31-05-11

ENSCHEDE: TIENMAAL MEER ANTIFASCISTISCHE BETOGERS

Enschede 3.JPGEnschede 1.JPGVoorbije zaterdag 28 mei 2011 riep Constant Kusters (Nederlandse Volks-Unie, NVU) zijn troepen bijeen in Enschede. Hij bleek nog maar een veertigtal neonazi’s te kunnen mobiliseren (foto 1). De pur et dur weliswaar, witte veters in de combatshoes en dergelijke meer. De politie zette ruim tweehonderd agenten in om de neonazi’s hun doortocht te gunnen. De neonazi’s werden beter beschermd dan de patatten in Wetteren.

Thema van de betoging was ‘Stop de multiculturele terreur, stop immigratie nu’, maar dat was niet te merken aan de slogans. Naast Ali B & Moustafa, ga terug naar Ankara en Hop, Hop, Hop. Immigratiestop werd evengoed Antifa, HaHaHa gescandeerd. En: Antifa: Hurensohne. Enschede ligt vlakbij de Nederlands-Duitse grens, en vanuit Duitsland was er een delegatie van een tiental neonazi’s. Bij de spandoeken onder andere: No NATO, no war, no captalism. We zeiden het al: het thema van de bijeenkomst doet er niet toe. Belangrijkste spreker bij de betoging was Axel Reitz, bekend als ‘de Hitler van Keulen’ en spreker op het congres van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) in Oostkamp twee jaar geleden. Zo zie je nog maar eens uit welk circuit het N-SA haar spreekstalmeesters haalt.

Volgens de pers waren er in Enschede een vijfhonderdtal tegenbetogers. Ze overstemden met allerlei leuzen, toeters en bellen de neonazi’s. Voetbalhooligans van FC Twente vielen een groepje neonazi’s aan. Later vlogen stenen door de lucht. Achttien tegenbetogers werden opgepakt door de politie, alhoewel uit foto’s blijkt dat neonazi’s zich evenzeer bewapenden met stenen. Op foto 1 zie je in de achtergrond een man die een A4’tje omhoog houdt met daarop als boodschap voor de neonazi’s: Ga naar huis en denk over je leven na! Een andere betoger vroeg om meer onderwijs voor nazi’s (foto 3). De kosten van de politie-inzet (ruim tweehonderd agenten, politie te paard en met honden, politiehelikopter enz.) blijken niet voor de gemeente Enschede te zijn, maar dat betekent niet dat de gemeente gelukkig is met de komst van de neonazi’s.

Constant Kusters – kwaad over het onder druk van de tegenbetogers inkorten van de route van de neonazibetoging – heeft aangekondigd volgend jaar terug te gaan naar Enschede. Kan men tegen dan geen kindercarrousel installeren waarop de neonazi’s rondjes mogen draaien? Wie de floche pakt, mag nog een uur langer blijven zitten. (Video van een Enschedenaar die zich boos maakt over de kosten voor de ordehandhaving, met beelden van de betoging, het protest ertegen en de aanwezige politiemacht.)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, internationaal, actie |  Facebook | | |  Print

30-05-11

PAULINE BLACK (THE SELECTER): "DIT IS EEN FEESTELIJK LIED"

Pauline Black.JPGcultuur,actieVanaf vandaag kan je de nieuwe single van The Selecter, het antifascistische Big In The Body, Small In The Mind, een remake van All Your Fascists (Bound To Glory), downloaden. Een vinyl versie verschijnt op 23 juli, met aan de andere kant van de single  Back To Black – nummer bekend van de best verkochte cd van Amy Winehouse, The Selecter brengt het nummer echter in een heel andere reggae/ska-versie. Op 1 september verschijnt tenslotte de nieuwe cd van The Selecter  Made In Britain. Voor de nieuwe single is intussen een mooie videoclip gemaakt. AFF/Verzet sprak vorige week met Pauline Black, zangeres van The Selecter. (Foto 1: Pauline Black tijdens haar optreden op Mano Mundo in Boom, 7 mei 2011. Foto 2: Uitzinnig publiek tijdens datzelfde optreden.)

The Selecter treedt terug op, en er is een nieuwe cd op komst.

Pauline Black: “The Selecter is ooit omschreven als ‘conspiring to make dancing the only way to walk’. Eenendertig jaar later is dit nog altijd zo. Eind 2010 stond The Selecter er terug. De originele The Selecter-stemmen, ikzelf en Arthur ‘Gaps’ Hendrickson, samen met een slanke, strakke band aangevuld met een blazerssectie, hadden zoveel succes met optredens dat we besloten een nieuwe cd op te nemen. We doen waar we goed in zijn: het mengen van ska en rocksteady met popsensibiliteit, gecombineerd met onze sociale kijk op de wereld.”

 

Waarom heb je met  Big In The Body, Small In The Mind een nieuwe versie gemaakt van All Your Fascists (Bound To Glory)? En waarom is het de eerste single uit de nieuwe cd?

Black: “De eerste single is een eerbetoon aan Woody Guthrie en een oproep aan al onze fans om met 2 Tone-muziek muzikaal de confrontatie aan te gaan met het racisme zoals wereldwijd verkondigd wordt door groepen als de English Defence League (EDL) de British National Party (BNP), Forza Nuova, de Tea Party… Die organisaties, en schijnbaar ook de Britse regering, willen het multiculturalisme uitroeien. Wij geloven daarentegen dat het multiculturalisme de moeite waard is, en fascisten veroordeeld zijn het pleit te verliezen.”

 

Waarom steekt  Big In The Body, Small In The Mind in zo’n vrolijk jasje, in tegenstelling tot de versies van Woody Guthrie en Billy Bragg?

Black: “Wij vinden dit een feestelijk lied. Wereldwijd leven wij binnen onze grote steden in een multiculturele samenleving. We willen dat mensen hun verschillen vieren en van elkaar leren. Fascisten hebben hiertegen geen schijn van kans. We wilden een nummer dat mensen kunnen meezingen, mét een boodschap. We hebben de tekst van All Your Fascists (Bound To Glory) hedendaagser gemaakt, en Gaps verzon de titel Big In The Body, Small In The Mind die de gemiddelde bonehead treffend omschrijft.”

 

Wat is nu anders bij de fascisten in vergelijking met eind jaren zeventig, begin jaren tachtig? En wat is hetzelfde gebleven?

Black: “De fascistische ideologie is dezelfde gebleven. De fascisten zijn nu echter minder talrijk dan in de beginjaren van The Selecter. Nieuwe organisaties zoals de English Defence League trekken wel de aandacht, maar oudere organisaties als de British National Party hebben het bijvoorbeeld erg moeilijk om aan verkozenen te geraken bij lokale verkiezingen. De mensen zien doorheen de BNP-retoriek meer en meer de fascistische boodschap die de BNP probeert te verbergen. Wij blijven intussen trouw aan onze opvattingen: een raciaal gemengde groep, die haar boodschap verkondigt. Niet, zoals vele andere muzikanten, bevreesd dat politieke opinies de platenverkoop negatief beïnvloeden.”

 

Welk gevoel hebben jullie overgehouden van het optreden op het Mano Mundo-festival in Boom?

Black: “Het was één van de hoogtepunten bij onze optredens dit jaar. De sfeer bij het publiek was geweldig en wij hadden veel plezier op het podium. Het publiek zong zelfs onze nieuwe single mee.”

 

Wij vonden het ook plezant!

 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

29-05-11

DE POT VERWIJT DE KETEL DAT HIJ ZWART ZIET

Uitgerekend vorige woensdag, toen wij een overzicht plaatsten van de VB’ers die op één week tijd overstapten naar de N-VA, plaatste Gerolf Annemans op zijn blog een artikel om te klagen over de “rooftocht” van de N-VA om VB-mandatarissen bij hen in te lijven.

De N-VA zou VB’ers benaderen om op te stappen bij het VB. Na enige tijd als ‘onafhankelijke’ te zetelen, zouden die ex-VB’ers bij de N-VA een verkiesbare plaats krijgen op de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Volgens Annemans zouden sommige VB-mandatarissen “waarvan – bij vriend en vijand – het gezag zo groot is” ineens het lijsttrekkerschap aangeboden worden, mogelijk het burgermeesterschap, minstens de eerste schepen die de N-VA zou kunnen bemachtigen. Bij de N-VA ontkent men die strategie. Wat heeft de N-VA te winnen met figuren aan te trekken die de geur van aangebrand zijn nog van zich af moeten schudden, terwijl de N-VA zonder die figuren tegenwoordig al een magische aantrekkingskracht heeft?  

Natuurlijk zijn het bij de N-VA niet allemaal heiligen, maar bij het VB zijn ze dat nog minder. Een paar jaar geleden had Marie-Rose Morel (foto) een volle dagtaak om met het blaadje WelkomEcho mensen aan te sporen over te stappen van de N-VA naar het VB. Zoals Morel zelf deed. Je kan het trouwens nog allemaal nalezen op de website van het VB: het eerste nummer van WelkomEcho dat vanaf juni 2005 op 18 500 exemplaren verspreid werd, het tweede nummer, enzovoort. Gerolf Annemans die de N-VA verwijt op rooftocht bij het VB te zijn: dat is als de pot die de ketel verwijt zwart te zijn.

In Aalst stapte inmiddels de N-VA uit de bestuursmeerderheid en het kartel met de CD&V en kreeg de plaatselijke N-VA-afdeling onderdak bij Aalst Anders en Beter, het politiek project dat Vlaams parlementslid Karim Van Overmeire in Aalst heeft opgezet nadat hij op 15 juli 2010 opstapte bij het VB. Oost-Vlaams VB-Kamerlid Tanguy Veys twitterde én verstuurde gisteren naar zijn Facebook-vrienden: “In de reeks ‘Slachtoffers van het schouderklopjesvirus’: Karim Van Overmeire naar de N-VA. Wie had dat verwacht…? Nu nog schepen worden…” Tanguy Veys draait de zaken om. En, ten tweede. Als er iemand het ‘slachtoffer van het schouderklopjesvirus’ is, iemand die permanent de aandacht opzoekt, of het positief of negatief is… dan is het wel Tanguy Veys. Opnieuw: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, annemans, morel, van overmeire, veys |  Facebook | | |  Print

28-05-11

ONBEANTWOORDE VRAGEN

Wim De Winter (VB-personeelslid, Voorpost-militant, RechtsActueel-redacteur en gelegenheidsbodyguard van Filip Dewinter en Benno Barnard) begon vorige week vrijdag bij RechtsActueel aan een reeksje van drie artikels naar aanleiding van de amnestiediscussie. Hij vraagt om een reactie van onder andere het AFF. 

 

Wim De Winter, vorige week vrijdag: “De laatste dagen laaide de commotie rond de aloude amnestie-eis nog eens hoog op. Een sereen debat rond dit thema is blijkbaar nog steeds niet mogelijk. Het ergst van al is dat het Vlaams-nationalisme weer eens op één hoopje wordt gegooid met de collaboratie, terwijl het samenwerken met de Duitsers verschillende gezichten kende. Het is echter de Vlaamse Beweging die het zwaarst betaalde na de oorlog, terwijl andere actoren er veel beter vanaf kwamen.” Even later schakelt hij al over naar het communisme: “Misschien moeten clubjes als het AFF, de LSP, Comac en anderen maar eens uitleggen wat zij dan vinden van het communisme, dat overal aan de macht kwam mits het aanrichten van enorme bloedbaden.” Twee dagen later, na een verhaal van Frans Van der Elst, gewezen Volksunie-voorzitter en repressie-advocaat, luidt het: “Benieuwd of we antwoord krijgen. En niet rond de pot draaien aub!” Maandag werd het Onafhankelijkheidsfront erbij gehaald: “Dat was een verzetsgroep van communistische signatuur. Het communisme, u weet wel, van de psychiatrische instellingen voor andersdenkenden, van de Goelagarchipel en vooral van wereldwijd 100 miljoen slachtoffers; het voorbeeld voor AFF, LSP en PVDA.”

 

We kunnen niet spreken namens de LSP of de PVDA, maar AFF/Verzet wil best antwoorden op deze oprispingen. Onbeantwoorde vragen, dat is vervelend. Dat weten we… sinds de VB-studiedienst weigert te antwoorden op onze vragen. Nochtans wordt op de website van het VB aangekondigd: “Wil u het standpunt van onze partij kennen over bepaalde problematieken of heeft u vragen over ons programma, aarzel niet en contacteer onze studiedienst.” Wij wachten al sinds 14 april op het antwoord van de VB-studiedienst of koosjer slachten nu al dan niet onder het VB-wetsvoorstel tegen onverdoofd slachten valt, en sinds 30 april op een vraag over de statuten van het VB en de ‘commissie voor verzoening en tucht’. We zullen afspreken: als de VB-studiedienst antwoordt op deze en volgende vragen van onze kant, zullen wij antwoorden op de vragen van Wim De Winter. Met zijn goede relaties met de VB-studiedienst moet dit ongetwijfeld lukken. (Foto 1: Collaborateurs die – overigens maar kort – na de bevrijding opgesloten werden in de leeuwenkooien in de Antwerpse dierentuin.)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: amnestie, vb |  Facebook | | |  Print

27-05-11

VAN INBRAAKALARM TOT STEEKWAPEN

We wilden hier vandaag nog iets schrijven over amnestie, maar het VB besliste daar anders over.

Brusselse burgemeesters reageren verontwaardigd op de VB-folder die nu in Brussel verspreid wordt. Volgens het VB is er niets mis met hun folder met “informatieve en zeer gevarieerde artikelen”. Het is maar wat men informatief en gevarieerd noemt. Op de voorpagina zucht men over de vervreemding en de teloorgang van “onze waarden”. De oorlog is niet ver weg: “Het multiculturele drama dat zich voltrekt, is dan ook de grootste bedreiging voor de maatschappelijke vrede. Onze stad is een laboratorium waar men zonder enige bescherming alsmaar gevaarlijker multiculturele experimenten uitvoert. Het ontploffingsgevaar van dit multiculturele kruitvat wordt met de dag groter.” Op blz. 2 wordt FDF-kopstuk Olivier Maingain afgebeeld als een nazi, en verder wordt huiselijk geweld gekoppeld aan de migratie (foto 1). Alsof er geen huiselijk geweld onder autochtonen zou zijn. Op blz. 3 wordt de onveiligheid bij het openbaar vervoer aangeklaagd, en België omschreven als het “medisch paradijs” voor “menig illegaal”. Op blz. 4 volgt een enquête waarbij je voor het invullen van een enquête over (on)veiligheid en goed bestuur beloond wordt met een zakmesje.

Het ding is naar verluidt vierenhalf centimeter groot en kan waarschijnlijk niet omschreven worden als een verboden wapen. Wat telt, is de symboliek van het zakmes. Vier jaar geleden, in maart - mei 2006, reageerde het VB nog defensief: het verdeelde raam- en deuralarmen (foto 2). In China, communistisch land waar men anders zo op afgeeft, gekocht. Het laatste wat je nodig hebt om je te beveiligen. Het eerste is immers de kwaliteit van je ramen en deuren, en de beveiliging bij je ramen en deuren. Het laatste middel om je te beveiligen is een alarm, maar dan meer dan de VB-prullen. Maar goed, het was een defensief gadget. Het volgende bij de veiligheidscampagnes van het VB waren filmpjes met – toen nog – Bart Debie in een hoofdrol. Rond de jaarwisseling 2009 - 2010 reed Bart Debie het land rond om zijn veiligheidsfilmpjes te vertonen. Hij wees erop dat men soms aanraadt een busje pepperspray op zak te hebben maar overvallers er vaak handiger mee omgaan. Debie ‘vergat’ te vertellen dat pepperspray een verboden wapen is. En nu deelt het VB zakmesjes uit (foto 3). 101 gadgets waren mogelijk, maar het VB kiest voor een steekwapen. Het model is klein, het symbool is groot.

In Searchlight wordt er deze maand ook al op gewezen: hoe meer stemmen de N-VA vergaart, hoe meer het VB extremer wordt. Al was het maar om toch nog in de kijker te lopen in de schaduw van Bart De Wever.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, vb, brussel |  Facebook | | |  Print

26-05-11

MEIN KAMPF

In De Morgen stond maandag een groot artikel over de populariteit van Adolf Hitlers Mein Kampf in Afghanistan. Ook in Vlaanderen wordt het boek nog verkocht. Gelukkig enkel in antiquariaatszaken.

“In elk willekeurig boekstalletje in Kabul ligt een exemplaar van Mein Kampf”, weet De Morgen. “Het boek van Adolf Hitler vindt gretig aftrek in Afghanistan. (…) De bewondering voor Hitler in Afghanistan valt voor een groot deel te verklaren door het feit dat Duitsland en Afghanistan in de vorige eeuw veel gemeenschappelijke vijanden hadden, vertelt politicoloog Hamid Mubarez in Kabul. ‘Beide landen vochten tegen de Britten, de Amerikanen en de Russen.’ Hitler werd beschouwd als de grote, sterke leider die tegen de gemeenschappelijke vijand streed. De populariteit van Hitler is zó groot dat zijn boek is vertaald in een lokale Afghaanse taal. (...) Sindsdien maakten duizenden Afghanen kennis met het gedachtegoed van de nazileider. In het park van de hoofdstad Kabul vind je regelmatig een Afghaan die verdiept is in Mein Kampf (foto 1). ‘Ik verkoop drie of vier Hitlerboeken per week’, zegt Najibullah, een 25-jarige boekenverkoper op de drukste markt van hoofdstad Kabul (…).”

Het toeval wil dat we twee dagen eerder, zaterdag, drie kwartier lang oog in oog stonden met de Nederlandse vertaling van Mein Kampf, Mijn Kamp (foto 2). In een Antwerpse antiquariaatszaak werd een tentoonstelling geopend met originele dagboekfragmenten, foto’s, lidkaarten enzomeer van Hugo Claus (foto 3). Op twee foto’s na zaken van en over Hugo Claus die je ook als illustratie vindt in het pas verschenen boek De wolken. Auteur Mark Schaevers werd onderhoudend geïnterviewd door Kurt Van Eeghem, en daarna was er acteur Bruno Vanden Broecke die Hugo Claus evoceerde. Intussen dwaalde ons oog af op de boeken die rondom ons stonden, en daar stond warempel een Nederlandstalige versie bij van Mein Kampf. We voelden niet de aandrang om het boek vast te nemen. Het stond trouwens achter een glazen schuifraam, en met Marc Reynebeau onder het publiek wilden we niet het risico lopen op foute interpretaties over de belangstelling voor de Führer in Antwerpen.

We hebben trouwens zelf een Nederlandstalige versie van Mein Kampf in huis, maar dan mét historische notities om een en ander in de juiste context te plaatsen. Het was daarenboven al gênant genoeg dat ons oog viel op Mijn kamp, uitgerekend tijdens een hulde aan de man die mee zijn schouders zette achter Charta 91. ”Tot het onzalige tij is gekeerd.” En in Eigen volk eerst? eraan herinnerde “hoe het ook op een zacht pitje begon in Duitsland voor de oorlog, met de eerste zachte maatregelen tegen de Joden. Moet dit walgelijk kwaad nu ook bij ons wortels schieten?”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook | | |  Print

25-05-11

NAAR DE N-VA

Toen Frank Vanhecke na zijn huwelijk met Marie-Rose Morel van Brugge naar Schoten verhuisde, werd hij in de Brugse gemeenteraad opgevolgd door de 27-jarige Viky De Ridder. Ze verbaasde zowat iedereen door na haar eedaflegging op 22 februari 2011 niet het VB te vervoegen op de gemeenteraadsbanken, maar moederziel alleen te gaan zitten. Intussen heeft ze gezelschap gevonden, en zij niet alleen.

 

Viky De Ridder: “Toen ik mij destijds akkoord verklaarde om op de lijst te staan, was de partij in beweging en verwachtte ik dat zij mee door heel wat nieuwe mensen een wat gematigder lijn zou volgen. Maar dat is niet zo gelopen. Blijkbaar is er nog steeds niets veranderd in het Vlaams Belang en daar kan ik dus ook niet achter staan.” Viky De Ridder ging dan nog liever moederziel alleen op de Brugse gemeenteraadsbanken zitten, al besefte ze wel dat het als eenling niet gemakkelijk zou zijn zich als gemeenteraadslid te laten kennen. Voorbije maandag maakte de Brugse afdeling van de N-VA bekend dat Viky De Ridder is toegetreden tot de N-VA. Er is haar niets beloofd voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar oktober. Een en ander zal afhankelijk zijn van de inzet die ze intussen vertoont voor haar nieuwe partij.

 

In Schoten, de nieuwe thuishaven van Frank Vanhecke, stapt Patrick Verlinden vorige week over naar de N-VA. Hij kon zich al geruime tijd niet meer vinden in de VB-partijlijn en zetelde sindsdien als onafhankelijke in de gemeenteraad. "Wij zijn ervan overtuigd dat Patrick een meerwaarde betekent voor de Schotense afdeling. Hij zal vanaf nu de beslissingen van de meerderheid in het gemeentebestuur onderschrijven en constructief meewerken aan de uitvoering van het bestuursakkoord", zegt Maarten De Veuster die in Schoten voor de N-VA schepen is. Patrick Verlinden zelf zegt: “Er hebben voor mij twee factoren meegespeeld. Er is enerzijds het inhoudelijk sterke Vlaamse programma van de partij. Dat is voor mij zeker essentieel. Maar ook het dynamisme van de lokale N-VA-ploeg hebben me ertoe gebracht om me aan te sluiten bij N-VA in Schoten." In Schoten mag men zich verwachten aan nog meer mensen die het VB laten voor wat het is. Nogal wat mensen waren meer voor Marie-Rose Morel dan voor het VB actief bij de plaatselijke VB-afdeling.

 

Last but not least heeft ook voormalig VB-volksvertegenwoordiger Bruno Stevenheydens uit Beveren sinds vorige week een lidkaart van de N-VA op zak (foto). Op zijn blog vertelt hij: “Reeds vorige maand was de toenadering uitgelekt. Uiteraard heb ik daar de afgelopen weken tal van reacties op gekregen. Veel fijne reacties, zelfs van enkele collega’s uit mijn vorige partij en nog veel meer van inwoners uit Beveren en het Waasland die het appreciëren dat ik de (lokale) politiek niet opgeef. Mijn ontslag uit het VB destijds en mijn toetreding tot N-VA zijn twee van elkaar losstaande zaken. Reeds in 2009 had ik omwille van onoverbrugbare meningsverschillen en een totaal gebrek aan overleg mijn ontslag reeds op voorhand schriftelijk aangekondigd. Het korte persbericht dat ik vorig jaar in april verspreidde valt nog altijd na te lezen. Het VB is voor mij een volledig omgeslagen bladzijde.”

 

Burgemeester Marc Van de Vijver, van kartelpartner CD&V, ziet dat anders. "Het is niet omdat iemand van partij verandert dat hij daarom zijn extreme standpunten laat varen", reageert Marc Van de Vijver. "Veel mensen binnen CD&V hebben het er moeilijk mee. Als hij achter ons huidige bestuursakkoord staat, zal Bruno Stevenheydens toch op een aantal punten een bocht van 180 graden moeten maken.” Bruno Stevenheydens is echter niet de kwaaiste. Wat te denken van burgemeester Marc Van de Vijver zelf die er alles voor doet om de Beverense deelgemeente Doel van de landkaart te laten verdwijnen?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, n-va, vb, stevenheydens, brugge, schoten, beveren |  Facebook | | |  Print

24-05-11

WINNAARS EN VERLIEZERS IN FRANKRIJK

Wereldwijd was het natuurlijk niet de amnestiediscussie in ons land die de aandacht trok, maar veeleer de affaire van Dominique Strauss-Kahn (DSK). Een affaire, in alle betekenissen van dat woord. En zoals vaak zijn er winnaars en verliezers bij deze zaak.

Bij de winnaars misschien alle vrouwen die zich gesterkt voelen in zaken van seksuele intimidatie. Misschien ook Christine Lagarde (foto 1), de huidige Franse minister van Financiën die het meest genoemd wordt als mogelijke nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Een jaarloon van 300 000 euro netto en tal van extra legale voordelen. Dat is natuurlijk niet slecht. “Het gebeurt haast nooit dat de namen van Descartes en Voltaire opduiken tijdens een debat over het wereldwijde economisch beleid. Maar als dat gebeurt dan betekent het dat Christine Lagarde met filosofische argumenten een doorwrochte stelling over de markten wil bewijzen”, schreef de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner twee jaar geleden. Benieuwd of dat tot een ander IMF-beleid zal leiden.  

Wint Christine Lagarde mogelijk bij de affaire-DSK, Marine Le Pen (foto 2) lijkt de verliezer te zijn bij deze zaak. De nieuwe voorzitster van het Front national (FN) stelde zich anders terughoudend op. Natuurlijk kloeg ze over “de imagoschade” voor Frankrijk door de affaire-DSK, maar verder zei ze dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen wordt. Ook DSK. Marine Le Pen heeft hierin gelijk, maar het belet haar anders niet om hele bevolkingsgroepen te criminaliseren. De moslims die Frankrijk ‘bezetten’, enzomeer. De affaire-DSK is slecht nieuws voor de kansen van Marine Le Pen om door te stoten tot de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen volgend voorjaar. Dat blijkt uit een eerste opiniepeiling na het losbarsten van de affaire-DSK.

Dominique Strauss-Kahn zou namelijk volgens de opiniepeilingen voor de Franse presidentsverkiezingen volgend voorjaar de meeste stemmen verzamelen van alle mogelijke socialistisch kandidaten. Als liberale socialist zou hij immers een aantal stemmen krijgen van ontgoochelde Sarkozy-aanhangers. In dat scenario zou Nicolas Sarkozy er niet meer aan te pas komen bij de tweede ronde voor de Franse presidentsverkiezingen, en zou Marine Le Pen tot in de laatste ronde van de presidentsverkiezingen geraken. De kans is intussen bijzonder klein geworden dat Dominique Strauss-Kahn zich nog kan kandidaat stellen voor die presidentsverkiezingen. Zowel met François Hollande als Martine Aubry als PS-kandidaat zou Nicolas Sarkozy wél nog de tweede stemronde halen en zou Marine Le Pen eruit liggen bij de finale stemronde.

Natuurlijk zijn opiniepeilingen maar opiniepeilingen, en zal er nog veel water door de Seine vloeien voor we aan de stemrondes op 10 en 17 juni 2012 toe zijn. Maar de kans is reëel dat het scenario voor de Franse presidentsverkiezingen wordt zoals nu verwacht wordt. Of hoe een man die zijn libido op een hotelkamer in New York niet kan bedwingen de kansen van Marine Le Pen voor de Franse presidentsverkiezingen keldert. Het leven is onrechtvaardig !

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: le pen, frankrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

23-05-11

MARIJKE DILLEN ENIG ZAAKVOERDER BVBA VLAAMS BLOK

Wie dacht dat het Vlaams Blok dood en begraven is, vergist zich. Marijke Dillen, dochter van oprichter Karel Dillen (foto 1), is onlangs benoemd tot de nieuwe zaakvoerder van de bvba Vlaams Blok. Dat blijkt uit het Belgisch Staatsblad.

Het Vlaams Blok vervelde in 2004, na een veroordeling voor racisme, in Vlaams Belang. Kort voor de naamsverandering op 14 november 2004 werd de bvba Vlaams Blok opgericht. Volgens de oprichtingsakte die op 2 november 2004 neergelegd werd bij de griffie van het Belgisch Staatsblad, en op 12 november 2004 in het Belgisch Staatsblad verscheen, heeft de bvba Vlaams Blok als doel “alle mogelijke advies- en/of dienstenfuncties, hoofdzakelijk op politiek vlak” en dat kan dan gaan om “consultancy, opleiding en vorming, technische expertise, juridische, financiële, boekhoudkundige, fiscale en administratieve bijstand (…); communicatieadvies (…); advies, bijstand en hulp bij personeelsbeheer; promotie, publiciteit en public relations; aan- en verkoop van campagnemateriaal en propagandamateriaal (…); alle studies en operaties met betrekking tot onroerende of roerende goederen (…)". Bedenk iets, en de bvba Vlaams Blok kan ervoor zorgen.

Maar in feite is heel die constructie opgezet om te vermijden dat iemand een politieke partij of beweging zou opzetten onder de naam Vlaams Blok. De parlementsleden Jurgen Ceder, Yves Buysse en Joris Van Hauthem werden de zaakvoerders van de bvba Vlaams Blok, maar dat bleek heel wat administratieve rompslomp met zich mee te brengen. Elk jaar werden de zaakvoerders aangemaand hun sociale bijdragen te betalen, waarop ze telkens moesten aantonen dat er geen inkomsten waren. Vandaar dat de drie VB’ers beslisten hun ontslag in te dienen. Bij akte neergelegd op 29 april 2011 bij de griffie van het Belgisch Staatsblad, genotuleerd in het Belgisch Staatsblad van 11 mei 2011, beslisten de ontslagnemende Jurgen Ceder, Yves Buysse en Joris Van Hauthem “met eenparigheid van stemmen” om Marijke Dillen (foto 2) als enige zaakvoerder te benoemen.

Marijke Dillen wordt hiermee nog maar eens de meid voor alle werk bij het VB. Toen Marie-Rose Morel ondervoorzitter dreigde te worden van het VB, sommeerde Filip Dewinter Marijke Dillen om zich ook kandidaat te stellen als ondervoorzitter. In de ontslag- en benoemingsakte van de bvba Vlaams Blok wordt gepreciseerd dat Marijke Dillen haar mandaat “ten kosteloze titel” zal uitvoeren. Het VB is er veel om gelegen om de naam Vlaams Blok niet in andere handen te laten vallen. Bij verkiezingen vraagt het Vlaams Belang telkens weer om naast ‘Vlaams Belang’ ook ‘Vl. Blok’ en ‘Vlaams Blok’ te beschermen, door niemand anders te laten gebruiken.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dillen |  Facebook | | |  Print

22-05-11

BJÖRN ROOSE: BIJNA SPIJT GEEN KIND VAN ‘ZWARTEN’ TE ZIJN

Amnestie: de voorbije dagen een heet hangijzer. Voor sommigen is het echter altijd tijd om over amnestie te praten. In het februari-nummer van het Voorpost-blad Revolte zette Björn Roose, persverantwoordelijke van Voorpost en VB-personeelslid voor de regio Sint-Niklaas, nog eens op een rijtje waarom hij en anderen om amnestie vragen.

Björn Roose: “Ten eerste bepleiten we amnestie op grond van de uitspattingen van de repressie. (…) Ten tweede bepleiten we amnestie op humanitaire gronden. (…) Ten derde kan amnestie nog steeds bepleit worden op christelijke gronden (minstens voor de christenen onder ons). (…) Tenslotte kan amnestie bepleit worden met het argument (…) “dat meer dan honderd jaar anti-Vlaams Belgisch unitarisme noodzakelijkerwijze tot activisme en collaboratie moesten leiden”.  Op dat laatste gaat Björn Roose uitgebreid in. Een verhaal dat ook VB-voorzitter Bruno Valkeniers bovenhaalt in een door De Standaard geweigerde vrije tribune. Maar laten we Björn Roose verder citeren.

Björn Roose: “Ondergetekende ging het zich bijna beklagen dat hij geen kind of kleinkind van ‘zwarten’ is toen hij dat verwijt in het gezicht geslingerd kreeg. De repressie en de daaropvolgende, intussen meer dan zestig jaar durende, halsstarrige weigering om amnestie door te voeren, heeft dan ook hele generaties Vlaams-nationalisten voortgebracht. Met een beetje cynisme zou een Vlaams-nationalist zich haast dankbaar moeten tonen tegenover de Belgische staat vanwege deze aangehouden haat. Het is immers gemakkelijker te haten wat ons haat, dan te haten wat ons vergeeft. Alleen al om dát af en toe duidelijk te maken, om aan te geven dat de haat van de Belgische staat tegenover Vlaanderen onverminderd verder duurt, is het goed de amnestie te blijven eisen. Desnoods tot iedereen die er het rechtstreekse of onrechtstreekse slachtoffer van werd dood en begraven is. Desnoods tot we het alleen nog postuum kunnen eisen. Hoe ging dat liedje ook alweer ? O ja, ‘We zullen België, België, België trouw verraden, haat in ’t leven, haat in ’t graf.”

Gelukkig is zelfs na het ‘in overweging nemen’ van het VB-wetsvoorstel voor amnestie de kans klein dat het wetsvoorstel door een parlementaire meerderheid wordt goedgekeurd. Anders wordt het voor Björn Roose moeilijker om verder te haten. (Foto: Björn Roose (r.) probeert Manneke Pis een Vlaams kostuumpje aan te doen en te laten pissen op een Belgische vlag, actie op 29 januari 2011).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: amnestie, voorpost, vb-vrienden |  Facebook | | |  Print

21-05-11

VANDAAG IN ROESELARE. HOUZEE

“Als je ziet wat Jan en allemaal op dat Facebookgedoe plaatst aan berichten… Meestal banaal en overbodig, maar volgend bericht willen we u niet onthouden.”

Bij ’t Pallieterke zijn ze deze week van hun barkruk gevallen toen ze het Facebook-bericht van “Vlaams militant Thimothy” lazen. Ze citeren het letterlijk, inclusief taal- en schrijffouten: “militanten !! op 21 mei (vandaag dus, nvdr.) is er een plak aktie in roeselare. Hij begint met een bespreking in de gezell (bedoeld wordt: Vlaams Huis De Gezelle aan het Stationsplein 48 in Roeselare, nvdr.) om 22:30 . dan plakken maar wie zich geroepen voelt komt u maar gelieve donkere kledij mee tet doen . en doe gerust mensen mee houzee. Verdere info kan je bij mij vrage.”

’t Pallieterke merkt op: “Militant Thimoty lijkt ons niet de slimste, maar om nu een plakactie aan te kondigen via Facebook, dat noemen we pas superdom. Het maakt het leven van de gemiddelde BOB’er wel een stuk makkelijker, dat wel.” Euh… De BOB? De Bewakings- en OpsporingsBrigade (BOB) van de rijkswacht is met de politiehervorming in 1998 opgedoekt en opgegaan in de Federale Gerechtelijke Politie. Maar voor het overige heeft ’t Pallieterke natuurlijk gelijk.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: roeselare, west-vlaanderen, actie |  Facebook | | |  Print

20-05-11

VB-COMMISSIE VRAAGT BELFORTPLOEG HARAKIRI TE PLEGEN

Het was een klein berichtje in sommige kranten gisteren, maar het kan verstrekkende gevolgen hebben: de ‘commissie voor verzoening en tucht’ bij het VB heeft haar advies uitgebracht over de zaak van de vijf Gentse VB-gemeenteraadsleden die het gezag en het beleid van het nieuwe Gentse VB-bestuur niet willen erkennen.

Ze noemen zich de Belfortploeg; bekendsten zijn Francis Van den Eynde (foto 1), dertig jaar lang boegbeeld van het VB-Gent, en Kristina Colen (foto 2), fractieleidster van het VB in de Gentse gemeenteraad en zus van Alexandra Colen. Ze liggen overhoop met de nieuwe voorzitter van het VB-Gent Johan Deckmyn en de nieuwe secretaris van het VB-Gent Tanguy Veys die ze niet geheel ten onrechte “Brusselse partijbedienden” noemen. Het advies van de ‘commissie voor verzoening en tucht’ onder voorzitterschap van de jonge Limburger Chris Janssens verbaast niet: de Belfortploeg moet ermee ophouden. De commissie heeft het wel origineel geformuleerd: de Belfortploeg krijgt tot eind juni de tijd om haar initiatief te ontmantelen en haar website op te doeken. Het advies wordt nu voorgelegd aan de VB-partijraad van 18 juni.

De Belfortploegleden Kristina Colen en Geert De Jaeger, allebei gemeente- én provincieraadslid, reageren verbolgen op het uitlekken van het advies van de commissie. "Ons wordt discretie gevraagd en we houden ons eraan, maar nu wordt er vanuit Brussel gelekt", klinkt het. "We zijn verbolgen", aldus nog Kristina Colen. "Wij worden voor de tuchtcommissie gedaagd omdat we naar de pers stappen. En nu gebeurt hetzelfde, want we hebben nog maar pas de brief met de inhoud van de beslissing gelezen. Die manier maakt het wel heel moeilijk om samen te werken, de vooruitzichten zijn niet goed." Geert De Jaeger (foto 3) spreekt van een schijnproces. "Ze reiken ons de hand aan de ene kant, maar steken een mes in de rug aan de andere kant. (…) Als het spel zo gespeeld wordt, kan er toch niet echt samenspraak meer zijn." Volgens Kristina Colen heeft de Belfortploeg nog tijd tot eind juni om de Belfortploeg te ontbinden. “Als we dat zouden doen”, haast Kristina Colen zich eraan toe te voegen. Definitieve beslissingen neemt de Belfortploeg nog niet. Daarvoor wordt gewacht op een reactie van Francis Van den Eynde, die momenteel op vakantie is in Azië.

Het advies van de ‘commissie voor verzoening en tucht’ komt erop neer dat aan de Belfortploeg gevraagd wordt harakiri te plegen. Francis Van den Eynde had het voelen aankomen. In een reactie op uitlatingen van Kamerlid en voorzitter van de VB-partijraad Filip De Man zei Francis Van den Eynde eerder: “Hij beweert dus opnieuw dat ik nijdig ben omwille van de generatiewissel in Gent die met zich meebrengt dat ik mijn machtspositie moet afstaan. Hoe dikwijls zal ik moeten herhalen dat wie dat beweert niet ter goede trouw is. Iedereen weet immers dat alles maar begonnen is nadat ik zonder morren mijn parlementair mandaat en mijn functie van fractieleider in de gemeenteraad afgestaan had. Wat kon ik nog meer doen? Seppuku (een variant van harakiri, nvdr.) plegen?” Ja, dus.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, van den eynde, colen |  Facebook | | |  Print

19-05-11

LYON: ANDERE VERPAKKING, ZELFDE VOLK

Vorige zaterdag wilden ‘identitairen’ in Lyon met varkensmaskers op betogen tegen  de ‘islamisering’ van Frankrijk. De plaatselijke autoriteiten verboden de betoging, wegens “pure provocatie, racisme en aanzetten tot haat en discriminatie van moslims” ‘(zie: AFF/Verzet, 9 mei 2011). Prompt werd een manifestatie tegen de beknotting van de vrijheid van meningsuiting opgezet (foto 1).

We kennen dat van het VB: veroordeeld voor racisme, en men begint te klagen over de vrijheid van meningsuiting die beperkt wordt. In Frankrijk is het niet anders. De Rassemblement pour la liberté  werd wél toegelaten, al besefte men wel dat het slechts een andere verpakking is voor de verboden betoging. De manifestanten bleven dezelfden (foto 2). De toespraken ook. Fabrice Robert, voorzitter van het Bloc Identitaire, haalde uit naar de islam en het halal voedsel. Een kebabzaak in de buurt werd vernield.

Het Bloc Identitaire – dat bij de Franse presidentsverkiezingen volgend jaar wil uitpakken met een eigen kandidaat, Arnaud Gouillon – zegt in Frankrijk een tweeduizend aanhangers te hebben. In Lyon een zeventigtal, waarbij de jongeren van Rebeyne die eerder al een halal Quick in Villeurbanne met varkensmaskers op binnenvielen en overhoop zetten. Zowel het Vlaams Belang (VB) als de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) en het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) onderhouden contacten met het Bloc Identitaire. Zaterdag waren de ‘identitairen’ in Lyon met een vijfhonderdtal, waarvan een tachtigtal later op de dag opgepakt werden door de politie wegens het roepen van nazi-slogans (“des slogans nazis”, welke slogans preciseert de Franse pers niet).

Intussen betoogden elders in Lyon een achthonderdtal antifascisten. Op 9 april betoogden de antifascisten nog met tweeduizend in Lyon. De Liga voor Mensenrechten (maar niet alle afdelingen), SOS Racisme en de Ligue Internationale Contre le Racisme et l’Antisémitisme (LICRA) hadden deze keer afgehaakt uit vrees dat het zaterdag tot rellen zou komen. (Uiterst-)Linkse organisaties betoogden wel, met in hun zog talrijke anarchisten. Maar het bleef rustig langs de zijde van de antifascisten.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, identitairen, frankrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

18-05-11

NIET ZO… VOORPOST EIST ONVOORWAARDELIJKE AMNESTIE

Een onhandige poging van minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) om de gemoederen te sussen over het in overweging nemen van een VB-wetsvoorstel om amnestie te verlenen aan (vermeende) collaborateurs draaide averechts uit. In plaats van de zaak weg te wuiven - het is 'maar' een inoverwegingneming - pleitte hij zondag bij de RTBF ervoor om het oorlogsverleden maar te 'vergeten'. En zo niet, om er 'een volwassen gesprek' over te voeren. Op basis van dit wetsvoorstel ?!

“Samenlevingen doen er inderdaad goed aan om de demonen uit hun verleden te bezweren. 'De bladzijde omslaan' betekent dan dat controversiële onderwerpen uit de geschiedenis niet langer politieke of maatschappelijke twistappels blijven. Dat kan als een consensus groeit over de historische feiten, over hoe daarover te oordelen valt en over de betekenis ervan in de geschiedenis. Dan wordt het een zaak voor historici en voor het historisch besef. Dat is iets anders dan louter vergeten, uit het geheugen wissen”, schreef journalist-historicus Marc Reynebeau gisteren in De Standaard.

“Dit wetsvoorstel is daar niet dienstig bij, integendeel. Het is helemaal niet op verzoening gericht, maar pookt de controverse net weer op. Dat doet het door de hele moderne geschiedschrijving straal te negeren, al heeft die nu best de kennis in huis voor een verzoenend en sereen debat. De toelichting bij het ontwerp herhaalt slechts alle mythes, excuses, voorwendsels en insinuaties, halve waarheden en hele leugens inbegrepen, die de Vlaamse collaboratie decennialang hebben goedgepraat en geminimaliseerd, om de vervolging ervan elke legitimiteit te ontzeggen.

Het wetsvoorstel weerspiegelt de wrokkige retoriek waarmee een bepaald deel van de Vlaamse Beweging lang heeft geweigerd om verantwoordelijkheid op te nemen voor het eigen verleden. Dat veranderde pas bij de IJzerbedevaart van 2000, met het 'historisch pardon' van Frans-Jos Verdoodt, dat publiek erkende dat de Vlaams-nationalistische collaboratie een fout was. Een harde flamingantische kern heeft dat echter nooit aanvaard en blijft kamperen bij zijn gelijk van toen. Daarvan is dit wetsvoorstel een uitvloeisel. Het is tenslotte niet toevallig een initiatief van Vlaams Belang. Het vergoelijkt dus de collaboratie, wil alle gevolgen van de repressie uitwissen en geeft de veroordeelden (daders die hier 'slachtoffers' heten) of hun nabestaanden tot in de derde graad zelfs recht op een schadevergoeding.

Maar wie is daarbij gebaat? Na al die tijd zijn amper nog betrokkenen in leven. Nog los van zijn onzinnige inhoud, maakt dit wetsvoorstel daarom in de eerste plaats een symbolisch, politiek statement over het Vlaamse verleden. Het is bedoeld om de Belgische staat te discrediteren en rehabiliteert daarbij een bepaalde, niet zo frisse ideologie. En het helpt Vlaams Belang in deze communautair spannende tijden vast in zijn oorlogje 'om ter Vlaamst' tegen de N-VA. Dat zegt iets over het soort Vlaanderen dat Vlaams Belang zich droomt. 'Vergeten' is daar niet bij. Stof voor een 'volwassen gesprek' zoals De Clerck dat ietwat naïef bepleitte, heeft dit wetsvoorstel al zeker niet te bieden. Om nog te zwijgen over de schade aan het imago van Vlaanderen.”

Voor wie het wetsvoorstel van Bart Laeremans, Jurgen Ceder en Anke Van dermeersch zelf wil lezen, hier is het. De retoriek van het VB is niet veranderd ten overstaan van vroegere amnestievoorstellen. Het verschil met de bespreking van een gelijkaardig amnestievoorstel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers rond de jaarwisseling is dat nu de SP.A het ook in overweging wilde nemen. CD&V, Open VLD en N-VA wilden het eerder ook al principieel bespreken. LDD wilde het zelfs goedkeuren. N-VA was hierover dubbelzinnig. De andere partijen zouden het wetsvoorstel uiteindelijk verwerpen.

Intussen verspreidde Voorpost, de (euh…) voorpost van het VB, een persmededeling waarin ze de bespreekbaarheid van het wetsvoorstel voor amnestie een begin noemt, maar lang niet voldoende. “Voorpost blijft onverkort een totale en onvoorwaardelijke amnestie eisen voor politieke en militaire collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog”, luidt het in een persmededeling van Voorpost-voorzitter Johan Vanslambrouck, actieleider Luc Vermeulen en persverantwoordelijke Björn Roose. Alle drie zijn ze VB-lid. Vanslambrouck is VB-gemeenteraadslid; Vermeulen en Roose zijn VB-personeelslid. Een paar dagen geleden vertelde Filip Dewinter in een radio-interview nog zonder schroom lid te zijn van Voorpost. Voorpost die een totale en onvoorwaardelijke amnestie eist voor de politieke en militaire collaboratie met de nazi's.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: amnestie |  Facebook | | |  Print

MAAR ZO. JONGEREN OP HERDENKING NAZI-SLACHTOFFERS

Elk jaar herdenkt het Onafhankelijkheidsfront de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het Onafhankelijkheidsfront was de grootste verzetsorganisatie. In 1941 opgericht op initiatief van de Kommunistische Partij van België fungeerde zij als koepelorganisatie waar ook verzetsstrijders van andere gezindten en politieke strekkingen in meevochten. Vorige week woensdag was er een herdenking in het Limburgse Genk.

Wegens hun hoge leeftijd ontvallen ons meer en meer verzetsstrijders. Max De Vries was dan ook zichtbaar tevreden dat bij de herdenkingsplechtigheid dit jaar ook een aantal jongeren aanwezig waren. Brecht Jonkers (Comac, de jongerenafdeling van de PvdA) zei niet alleen te willen gedenken wie het leven liet in de strijd voor een rechtvaardiger wereld, maar ook het als een plicht voor jongeren te zien om de strijd tegen fascisme en rechts-extremisme voort te zetten. “Het is aan de jeugd om de fakkel over te nemen en met trots te dragen” (video GenkTV). Na het officiële gedeelte met onder andere het neerleggen van kransen door militairen van het Belgische, Britse, Canadese, Russische en Oekraïense leger, werd de rest van de middag gevuld met oorlogsverhalen en verzetsanekdotes.

De plechtigheid en de verhalen achteraf maakten indruk op de jongeren. Het levensverhaal van Max De Vries werd vorig jaar te boek gesteld in Max De Vries. Partizaan voor het leven. (Foto: Max De Vries en medestanders na de plechtigheid in Genk.)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie |  Facebook | | |  Print

17-05-11

AMNESTIE BESPREEKBAAR. 400 AANWEZIGEN BIJ OOSTFRONTERS

Vorige week, donderdag 12 mei, stemde de Senaat in met het bespreekbaar stellen van een VB-wetsvoorstel om amnestie te verlenen aan (vermeende) collaborateurs. Het betekent nog niet dat men het wetsvoorstel wil goedkeuren, wel dat men het bespreekbaar acht. Toen minister van Justitie Stefaan De Clerck dit ook nog vergoelijkte, brak een storm van protest los. Anders dan het Vlaams Belang en de Vlaamse pers het voorstellen is het echter niet uitsluitend protest vanuit Franstalige hoek.

Het bespreekbaar stellen van het VB-wetsvoorstel gebeurde met de steun van alle Vlaamse partijen behalve Groen!, alle Franstalige partijen en Groen! stemden tegen maar dat mocht niet baten. Waarom de SP.A nu instemde met het bespreekbaar stellen, konden we nog niet vernemen. Erik De Bruyn is tevreden dat hij opstapte uit de SP.A, hoe zou hij die bocht anders moeten uitleggen? Korte krantenberichtjes, in het beste geval enkele alinea’s. Meer was er de voorbije dagen niet over te lezen in de Vlaamse pers. In de Franstalige pers werd daarentegen dagenlang, paginabreed, gereageerd op het in overweging nemen van het VB-wetsvoorstel. Langs Vlaamse kant reageerde het Forum der Joodse Organisaties (FJO) verbolgen, maar voor een keer hebben we daar niet veel over gelezen in de Vlaamse pers.

“Hoe zou men reageren als de vervroegde vrijlating van Dutroux in overweging zou worden genomen? Alleen al de voorwaardelijke vrijlating van zijn medeplichtige echtgenote doet genoeg stof opwaaien”, merkt het FJO op. Voor het FJO valt een bespreking van amnestie in even slechte aarde en blijft het onbespreekbaar. Wat is de opvoedkundige waarde nog als de lessen uit het verleden vervagen, als gerechtelijke uitspraken teniet worden gedaan, als personen die hun spijt hebben geuit op eenzelfde lijn komen te staan met diegenen die nog steeds hardnekkig in hun daden blijven geloven? “De facto zijn er haast geen incivieken meer in leven: dit voorstel bewijst dus eens te meer dat het hier enkel en alleen gaat over het willen doorbreken van een taboe.”

De boodschap van het Forum der Joodse Organisaties drong blijkbaar niet door tot minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V, foto). De Clerck zei dit weekend voor een RTBF-microfoon: “Het is tijd voor een volwassen omgang met het verleden. We moeten erover kunnen discussiëren en misschien moeten we ook kunnen vergeten. Dit is het verleden.” “Ik volg Stefaan De Clerck niet. We willen een volwassen debat, maar vergeten? Nooit”, twitterde Open VLD-voorzitter Alexander De Croo. We hadden graag hierover ook Wouter Beke, Caroline Gennez en Bart De Wever gehoord, maar die misten de kans om onmiddellijk te reageren.

Vanuit Franstalige hoek en het Forum der Joodse Organisaties werd wel (opnieuw) gereageerd. Stefaan De Clerck nuanceert intussen zijn ‘vergeten’-uitspraak. Maar typisch CVP’s/CD&V’s: “Vergeten of minimaliseren mag niet, we moeten de waarheid blijven erkennen, maar ook aan verzoening werken.” Voor het VB is niet wie collaboreerde een probleem, maar de Belgische staat. “De collaboratie was een dramatische vergissing, maar de Belgische staat heeft heel wat Vlamingen in de collaboratie gedreven. En de bloedige, genadeloze repressie heeft de ‘vaderlandsliefde’ niet meteen aangewakkerd. Amnestie zou een eerste stap zijn om die bladzijde om te draaien”, schrijft het VB op haar website. En wat wordt dan de tweede stap?

Geen moeite is het VB teveel om de Joodse gemeenschap te vriend te houden: men danst ermee op een podium, men gaat op reis naar Israël… Maar als het om amnestie gaat, een thema dat de Joodse gemeenschap – en trouwens niet alleen zij – zeer nauw aan het hart ligt, dan luistert men niet meer naar de Joodse gemeenschap. Overigens vond voorbije zondag de jaarlijkse herdenking van de Oostfronters in Stekene plaats. Vlamingen die dachten Vlaanderen ten dienst te zijn door samen met de nazi’s tot in Rusland ten strijde te trekken. Volgens organisator Hugo Pieters, oud-verbondsleider van het VNJ en voorzitter van de VB-afdeling Sint-Niklaas, waren er zondag een 400-tal aanwezigen, 100 à 150 meer aanwezigen dan vorig jaar. Hugo Pieters erkent dat zo'n herdenking van Oostfronters in Nederland of Duitsland onmogelijk zou zijn.

De Franstaligen en het Forum der Joodse Organisaties hebben redenen om zich ongerust te maken over het klimaat in Vlaanderen, en niet alleen zij.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: amnestie |  Facebook | | |  Print

16-05-11

AL HALF JAAR GEEN ‘POLITIEKE VRIENDEN’ MEER BIJ VB-MAGAZINE

Toen in januari vorig jaar het Vlaams Belang Magazine (foto) vernieuwd werd, kreeg het VB-maandblad een kleiner formaat, maar ook enkele nieuwe rubrieken zoals een Zweedse puzzel en de rubriek Politieke vrienden.

Die laatste rubriek zou maar om de twee maanden verschijnen, maar is veruit het plezantste dat in het Vlaams Belang Magazine te lezen valt. In de eerste aflevering konden we in die rubriek het verhaal lezen van twee Brugse VB-militanten die elkaar vonden bij het NSV. In november bracht die rubriek nog aan het licht dat in Bornem door het VB bij herhaling is gepleit voor de invoering van Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS-boetes). Maar de eerste die zo’n GAS-boete aan zijn broek gesmeerd kreeg… was de voorzitter van de plaatselijke VB-afdeling. Wegens wildplakken.

Uit een enquête bij de lezers van het Vlaams Belang Magazine bleek de Zweedse puzzel de minst gewaardeerde rubriek te zijn, gevolgd door het katern van de Vlaams Belang Jongeren. Maar de Zweedse puzzel zit nog elke maand in het magazine, en het katern van de Vlaams Belang Jongeren is er ook nog altijd bij. Maar wat is sinds november 2010 niet meer verschenen? De rubriek Politieke vrienden. Sinds november vorig jaar zijn we toch alweer zes nummers van het Vlaams Belang Magazine verder. Is de voorraad ‘politieke vrienden’ bij het VB uitgeput? Een mens zou het haast gaan denken.

Hoofdredacteur Tom Van Den Troost was dik bevriend met Marie-Rose Morel, maar miste de kans om Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke samen te portretteren in het Vlaams Belang Magazine. Frank Vanhecke is anders ook dik bevriend met Francis Van den Eynde, maar waarschijnlijk ligt hen opnemen in de rubriek ‘Politieke vrienden’ ook moeilijk bij de VB-top. En zo is het altijd wat bij die partij.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb |  Facebook | | |  Print

15-05-11

DILSEN-STOKKEM: HELE VB-AFDELING WEG

Toen hij op 28 april 2011 bij TerZake gevraagd werd om een reactie op de problemen met de Belfortploeg zei Filip Dewinter: “We hebben 198 besturen hernieuwd. Geen probleem. Er is één probleem: in Gent.” Alleen in Gent een probleem? In Limburg zien ze dat toch anders.

 

De VB-afdeling in Dilsen-Stokkem, aan de Maaskant, is niet meer. “We veranderen onze naam in Leefbaar Dilsen-Stokkem”, zegt Wim De Meester (foto) die in de plaatselijke gemeenteraad zetelt én Limburgs provincieraadslid is. Op de VB-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 stonden zeven kandidaten waarvan er twee verkozen geraakten. Wim De Meester en een man met blijkbaar buitenlandse roots: Sandy Poglavec. Op de lijsten in Dilsen-Stokkem is echter plaats voor vijfentwintig kandidaten en Wim De Meester hoopt die nu te vinden onder een nieuwe naam en niet meer de dada’s van de nationale VB-leiding. Wim De Meester: “Momenteel haken veel potentiële kandidaten af door de harde lijn van de nationale partijtop. In Dilsen-Stokkem heerst geen grote immigratiepolitiek en op lokaal vlak is Vlaamse onafhankelijkheid geen thema. Daarom kozen we voor een andere naam.”

 

De VB-afdeling van Dilsen-Stokkem haalde al een paar keer eerder de kranten. In 2004, in volle campagne voor de Vlaamse parlementsverkiezingen, vond de politie in huis bij het toen enige VB-gemeenteraadslid in Dilsen-Stokkem – Marc Nullens – 1 000 xtc-pillen, een halve kilo speed en een revolver. Nullens had een winstgevende drugshandel opgezet met een andere Vlaming en een jonge Turk. In de gemeenteraad van Dilsen-Stokkem werd Nullens opgevolgd door Mario Voorjans die zijn sporen verdiend had bij de Vlaams Belang Jongeren. VB-Kamerlid Bert Schoofs zei met Mario Voorjans iemand naar de gemeenteraad te kunnen sturen die het wél verdient. Maar minder dan een jaar later begon Voorjans al weg te blijven uit de gemeenteraad. Teleurgesteld over een aantal zaken binnen het VB. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 stond hij niet meer op de VB-lijst.

 

In Dilsen-Stokkem is er nu geen probleem binnen de plaatselijke VB-afdeling. De hele VB-afdeling is weg.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, dilsen-stokkem, limburg |  Facebook | | |  Print

14-05-11

N-SA VERTELT NIET ALLES

Ondanks de lange uitleg van Eddy Hermy (1 685 woorden, 10 643 tekens) vertelde de hoofdcoördinator van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op de website van het N-SA niet alles over het annuleren van het voor vandaag in Burcht geplande ‘Rockfest’ met neonazimuziekgroepen. (Foto: N-SA tijdens hun 1 mei-actie dit jaar in Gent).

 

Woensdagavond hebben we geprobeerd Guido Portael, uitbater van zaal De Vrede in Burcht, te bereiken. Maar dat lukte ons niet. De Morgen had (waarschijnlijk eerder op de dag) meer geluk. Guido Portael zei aan De Morgen dat hij aan de organisatoren van het ‘Rockfest’ had laten weten dat ze niet langer welkom zijn. Dit nadat het Anti-Fascistisch Front  (AFF) aanklaagde dat er neonazistische groepen op de affiche stonden. Guido Portael voegde er nog aan toe: “Ik heb de organisatoren hun voorschot al terugbetaald. Blij waren ze natuurlijk niet. Maar ze hadden het verwacht, gezien de ontstane commotie.” Of had het N-SA al beslist om het concert te annuleren nog voor de verhuring ingetrokken werd? Nog mooier. Zo lijkt het zelfs als we Gazet van Antwerpen vandaag mogen geloven. De krant schrijft: "Uitbater van zaal De Vrede, Guido Portael, bevestigt dat de organisatoren zelf om de annulering hebben gevraagd. 'We hebben er zelfs niet over moeten discussiëren, ze wilden gewoon geen ellende veroorzaken.'" In het verhaal dat Eddy Hermy vertelde komt de zaaluitbater niet in voor. Verderop in het artikeltje in Gazet van Antwerpen spreekt Guido Portael van "een dreigtelefoon van een extreemlinkse vereniging". Welke vereniging dat zou zijn, wordt er niet bij verteld. Alleszins is dit niet het AFF.

 

En dan is er nog het verhaal over de Hitlergroeten tijdens het ‘jeugdcongres’ in Oostkamp twee jaar geleden. Volgens Eddy Hermy ging dat zo: “Niks is zo simpel als enkele provocateurs naar een concert sturen die dan anderen kunnen ophitsen om strafbare daden te stellen. Dat hebben we kunnen meemaken tijdens ons jeugdcongres in Oostkamp, waar een Nederlandse reportageploeg een paar provocateurs vooraf de zaal in had gestuurd die op een bepaald ogenblik als gek met hun poot in de lucht begonnen te zwaaien. Dat moest hen de beelden leveren die ons konden criminaliseren. Toen die Nederlandse cameraploeg dan uiteindelijk binnenviel op ons concert stonden die provocateurs plots als bodyguards bij die filmploeg te blinken en zijn ze samen met hen vertrokken.”

 

We waren er niet bij, maar waarom werd de VRT die voor Koppen openlijk kwam filmen niet de hele avond toegelaten? Hetzelfde met een cameraploeg van Mechelse studenten journalistiek. De beelden van het Nederlandse EenVandaag werden undercover gefilmd omdat op bepaalde momenten geen officiële filmploegen toegelaten waren. En is het zo verwonderlijk dat de Hitlergroet gebracht wordt (zie vanaf 8’05” van deze video) wanneer leden van de Italiaanse groep Ultima Frontiera openlijk zeggen fier fascist te zijn (zie vanaf 8’00” van deze video)? De verklaring van opgezet spel door een Nederlandse cameraploeg is minder geloofwaardig dan dat door het N-SA geprogrammeerde groepen Hitlergroeten uitlokken (zie trouwens de groep op het podium vanaf 8'05" in de eerste video en het YouTube-filmpje vanaf 8'00" in de tweede video).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, actie |  Facebook | | |  Print

13-05-11

VB STEUNT NIET-ONDERTEKENEN CHARTER TEGEN DISCRIMINATIE

Gisteren zou een studiedag in Antwerpen over holebi’s en onderwijs besloten worden met de ondertekening door alle Antwerpse onderwijsnetten van een charter voor een actief beleid tegen discriminatie op basis van seksuele geaardheid. De uitnodigingen voor de studiedag waren al vertrokken als bleek dat de Joodse scholen weigeren het charter te ondertekenen. Een Vlaams Belang-comité juicht de houding van de Joodse scholen toe en roept het katholiek onderwijs op hetzelfde te doen.

 

“Ik ben hier echt verbolgen over”, zegt Antwerps schepen voor onderwijs Robert Voorhamme (SP.A) over de weigering van de Joodse scholen om het charter tegen discriminatie van holebi's te ondertekenen. “In het charter engageren de onderwijsnetten zich dat ze aandacht hebben voor holebi’s. Het charter moeten ze uithangen in de school. Dat nu juist de Joodse scholen dwarsliggen, vind ik onbegrijpelijk. Ik was zondag nog op de herdenking van de Shoah. Sprekers spraken over de verschrikkelijke opvattingen die hebben geleid tot het vermoorden van mensen met andere politieke opvattingen, geloofsovertuigingen en op basis van seksuele geaardheid. De Joodse gemeenschap heeft zwaar geleden. Ik snap echt niet dat juist zij nu weigeren om dit charter te ondertekenen.”

 

Ook andere leden van de onderwijsraad vertonen koudwatervrees. “Alleen halen zij het argument van planlast voor de scholen boven”, zegt Voorhamme. “Dat is er over. Tijdens de lessen aandacht hebben voor holebi’s of het uithangen van het charter verzwaart niet de werking van de school. Deze scholen sluiten hun ogen voor deze problematiek.” En de problematiek is ernstig. Uit onderzoek blijkt dat eenderde tot bijna de helft van de homo’s, lesbiennes en bisexuelen tijdens hun opgroeien zelfmoordgedachten hebben. 12,4 % van de homojongens onderneemt effectief een zelfmoordpoging (tegenover 5,9 % van de heterojongens). Bij lesbische meisjes is het nog erger gesteld: 25 % onderneemt een zelfmoordpoging tegenover 5,4 % van de heteromeisjes. De studiedag is gisteren geëindigd zonder het ondertekenen van het charter, maar schepen Voorhamme roept de onderwijsnetten die het wél willen tekenen op om dit alsnog te doen. “Wie weigert, moet dan maar eens aan het publiek uitleggen waarom ze dit niet doen.”

Bij Joods Actueel wordt erop gewezen dat het katholiek onderwijs ook niet de intentie had om het charter te ondertekenen, en er voor het overige bij de orthodoxe-joodse gemeenschap de “live and let live’-filosofie heerst. “Maar dat respect voor anderen moet wederzijds zijn. Men moet ook respect kunnen opbrengen voor de levensvisie van de gemeenschap indien zij verkiezen om homoseksualiteit niet te promoten.” Het charter heeft anders niet de bedoeling homoseksualiteit te promoten, wel om discriminatie en pesterijen tegen te werken. En verder: “Joodse scholen hebben niet specifiek een probleem met het bespreken van homoseksualiteit, maar met elke vorm van seksualitieit tout court. (…) Als heterorelaties er tussen leerlingen taboe zijn, dan is het ook begrijpelijk dat homoseksualiteit onder de aandacht brengen nog veel moeilijker zou zijn.” Tja. Er zijn ook moslims die beweren dat homoseksualiteit bij hen niet bestaat. Hoeveel dieper kan men nog zijn kop in het zand steken?

Intussen krijgen de Joodse scholen applaus vanop de VB-banken. De ‘Beweging voor Christelijke Solidariteit’ van Philippe Van der Sande en Tanguy Veys verstuurde gisterenmiddag een persmededeling onder de koppen: Charter over homoseksualiteit in Antwerpen: vrijheid van onderwijs komt in het gedrang, Proficiat, vertegenwoordigers van Joodse scholen, om het charter niet te ondertekenen en Beweging voor Christelijke Solidariteit roept katholiek onderwijs op om charter ook niet te ondertekenen. “Er is geen nood aan een charter om de scholen aan te zetten om niet te discrimineren”, zegt Philippe Van der Sande, voorzitter van de Beweging voor Christelijke Solidariteit, fractieleider van het VB in de OCMW-raad in Antwerpen en perswoordvoerder van Filip Dewinter. “Geen enkele school discrimineert immers leerlingen op basis van hun seksuele geaardheid.” Waar hij die wijsheid vandaan haalt, zegt Van der Sande er niet bij. Alleszins zijn de zelfmoordneigingen (tweemaal hoger bij homojongens, vijfmaal hoger bij lesbische meisjes) een reden om die problematiek op school te bespreken. Niet?

“De socialisten willen hun progressieve ideeën over seksualiteit aan iedereen opdringen. Daarmee komt echter de vrijheid van onderwijs in het gedrang. Kan een katholieke of Joodse school immers nog haar eigen standpunten inzake homoseksualiteit onderwijzen na het ondertekenen van dit charter? Neen, het zal het een of het ander zijn. In een katholieke school moet de katholieke leer over seksualiteit onderwezen kunnen worden en daar heeft socialist Voorhamme zich niet mee te bemoeien”, zo fulmineert Philippe Van der Sande nog. “Daarom feliciteert de Beweging voor Christelijke Solidariteit de directies van de Joodse scholen voor hun moedige en consequente houding. De Beweging roept de vertegenwoordigers van het katholieke onderwijsnet om het charter ook niet te ondertekenen en zo duidelijk te kiezen voor hun eigen katholiek pedagogisch project inzake seksualiteitsbeleving.”

Onder het mom van het eigen pedagogisch project menen sommigen dat het niet gepast is aandacht te hebben voor discriminatie. En als er niet dat “eigen pedagogisch project” is, is er wel iets anders waarom VB’ers vinden dat er geen aandacht moet besteed worden aan discriminatie. Toch niet als allochtonen en holebi’s er het slachtoffer van zijn.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: holebi, antwerpen, actie, van der sande, veys |  Facebook | | |  Print

12-05-11

PRIMEUR VOOR VLAANDEREN: NEONAZICONCERT AFGELAST

Afgelast concert.jpgEddy Hermy.JPGNadat in maart voor het eerst drie organisatoren van Blood and Honour Vlaanderen veroordeeld werden, mogen we nu een tweede primeur meemaken: voor het eerst is in Vlaanderen een gepland neonaziconcert afgelast. Het concert dat het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) voor volgende zaterdag plande is immers afgelast (foto 1).

 

Volgens hoofdcoördinator van het N-SA Eddy Hermy (foto 2) is de beslissing van het dagelijks bestuur van het N-SA om het concert te annuleren genomen “nadat er in de linkse pers ophitsende en tot discriminatie aansporende maatregelen van justitie en politiek tegen onze organisatie werden geëist. Deze oproepen van links tot discriminatie van onze organisatie bestaan er voornamelijk in om via het burgerlijke gerechtsapparaat een groep van de bevolking die een bepaalde opinie heeft te laten vervolgen en ze op die manier uit de politieke strijd te weren. Deze door links ondersteunde en gebruikte burgerlijke tactiek heeft er in het verleden al toe geleid dat de beweging inderdaad klappen heeft moeten incasseren. Zo is de veroordeling van de VMO een schoolvoorbeeld van hoe linkse mediaterreur, gecombineerd met de agenda van de burgerij om politieke tegenstanders te liquideren, nefast kan zijn voor de beweging. De recentere veroordeling van het Vlaams Blok en het cordon sanitaire rond de opvolger van die partij, het Vlaams Belang, zijn een ander voorbeeld van hoe de samenwerking tussen extreem-links en de burgerij kan leiden tot discriminatie en criminalisering van politieke opinies.”

“(…) Daartoe gebruikt links een speciaal voor dat doel ontworpen en onderhouden haatblog (bedoeld wordt deze AFF-blog, nvdr.). De Radio Mille Collines van links, zeg maar (…). In eerste instantie start de provocatieblog een haatcampagne op tegen de organisatie die ze op dat ogenblik in het vizier heeft en bijna onmiddellijk wordt die haatpropaganda overgenomen door de reguliere pers. Van toeval is hier geen sprake: alles is georkestreerd en de morele dampen die ze in hun retoriek gebruiken, ruiken naar mottenballen omdat ze zo oud en afgezaagd zijn. Cross-mediaal georkestreerde haatspraak is het resultaat. En dat kan perfect omdat de belangen van beide groepen – aan de ene kant die van links en aan de andere kant die van de burgerij – identiek zijn in hun verdediging en in het propageren van de multiculturele maatschappij. Het doel is alle organisaties die enerzijds het migrantenthema en anderzijds de strijd voor een onafhankelijk Vlaanderen nastreven op een tot discriminatie aanzettende manier aan te vallen, zodat de politieke vijanden van deze organisaties – de burgerlijke elite en haar gerechtsapparaat – dit als alibi zouden kunnen gebruiken om deze groepen te criminaliseren.”

“De provocatiemethode is steevast dezelfde: men roept plaatselijke politici en politiediensten op om aangekondigde en volledig legale manifestaties van politieke tegenstanders te verbieden door preventief repressief op te treden tegen de organisatoren. Omdat er in hoofde van die politieke organisaties noch in hun manifestaties enige misdrijf te bespeuren valt, moet men de wil tot misdrijf suggereren. (…) Dit procedé herhalend gaat dit hier zo ver dat een obscure, anoniem opererende haatblog de overheid oproept alsmaar meer repressievere wetgeving te implementeren in dit land. Zo suggereert de provocatieschrijver van de haatblog dat nog vóór er enige strafrechtelijke feiten zijn gebeurd naar aanleiding van een op handen zijnde manifestatie de overheid de macht moet krijgen om preventief in te grijpen en zo het evenement dat op dat ogenblik geviseerd wordt verboden kan worden nog voor het een aanvang neemt. Dat men zich in progressieve kringen laat verleiden tot dergelijke dictatoriale en repressieve wetgeving is verbijsterend en kan alleen maar voortkomen uit de verdwazing die daar heerst. Of moeten we niet veeleer zeggen: uit de collaboratie van links met het regime?”

Eddy Hermy emmert nog een hele tijd door. Te lang om hier allemaal te citeren. Alleszins voelen wij ons geenszins verantwoordelijk voor antistakingswetten. Om die uit te vaardigen heeft de politieke klasse heus niet het ‘excuus’ van AFF-oproepen tegen discriminatie of wat ook nodig. Op Radio Rapaille klaagde Hermy gisteren over “de geoliede machine” tussen deze blog, de media en politie en gerecht. Het is waar: de pers heeft voorbeeldig gereageerd. Na een reportage op de Antwerpse regionale televisiezender ATV en een persmededeling van het Anti-Fascistisch Front (AFF), artikels in De Morgen, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen… Met politie en gerecht hebben wij geen contact; we namen wel contact op met burgemeester Willy Minnebo (Groen!) die overigens geen aansporing van het AFF nodig had om te zeggen dat hij dat concert liever niet ziet plaatsvinden. YouTube heeft intussen de filmpjes van de Duitse groep Flag van het internet gehaald, maar we kennen natuurlijk nog wel de muziek van de groep die in meerdere nummers hulde brengt aan nazi-Duitsland. Het Italiaanse D.D.T. brengt dan weer hulde aan de Italiaanse republiek onder Benito Mussolini, en hun landgenoten van Garrota noemen homoseksualiteit een “kankergezwel” en treden op bij Blood and Honour. Nou moe, zesenzestig jaar na de bevrijding van de nazi’s hebben we geen behoefte aan verheerlijking van het nazisme.

Bij het N-SA zien ze dat anders. Op Radio Rapaille zei N-SA'er Ruben Rosiers niet te houden van “op fanatiek nostalgische wijze” terug te blikken op een bepaalde periode, maar wel in te zijn voor “revolutionaire muziek” met “respect voor het verleden”. In zijn thuisstad Mechelen richt men een nieuw museum in om te herinneren aan de gruwelen van het naziregime en het verzet ertegen. Dát is respect voor het verleden. Niet opzwepende muziek die het fascistisch bewind in Duitsland en Italië verheerlijkt.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, blood and honour, actie |  Facebook | | |  Print

DE POSITIEVE KANT AAN HET ANNULEREN VAN EEN CONCERT

Ruben Rosiers - Berlijn, 1 mei 2010.JPGBij het N-SA laten ze zich niet kennen. Eddy Hermy besluit zijn klaagzang over het afgelasten van het voor zaterdag geplande concert met een positieve noot.

 

Eddy Hermy: “Voor ons als organisatie heeft deze zaak (…) een positieve kant. Het heeft een kleine fractie van onze militanten en coördinatoren die in het organiseren van concerten als propagandamiddel enig nut zagen, doen inzien dat dit niet het geval is. Een schokeffect zoals bij ons eerste concert in Oostkamp, waarbij we de media hebben gebruikt om landelijke bekendheid te verwerven, kun je niet op een blijvende basis creëren. Dat keert zich uiteindelijk tegen jezelf en dat kan niet de bedoeling zijn. Daar we voordien al hadden besloten om na dit concert geen andere meer te organiseren is de afgelasting van dit evenement dan ook niet van wezenlijk belang voor ons als organisatie. En de financiële verliezen zijn zeer beperkt, omdat we telkens voorzien hebben dat een tactische terugtocht nodig kan zijn. We kennen dit landje en zijn pers zo onderhand wel. En zoals gezegd kennen we ook de repressiemethoden om de oppositie klein te houden en schade aan haar organisaties toe te brengen. Maar wij zijn altijd zeer flexibel in die dingen. Een laatste positief effect van de hetze die door links en de media tegen ons wordt gevoerd, ligt in het feit dat de leiding van de beweging nu iedereen weer op een lijn heeft wat tactiek en strategie betreft. Daarvoor bedanken wij al onze tegenstanders van harte.”

 

Het betekent: Ruben Rosiers (foto) is teruggefloten voor het organiseren van een concert met aangebrande groepen. Rosiers heeft zich intussen geworpen op de organisatie van internationale solidariteit en gaat binnenkort de Boeren in Zuid-Afrika bezoeken. Maar het N-SA houdt toch best contact met hem. Rosiers (foto, op een 1 mei-optocht van ‘autonomen’ in Berlijn vorig jaar) spreekt goed Duits. Hij kan bevestigen dat “Afgelast” in het Duits niet “Verboten” is zoals nu over de concertaffiche is geschreven (zie het artikel hierboven). “Verboten” betekent “verboden”. Het concert zaterdag is niet verboden, maar door de organisatoren geannuleerd. Een verstandige beslissing trouwens.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa |  Facebook | | |  Print

11-05-11

VIJF JAAR NA HANS VAN THEMSCHE. RACISME DOODT

Vandaag is het niet alleen exact dertig jaar geleden dat Bob Marley overleed, vijf jaar geleden trok Hans Van Themsche (foto 1) op klaarlichte dag met een geweer door Antwerpen. Hij schoot eerst op een gehoofddoekte vrouw, en dan vermoordde hij een Afrikaanse oppas en het blond kindje waarop zij lette (foto 2).

We kenden ze niet tevoren, maar plots werden Songül Koç (43 j.), Oulematou - N’Doey - Niangadou (25 j.) en Luna Drowart (2 j.) familie van ons allemaal. Hans Van Themsche was niet geestesgestoord op het ogenblik van de feiten, racisme was één van zijn motieven. Zo oordeelde de jury van het Hof van Assisen. Tijdens het proces zei de advocaat van Songül Koç in de media, zonder daarover eerst met zijn cliënte gesproken te hebben, dat Van Themsche niet uit racisme had gehandeld. Wie was alweer die advocaat? Vic Van Aelst. Intussen ingelijfd bij de N-VA en daar pleiter voor het afschaffen van de lessen Frans op school omdat de Franstaligen in ons land pas hun strijd zullen staken ”als de kabeljauw voor de kust van Oostende Frans spreekt.” Eens een hoek af, altijd een hoek af.

Maar hoe is het intussen met de slachtoffers van Hans Van Themsche? De Turks-Antwerpse Songül Koç komt af en toe eens buiten, maar is nog steeds bang. Ze heeft ook nog steeds last van haar arm en ribben. Oulematous dochtertje Bintou is intussen 12 jaar en woont bij haar oma in de hoofdstad van Mali. “Ze praat nooit over de dood van haar moeder. Dat is te moeilijk voor haar”, vertelt een tante die in Antwerpen woont. De ouders van Luna Drowart valt het moeilijk: enerzijds zit Luna constant in hun hoofd, anderzijds hebben ze (te) weinig tastbare herinneringen: twee verjaardagen, wat foto’s, een paar anekdotes. Maar ook: "We hebben Luna veel te kort gekend, maar ze heeft ons ook sterker gemaakt."

De oma van Luna, Suzanne Van Well die de woorden uitsprak die nog lang zouden nazinderen: “Er is een ideologie die dit soort gruwel mogelijk maakt”, is nog altijd actief. Vorige donderdag zagen we haar nog bij een lezing over De eeuwige terugkeer van het fascisme. We kunnen het leed van de slachtoffers niet of nauwelijks verlichten, maar we kunnen wel verder strijden tegen het racisme als kwalijke ideologie die uitmondt in discriminatie en geweldpleging. Concerten waar racisme, discriminatie en negationisme beleden wordt, zoals het ‘Rockfest’ van het N-SA aanstaande zaterdag, vallen dan ook niet onder de ‘vrijheid van meningsuiting’. Daar moet paal en perk aan gesteld worden.

00:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook | | |  Print

10-05-11

BIG IN THE BODY, SMALL IN THE MIND

The Selecter - Mano Mundo.jpg

Met een recordaantal bezoekers op zaterdag, wederom veel volk op zondag, de zon, de relaxte sfeer, skalegende The Selecter (foto), de zigeunermuziek van Esma Redzepova en de balkanbeats van Mahala Raï Banda, en de Afrikaanse vibes van Habib Koté, was Mano Mundo dit jaar een voltreffer.

The Selecter speelde zaterdag voor een uitzinnig publiek. De energieke set werd besloten met hun grootste hit: On My Radio. Waarna als bisnummer een langgerekte Too Much Pressure volgde. Veertig minuten ver in hun set kondigde Pauline Black de nieuwe single van The Selecter aan: Big In The Body, Small In The Mind. Een remake van All You Fascists (Bound To Lose).

Voor wie de versie van Woody Guthrie of van Bill Brag kent, was het verrassend te horen hoe The Selecter dit antifascistisch strijdlied met vrolijke muziek ondersteunde. Na het optreden vroeg men ons om de tekst van Big In The Body, Small In The Mind. Vorige week publiceerden we hier de oorspronkelijke tekst, vandaag dus de geactualiseerde versie. Big In The Body, Small In The Mind wordt op 31 mei uitgebracht, als voorbode van de nieuwe cd Made In Britain die op 1 september verschijnt.

Hier kan je al oefenen om mee te zingen met Big In The Body, Small In The Mind.

V1. I'm gonna tell you fascists

You may be surprised

The people in this world

Are getting organized

You're bound to lose

You fascists bound to lose

 

V2.  Racists cannot stop us

This one thing we know

Derivatives & hedge funds

Greed has got to go

You're bound to lose

You fascists bound to lose.

 

Chorus

All of you fascists bound to lose:

I said, all of you

fascists bound to lose:

All of you

fascists bound to lose:

You're bound to lose! You fascists:

Bound to lose!

 

Big in the body- small in the mind- yeah yeah yeah!

 

V3. People of every color

Marching side by side

The dispossessed and repossessed

Are forming into lines

You're bound to lose

You fascists bound to lose!

 

Chorus

All of you fascists bound to lose:

I said, all of you

fascists bound to lose:

Yes sir, all of you

fascists bound to lose:

You're bound to lose! You fascists:

Bound to lose!

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

09-05-11

VERBOD VOOR 'VARKENSMARS'

Dat de werkelijkheid soms straffer is dan de verbeelding wordt dezer dagen nog eens bewezen in Lyon.

In de Vlaamse televisieserie De Ronde was één van de ophefmakende scènes die waarin Marc Six (gespeeld door Lucas Van den Eynde) in stripclub Havana vastgebonden op bed lag, waarna de dwerg Jimmy Ceustermans (gespeeld door Chris Willemsen) met een varkensmasker op zich klaarmaakt om op het gezicht van Marc Six te k*kk*n (foto 1). In Lyon hebben ze zich een voorraad van dergelijke varkensmaskers gekocht en willen ze daarmee volgende zaterdag gaan betogen (foto 2).

De carnavalsperiode is nochtans ook in Frankrijk voorbij. De extreem-rechtse ‘identitairen’ van Lyon willen met een ‘varkensmars’ protesteren tegen het halal-voedsel en de ‘islamisering’ in Frankrijk. Er is voor deze ‘varkensmars’ in Lyon overigens in heel Frankrijk gemobiliseerd, van Bretagne tot Nice. Het idee voor deze mars rees nadat in mei vorig jaar een zeventigtal gemaskerde ‘varkens’ een halal Quick-restaurant in Frankrijk binnenvielen. Er zouden zaterdag vijfhonderd varkensmaskers gratis uitgedeeld worden, en na afloop van de geplande betoging en toespraken zouden ballonnen met varkenskoppen losgelaten worden.

SOS-Racisme, de Groenen, vakbonden en mensenrechtenorganisaties riepen op de ‘varkensmars’ te verbieden, en planden een tegenbetoging. Voorbije woensdag 4 mei hebben de plaatselijke autoriteiten de ‘varkensmars’ evenwel verboden. “Dit is een pure provocatie, racisme en aanzetten tot haat en discriminatie van moslims”, luidde het. Jean-François Carenco, de préfet in het Rhône-gebied, motiveerde het verbod voor de ‘varkensmars’ verder met de vrees voor ernstige ongeregeldheden. Sinds het begin van dit jaar zijn er al vier gewelddadige confrontaties tussen extreem-rechts en extreem-links in de regio geweest.

De préfet verwees ook naar de in Frankrijk uiterst belangrijk geachte laïcité, het secularisme die het politieke wil scheiden van het religieuze. De laïcité voor de verandering eens niet tegen moslims gebruikt. Merkwaardig genoeg werd niet verwezen naar het verbod op gezichtsbedekkende kledij, het ‘boerka-verbod’ dat Frankrijk als eerste land ter wereld invoerde. De tronies van de ‘identitairen’ zouden anders ook wel volledig bedekt zijn met hun varkensmaskers. Tijdens een persconferentie vandaag zouden de organisatoren van de ‘varkensmars’ bekendmaken hoe ze reageren op het betogingsverbod.

Terwijl het dier dat Frankrijk symboliseert toch de haan is, de coq gaulois om precies te zijn, schuiven de ‘identitairen’ varkens naar voren. Een “onrein dier” voor moslims, een dier waar ‘identitairen’ zich graag mee associëren. Enkele jaren geleden begonnen ze ’s winters voor de armen soep met varkensvlees uit te delen. Met spek om zeker te zijn dat de moslims het niet zouden aannemen. De VB-organisatie Antwerpse Solidariteit heeft een paar keer ook soep met spek verdeeld, maar het miste effect. Allochtone jongeren maakten er aan het Sint-Jansplein een spelletje van en namen de soep van VB’ster Hilde De Lobel wél aan.

Intussen worden de provocaties opgedreven. Vorige maand, op 23 april, werd een echte varkenskop achtergelaten op de plaats in Reims waar men een nieuwe moskee aan het bouwen is. Manieren? Dat hoort blijkbaar niet bij de identiteit van de ‘identitairen’.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, identitairen, frankrijk, internationaal |  Facebook | | |  Print

08-05-11

VB RIJKSTE VLAAMSE PARTIJ. ÉN GROOTSTE BELEGGER

Indien de regeringsvorming blijft sputteren en nieuwe verkiezingen worden uitgelokt, zou dat voor de meeste politieke partijen een financiële ramp zijn. Het VB blijkt de rijkste politieke partij te zijn, en ook de partij die het meest geld belegt.

Volgende week publiceert de parlementaire controlecommissie haar jaarlijks overzicht van de financiële gezondheid van de politieke partijen. De Tijd kon de gegevens al inkijken. De overvloed aan verkiezingen van de voorbije jaren heeft de financiële toestand van de partijkassen alsmaar meer aangetast. Daarom werd minder geld opzij gezet voor een volgende verkiezingscampagne. Langs Vlaamse kant hebben Groen! en LDD, met respectievelijk 0,4 en 0,2 miljoen euro, het minst opzij kunnen leggen voor een eventuele verkiezingscampagne; de SP.A met 3,5 miljoen euro het meest. Of dat de SP.A er bovenop gaat helpen, is natuurlijk nog een andere vraag. De N-VA en het VB hebben respectievelijk 1,9 en 1,1 miljoen euro klaarliggen voor een verkiezingscampagne.

Het verbaast natuurlijk niet dat de N-VA vorig jaar financieel de meeste winst boekte. Was de winst in 2009 beperkt tot 560 000 euro, in 2010 boekte Bart De Wever 2,3 miljoen euro winst. Enerzijds door de verkiezingsoverwinning in juni en de bijhorende extra centen, anderzijds door de verkoop van hun hoofdkwartier aan het Barricadenplein. Langs Vlaamse kant is evenwel het VB, met een balanstotaal 14,7 miljoen euro, de rijkste partij. Het balanstotaal steeg vorig jaar met 4,3 miljoen euro, vooral als gevolg van het in de boekhouding opnemen van het Mandatarissenfonds waarin de VB-mandatarissen hun partijafdrachten storten. Mocht Frank Vanhecke nu ook een deel van zijn Europese wedde afstaan, het VB zou nog rijker zijn.

Maar wat doet het VB met haar geld? Een studiedienst die antwoordt op vragen hebben ze er niet. We hebben de voorbije dagen nog een vraag gesteld aan de VB-studiedienst, maar weer werd niet geantwoord. De propaganda van het VB mist alle peil. Het enige wat ze wat kunnen is showcongressen inrichten. Wat doet het VB verder nog? Het VB is de kampioen onder de politieke partijen om geld te beleggen. En dat kapitaal stijgt nog: van 7,4 miljoen euro eind 2009 naar 8,7 miljoen euro eind 2010. De belegging gebeurt op spaarboekjes, termijnrekeningen en beleggingsfondsen. “Geen speculatie”, benadrukt Patsy Vatlet (foto), sinds 1982 nationaal penningmeester en lid van het VB-partijbestuur.

Ondanks alle gegil ziet het er niet naar uit dat het VB overheidsdotaties gaat verliezen omwille van haar racistische praat, maar als er één partij is die het met minder geld kan stellen, is het wel het VB.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, n-va |  Facebook | | |  Print

07-05-11

GEEN DEMOCRATIE BIJ HET VB. KAN JE IETS ANDERS VERWACHTEN ?

Nadat TerZake vorige week donderdag een korte reportage (5’56”) had gewijd aan de problemen van de Belfortploeg bij het VB, mocht De Grote Baas zich verdedigen in de TerZake-studio (7’27”). Na 1”15” zegt Filip Dewinter dat er een “bijzonder democratische procedure” is bij het VB. En: “We hebben 198 besturen hernieuwd. Geen probleem. Er is één probleem: in Gent.” Na 2’20” herhaalt Dewinter nog eens dat “wij een heel democratische procedure hebben.” Gents VB-boegbeeld Francis Van den Eynde (foto) denkt daar toch wel anders over.

“Onbekende rechters, geen tenlastelegging, geen dossier, druk op partijbestuursleden op adviserende organen, zittingsdagen die door de beklaagde onmogelijk kunnen worden gehaald”, zo vatte Francis Van den Eynde het samen. Volgens welke criteria de ‘adviescommissie voor verzoening en tucht’ is samengesteld: niemand heeft het al eens uitgelegd. Voorzitter is Limburger en Vlaams parlementslid Chris Janssens (33 j.) die hoopt op een nog lange carrière bij het VB. Verder zijn blijkbaar Antwerps Kamerlid Rita De Bondt (een poulain van Gerolf Annemans), Izegems Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin en enkele minder bekende VB’ers die zich een paar dagen belangrijk mogen voelen, lid van de adviescommissie. Waarom en hoe zij uitgekozen zijn? Enkel Filip Dewinter en een paar anderen weten het.

 

De tenlastelegging? Volgens Francis Van den Eynde is niet bekend wat precies verweten wordt. In een eerste mededeling verwijst het VB-partijbestuur naar “de oprichting van de zogenaamde Belfortgroep”. Het is overigens de “Belfortploeg”. In een eerste brief verwijst commissievoorzitter Chris Janssens naar “verklaringen die (…) publiekelijk werden gedaan over het Vlaams Belang”. Maar welke verklaringen? En: vrijheid van meningsuiting geldt enkel voor de VB-top. Niet voor anderen. Maar dat is bekend. Niet? Volgens Francis Van den Eynde werd hem geen mogelijkheid tot inzage van het dossier geboden, zodat hij zich afvraagt of er wel een dossier bestaat. In elk geval is het zo natuurlijk moeilijk voor een aangeklaagde om zich behoorlijk te verdedigen.

 

De commissie moet een advies uitbrengen, en uiteindelijk beslist de VB-partijraad. Maar in die partijraad hebben een aantal leden zich al behoorlijk leren kennen. Nationaal secretaris Guy D’haeseleer en Vlaams Belang Jongeren-voorzitster Barbara Pas hebben op vergaderingen in Gent al hemel en aarde bewogen om de Belfortploeg opzij te zetten; VB-partijraadvoorzitter Filip De Man heeft zich op zijn blog al publiek laatdunkend uitgelaten over Francis Van den Eynde (“Il a raté sa sortie”). Verder werden leden van de Belfortploeg opgeroepen op ogenblikken dat het voor hen onmogelijk was om te komen; werden en worden anderen achter gesloten deuren gehoord zonder dat de Belfortploeg kennis kan nemen van die verklaringen; enzovoort, enzoverder.

 

Voor elke rechtszaak zou dit voor het VB een aanleiding zijn om te spreken over “een oneerlijk proces” en de wraking van de rechters te eisen. Maar bij het VB zelf is dit doodnormaal. Francis Van den Eynde & Co hebben geen reden om verbaasd en verontwaardigd te zijn. Als een partij een autoritaire visie heeft op de wereld, verwacht je toch niet dat die partij intern anders gestructureerd is. En dat de vrijheid van meningsuiting die het VB bepleit enkel geldt voor de VB-top en wie in hun pas loopt, is al langer bekend.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, van den eynde |  Facebook | | |  Print

06-05-11

MORGEN IN BOOM: THE SELECTER. NIEUWE ANTIFASCISTISCHE SINGLE

Eén van de leukste gratis festivals mét een boodschap (ecologisch, duurzaam, met oog voor de Noord-Zuidverhouding…) is Mano Mundo, dit weekend op het terrein van De Schorre in Boom. Morgen, zaterdag 7 mei, treedt daar om 20u30 de Engelse antiracistische skagroep The Selecter op.

Hun On My Radio haalde in 1980 de top-10 in Vlaanderen, en allicht klinkt Too Much Pressure en Missing Words jou ook bekend in de oren. De groep rond zangeres Pauline Black (foto) brengt op 1 september 2011 een nieuw album uit. In een gesprekje met Gazet van Antwerpen zegt Pauline Black: “We willen onze boodschap overbrengen op een nieuwe generatie. Op ons nieuwe album mixen we ska, pop en reggae, en zingen we over het multiculturalisme in Groot-Brittannië. Onze eerste minister David Cameron zei dat multiculturalisme dood is. Ik zeg dat het levendiger is dan ooit.” Maar “racisme en sociale discriminatie is nog altijd sterk aanwezig in onze maatschappij.”

Op 30 mei verschijnt als voorproefje  op de nieuwe cd het antifascistisch nummer Big In The Body, Small In The Mind. Een remake van Woody Guthrie’s All You Fascists (Bound To Lose). Ook bekend in de versie van Billy Brag. The Selecter brengt een, op de eerste strofe na, licht geactualiseerde versie van de oorspronkelijke tekst.

Voor wie er morgen niet bij kan zijn: zondag 26 juni komt The Selecter naar het Genk On Stage Festival en vrijdag 29 juli naar Klinkers Festival in Brugge. Op 31 oktober vorig jaar speelde The Selecter voor het eerst terug in ons land, op Sinner’s Day in Hasselt (zie vanaf 28’ op deze video).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

05-05-11

N-SA ROCKFEST: MAG N-SA WAT BLOOD AND HONOUR NIET MAG ?

N-SA Rockfest 14 mei 2011.jpgGarrota - 26 september 2009.JPGHet is een oude droom van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), publiek gemaakt samen met de lancering van haar spiegelbeeld de Nationaaldemocratische Partij (NDP), om eens een concert in openlucht in te richten. Meer dan een half jaar werd daarover onderhandeld – men had een plein in Antwerpen op het oog, het Conscienceplein – maar uiteindelijk gaat dit niet door wegens de geluidsoverlast die het concert zou veroorzaken. Als het niet de echte reden is, is het toch een goed gevonden excuus. Het N-SA trekt dan maar terug naar zaal De Vrede in Burcht, deelgemeente van Zwijndrecht. Vlakbij Antwerpen. Het N-SA was daar al eens op 18 december vorig jaar voor een ‘wanhopig concert’.

Op de affiche (foto 1) deze keer vooreerst de Duitse neonazistische muziekgroep Flak. In het nummer Nuremberg Erwache, op de cd Feuertaufe, roept de groep in verdekte termen op tot nationaal-socialisme. Volgens de tekst wordt Duitsland al zestig jaar door een vreemde mogendheid bezet. Deze bezettingsmacht zorgt voor verraad, leed en dictatuur. “Wir stehen hier Mann für Mann, Nationaler Sozialismus oder Untergang!” Verderop in de tekst zingt men dat de tijd zal komen, waarin alle leugenaars zullen gaan rennen, het volk zal opstaan om alle verraders op te hangen. Met verraders worden degene bedoeld die Duitsland in hun ogen knechten en ten gronde zullen richten (lees: Joden en communisten). In het nummer Zwei Millionen vraagt men zich af wie de door de rode horden uit Rusland verkrachte en vermoorde vrouwen zal wreken. In het nummer bezingt men de gruweldaden van de geallieerden, maar men laat de gruwelen door de soldaten op bijvoorbeeld de Slavische volkeren achterwege. Geen wonder dat men niet over deze oorlogsmisdaden zingt, want in het nummer Doppelblitz verheerlijkt men de SS die zij zien als strijders voor een nieuwe wereld.

Op een live album, dat via diverse interfora gratis ter verspreiding is aangeboden, zingt Flak tegen Joden, onder andere in het nummer Z.O.G., wat staat voor Zionist Occupied Government. Neonazi’s menen dat Joden de wereld beheersen en geïnfiltreerd zijn in diverse regeringen om landen naar hun hand te zetten. Op hetzelfde album staat ook een antisemitisch lied waarin wordt opgeroepen om Joden te slachten. De tekst in het nummer Blut muß fließen, die ook door de Hitler Jugend is gezongen, gaat als volgt:”Wetzt die langen Messer auf dem Bürgersteig, lasst die Messer flutschen in den Judenleib. Blut muss fließen knüppelhageldick und wir scheißen auf die Freiheit dieser Judenrepublik. Sieg Heil Sieg Heil” In het daaropvolgende nummer zingt Flak dat Adolf Hitler de Nobelprijs moet krijgen. Ook ziet men graag dat de rode vlag met het hakenkruis wordt gehesen. Wanneer de zanger het nummer Zwei Millionen aankondigt, maakt het publiek grapjes over het getal zes miljoen verwijzend naar het aantal Joodse slachtoffers van het nazi-regime.

Op de affiche voor zaal De Vrede – die dringend toe is aan een naamsverandering gezien het kaliber van de groepen die er zouden optreden – staat ook de Italiaanse Oi!-groep Garrota. Opgericht in 2006, op foto 2 tijdens een Blood and Honour-concert in 2009 in Slovenië. In het nummer Queer Bashing wordt opgeroepen om homo’s in elkaar te slaan. Volgens de Garrota is homoseksualiteit onnatuurlijk en immoreel naar kinderen. Kinderadoptie door homo’s is volgens Garrota puur egoïsme. Een kind is beter af bij een moeder die echte liefde kan geven. Homoseksualiteit is in de ogen van Garrota een kankergezwel dat uitgeroeid moet worden. Als logo gebruikt Garrota een boksijzer.

Nog Italianen op de affiche: Dodicesima Disposizione Transitoria. Kortweg D.D.T. Opgericht in 1998 heeft D.D.T. al verschillende muziekgenres gespeeld, maar welk jasje de groep ook aantrekt, D.D.T.  blijft een groep die zich vooral op het Italiaanse fascisme beroept. Het nummer R.S.I. gaat over de Italiaanse republiek Repubblica Sociale Italiana die in 1943 werd opgericht na de val van het koninkrijk Italie. Leider van de republiek werd Benito Mussolini, die vanaf dat moment heel duidelijk de kant van nazi-Duitsland koos. (Let op het armgebaar na 3’20” in deze video, een gebaar dat aanstekelijk werkt.) Meer lof aan Italiaanse fascisten komt naar voren in het nummer Claretta e Ben, verwijzend naar de Claretta Petacci, de minnares van Benito Mussolini, en de duce zelf. Overigens verwijst de groepsnaam Dodicesima Disposizione Transitoria naar een wet die verbiedt dat fascistische partijen heropgericht kunnen worden.

Laatste groep op de affiche is de voor de gelegenheid gevormde groep Rattenplaag. De groepsnaam maakt duidelijk met wat ze zich graag identificeert. “Pers wordt NIET in de zaal toegelaten, daar dit een concert betreft en geen publieke politieke manifestatie”, kondigt het N-SA aan. Dat kennen we. Het VRT-programma Koppen mocht bij het ‘jeugdcongres’  van het N-SA in Oostkamp op 10 oktober 2009 enkel filmen wat het N-SA wilde laten zien. Hetzelfde voor een filmploeg van Mechelse studenten die het N-SA een jaar lang volgden. Enkel omdat het Nederlandse magazine EenVandaag ook undercoverbeelden maakte, kwamen beelden vrij van Hitlergroeten bij het optreden van het Italiaanse Ultima Frontiera (zie vanaf 8’05” op deze video).

Bij het N-SA zijn ze zich bewust van het risico dat ze lopen met dit concert na de veroordeling van drie Blood and Honour-organisatoren. In de Dietse Dinsdag-uitzending op Radio Rapaille op 19 april zinspeelde dj Geas (= N-SA’er Thierry Vanroy) hierop in een gesprek met dj Malinwa (= N-SA’er Ruben Rosiers), maar die laatste trok het zich niet erg aan. Speelden op concerten van het N-SA tot nu toe vooral groepjes op de rand van, is het na het jeugdcongres in Oostkamp de tweede keer dat openlijk fascistische groepen geprogrammeerd worden. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) roept op dit niet te laten gebeuren, minstens de organisatoren op dezelfde wijze te vervolgen als de Blood and Honour-organisatoren. Het is niet omdat het onkruid op één plek is gewied, dat men het elders moet laten woekeren.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, blood and honour |  Facebook | | |  Print

SUCCES CONCERT CRUCIAAL VOOR TOEKOMST N-SA ?

Het zit het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) niet mee. Bij hun 1 mei-actie in Gent dit jaar daagden tweeëntwintig mensen op. Een jaar geleden, bij een actie voor Palestina, daagden zeventien mensen op. Het N-SA gaat er op vooruit, maar slechts vijf mensen meer na een vol jaar activiteiten is ook weer niet echt bemoedigend.

Dinsdag, tijdens de laatste Dietse Dinsdag op Radio Rapaille, stak Thierry Vanroy (N-SA-ideoloog én -cameraman, links onderaan de foto hiernaast van de 1 mei-actie dit jaar) een lange monoloog af over wat hem allemaal tegenzit. Blijkbaar heeft VB-Europarlementslid Philip Claeys iets onvriendelijks gezegd over het N-SA, en zelfs aan een uitspraak van VB-personeelslid en Voorpost-perswoordvoerder Björn Roose had Vanroy zich behoorlijk geërgerd. Rest nog het concert dat het N-SA op 14 mei wil inrichten, en dan zou men wel zien hoe het verder kan.

Straf. Het succes van een concert met neonazigroepen zou bepalend zijn voor de toekomst van het N-SA. Gisteren bracht de Antwerpse regionale televisiezender ATV alvast een reportage over het aangekondigd concert. Burgemeester Willy Minnebo (Groen!) wil liefst het concert verbieden, maar heeft daartoe weinig wettelijke middelen. Advocaat Raf Jespers (Progress Lawyers Network) wees op een CD&V-wetsvoorstel dat burgemeesters meer mogelijkheden biedt om preventief op te treden (1, 2, 3, 4), maar over dat meer dan twee jaar oude wetsvoorstel is intussen niets meer vernomen.

Burgemeester Willy Minnebo zei dat contact zal opgenomen worden met de zaaleigenaar om hem duidelijk te maken dat fascistische muziek en praat niet wenselijk zijn in Zwijndrecht/Burcht. “Maar ook niet in alle gemeenten die een democratische reflex hebben”, voegde Minnebo er nog aan toe. Terecht.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, actie |  Facebook | | |  Print