06-06-11

BNP: DOWN AND OUT ?

Pauline Black (The Selecter) heeft gelijk als ze hier vorige maandag zei dat de British National Party (BNP) van Nick Griffin (foto 1) in eigen land niet meer veel voorstelt. Wouter Opdenacker en de Gentse NSV’ers die vorig jaar februari Nick Griffin naar Gent haalden (foto 2), zullen het niet verder vertellen.

Op 5 mei slaagden maar twee van de dertien uittredende BNP-gemeenteraadsleden erin zich te laten herverkiezen. Catherine Duffy (East Goscote, Charnwood) en Lynda Cromie (Queensbury, Bradford), twee half-onafhankelijken die op hun kiespropaganda amper of niet uitpakten met het BNP-logo. Nergens won de BNP een nieuwe gemeenteraadszetel. Gemeenteraadsverkiezingen verlopen in Groot-Brittannië niet gelijktijdig in alle steden en gemeenten. Waar er nu verkiezingen waren presenteerde de BNP 258 kandidaten. In diezelfde omschrijvingen kon de BNP vier jaar geleden, in 2007, nog 742 mensen kandidaat stellen. De BNP behaalde toen 14,5 % van de stemmen, nu nog slechts 8,3 %. Nog eens 1,2 % minder dan vorig jaar, toen de BNP met 9,5 % van de stemmen voor het eerst deze eeuw onder de psychologische grens van 10 % zakte.

“We waren gehandicapt door de energie en het geld dat we hebben moeten besteden om de aanvallen af te slaan van de Equality Commission en de mensen van Searchlight die met mollen en ontevredenen ons van buitenaf bestookt hebben en ons van ‘binnen’ verstoord hebben”, zei Nick Griffin. De BNP heeft haar nederlaag in de eerste plaats aan zichzelf te danken, maar daarnaast is er inderdaad een opmerkelijke campagne gevoerd door de mensen van Searchlight en HOPE not hate. Naast campagneblaadjes waarbij plaats werd gelaten voor info over de lokale BNP-kandidaten, werden onder andere ook blaadjes verdeeld die mikten op de vrouwelijke stemmers (foto 3).

De BNP werd in 1982 opgericht en komt voort uit het National Front (NF) dat haar activiteiten liet sponsoren door de opbrengst van Rock Against Communism-concerten. Waar dan weer Blood and Honour uit voortgekomen is. Nick Griffin zou de BNP vanaf 1999 ‘moderniseren’, maar veel is daarvan niet te merken. De huidige Britse premier David Cameron zei twee jaar geleden in een kranteninterview: “Als je BNP stemt, stem je voor een stelletje fascisten. Ze kleden zich in een maatpak en staan vriendelijk voor je deur, maar het is nog altijd nazi-tuig.” Volgend jaar staan de mandaten van acht BNP-gemeenteraadsleden op het spel, in 2013 nog één, en in 2014 nog twee.

Intussen manifesteert zich meer en meer het zootje ongeregeld van de English Defence League (EDL) Eind deze maand organiseert Searchlight een studiedag over hoe je de EDL kan aanpakken, in samenwerking met de Leicester City Council. Leicester is de tiende grootste stad van Engeland.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: groot-brittannië, internationaal, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.