14-05-11

N-SA VERTELT NIET ALLES

Ondanks de lange uitleg van Eddy Hermy (1 685 woorden, 10 643 tekens) vertelde de hoofdcoördinator van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op de website van het N-SA niet alles over het annuleren van het voor vandaag in Burcht geplande ‘Rockfest’ met neonazimuziekgroepen. (Foto: N-SA tijdens hun 1 mei-actie dit jaar in Gent).

 

Woensdagavond hebben we geprobeerd Guido Portael, uitbater van zaal De Vrede in Burcht, te bereiken. Maar dat lukte ons niet. De Morgen had (waarschijnlijk eerder op de dag) meer geluk. Guido Portael zei aan De Morgen dat hij aan de organisatoren van het ‘Rockfest’ had laten weten dat ze niet langer welkom zijn. Dit nadat het Anti-Fascistisch Front  (AFF) aanklaagde dat er neonazistische groepen op de affiche stonden. Guido Portael voegde er nog aan toe: “Ik heb de organisatoren hun voorschot al terugbetaald. Blij waren ze natuurlijk niet. Maar ze hadden het verwacht, gezien de ontstane commotie.” Of had het N-SA al beslist om het concert te annuleren nog voor de verhuring ingetrokken werd? Nog mooier. Zo lijkt het zelfs als we Gazet van Antwerpen vandaag mogen geloven. De krant schrijft: "Uitbater van zaal De Vrede, Guido Portael, bevestigt dat de organisatoren zelf om de annulering hebben gevraagd. 'We hebben er zelfs niet over moeten discussiëren, ze wilden gewoon geen ellende veroorzaken.'" In het verhaal dat Eddy Hermy vertelde komt de zaaluitbater niet in voor. Verderop in het artikeltje in Gazet van Antwerpen spreekt Guido Portael van "een dreigtelefoon van een extreemlinkse vereniging". Welke vereniging dat zou zijn, wordt er niet bij verteld. Alleszins is dit niet het AFF.

 

En dan is er nog het verhaal over de Hitlergroeten tijdens het ‘jeugdcongres’ in Oostkamp twee jaar geleden. Volgens Eddy Hermy ging dat zo: “Niks is zo simpel als enkele provocateurs naar een concert sturen die dan anderen kunnen ophitsen om strafbare daden te stellen. Dat hebben we kunnen meemaken tijdens ons jeugdcongres in Oostkamp, waar een Nederlandse reportageploeg een paar provocateurs vooraf de zaal in had gestuurd die op een bepaald ogenblik als gek met hun poot in de lucht begonnen te zwaaien. Dat moest hen de beelden leveren die ons konden criminaliseren. Toen die Nederlandse cameraploeg dan uiteindelijk binnenviel op ons concert stonden die provocateurs plots als bodyguards bij die filmploeg te blinken en zijn ze samen met hen vertrokken.”

 

We waren er niet bij, maar waarom werd de VRT die voor Koppen openlijk kwam filmen niet de hele avond toegelaten? Hetzelfde met een cameraploeg van Mechelse studenten journalistiek. De beelden van het Nederlandse EenVandaag werden undercover gefilmd omdat op bepaalde momenten geen officiële filmploegen toegelaten waren. En is het zo verwonderlijk dat de Hitlergroet gebracht wordt (zie vanaf 8’05” van deze video) wanneer leden van de Italiaanse groep Ultima Frontiera openlijk zeggen fier fascist te zijn (zie vanaf 8’00” van deze video)? De verklaring van opgezet spel door een Nederlandse cameraploeg is minder geloofwaardig dan dat door het N-SA geprogrammeerde groepen Hitlergroeten uitlokken (zie trouwens de groep op het podium vanaf 8'05" in de eerste video en het YouTube-filmpje vanaf 8'00" in de tweede video).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.