08-05-11

VB RIJKSTE VLAAMSE PARTIJ. ÉN GROOTSTE BELEGGER

Indien de regeringsvorming blijft sputteren en nieuwe verkiezingen worden uitgelokt, zou dat voor de meeste politieke partijen een financiële ramp zijn. Het VB blijkt de rijkste politieke partij te zijn, en ook de partij die het meest geld belegt.

Volgende week publiceert de parlementaire controlecommissie haar jaarlijks overzicht van de financiële gezondheid van de politieke partijen. De Tijd kon de gegevens al inkijken. De overvloed aan verkiezingen van de voorbije jaren heeft de financiële toestand van de partijkassen alsmaar meer aangetast. Daarom werd minder geld opzij gezet voor een volgende verkiezingscampagne. Langs Vlaamse kant hebben Groen! en LDD, met respectievelijk 0,4 en 0,2 miljoen euro, het minst opzij kunnen leggen voor een eventuele verkiezingscampagne; de SP.A met 3,5 miljoen euro het meest. Of dat de SP.A er bovenop gaat helpen, is natuurlijk nog een andere vraag. De N-VA en het VB hebben respectievelijk 1,9 en 1,1 miljoen euro klaarliggen voor een verkiezingscampagne.

Het verbaast natuurlijk niet dat de N-VA vorig jaar financieel de meeste winst boekte. Was de winst in 2009 beperkt tot 560 000 euro, in 2010 boekte Bart De Wever 2,3 miljoen euro winst. Enerzijds door de verkiezingsoverwinning in juni en de bijhorende extra centen, anderzijds door de verkoop van hun hoofdkwartier aan het Barricadenplein. Langs Vlaamse kant is evenwel het VB, met een balanstotaal 14,7 miljoen euro, de rijkste partij. Het balanstotaal steeg vorig jaar met 4,3 miljoen euro, vooral als gevolg van het in de boekhouding opnemen van het Mandatarissenfonds waarin de VB-mandatarissen hun partijafdrachten storten. Mocht Frank Vanhecke nu ook een deel van zijn Europese wedde afstaan, het VB zou nog rijker zijn.

Maar wat doet het VB met haar geld? Een studiedienst die antwoordt op vragen hebben ze er niet. We hebben de voorbije dagen nog een vraag gesteld aan de VB-studiedienst, maar weer werd niet geantwoord. De propaganda van het VB mist alle peil. Het enige wat ze wat kunnen is showcongressen inrichten. Wat doet het VB verder nog? Het VB is de kampioen onder de politieke partijen om geld te beleggen. En dat kapitaal stijgt nog: van 7,4 miljoen euro eind 2009 naar 8,7 miljoen euro eind 2010. De belegging gebeurt op spaarboekjes, termijnrekeningen en beleggingsfondsen. “Geen speculatie”, benadrukt Patsy Vatlet (foto), sinds 1982 nationaal penningmeester en lid van het VB-partijbestuur.

Ondanks alle gegil ziet het er niet naar uit dat het VB overheidsdotaties gaat verliezen omwille van haar racistische praat, maar als er één partij is die het met minder geld kan stellen, is het wel het VB.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, n-va |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.