestie om de kleine zelfstandigen te lijmen.

Hét aandachtspunt in de toespraak van Marine Le Pen was “het vrije Frankrijk”. De slogan France, Marine, Liberté werd vaak gescandeerd. “Frankrijk moet de strijd aangaan met de Europese Unie die niet stopt ons te verzwakken en onze vrijheden te beperken”, zo klonk het. Vermits er een strijd is voor een vrij Frankrijk, zijn er enerzijds ‘weerstanders’ (al wie mee is met het FN) en ‘collaborateurs’ (al wie een ander idee heeft dan het FN). De collaborateurs in de historische zin van het woord, al wie bewust meewerkte met de nazi’s, noemde Marin Le Pen “onwaardig”. Bij het VB zijn ze wat dit laatste betreft nog niet zo ver. Daar worden ze nog genoemd: mensen die het beste wilden voor de Vlaamse zaak.

Marine Le Pen wil de Franse frank terug invoeren en zegt hiervoor alsmaar meer medestanders te vinden. Dat “alsmaar meer” is echter relatief. Een opiniepeiling wees laatst uit dat maar 13 % van de Franse bevolking het een goede zaak vindt als de Euro geruild wordt voor de Franse frank. Marine Le Pen pleitte ook voor meer vakbondsvrijheid en voor meer persvrijheid. Het eerste is natuurlijk dubbelzinnig: het is een pleidooi voor nog meer vakbonden en vakbondjes, gegeven FN-militanten bij de grote vakbonden zoals de CGT buitengegooid worden wegens de onverzoenbaarheid van het FN- en, in dit geval, het CGT-programma. Voor het tweede, meer persvrijheid, is meer te zeggen gezien de druk van politiek en kapitaal op de persvrijheid. Tenslotte passeerde natuurlijk ook de immigratie de revue. Dat “reserveleger van het kapitalisme”, de “moderne slavernij” die de lonen van de Fransen drukt.

Bruno Gollnisch, de tegenkandidaat van Marine Le Pen voor de opvolging van Jean-Marie Le Pen, mocht niet op het podium in Parijs. Officieel omdat er op de tribune enkel plaats was voor de leden van het uitvoerend bureau. Volgens de politie waren er 3 200 FN’ers op de 1 mei-bijeenkomst; volgens het FN daarentegen 20 000. Cijfers die toch wel erg ver van elkaar liggen. Volgens het FN en de politie meer volk dan vorig jaar. De verslaggever van Le Monde zag evenveel volk als vorig jaar: 5 000 mensen. Niet meer volk spijts het succces van Marine Le Pen bij de verkiezingen en in de opiniepeilingen. De aangekondigde ‘stoet van FN-syndicalisten’ beperkte zich tot twee mensen die een kleine spandoek droegen: “Pour un syndicalisme national”. Twee Afrikanen uit Ivoorkust kwamen Marine Le Pen steunen. Ze zouden de uittocht van de Afrikanen uit Frankrijk organiseren als Marine Le Pen Frans president wordt in 2012. Als het oorlog wordt, zijn er altijd die een handeltje willen opzetten.

En jawel, de skinheads waren er ook. Marine Le Pen had aangekondigd dat ze niet langer welkom waren. Ze waren er dus wel, maar deze keer casual gekleed. Polo, jeansbroek en gympies aan. Niet meer in afschrikwekkende tenue. Net als vorig jaar was Serge Ayoub aanwezig, het kopstuk van de ¨Parijse skinheads van de ‘derde weg’. Gastspreker op het ‘congres’ van het N-SA in Edegem vorig jaar. Ook leden van de GUD werden opgemerkt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: le pen, frankrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.