24-06-11

DAAR IS XAVIER BUISSERET WEER

Lang niets meer over gehoord,  maar hij is er terug: Xavier Buisseret (70 j.). Voor de website van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) haalde hij een tekst van vijftien jaar geleden boven.

 

“Alhoewel sommigen het denken, is het niet de grote of de lengte of de hoogte van een schip die de koers bepaalt. De koers van een schip wordt bepaald door de kapitein met behulp van zijn matrozen”, zo vangt het proza aan. De taak van de kapitein is om het schip veilig door de woelige wateren te loodsen en het zonder al te veel averij aan te meren in de haven. Af en toe zal het wel nodig zijn een beetje te laveren, maar een oude rot in het vak zal door zijn ondervinding veel moeilijks voorkomen. Gezag krijgt men niet: gezag moet men afdwingen. En de matrozen? Zij hebben ontzag voor de ouwe en zijn de ganse dag – en als het moet ook ’s nachts – in de weer om het schip drijvende te houden. En dankzij de kapitein en zijn bemanning wordt het schip groter en mooier, en het komt zover dat men op een dag denkt dat het een luxeschip is. En er komen meer passagiers aan boord, die alhoewel ze geen enkel besef hebben van de kracht van de zeewinden en eventuele stormvloeden, zich toch overal laten opmerken in gunstige en meestal in ongunstige zin. En met al dat deftige en belangrijke volk worden de matrozen, denken sommigen toch, een beetje overbodig. Gaan jullie maar naar het ruim, en als we jullie nodig hebben zullen we wel roepen.

“Bovendeks lopen alleen de belangrijke figuren die zich tooien met allerlei titels en kentekens. En ze voelen zich goed in hun vel en in hun mooie kostuumpjes, want ze zijn omringd door een groep kritieklozen die zich zeer gelukkig voelen als ze mogen vertoeven in de nabijheid van zogenaamde belangrijken. En als er al eens iets gebeurt wat niet voorzien was – of niet mag – dan zijn er nog altijd de matrozen die men met een vermanende vinger kan wijzen. Sommigen onder die zogenaamd belangrijken beseffen zelfs niet meer dat dit luxeschip vroeger ooit een vrachtschip was en dat schepen varen en machines draaien dankzij het ondankbare en meestal onzichtbare werk van de matrozen. En het schip dobbert verder…” En de tekst van Xavier Buisseret dobbert ook verder om dan te besluiten: “Kameraden en anderen. Dit tekstje schreef ik in 1997 naar aanleiding van 20 jaar Vlaams Blok en het veroorzaakte een storm van protest BINNENSkamers. Nu zijn we zo een kleine 15 jaar verder en ik vond het nodig om het nog eens te publiceren zonder wroeging maar met pijn in het hart. Het zal je kind maar wezen…”

 

Xavier Buisseret met kritiek op de VB-leiding. Vijftien jaar geleden al, maar volgens hem nog altijd actueel. Xavier Buisseret is bij de oprichting van het Vlaams Blok ‘propagandaleider’ van de partij. Hij heeft dan al een gewelddadig parcours afgelegd als lid en leider (van april 1974 tot oktober 1977) van de Vlaamse Militanten Orde (VMO). In 1973 neemt hij deel aan de Operatie Brevier om het lijk van priester-collaborateur Cyriel Verschaeve van Oostenrijk naar Vlaanderen te zeulen. Na zijn VMO-periode geeft hij, samen met Roeland Raes en Siegfried Verbeke, het maandblad Haro uit waarin de Holocaust wordt afgedaan als ‘fictie en manipulatie van de historische werkelijkheid’. Met Haro worden ook bandopnames van toespraken van Hitler, Goebels en Göring verspreid. In juni 1979 wordt Haro opgedoekt en stappen de meeste redactieleden over naar het Vlaams Blok. Xavier Buisseret wordt propagandaleider van het Vlaams Blok en chef van Jongeren Aktief, de voorloper van de Vlaams Blok Jongeren. In het VB-maandblad schrijft Xavier Buisseret ‘cursiefjes’ die hij ondertekent met XA4. Intussen is hij een vaste klant bij de rechtbank in Antwerpen (voor het VMO-proces, het verspreiden van anti-Joodse stickers, geweld op een homo, het afranselen en bestelen van een Marokkaanse jongen…).

 

Met de Zwarte Zondag van 24 november 1991 wordt Xavier Buisseret parlementslid voor het Vlaams Blok. Buisseret lacht in zijn vuistje als hij ziet hoe Filip Dewinter zijn eed als parlementslid aflegt (foto, uiterst rechts: Xavier Buisseret). In 1997 wordt Xavier Buisseret veroordeeld voor pedofilie omdat hij twee minderjarige meisjes, dochters van een VB-militant, heeft aangerand in het VB-partijsecretariaat aan de Van Maerlantstraat in Antwerpen. Buisseret wordt voor vijf jaar ontzet uit zijn burgerrechten en moet bijgevolg opstappen als parlementslid. Buisseret verhuist van Edegem naar Wachtebeke, bij Zelzate. In 2008 wordt hij er terug politiek actief als Vlaams Belang-vertegenwoordiger in de plaatselijke milieuraad. Dat Buisseret nu opduikt bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) is opvallend maar niet verbazend. Het N-SA is onder andere opgericht uit restanten van  Jongeren Aktief waarvan voorzitter Jan De Beule, VB-gemeenteraadslid in Hamme, zich al eerder manifesteerde als N-SA’er.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, buisseret |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.