01-06-11

LEUK BEGIN VAN DE DAG VOOR DEWINTER

Frank Vanhecke, voormalige VB-voorzitter en jeugdvriend van Filip Dewinter, is verontwaardigd over een Twitter-bericht van Filip Dewinter. Aanleiding is de elektrocutie van een koperdief aan het treinstationnetje van Ekeren (foto 1).

Vorig weekeinde stuurde iemand Frank Vanhecke een tweet van Filip Dewinter door: "Leuk begin v/d dag! Om de hoek verkoold lijk Oost-Europese koperdief gevonden door brandweer aan TGV-lijn naar NL. Electrocutie en dood!". Frank Vanhecke: “Ik ben voor een zeer harde aanpak van de criminaliteit en pleit voor zeer zware, sterk ontradende straffen. Maar de vreselijke elektrocutiedood van een mens – weze het een Oost-Europese dief – is géén ‘leuk begin van de dag!’. Ik zal voor die dode dief ook geen traan laten, en het is ongetwijfeld zijn eigen schuld, maar een beschaafd politicus maakt zich over de dood van een mens niet vrolijk – zeker niet om kortstondig succesjes te boeken bij meelopers en streng gelijkgezinden.”

We hadden die tweet niet gezien. Een andere tweet van Dewinter die we wél zagen en óns stoorde – de informant van Frank Vanhecke blijkbaar niet – was: “Zondagmiddag - Boeckenborgpark in Merksem! Moslims houden gebedswake in park… Kalifaat in actie!”. Daarbij een foto van moslims die aan het bidden zijn, een zicht vanuit de hoogte alsof iemand vanuit een appartementsblok met een telelens het onheil tussen twee bomen door ontdekte (foto 2). Maar wat is het probleem? Is het een schande dat mensen bidden? Wat dan met de gebedsgroep die vorige week donderdag in één van de zaaltjes van het parlement bijeenkwam? Het parlement dient daar niet voor, maar kan het kwaad dat Alexandra Colen, Tanguy Veys en Annick Ponthier daar tijdens hun middagpauze even tot bezinning kwamen? Toch niet.

Even – het Bouckenborghpark  is niet de hele namiddag geclaimd – werd openlijk islamitisch gebeden. Andere keren reclameert men dat het niet duidelijk is wat achter de muren van de moskees gebeurt. Het is altijd wat. Ofwel bant men alle uitingen van geloofsuitingen op openbare plaatsen, ofwel niet. In het eerste geval is er nog véél werk. Denken dat men de islam uit Europa weg krijgt, is een illusie en enkel een bijkomende bron voor frustratie. Ketters als wij zijn, hoeven voor ons die gebeden en geloofsuitingen niet. Christelijke noch islamitische. Maar we respecteren wel gelovigen.

Door te leren omgaan met geloofsverschillen worden de verschillen overigens minder storend. Maar daar is Filip Dewinter nog niet aan toe.  Hij is een man van uitersten. Zijn dag begint leuk als een Oost-Europese dief zich elektrocuteert; zijn weekend eindigt slecht als iemand tussen de bladeren van bomen door enkele moslims in gebed ziet.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, dewinter, criminaliteit, islam |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.