10-07-11

IN VILVOORDE IS HET AL NIET BETER

Filip De Man (foto 1)  is dan wel gepromoveerd tot voorzitter van het VB-partijraad – in theorie de hoogste partij-instantie –, een diplomaat is hij niet. De velen die het VB verlieten en daarbij de nationale media haalden schold hij uit voor rotte vis. Maar Filip De Man slaagt er evenmin in de VB-gemeenteraadsfractie in zijn thuisstad Vilvoorde bijeen te houden.

Francis Van den Eynde, Johan Demol, Luc Sevenhans, Francis Wouters… Filip De Man: “Bijna altijd ziet men hetzelfde fenomeen: wie om de een of andere reden ontevreden is, verbergt zijn hoogstpersoonlijke frustratie achter een rookgordijn van kritiek op de ‘foute’ ideologische of strategische lijn van de partij. Dat oogt natuurlijk beter dan aan lief / vrouw / familie / vrienden / kennissen te moeten toegeven dat de nationale partijraad andere kandidaten beter vindt om een parlementair mandaat te bekleden.” Filip De Man is naast federaal parlementslid ook VB-fractieleider in de gemeenteraad van Vilvoorde. Met 21,9 % van de stemmen mocht het VB na de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 acht plaatsen op de gemeenteraadsbanken in Vilvoorde innemen. Enkel de VB’ers Filip De Man en Marie Verdoodt zitten nog steeds op die gemeenteraadsbanken.

Pas gaven Kay Crabbé en Reno Méchant nog hun ontslag als VB-gemeenteraadslid. Eddy Van Calsteren, Goede Van Haelst en Jurgen Duysse gaven eerder al hun ontslag als VB-gemeenteraadslid. Kay Crabbé (zelf gemeenteraadslid geworden als opvolgster van) en Reno Méchant worden nu opgevolgd door Emmy Barbery en Jean-Claude Segers, respectievelijk negende en tiende opvolger op de Vilvoordse VB-lijst. Twee voormalige VB-gemeenteraadsleden zetelen intussen als onafhankelijke in Vilvoorde: Roland Van Goethem (foto 2) en Daisy Vander Elst. Roland Van Goethem was van 1999 tot 2009 Vlaams parlementslid, en is sinds 1995 in Vilvoorde gemeenteraadslid voor achtereenvolgens het Vlaams Blok en het Vlaams Belang. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 stond hij in Vilvoorde als tweede, vlak na Filip De Man, op de VB-lijst.

Op 22 maart 2011  verscheen in Het Nieuwsblad een lezersbrief van Roland Van Goethem. Van Goethem reageerde hierin op uitlatingen van Frank Vanhecke. Roland Van Goethem: “Volgens Vanhecke is de N-VA geloofwaardiger dan het Vlaams Belang en voor radicale Vlamingen de enige nuttige stem. Ik denk dat Frank gelijk heeft, alhoewel het ooit anders was.” En verder: “Nadat Jean-Marie Le Pen een stap opzij had gezet kon het FN (het Front national, nvdr.) een goed resultaat neerzetten bij de regionale verkiezingen in Frankrijk. Misschien een hint voor Dewinter & Co in aanloop naar de volgende verkiezingen?” Bij een toelichting op zijn lezersbrief zei Roland Van Goethem: “Ik pleit inderdaad voor een nieuwe wind aan het nationaal partijbestuur. De mensen die er nu zitten, hebben de partij in de opiniepeilingen doen zakken tot 10 procent, een gevolg van het te grote ego van partijkopstukken.”

Zijn lezersbrief was geen sollicitatiebrief voor een plaatsje bij de N-VA. In de gemeenteraad ging Roland Van Goethem wel zetelen als onafhankelijke. Eind mei verscheen hij op een persconferentie samen met de Vilvoordse gemeenteraadsleden Alain Van Hende (ex-Open VLD) en Anneliese Simoens en Evelien Jacobs (beiden ex-CD&V). De flamboyante Anneliese Simoens is zelfs schepen maar na een conflict bij de CD&V werden haar al haar bevoegdheden als schepen ontnomen. De vier onafhankelijke gemeenteraadsleden zouden samen onder een nieuwe partijnaam deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Roland Van Goethem: “Meer en meer ontpopt het Vlaams Belang zich tot een one isue partij die enkel en alleen gefocust is op de islam. Vruchteloos zoek ik in het huidige Vlaams Belang naar duidelijke sociaal-economische standpunten.”

Op de VB-partijraad van 18 juni is nu wel beslist om in het najaar een sociaal-economisch congres in te richten, maar is het 'momentum' niet voorbij dat mensen nog interesse hebben in wat ook het VB op sociaal-economische vlak zou voorstellen?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, vilvoorde, de man |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.