20-06-11

DE ‘STOUTE LIEKES’ VAN DE STRANGERS TE KOOP BIJ HET VB

“Wij hebben in de partij de laatste dertig jaar onze stijl niet aangepast. Filip Dewinter blijft vasthouden aan het ‘vuilgebekt’ zijn. Ik ben van mening dat men de waarheid moet kunnen vertellen, maar men moet dat doen met woorden die overtuigen, en niet met woorden die shockeren”, zei Francis Van den Eynde vorige vrijdag in Vandaag op Radio 1. Dewinter blijft inderdaad 'vuilgebekt'. Dat blijkt uit zijn reactie op de elektrocutie van een Oost-Europese koperdief, de tweets over zijn hond die Elio Di Rupo het hoofd afbijt en de jongste cd van De Strangers waarvoor het VB-blad Antwerps Nieuws reclame maakt (foto).

 

Voor wie ze niet kent: De Strangers is een in de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw populaire groep die in het Antwerps dialect eigen teksten zong op bekende hit-melodieën. Gigi L’Amoroso van Dalida werd Schele Vanderlinden. Paloma Blanca van George Baker Selection werd Oh Mijnen Blauwe Geschelpte. Enzomeer. Hun grootste hit was Bij de rijkswacht, op de melodie van In the Navy van The Village People. De Strangers namen ook wel liedjes op die ‘maatschappijkritisch’ waren. Tegenwoordig zou men eerder spreken van ‘populistisch’ zijn. Een optreden van De Strangers op een Vlaams Blok-conventie op 24 november 1992, precies één jaar na de eerste verkiezingsuitslag die als een Zwarte Zondag de geschiedenis in ging, zorgde voor verontwaardiging. Brachten ze al aangebrande teksten, door die ook nog eens te zingen op een VB-partijfeest leek het alsof De Strangers het VB en haar gedachtegoed steunde. De Strangers ontkenden enige sympathie voor het VB, maar het kwaad was geschied: weinig organisatoren wilden De Strangers nog in huis halen.

 

Pas vijf jaar later, als De Strangers bij hun 45-jarig bestaan een ster krijgen in het Antwerpse bioscoopcomplex Metropolis, wordt er opnieuw geapplaudisseerd voor De Strangers. Spreekster bij die gelegenheid is de Antwerpse burgemeester Leona Detiège (SP). Door haar opvolger Patrick Janssens (SP.A) worden De Strangers nog meer uit de verdomhoek gehaald. In 2005 spelen ze op het Bal van burgemeester Patrick Janssens, een reünieconcert want de groep is in 2002 officieel gestopt met optredens. Ook de progressieve auteur-columnist en ombudsman van De Standaard Tom Naegels is een fan van De Strangers. De twintig cd’s tellende box Al ons liekes werd een paar jaren terug in een mum van tijd uitverkocht. De revue Azzek nog zou trouwen bracht recent zestig van de populairste liedjes van De Strangers in herinnering… maar niet de ‘maatschappijkritische’. Die rechts-populistische liedjes worden nu verspreid door het VB.

 

“Recent werd door fans van De Strangers in samenwerking met De Strangers de cd ‘De Strangers. Stoute Liekes’ op de markt gebracht”, lezen we op de achterkant van het juni-nummer van het VB-magazine Antwerps Nieuws. “Deze cd brengt alle niet-politiekcorrecte liedjes van De Strangers gaande van Vivan de vakbond over Borgeri Borgerocco tot De ziekekas. De Strangers hekelden de voorbije decennia de vaderlandse politiek met tientallen parodieën, leuke teksten op bekende melodieën. Bij het Vlaams Belang kan u de nieuwe cd verkrijgen voor 10 euro per exemplaar.” Men krijgt hierna het rekeningnummer van het VB-Antwerpen mee, en de adressen en openingsuren van de drie VB-secretariaten in Antwerpen. Overigens is de cd alleen daar te verkrijgen. Zaterdag hebben we in drie grote platenzaken in Antwerpen gezocht naar de Stoute Liekes-cd. In slechts één van de drie zaken vonden we cd’s van De Strangers, maar ook daar niet de Stoute Liekes.

 

De Strangers hebben zich na hun optreden bij het VB in 1992 altijd verdedigd met dat ze voor iedereen optreden (zie ook deze Canvas-documentaire),  maar nu de meest ranzige liedjes uitbrengen en laten verdelen door de meest ranzige partij. Het zegt veel over De Strangers, maar ook over het VB.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, dewinter, antwerpen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.