20-05-11

VB-COMMISSIE VRAAGT BELFORTPLOEG HARAKIRI TE PLEGEN

Het was een klein berichtje in sommige kranten gisteren, maar het kan verstrekkende gevolgen hebben: de ‘commissie voor verzoening en tucht’ bij het VB heeft haar advies uitgebracht over de zaak van de vijf Gentse VB-gemeenteraadsleden die het gezag en het beleid van het nieuwe Gentse VB-bestuur niet willen erkennen.

Ze noemen zich de Belfortploeg; bekendsten zijn Francis Van den Eynde (foto 1), dertig jaar lang boegbeeld van het VB-Gent, en Kristina Colen (foto 2), fractieleidster van het VB in de Gentse gemeenteraad en zus van Alexandra Colen. Ze liggen overhoop met de nieuwe voorzitter van het VB-Gent Johan Deckmyn en de nieuwe secretaris van het VB-Gent Tanguy Veys die ze niet geheel ten onrechte “Brusselse partijbedienden” noemen. Het advies van de ‘commissie voor verzoening en tucht’ onder voorzitterschap van de jonge Limburger Chris Janssens verbaast niet: de Belfortploeg moet ermee ophouden. De commissie heeft het wel origineel geformuleerd: de Belfortploeg krijgt tot eind juni de tijd om haar initiatief te ontmantelen en haar website op te doeken. Het advies wordt nu voorgelegd aan de VB-partijraad van 18 juni.

De Belfortploegleden Kristina Colen en Geert De Jaeger, allebei gemeente- én provincieraadslid, reageren verbolgen op het uitlekken van het advies van de commissie. "Ons wordt discretie gevraagd en we houden ons eraan, maar nu wordt er vanuit Brussel gelekt", klinkt het. "We zijn verbolgen", aldus nog Kristina Colen. "Wij worden voor de tuchtcommissie gedaagd omdat we naar de pers stappen. En nu gebeurt hetzelfde, want we hebben nog maar pas de brief met de inhoud van de beslissing gelezen. Die manier maakt het wel heel moeilijk om samen te werken, de vooruitzichten zijn niet goed." Geert De Jaeger (foto 3) spreekt van een schijnproces. "Ze reiken ons de hand aan de ene kant, maar steken een mes in de rug aan de andere kant. (…) Als het spel zo gespeeld wordt, kan er toch niet echt samenspraak meer zijn." Volgens Kristina Colen heeft de Belfortploeg nog tijd tot eind juni om de Belfortploeg te ontbinden. “Als we dat zouden doen”, haast Kristina Colen zich eraan toe te voegen. Definitieve beslissingen neemt de Belfortploeg nog niet. Daarvoor wordt gewacht op een reactie van Francis Van den Eynde, die momenteel op vakantie is in Azië.

Het advies van de ‘commissie voor verzoening en tucht’ komt erop neer dat aan de Belfortploeg gevraagd wordt harakiri te plegen. Francis Van den Eynde had het voelen aankomen. In een reactie op uitlatingen van Kamerlid en voorzitter van de VB-partijraad Filip De Man zei Francis Van den Eynde eerder: “Hij beweert dus opnieuw dat ik nijdig ben omwille van de generatiewissel in Gent die met zich meebrengt dat ik mijn machtspositie moet afstaan. Hoe dikwijls zal ik moeten herhalen dat wie dat beweert niet ter goede trouw is. Iedereen weet immers dat alles maar begonnen is nadat ik zonder morren mijn parlementair mandaat en mijn functie van fractieleider in de gemeenteraad afgestaan had. Wat kon ik nog meer doen? Seppuku (een variant van harakiri, nvdr.) plegen?” Ja, dus.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, van den eynde, colen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.