29-06-11

‘BLONDE BAMBI’ LONKT NAAR VB-VOORZITTERSCHAP

Nog maar gisteren schreven we hier over de voorzitter van het Vlaams Belang, Bruno Valkeniers: “Zo’n goeie hebben ze daar nog niet gehad”, en lap: Anke Van dermeersch (foto 1) stelt zich kandidaat als nieuwe VB-voorzitter. In Dag Allemaal nog wel, waar ze ook haar bijnaam bekend maakt: Blonde Bambi

 

Het VB moet verjongen, meent Anke Van dermeersch (38 j.), maar wel met respect voor oudgedienden als Filip Dewinter en Gerolf Annemans. En als iemand de taak van verbindende schakel tussen jong en oud op zich moet nemen, wil de voormalige Miss België zich maar al te graag met haar volledige honderdvijfentachtig centimeter inzetten voor de partij. “Mijn kinderen zijn de pampers min of meer ontgroeid, dat opent weer perspectieven”, zegt ze. Maar toch: “Mijn kinderen komen op de eerste plaats, dat zal altijd zo zijn. Daarnaast ben ik senator, gemeenteraadslid in Antwerpen, bestuurslid van het Vlaams Belang én ICT-verantwoordelijke van mijn partij. Dat laatste houdt in dat ik het overzicht moet behouden over alles wat te maken heeft met communicatie, informatie, computers… Kanalen als Facebook en Twitter zijn nu eenmaal zeer belangrijk voor ons, om in de aandacht te blijven.”

 

Is het haar ooit overkomen dat een twitterbericht of e-mail onbedoeld bij derden terechtkwam? Anke Van dermeersch: “Een keer is mijn bijnaam wel eens op die manier uitgelekt: ‘Blonde Bambi’. (lacht) Omdat ik blond ben én lange benen heb, zeker?” Dag Allemaal schrijft er niets over, maar ‘Blonde Bambi’ is natuurlijk al een vooruitgang. De eerste keer dat Anke Van dermeersch in een VB-publicatie verscheen was het als “geschorste advocate” die “ladderzat in de goot belandde” (Vlaams Blok Magazine, oktober 1998).

 

Of Anke Van dermeersch tevreden is als ze in de spiegel kijkt? Anke Van dermeersch: “Ik heb niet te klagen. Maar als ik iets mocht veranderen aan mezelf, dan toch mijn ogen, want mijn zicht is enorm slecht. En als we dan toch bezig zijn, mogen ze me groene ogen geven. Maar plastische chirurgie? Alleen als het echt nodig is, al ben ik bang van het mes. Ik wil de pijn niet die ermee gepaard gaat.” Heeft ze al overwogen dat schoonheidsvlekje naast haar mond te verwijderen? Anke Van dermeersch: “Ik heb wel meer van dat soort vlekjes op mijn lichaam. Dat woekert! Gelukkig zit dat ene zichtbare vlekje op een leuke plaats, op deze manier is het niet lelijk, maar het blijft natuurlijk een fout in mijn huid. Verwijderen is geen optie, want het litteken zou sowieso groter zijn dan het vlekje.” In Dag Allemaal kom je het allemaal te weten.

 

In het najaar verschijnt een boek van Anke Van dermeersch over de vrouw in de islam. En Anke Van dermeersch heeft nog meer in haar mars. Mocht ze haar standpunten verdedigen in een andere partij… Anke Van dermeersch: “Dan was ik nu al minister geweest. Zéker!” Maar een andere keuze dan het VB zit er niet in. Anke Van dermeersch: “Ik hoor thuis in het Vlaams Belang, en de N-VA zou niets voor mij zijn. Neem nu Frieda Brepoels: ik zou niet met haar overweg kunnen. Ze wil wel een onafhankelijk Vlaanderen, maar dat Vlaanderen hoeft voor haar niet per se Vlaams te zijn.” En met Bart De Wever? Zou ze daar mee kunnen samenwerken? Anke Van dermeersch: “Ik zit tegenover hem in de gemeenteraad, en ik vind hem een zeer bizarre mens. Dat cynische kantje… ik weet het niet. En waarom eet hij zo veel, wat zit daar achter? Die voelt zich niet goed, denk ik.”

 

Van dermeersch eigen zwakte is “nagelbijten van de stress”. Ze vindt niet dat het vet van de soep is bij het VB. Anke Van dermeersch: “Totaal niet. We zijn goed bezig.” Bruno Valkeniers is volgens haar “voorlopig nog wel” de voorzitter die het VB nodig heeft. Anke Van dermeersch: “Maar onze partij moet ook evolueren. Ik pleit voor verjonging en vervrouwelijking. Nu Stef (haar zoontje, broer van Silke, nvdr.) naar school gaat, zie ik weer mogelijkheden voor mezelf. Hij heeft zijn mama nu niet meer zo hard nodig. Of ik dus voorzitter wil worden? Als ze ’t me vragen, zal ik het zeker overwegen. Het past in de vervrouwelijking en de verjonging: Valkeniers (56 j., nvdr.) zou mijn vader kunnen zijn. (lacht) Maar de oude garde, waartoe Filip Dewinter en Gerolf Annemans behoren, moet wel met respect worden behandeld. Daar hebben we een tussengeneratie voor nodig, en daar maak ik deel van uit.”

 

“Ik deel de mening van mevrouw Van dermeersch volledig”, zegt VB-voorzitter Bruno Valkeniers (foto 2). “We zijn toe aan verjonging en vervrouwelijking, punten waar ik aan het werken ben. Of mevrouw Van dermeersch de capaciteiten heeft om voorzitter te worden? Daar ga ik me vandaag niet over uitspreken, om de simpele reden dat het niet aan de orde is.” Blijft vreemd: “Mijn kinderen komen op de eerste plaats, dat zal altijd zo zijn”, en dan toch ambiëren VB-voorzitter te worden. Is dat dan zo’n lichte taak?

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van dermeersch, valkeniers |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.