05-05-11

SUCCES CONCERT CRUCIAAL VOOR TOEKOMST N-SA ?

Het zit het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) niet mee. Bij hun 1 mei-actie in Gent dit jaar daagden tweeëntwintig mensen op. Een jaar geleden, bij een actie voor Palestina, daagden zeventien mensen op. Het N-SA gaat er op vooruit, maar slechts vijf mensen meer na een vol jaar activiteiten is ook weer niet echt bemoedigend.

Dinsdag, tijdens de laatste Dietse Dinsdag op Radio Rapaille, stak Thierry Vanroy (N-SA-ideoloog én -cameraman, links onderaan de foto hiernaast van de 1 mei-actie dit jaar) een lange monoloog af over wat hem allemaal tegenzit. Blijkbaar heeft VB-Europarlementslid Philip Claeys iets onvriendelijks gezegd over het N-SA, en zelfs aan een uitspraak van VB-personeelslid en Voorpost-perswoordvoerder Björn Roose had Vanroy zich behoorlijk geërgerd. Rest nog het concert dat het N-SA op 14 mei wil inrichten, en dan zou men wel zien hoe het verder kan.

Straf. Het succes van een concert met neonazigroepen zou bepalend zijn voor de toekomst van het N-SA. Gisteren bracht de Antwerpse regionale televisiezender ATV alvast een reportage over het aangekondigd concert. Burgemeester Willy Minnebo (Groen!) wil liefst het concert verbieden, maar heeft daartoe weinig wettelijke middelen. Advocaat Raf Jespers (Progress Lawyers Network) wees op een CD&V-wetsvoorstel dat burgemeesters meer mogelijkheden biedt om preventief op te treden (1, 2, 3, 4), maar over dat meer dan twee jaar oude wetsvoorstel is intussen niets meer vernomen.

Burgemeester Willy Minnebo zei dat contact zal opgenomen worden met de zaaleigenaar om hem duidelijk te maken dat fascistische muziek en praat niet wenselijk zijn in Zwijndrecht/Burcht. “Maar ook niet in alle gemeenten die een democratische reflex hebben”, voegde Minnebo er nog aan toe. Terecht.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.