22-06-11

SI TOUS LES DÉGOÛTÉS S’EN VONT, IL NE RESTENT QUE…

Persverantwoordelijke Tom Van Den Troost heeft vorige week ontslag genomen bij het VB. Eerder geraakte ook het opstappen bekend van een Oost-Vlaams VB-provincieraadslid en van het enige VB-gemeenteraadslid in Veurne.

 

Tom Van Den Troost (foto 1) is/was hoofd van de nationale VB-persdienst. Toen het Vlaams Belang Magazine in januari 2010 vernieuwd werd, werd hij hoofdredacteur van het VB-maandblad. Hij introduceerde er onder andere de rubriek Politieke vrienden, maar het laatste half jaar waren die Politieke vrienden niet meer te bespeuren in het Vlaams Belang Magazine. Zelf was Tom Van Den Troost goed bevriend met Marie-Rose Morel. In oktober 2009 prijkte hij in Nina, het glossy magazine van Het Laatste Nieuws dat Marie-Rose Morel en haar beste vrienden in een chique outfit portretteerde. Bij de begrafenis van Marie-Rose Morel was Tom Van Den Troost één van de dragers van de lijkkist; bij het huwelijk van Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke een maand eerder was Tom Van Den Troost de huwelijksgetuige voor Frank Vanhecke. Na het vervullen van zijn opzegtermijn verlaat hij het VB-hoofdkwartier aan het Madouplein in Brussel. Hij wenst er geen verklaring over af te leggen. Het is dan ook afwachten wat het wordt met zijn mandaat als enig VB-raadslid bij het OCMW in Buggenhout (Oost-Vlaanderen).

 

Bruno Alens (foto 2) is provincieraadslid in Oost-Vlaanderen, gemeenteraadslid in Zele en oprichter van de VB-afdeling in Zele. Na 25 jaar partijlidmaatschap stapt hij op bij het VB. Wie Bruno Alens kent, weet dat dit voor hem een bijzonder zware beslissing is. Zelf zegt hij hierover: “Mijn standpunten over onafhankelijkheid en veiligheid zijn ongewijzigd gebleven. De problemen binnen de partij stapelden zich op met als dieptepunt de schorsing van de vijf Gentse mandatarissen.” Alens verwijst naar het feit dat de macht binnen de partij gecentraliseerd wordt rond één persoon (Filip Dewinter, nvdr.) en dat het lijkt alsof de partij zich verengt tot één thema(anti-islam, nvdr.). Bruno Alens zetelt nu in de Oost-Vlaamse provincieraadszaal naast Dirk Balfort die al in 2007 opstapte bij het VB. 

 

In Veurne stapt Andrea Van Dyck (foto 3) op. Zij was het enige VB-gemeenteraadslid in de geboorteplaats van Will Tura. Andrea Van Dyck blijft tot aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar als onafhankelijke zetelen. Ze wil nu de CD&V-bestuursmeerderheid steunen. In 2006 kon het VB in Veurne maar vijf kandidaten op de verkiezingslijst zetten, terwijl er in Veurne plaats is voor eenentwintig kandidaten. Lijsttrekker Bjorn Soenen werd het enige VB-gemeenteraadslid maar hij verhuisde in oktober 2009 naar elders. Andrea Van Dyck volgde hem op in de gemeenteraad als derde op de VB-opvolgerslijst. Maar nu wil ze dus niet meer onder de vlag van het VB zetelen. Er wordt verwacht dat het VB bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar in Veurne geen lijst meer zal kunnen neerleggen.

Si tous les dégoûtés s’en vont, il ne restent que les dégoûtants. Het VB mag dan wel van een meerderheid bij de Raad van State haar partijdotatie behouden, veel stichtends vangt het VB er niet mee aan. Over de toespraken op een VB-meeting in Antwerpen zegt de Raad van State: "De (...) gelaakte uitlatingen zijn scherp en polemisch, en getuigen allerminst van grote zin voor subtiliteit en nuance. Als zodanig kunnen ze een animositeit tussen sommige segmenten van de samenleving voeden en op termijn bijdragen aan een polarisatie en een klimaat van onverdraagzaamheid. De Raad van State beoordeelt ze dan ook zonder meer als verontrustend en als van aard om te kunnen grieven en kwetsen." Het is niet voldoende om het VB haar partijsubsidies af te nemen, maar men kan het bezwaarlijk omschrijven als bevorderlijk voor een goede samenleving.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, media, zele, veurne |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.