30-06-11

EEN FUNDAMENTEEL VERSCHIL

Vorige zaterdag werd aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout BorgerRio georganiseerd, een feestelijke braderij met lokale en Braziliaanse accenten. Op de hoek van de Turnhoutsebaan en de Kerkstraat stond in de vooravond Abu Imran, de Belgisch-Marokkaanse woordvoerder van Sharia4Belgium, te prediken. Abu Imran (foto) wees op de toenemende criminaliteit – “Zelfs in Nederland moet men gevangenissen huren.” – en had als oplossing voor de criminaliteit de invoering van de sharia. Dat Abu Imran zich liet omringen door een vijftal bodyguards in kledij die men eerder in Saoedi-Arabië zou verwachten, maakte hem niet sympathieker.

 

Ongetwijfeld vinden een aantal mensen in de sharia sympathieke straffen voor moslims, maar een overdonderende meerderheid in ons land vindt het een barbaarse en verwerpelijke rechtspraak. De kans dat de sharia wordt ingevoerd in ons land is bijgevolg nihil, maar intussen ondervinden homo’s, vrolijke geklede vrouwen – het weze autochtone dan wel allochtone – tot en met kinderen als maar meer last van moslimjongeren en anderen die hun moraal willen opleggen. Er is discussie of die moraal islamitisch geïnspireerd is, dan wel de islam of ‘Oost-Europese mentaliteit’ erbij gehaald wordt als excuus voor machogedrag. Feit is dat dit gedrag onaanvaardbaar is. Hier moet actief tegen opgetreden worden.

 

Wie echter bijzonder slecht geplaatst is om hierin anderen de les te spellen, is het VB. Het VB klaagt over de ‘allochtone zedenpolitie’ en de ‘koranpolitie’. Het VB roept wel niet op om homo’s in elkaar te rammen, maar daar houdt het mee op. Homoseksualiteit kan voor het VB slechts als het niet openbaar getoond wordt. Homohuwelijken kunnen niet. En rechten voor vrouwen? Het VB put zich meer uit in aan te tonen hoe vrouwonvriendelijk de islam is, meer dan dat de partij rechten voor vrouwen bij ons ondersteunt. Als commentator Luc Van der Kelen maandag in Het Laatste Nieuws opmerkte dat er bij ons geen plaats is voor wie “middeleeuwse religieuze normen” wil opleggen, en dat men onze way of life moet respecteren, antwoordt het VB: “Dat is wat wij al jaren zeggen.” Het VB zegt echter meer: voor het VB is er hier geen plaats voor de islam. In het commentaar van Luc Van der Kelen maandag is het woord “islam” niet eens gevallen.

 

Voor Luc Van der Kelen en anderen geldt dat “opgelegd gedrag” moet aangepakt worden, wat ook de reden is. Een fundamenteel verschil met de VB-retoriek.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, holebi, vrouwen |  Facebook | | |  Print

REACTIE

In een reactie op het standpunt van Het Laatste Nieuws-commentator Luc Van der Kelen en een artikel in zijn krant dat de zelfverklaarde ‘zedenpolitie’ bestaat uit gastjes niet ouder dan 15 jaar (foto) reageerden dinsdag verschillende lezers. Onder hen Herman De Wulf, uit Merchtem.

 

Herman De Wulf: “De ‘zedenpolitie’ verschilt in niets van hun katholieke voorgangers die in de jaren vijftig in Gent de gevel van bioscoop Savoy met eieren bekogelden omdat er de onzedige film Et Dieu créa la Femme werd vertoond met Brigitte Bardot. Er waren blote borsten te zien en een overspelige situatie. Dat was onduldbaar voor de priesters die les gaven in het katholieke Sint-Barbaracollege tegenover de Sint-Baafskathedraal. Zij trommelden hun leerlingen op en samen gingen zij de maatschappij de les eens spellen. Wie herinnert zich nog die zedenprekers?”

 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media |  Facebook | | |  Print

29-06-11

‘BLONDE BAMBI’ LONKT NAAR VB-VOORZITTERSCHAP

Nog maar gisteren schreven we hier over de voorzitter van het Vlaams Belang, Bruno Valkeniers: “Zo’n goeie hebben ze daar nog niet gehad”, en lap: Anke Van dermeersch (foto 1) stelt zich kandidaat als nieuwe VB-voorzitter. In Dag Allemaal nog wel, waar ze ook haar bijnaam bekend maakt: Blonde Bambi

 

Het VB moet verjongen, meent Anke Van dermeersch (38 j.), maar wel met respect voor oudgedienden als Filip Dewinter en Gerolf Annemans. En als iemand de taak van verbindende schakel tussen jong en oud op zich moet nemen, wil de voormalige Miss België zich maar al te graag met haar volledige honderdvijfentachtig centimeter inzetten voor de partij. “Mijn kinderen zijn de pampers min of meer ontgroeid, dat opent weer perspectieven”, zegt ze. Maar toch: “Mijn kinderen komen op de eerste plaats, dat zal altijd zo zijn. Daarnaast ben ik senator, gemeenteraadslid in Antwerpen, bestuurslid van het Vlaams Belang én ICT-verantwoordelijke van mijn partij. Dat laatste houdt in dat ik het overzicht moet behouden over alles wat te maken heeft met communicatie, informatie, computers… Kanalen als Facebook en Twitter zijn nu eenmaal zeer belangrijk voor ons, om in de aandacht te blijven.”

 

Is het haar ooit overkomen dat een twitterbericht of e-mail onbedoeld bij derden terechtkwam? Anke Van dermeersch: “Een keer is mijn bijnaam wel eens op die manier uitgelekt: ‘Blonde Bambi’. (lacht) Omdat ik blond ben én lange benen heb, zeker?” Dag Allemaal schrijft er niets over, maar ‘Blonde Bambi’ is natuurlijk al een vooruitgang. De eerste keer dat Anke Van dermeersch in een VB-publicatie verscheen was het als “geschorste advocate” die “ladderzat in de goot belandde” (Vlaams Blok Magazine, oktober 1998).

 

Of Anke Van dermeersch tevreden is als ze in de spiegel kijkt? Anke Van dermeersch: “Ik heb niet te klagen. Maar als ik iets mocht veranderen aan mezelf, dan toch mijn ogen, want mijn zicht is enorm slecht. En als we dan toch bezig zijn, mogen ze me groene ogen geven. Maar plastische chirurgie? Alleen als het echt nodig is, al ben ik bang van het mes. Ik wil de pijn niet die ermee gepaard gaat.” Heeft ze al overwogen dat schoonheidsvlekje naast haar mond te verwijderen? Anke Van dermeersch: “Ik heb wel meer van dat soort vlekjes op mijn lichaam. Dat woekert! Gelukkig zit dat ene zichtbare vlekje op een leuke plaats, op deze manier is het niet lelijk, maar het blijft natuurlijk een fout in mijn huid. Verwijderen is geen optie, want het litteken zou sowieso groter zijn dan het vlekje.” In Dag Allemaal kom je het allemaal te weten.

 

In het najaar verschijnt een boek van Anke Van dermeersch over de vrouw in de islam. En Anke Van dermeersch heeft nog meer in haar mars. Mocht ze haar standpunten verdedigen in een andere partij… Anke Van dermeersch: “Dan was ik nu al minister geweest. Zéker!” Maar een andere keuze dan het VB zit er niet in. Anke Van dermeersch: “Ik hoor thuis in het Vlaams Belang, en de N-VA zou niets voor mij zijn. Neem nu Frieda Brepoels: ik zou niet met haar overweg kunnen. Ze wil wel een onafhankelijk Vlaanderen, maar dat Vlaanderen hoeft voor haar niet per se Vlaams te zijn.” En met Bart De Wever? Zou ze daar mee kunnen samenwerken? Anke Van dermeersch: “Ik zit tegenover hem in de gemeenteraad, en ik vind hem een zeer bizarre mens. Dat cynische kantje… ik weet het niet. En waarom eet hij zo veel, wat zit daar achter? Die voelt zich niet goed, denk ik.”

 

Van dermeersch eigen zwakte is “nagelbijten van de stress”. Ze vindt niet dat het vet van de soep is bij het VB. Anke Van dermeersch: “Totaal niet. We zijn goed bezig.” Bruno Valkeniers is volgens haar “voorlopig nog wel” de voorzitter die het VB nodig heeft. Anke Van dermeersch: “Maar onze partij moet ook evolueren. Ik pleit voor verjonging en vervrouwelijking. Nu Stef (haar zoontje, broer van Silke, nvdr.) naar school gaat, zie ik weer mogelijkheden voor mezelf. Hij heeft zijn mama nu niet meer zo hard nodig. Of ik dus voorzitter wil worden? Als ze ’t me vragen, zal ik het zeker overwegen. Het past in de vervrouwelijking en de verjonging: Valkeniers (56 j., nvdr.) zou mijn vader kunnen zijn. (lacht) Maar de oude garde, waartoe Filip Dewinter en Gerolf Annemans behoren, moet wel met respect worden behandeld. Daar hebben we een tussengeneratie voor nodig, en daar maak ik deel van uit.”

 

“Ik deel de mening van mevrouw Van dermeersch volledig”, zegt VB-voorzitter Bruno Valkeniers (foto 2). “We zijn toe aan verjonging en vervrouwelijking, punten waar ik aan het werken ben. Of mevrouw Van dermeersch de capaciteiten heeft om voorzitter te worden? Daar ga ik me vandaag niet over uitspreken, om de simpele reden dat het niet aan de orde is.” Blijft vreemd: “Mijn kinderen komen op de eerste plaats, dat zal altijd zo zijn”, en dan toch ambiëren VB-voorzitter te worden. Is dat dan zo’n lichte taak?

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van dermeersch, valkeniers |  Facebook | | |  Print

28-06-11

VAN GENT TOT GENK: MISERIE, MISERIE, MISERIE

Het geduld van Filip Dewinter was sinds vrijdag op toen hij vernam dat de vijf Gentse VB-gemeenteraadsleden die samen de Belfortploeg vormen, de vier andere Gentse VB-gemeenteraadsleden uit de commissies zouden zetten omdat het onmogelijk is met hen samen te werken. VB-voorzitter Bruno Valkeniers heeft gisteren de vijf (Francis Van den Eynde, Kristina Colen, Geert De Jaeger, Omer Denis en Mireille van Bellegem) uit de partij gezet. Maar daarmee zijn de problemen van het VB nog niet opgelost.

 

Zaterdag 18 juni heeft de VB-partijraad beslist dat de vijf dissidente Gentse gemeenteraadsleden hun Belfortploeg en de bijbehorende website moesten opdoeken, en meningsverschillen voortaan binnenkamers dienden te uiten, niet in de pers. "Indien uiterlijk 30 juni 2011 aan deze voorwaarden niet werd voldaan óf indien men tussentijds één of meerdere der hogervermelde voorwaarden niet naleefde, oordeelde de partijraad dat men zich buiten de partij plaatst en gaf de partijraad de opdracht aan de partijvoorzitter om de nodige maatregelen te nemen tot uitsluiting van het lid", schrijft Bruno Valkeniers in een brief aan de Belfortploegleden. Volgens Valkeniers wijst de beslissing van de Belfortploeg over de vier andere Gentse VB-gemeenteraadsleden erop dat de Belfortploeg de beslissing van de partijraad niet willen naleven. "Bijgevolg moet ik vaststellen dat u zichzelf buiten de partij heeft geplaatst. Wij kunnen u dan ook niet langer als lid van de partij beschouwen", luidt het. Ook de lidmaatschappen, mandaten en functies die de vijf namens of in het Vlaams Belang uitoefenden worden beëindigd. De belangrijkste mandaten van de vijf (alle vijf gemeenteraadslid, twee ook nog provincieraadslid) kan Bruno Valkeniers evenwel niet beëindigen. Het zijn mandaten die de verkozenen toebehoren en niet een partijvoorzitter.

 

Met zijn beslissing gisteren houden de problemen voor Bruno Valkeniers echter niet op. Niet in Gent en omstreken, niet in Genk en omstreken. We schreven eerder al over de problemen voor het VB in de Limburgse gemeente As, vlakbij Genk. Leo Degraeve (foto 1), VB-lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, nam er in maart om gezondheidsredenen ontslag als VB-gemeenteraadslid. Nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 kreeg hij een herseninfarct waardoor hij half verlamd is. Zijn echtgenote assisteerde hem daarom bij de gemeenteraadszittingen. Werner Feyaerts werd in maart en april uitgenodigd om als eerste opvolger op de VB-lijst zijn eed als gemeenteraadslid af te leggen, maar tevergeefs. Men nodigde daarop de volgende op de VB-lijst uit, maar Sandra Note daagde evenmin op om haar eed als gemeenteraadslid af te leggen. Voor de gemeenteraadszitting deze maand werd dan maar Eleonora Vanseer uitgenodigd, maar ook zij verscheen niet. Men is dus al vier gemeenteraadszittingen aan het proberen een opvolger voor VB'er Leo Degraeve te vinden. En hoe is het met Marleen Croes (foto 2), fractieleidster van de tweekoppige VB-gemeenteraadsfractie in As? Ze kwam deze maand voor de vierde opeenvolgende keer niet opdagen voor de gemeenteraadszitting.

 

Een meerderheid van de VB-gemeenteraadsleden in Gent wordt uit de partij gegooid, en in de buurt van Genk vindt men geen gemeenteraadsleden meer die voor het VB willen zetelen. Bij het VB mag de partijvoorzitter blijven. Zo’n goeie hebben ze daar nog niet gehad.

27-06-11

BART DEBIE STUURT ADVOCAAT OP BELFORTPLOEG AF

Bart Debie.jpg"Dit is een van de zwartste dagen uit de geschiedenis van de partij”, zei Bruno Valkeniers tijdens de VB-partijraad zaterdag 18 juni, toen de zaak van de Belfortploeg behandeld werd. Of hij het meent, weten wij niet. Maar het zijn alleszins droevige dagen voor de VB-partijvoorzitter. De website van de Belfortploeg – waarvan gevraagd wordt dat die van het internet wordt gehaald – wordt meer gelezen dan de VB-top graag heeft. Zelfs Bart Debie volgt het nog allemaal.

 

In het artikeltje Toch iemand tevreden (2) wijst de Belfortploeg op een link die Sandy Neel op haar Facebook-pagina legde naar een artikel met als titel Ontbinding Belfortploeg moet deze maand nog een feit zijn, met daarbij een foto van vier van de vijf Belfortploegleden. De Belfortploeg merkt op: “Neel, VB-personeelslid en vooral Dewinter-getrouwe uit de Antwerpse Neel-clan, maakt zich vrolijk met commentaren als ‘of hoe ge beter niet op een foto kunt staan’ en ‘ik vind vooral “ontbinding” goe gekozen bij deze foto’. Ongetwijfeld doet Neel daarmee wat haar grootroerganger van haar verwacht, nl. kritische stemmen beschimpen, maar of deze stijl ook in overeenstemming is met de visienota van Bruno Valkeniers? Die visietekst – die de Belfortploeg volmondig kon onderschrijven – stelde onder meer ‘(…) wel moeten we de manier, de stijl en de taal waarop we communiceren permanent evalueren (…)’ (blz. 1 van de visietekst); ‘maximaliseren van communicatie (intern en extern: stijl, discours)’ (blz. 3 van de visietekst) en ‘in heel deze middelpuntzoekende beweging is uiteraard stijlbesef cruciaal’ (blz. 6 van de visietekst).”

 

Van de slotparagraaf bij dit artikel bestaan er twee versies. Nu staat er: “Enig ‘stijlbesef’ is Neel altijd al vreemd geweest. Als partijmedewerkster haalde ze al de media met enkele sinistere zaken, maar ook toen werd ze door Valkeniers en Dewinter niet verontrust.” Oorspronkelijk stond er: “Enig ‘stijlbesef’ is Neel altijd al vreemd geweest, getuige daarvan haar ‘Vind ik leuk’-reactie toen Bart Debie in november vorig jaar in een weerzinwekkend bericht op Facebook een toast uitbracht op de nakende dood van Marie-Rose Morel. Maar Sandy Neel, die ook daarvoor als partijmedewerkster al de media had gehaald met enkele sinistere zaken, werd ook die keer door Valkeniers en Dewinter niet verontrust.” Je kan de oorspronkelijke versie van de slotparagraaf bij dit artikel trouwens nog terugvinden met Google Cache. Maar waarom verdween de verwijzing naar Bart Debie (foto 1, op de foto samen met de chauffeur-bodyguard van Filip Dewinter) ?

 

Bart Debie zag de oorspronkelijke paragraaf en liet zijn advocate Lut Wille een mail sturen naar de Belfortploegleden Kristina Colen, Francis Van den Eynde en Geert De Jaeger (foto 2). Wille verwees naar wat er over Bart Debie stond op de website van de Belfortploeg en merkte op: “U wordt aangemaand dit onmiddellijk te doen verwijderen. Dit is pure laster en eerroof, temeer dit volledig onwaar is. (…) Indien de vermelding inzake mijn cliënt niet onmiddellijk wordt verwijderd zal er een strafrechtelijke klacht met burgerlijke partijstelling worden neergelegd lastens u allen die beweren op te komen voor de Belfortgroep.” ’t Is overigens de Belfortploeg, maar een mens kan niet alles weten. Bij de Belfortploeg zijn het niet de moeilijkste mensen, en de verwijzing naar Bart Debie werd dan ook verwijderd. De essentie van het verhaal bleef: het niet terechtwijzen van Sandy Neel. Sandy Neel heeft trouwens ergere zaken gedaan dan de ‘Vind ik leuk’-knop indrukken na een Facebook-commentaar van Bart Debie.

 

Bij de Belfortploeg bereidt men zich intussen voor op een toekomst na het VB. Op de blog van Kristina Colen werd alle lay-out die verwijst naar het Vlaams Belang weggehaald.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van den eynde, neel, debie |  Facebook | | |  Print

26-06-11

HOE ZIT DAT MET DE SEX BIJ HET VB ?

Belforters zetten Vlaams Belang schaakmat, kopt Gazet van Antwerpen dit weekend boven het redactioneel commentaar op blz. 2 van de krant. Aanleiding is het voornemen van de Belfortploeg onder leiding van Francis Van den Eynde (foto 1) om maandagavond de vier Gentse VB-gemeenteraadsleden die niet mee zijn met de vijf andere VB-gemeenteraadsleden uit alle gemeenteraadscommissies te zetten.

 

Dirk Castrel (politiek redacteur Gazet van Antwerpen): “Familietwisten en interne ruzies zijn dodelijk voor politieke partijen. Bij de Vlaamse socialisten, de liberalen en de christendemocraten kunnen ze daar aardige verhalen over vertellen. Ook over de averij die ze daardoor hebben opgelopen. Ambras in eigen huis bevestigt de overtuiging van vele burgers dat politici en partijen hoofdzakelijk met zichzelf bezig zijn. En het knaagt aan de verkiezingsresultaten. Een bende ruziemakers boezemt weinig vertrouwen in. Wie zijn vetes uitvecht op de straatkeien krijgt van de kiezer doorgaans de rekening gepresenteerd. Het Vlaams Belang moet zich grote zorgen maken, want daar zijn ruzies de jongste jaren schering en inslag. De partij doet het niet goed in opeenvolgende peilingen. De tijd dat Vlaams Belang als één gedisciplineerd blok naar voren trad, is voorbij. Steeds luider klinkt het gemor over de partijleiding en over de ‘Antwerpse gemeenteraadsfractie’ van Filip Dewinter en Gerolf Annemans. (…)”

 

Effect van ruzie in een partij is er zeker, maar in het geval van het Vlaams Belang (VB) mag het ons inziens toch niet overschat worden. Veel belangrijker voor het VB zijn het effect van een blijvend cordon sanitaire (Gerolf Annemans klaagde er deze week nog over), het inzien van het nefaste aan het extreme VB-partijprogramma, en de aantrekkingskracht van Bart De Wever en de N-VA – recent verkiezingsonderzoek naar de N-VA-kiezers bij de stembusslag één jaar geleden leidde tot de vaststelling: “De Vlaming is een tikje katholiek, een tikje rechts, een tikje liberaal, een tikje Vlaamsgezind, een tikje cynisch over politiek en een tikje tegen de migranten (zonder echt xenofoob te zijn). De N-VA vormde het perfect klankbord.” (De Standaard na recent ISPO-onderzoek onder leiding van prof. Marc Swyngedouw).

 

Geert Van Cleemput, voormalig hoofd van de VB-studiedienst en auteur van het boek Vlaams geblokkeerd, vatte het vorige week zaterdag na de VB-partijraad perfect samen op Facebook: “VB geeft snoep aan AFF”. Meer is het inderdaad niet. Het smaakt lekker, maar is geen stevig voedsel. Dat laatste zou het pas zijn als de Belfortploeg afstand neemt van het VB-partijprogramma. Maar dat doet ze niet. Dat is natuurlijk haar goed recht, maar maakt ons supporters van de Belfortploeg noch van “het andere Gentse kamp” – de terminologie komt uit het advies van de ‘Commissie voor Verzoening en Tucht’. Advies waarop de Belfortploeg overigens stevig op gerepliceerd heeft.

 

Wie het ook bij het rechte eind heeft, is Stijn C. (foto 2, Stijn C. bij het KVHV). Ooit nog VB-personeelslid, bedrijfsjurist bij katholieke ondernemingen, naar eigen zeggen columnist bij ’t Pallieterke, man die wel eens een boekje open doet over de vrijmetselarij en altijd in de weer is tegen het AFF. Na de “VB geeft snoep aan AFF” van Geert Van Cleemput antwoordt Stijn C.: “Vergeet nooit: AFF is de vijand, en kan nooit onze vriend zijn.” Waarna Geert Van Cleemput: “De waarheid is de waarheid, wie die ook zegt.” Maar uiteindelijk geeft Stijn C. toe: “Inderdaad: het VB is gewoon een partij als alle anderen die in niets nog van anderen te onderscheiden valt. In menselijke betrachtingen zijn alle acties tot drie categorieën te herlijden (sic): god (macht), gat (sex) en geld (geld). Al het andere is camouflage.” Lees hier de Facebook-conversatie.

 

De God bij het VB is alom bekend: Filip Dewinter. Over het geld bij het VB is wat bekend, en Stijn C. zal dat ook wel weten als één van de VB-adviseurs over de klacht tegen het VB bij de Raad van State. Maar hoe zit dat met de sex bij het VB? Wil Stijn C. dat even verduidelijken? Wie A zegt, moet ook B durven zeggen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van den eynde, vb, n-va, van cleemput, stijn c. |  Facebook | | |  Print

25-06-11

DEN HAAG, VORIGE ZATERDAG

Het is van 11 maart geleden dat nog een bericht gepost werd op het forum van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen: de vertaling in het Engels van een krantenbericht over de veroordeling van drie Blood and Honour Vlaanderen-organisatoren tot drie maanden cel. Bij de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen is er ook al niet veel meer leven. Voor actueel nieuws wordt verwezen naar het Stormfront-forum.

Vorige zaterdag verscheen wat rest van Blood and Honour in Nederland en Vlaanderen op een betoging in Den Haag. Tegen ‘de globalisatie’. Ze  noemden zich ‘Vrije krachten’ en ontkenden de bewering van de Anti-Fascistische Actie (AFA) dat het in feite om een betoging van Blood and Honour ging. Tijdens de optocht van de circa zestig neonazi’s ging de ritssluiting van jasjes echter wel eens naar beneden en werden alleszins T-shirts van Blood and Honour zichtbaar. En voor het overige waren het natuurlijk geestesgenoten die in Den Haag opstapten. De aanhankelijkheid van organisator Edwin Middeljans (op het Stormfront-forum: ‘Edwin88’) is duidelijk. In zijn nek is het getal 28 getatoeëerd, naar de tweede en de achtste letter van het alfabet (28 staat voor Blood and Honour, zoals 88 staat voor Heil Hitler).

Door tegenacties moest het parcours van de neonazibetoging ingekort worden. Een dertigtal mensen werden door de politie opgepakt. Antifascistische tegenbetogers en voor de verandering ook een aantal neonazi’s. De neonazi's, die zich ook wel ‘Netwerk Nationale Socialisten’ noemden, bedankten na afloop “alle aanwezige kameraden voor hun komst, met name de kameraden die vanuit Duitsland en Vlaanderen afgereisd zijn”. Dankzij de Duitsers en Vlamingen werd het toch nog gezellig?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blood and honour, nederland, internationaal |  Facebook | | |  Print

24-06-11

DAAR IS XAVIER BUISSERET WEER

Lang niets meer over gehoord,  maar hij is er terug: Xavier Buisseret (70 j.). Voor de website van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) haalde hij een tekst van vijftien jaar geleden boven.

 

“Alhoewel sommigen het denken, is het niet de grote of de lengte of de hoogte van een schip die de koers bepaalt. De koers van een schip wordt bepaald door de kapitein met behulp van zijn matrozen”, zo vangt het proza aan. De taak van de kapitein is om het schip veilig door de woelige wateren te loodsen en het zonder al te veel averij aan te meren in de haven. Af en toe zal het wel nodig zijn een beetje te laveren, maar een oude rot in het vak zal door zijn ondervinding veel moeilijks voorkomen. Gezag krijgt men niet: gezag moet men afdwingen. En de matrozen? Zij hebben ontzag voor de ouwe en zijn de ganse dag – en als het moet ook ’s nachts – in de weer om het schip drijvende te houden. En dankzij de kapitein en zijn bemanning wordt het schip groter en mooier, en het komt zover dat men op een dag denkt dat het een luxeschip is. En er komen meer passagiers aan boord, die alhoewel ze geen enkel besef hebben van de kracht van de zeewinden en eventuele stormvloeden, zich toch overal laten opmerken in gunstige en meestal in ongunstige zin. En met al dat deftige en belangrijke volk worden de matrozen, denken sommigen toch, een beetje overbodig. Gaan jullie maar naar het ruim, en als we jullie nodig hebben zullen we wel roepen.

“Bovendeks lopen alleen de belangrijke figuren die zich tooien met allerlei titels en kentekens. En ze voelen zich goed in hun vel en in hun mooie kostuumpjes, want ze zijn omringd door een groep kritieklozen die zich zeer gelukkig voelen als ze mogen vertoeven in de nabijheid van zogenaamde belangrijken. En als er al eens iets gebeurt wat niet voorzien was – of niet mag – dan zijn er nog altijd de matrozen die men met een vermanende vinger kan wijzen. Sommigen onder die zogenaamd belangrijken beseffen zelfs niet meer dat dit luxeschip vroeger ooit een vrachtschip was en dat schepen varen en machines draaien dankzij het ondankbare en meestal onzichtbare werk van de matrozen. En het schip dobbert verder…” En de tekst van Xavier Buisseret dobbert ook verder om dan te besluiten: “Kameraden en anderen. Dit tekstje schreef ik in 1997 naar aanleiding van 20 jaar Vlaams Blok en het veroorzaakte een storm van protest BINNENSkamers. Nu zijn we zo een kleine 15 jaar verder en ik vond het nodig om het nog eens te publiceren zonder wroeging maar met pijn in het hart. Het zal je kind maar wezen…”

 

Xavier Buisseret met kritiek op de VB-leiding. Vijftien jaar geleden al, maar volgens hem nog altijd actueel. Xavier Buisseret is bij de oprichting van het Vlaams Blok ‘propagandaleider’ van de partij. Hij heeft dan al een gewelddadig parcours afgelegd als lid en leider (van april 1974 tot oktober 1977) van de Vlaamse Militanten Orde (VMO). In 1973 neemt hij deel aan de Operatie Brevier om het lijk van priester-collaborateur Cyriel Verschaeve van Oostenrijk naar Vlaanderen te zeulen. Na zijn VMO-periode geeft hij, samen met Roeland Raes en Siegfried Verbeke, het maandblad Haro uit waarin de Holocaust wordt afgedaan als ‘fictie en manipulatie van de historische werkelijkheid’. Met Haro worden ook bandopnames van toespraken van Hitler, Goebels en Göring verspreid. In juni 1979 wordt Haro opgedoekt en stappen de meeste redactieleden over naar het Vlaams Blok. Xavier Buisseret wordt propagandaleider van het Vlaams Blok en chef van Jongeren Aktief, de voorloper van de Vlaams Blok Jongeren. In het VB-maandblad schrijft Xavier Buisseret ‘cursiefjes’ die hij ondertekent met XA4. Intussen is hij een vaste klant bij de rechtbank in Antwerpen (voor het VMO-proces, het verspreiden van anti-Joodse stickers, geweld op een homo, het afranselen en bestelen van een Marokkaanse jongen…).

 

Met de Zwarte Zondag van 24 november 1991 wordt Xavier Buisseret parlementslid voor het Vlaams Blok. Buisseret lacht in zijn vuistje als hij ziet hoe Filip Dewinter zijn eed als parlementslid aflegt (foto, uiterst rechts: Xavier Buisseret). In 1997 wordt Xavier Buisseret veroordeeld voor pedofilie omdat hij twee minderjarige meisjes, dochters van een VB-militant, heeft aangerand in het VB-partijsecretariaat aan de Van Maerlantstraat in Antwerpen. Buisseret wordt voor vijf jaar ontzet uit zijn burgerrechten en moet bijgevolg opstappen als parlementslid. Buisseret verhuist van Edegem naar Wachtebeke, bij Zelzate. In 2008 wordt hij er terug politiek actief als Vlaams Belang-vertegenwoordiger in de plaatselijke milieuraad. Dat Buisseret nu opduikt bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) is opvallend maar niet verbazend. Het N-SA is onder andere opgericht uit restanten van  Jongeren Aktief waarvan voorzitter Jan De Beule, VB-gemeenteraadslid in Hamme, zich al eerder manifesteerde als N-SA’er.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, buisseret |  Facebook | | |  Print

23-06-11

OEPS

Als men om de interne verdeeldheid te boven te komen vlug-vlug acties in elkaar bokst kunnen er wel eens fouten gebeuren. In het Keer tevreden terug-pamflet dat door het VB wordt verdeeld (foto) staat een fout telefoonnummer.

In 300 000 volgens Dewinter al grotendeels verspreidde Keer tevreden terug-pamfletten wordt niet het telefoonnummer van de Internationale Organisatie voor Migratie, het IOM, maar van het door jongeren en alternatieve burgers vaak bezochte reisbureau Connections Eurotrain vermeld.

Hier het qua telefoonnummer verbeterde VB-pamflet. Zoek de zes andere fouten.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, dewinter, actie |  Facebook | | |  Print

VB BEHOUDT OVERHEIDSSUBSIDIËRING

In de kranten was er gisteren weinig aandacht voor het VB dat haar overheidssubsidiëring mag behouden na een arrest van de Raad van State. Het omgekeerde – het VB dat een deel van haar overheidssubsidies verliest – zou wél nieuws geweest zijn. “Het ongewone is nieuws”, zei ons zaterdag nog een journalist van Het Laatste Nieuws in tempore non suspecto.

Het arrest kan je nalezen op de website van de Raad van State. Samengevat: de meeste uitspraken om de klacht tegen het Vlaams Belang te voeden zijn te oud (meer dan zestig dagen vóór het indienen van de klacht), één klacht kan in aanmerking komen maar is te weinig gedocumenteerd door de klagers (een mail van Antwerps VB-gemeenteraadslid Geert Brouwers aan alle Antwerpse stadspersoneelsleden met een vreemde familienaam), een andere klacht (toespraken van Filip Dewinter en Gerolf Annemans op een ‘veiligheidsmeeting’ van het VB) kan wel onder de loep genomen worden. Hier de toespraak van Filip Dewinter op die meeting.

“De (...) gelaakte uitlatingen zijn scherp en polemisch, en getuigen allerminst van grote zin voor subtiliteit en nuance. Als zodanig kunnen ze een animositeit tussen sommige segmenten van de samenleving voeden en op termijn bijdragen aan een polarisatie en een klimaat van onverdraagzaamheid. De Raad van State beoordeelt ze dan ook zonder meer als verontrustend en als van aard om te kunnen grieven en kwetsen", luidt het verdict. Maar in de schoot van de Raad van State is er geen meerderheid om die uitlatingen bovendien te beschouwen als vijandig tegenover de rechten en vrijheden gewaarborgd door het Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. En dus wordt de klacht afgewezen, en mag het VB haar overheidsubsidiëring behouden.

In het andere geval zou het VB een jaar lang geen federale overheidssubsidiëring krijgen, wat neerkomt op twee miljoen euro minder. Niet weinig, maar anderzijds is het VB de partij die het best tegen een financiële stoot kan vermits het de rijkste Vlaamse partij is. “Het Vlaams Belang is nu officieel een democratische partij. Wie ons nu nog ondemocratisch noemt, kan op een proces wegens laster rekenen”, zei VB-kopstuk Gerolf Annemans achteraf. Slecht nieuws dus voor Francis Van den Eynde want die vindt de procedure die zijn Belfortploeg te beurt valt bij het VB absoluut niet democratisch. En nog een slechte grap: de Raad van State vindt (volgens de letter van de wet terecht) de meeste klachten tegen het VB te oud (meer dan zestig dagen vóór het indienen van de klacht), maar de Raad van State doet er zelf meer dan vijf jaar over om uitspraak te doen over de klachten (de klacht van SP.A, Groen! en alle Franstalige partijen werd ingediend op 17 mei 2006, de uitspraak volgde pas op 15 juni 2011).

Intussen hebben VB-kopstukken nog meer schandelijke uitspraken gedaan (1, 2...).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, dewinter, annemans, van den eynde |  Facebook | | |  Print

22-06-11

SI TOUS LES DÉGOÛTÉS S’EN VONT, IL NE RESTENT QUE…

Persverantwoordelijke Tom Van Den Troost heeft vorige week ontslag genomen bij het VB. Eerder geraakte ook het opstappen bekend van een Oost-Vlaams VB-provincieraadslid en van het enige VB-gemeenteraadslid in Veurne.

 

Tom Van Den Troost (foto 1) is/was hoofd van de nationale VB-persdienst. Toen het Vlaams Belang Magazine in januari 2010 vernieuwd werd, werd hij hoofdredacteur van het VB-maandblad. Hij introduceerde er onder andere de rubriek Politieke vrienden, maar het laatste half jaar waren die Politieke vrienden niet meer te bespeuren in het Vlaams Belang Magazine. Zelf was Tom Van Den Troost goed bevriend met Marie-Rose Morel. In oktober 2009 prijkte hij in Nina, het glossy magazine van Het Laatste Nieuws dat Marie-Rose Morel en haar beste vrienden in een chique outfit portretteerde. Bij de begrafenis van Marie-Rose Morel was Tom Van Den Troost één van de dragers van de lijkkist; bij het huwelijk van Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke een maand eerder was Tom Van Den Troost de huwelijksgetuige voor Frank Vanhecke. Na het vervullen van zijn opzegtermijn verlaat hij het VB-hoofdkwartier aan het Madouplein in Brussel. Hij wenst er geen verklaring over af te leggen. Het is dan ook afwachten wat het wordt met zijn mandaat als enig VB-raadslid bij het OCMW in Buggenhout (Oost-Vlaanderen).

 

Bruno Alens (foto 2) is provincieraadslid in Oost-Vlaanderen, gemeenteraadslid in Zele en oprichter van de VB-afdeling in Zele. Na 25 jaar partijlidmaatschap stapt hij op bij het VB. Wie Bruno Alens kent, weet dat dit voor hem een bijzonder zware beslissing is. Zelf zegt hij hierover: “Mijn standpunten over onafhankelijkheid en veiligheid zijn ongewijzigd gebleven. De problemen binnen de partij stapelden zich op met als dieptepunt de schorsing van de vijf Gentse mandatarissen.” Alens verwijst naar het feit dat de macht binnen de partij gecentraliseerd wordt rond één persoon (Filip Dewinter, nvdr.) en dat het lijkt alsof de partij zich verengt tot één thema(anti-islam, nvdr.). Bruno Alens zetelt nu in de Oost-Vlaamse provincieraadszaal naast Dirk Balfort die al in 2007 opstapte bij het VB. 

 

In Veurne stapt Andrea Van Dyck (foto 3) op. Zij was het enige VB-gemeenteraadslid in de geboorteplaats van Will Tura. Andrea Van Dyck blijft tot aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar als onafhankelijke zetelen. Ze wil nu de CD&V-bestuursmeerderheid steunen. In 2006 kon het VB in Veurne maar vijf kandidaten op de verkiezingslijst zetten, terwijl er in Veurne plaats is voor eenentwintig kandidaten. Lijsttrekker Bjorn Soenen werd het enige VB-gemeenteraadslid maar hij verhuisde in oktober 2009 naar elders. Andrea Van Dyck volgde hem op in de gemeenteraad als derde op de VB-opvolgerslijst. Maar nu wil ze dus niet meer onder de vlag van het VB zetelen. Er wordt verwacht dat het VB bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar in Veurne geen lijst meer zal kunnen neerleggen.

Si tous les dégoûtés s’en vont, il ne restent que les dégoûtants. Het VB mag dan wel van een meerderheid bij de Raad van State haar partijdotatie behouden, veel stichtends vangt het VB er niet mee aan. Over de toespraken op een VB-meeting in Antwerpen zegt de Raad van State: "De (...) gelaakte uitlatingen zijn scherp en polemisch, en getuigen allerminst van grote zin voor subtiliteit en nuance. Als zodanig kunnen ze een animositeit tussen sommige segmenten van de samenleving voeden en op termijn bijdragen aan een polarisatie en een klimaat van onverdraagzaamheid. De Raad van State beoordeelt ze dan ook zonder meer als verontrustend en als van aard om te kunnen grieven en kwetsen." Het is niet voldoende om het VB haar partijsubsidies af te nemen, maar men kan het bezwaarlijk omschrijven als bevorderlijk voor een goede samenleving.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, media, zele, veurne |  Facebook | | |  Print

21-06-11

ACTIES ALS REMEDIE

Wat lijkt de beste remedie als je partij, het Vlaams Belang, verkiezingsnederlaag na verkiezingsnederlaag lijdt, en de legendarische eendracht weg is? “Acties voeren”, denkt Filip Dewinter. “Acties zoals in de hoogdagen van de partij.” In Gent zit het er bovenarms op en werd vorige vrijdag gestart met een Rode kaart-actie (foto 1). Nationaal is het al niet veel beter en wordt vandaag gestart met een Keer tevreden terugkeer-actie (foto 2).

Het Vlaams Belang is ziek titelde Gazet van Antwerpen gisteren boven een commentaar van Paul Geudens. Een commentator die – bij andere gelegenheden – vaak en graag geciteerd wordt door het Vlaams Belang. De problemen bereikten vorig weekend een nieuw hoogtepunt met een partijraad die niet zomaar founding father Francis Van den Eynde en zijn kameraden laat uitrangeren. De tegenpartij in Gent, de ‘partijbedienden’ Johan Deckmyn en Tanguy Veys, proberen de aandacht op wat anders te vestigen. Eerst organiseerden ze een – naar verluidt niet in het plaatselijk partijbestuur besproken – actie waarmee de Gentse burgemeester Daniël Termont afgebeeld werd als een wilde weldoener voor vreemdelingen. Het bezorgde Johan Deckmyn een veroordeling wegens plagiaat van een Suske & Wiske-album. Voorbije vrijdag trokken Deckmyn en vrienden de straat op om rode kaarten uit te delen naar aanleiding van rellen bij de jongste voetbalwedstrijd tussen België - Turkije.

“Naar aanleiding van de rellen tijdens de voetbalinterland België - Turkije op grootscherm op de Kouter voert het Vlaams Belang een pamflettenactie”, zo luidt het. “Voor het Vlaams Belang is het immers zonneklaar dat een flink aantal Turken in Gent zich helemaal niet wenst aan te passen. Zij supporteren enkel voor Turkije, schoppen bij elke gelegenheid herrie en gaan blijkbaar liever op de vuist dan als vreedzame voetballiefhebbers een aangename avond door te brengen. Om het in voetbaltermen te zeggen: het Vlaams Belang geeft tweemaal geel. Tweemaal geel voor het stadsbestuur dat deze multiculturele tijdbom heeft gecreëerd en – tegen beter weten in – hardnekkig in stand houdt. Tweemaal geel voor de Turkse amokmakers die weigeren zich aan te passen en bovendien de Kouter omtoverden in een slagveld. En tweemaal geel = rood. Wie zich niet wil aanpassen en hier liever rel schopt, krijgt van het Vlaams Belang de rode kaart. Wie naïef de vreemdelingen blijft bepamperen, krijgt van het Vlaams Belang eveneens de rode kaart. En wie een rode kaart krijgt, die moet van het veld.”

Gemakkelijkheidshalve wordt daarbij gezwegen over het Eigen Volk. Want waren het geen rellen tussen Turkse en Belgische voetballiefhebbers? Toch. Meer zelfs: na twintig seconden op de reportage bij Het Laatste Nieuws online zie je dat na het eerste doelpunt van een Turkse speler glazen flessen en andere zaken gegooid worden naar een vak waar vooral Turkse supporters staan. Het lijkt er sterk op dat Belgische supporters de aanstokers van de rellen zijn, maar die krijgen van het VB-Gent geen terechtwijzing. De Turken en het Gentse stadsbestuur daarentegen… Het VB-Gent dat het Eigen Volk vergeet. Is dat niet discriminerend?!

Zondag mochten we, wachtend bij de bakker dan nog, vernemen dat het Vlaams Belang vanaf gisteren in wijken met vijftien en meer percent allochtonen pamfletten gaat uitdelen onder de kop Keer tevreden terug. “Een positieve boodschap”, titelde de gratis krant De Zondag, Filip Dewinter citerend. “Als je je niet kan aanpassen, als de verschillen in mentaliteit te groot zijn, als je geen werk vindt, dan hoef je je niet slecht te voelen. Je kan vrijwillig terugkeren naar je land. We maken in het pamflet duidelijk hoe dat mogelijk is. België heeft niet veel faciliteiten voor vrijwillige terugkeer, maar we willen die toch propageren. Eigenlijk doen wij wat de overheid zou moeten doen. We tonen de allochtone gemeenschap ook dat wij niet de verschrikkelijke boeman zijn, dat wij ook begrip hebben voor hun problemen”, orakelde Filip Dewinter.

Het stond in een exclusief  interview in De Zondag, en het nieuws werd gisteren – meestal zonder bronvermelding – overgenomen door zowat alle kranten. Maar gisteren werden de pamfletten anders dan aangekondigd nog niet verdeeld. Had Dewinter een houten kop na zijn trip het voorbije weekend naar Italië? Vandaag stelt Dewinter de actie voor op een persconferentie in een Vlaams café aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Ja, ja. Ondanks al het geklaag over de ‘islamisering’ van Borgerhout, en de Turnhoutsebaan in het bijzonder, zijn daar nog Vlaamse café’s. Na een “inhoudelijke toelichting” zal Filip Dewinter met enkele militanten het startschot geven van de campagne. “Hij zal de eerste pamfletten in de buurt bedelen”, zo wordt nog aangekondigd in een persmededeling.

En dat nadat nog maar vorige zondag de winkeliersvereniging van de Turnhoutsebaan, Belgische en Marokkaanse buurtbewoners een actie deden om de Turnhoutsebaan positief in beeld te brengen. Zijn het niet jonge herrieschoppers, dan is er Dewinter en het VB om roet in het eten te strooien. Overigens is de kans bijzonder klein dat ‘heimweemigranten’ gebruik zouden maken van de Tevreden terug-optie van Dewinter. Niet omwille van de sociale zekerheid hier, maar omdat ze dan hun (klein)kinderen niet meer regelmatig zouden zien. En daar rept het VB-pamflet, dat vanaf vandaag verspreid wordt, met geen woord over.

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, antwerpen, van den eynde, deckmyn, dewinter |  Facebook | | |  Print

20-06-11

DE ‘STOUTE LIEKES’ VAN DE STRANGERS TE KOOP BIJ HET VB

“Wij hebben in de partij de laatste dertig jaar onze stijl niet aangepast. Filip Dewinter blijft vasthouden aan het ‘vuilgebekt’ zijn. Ik ben van mening dat men de waarheid moet kunnen vertellen, maar men moet dat doen met woorden die overtuigen, en niet met woorden die shockeren”, zei Francis Van den Eynde vorige vrijdag in Vandaag op Radio 1. Dewinter blijft inderdaad 'vuilgebekt'. Dat blijkt uit zijn reactie op de elektrocutie van een Oost-Europese koperdief, de tweets over zijn hond die Elio Di Rupo het hoofd afbijt en de jongste cd van De Strangers waarvoor het VB-blad Antwerps Nieuws reclame maakt (foto).

 

Voor wie ze niet kent: De Strangers is een in de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw populaire groep die in het Antwerps dialect eigen teksten zong op bekende hit-melodieën. Gigi L’Amoroso van Dalida werd Schele Vanderlinden. Paloma Blanca van George Baker Selection werd Oh Mijnen Blauwe Geschelpte. Enzomeer. Hun grootste hit was Bij de rijkswacht, op de melodie van In the Navy van The Village People. De Strangers namen ook wel liedjes op die ‘maatschappijkritisch’ waren. Tegenwoordig zou men eerder spreken van ‘populistisch’ zijn. Een optreden van De Strangers op een Vlaams Blok-conventie op 24 november 1992, precies één jaar na de eerste verkiezingsuitslag die als een Zwarte Zondag de geschiedenis in ging, zorgde voor verontwaardiging. Brachten ze al aangebrande teksten, door die ook nog eens te zingen op een VB-partijfeest leek het alsof De Strangers het VB en haar gedachtegoed steunde. De Strangers ontkenden enige sympathie voor het VB, maar het kwaad was geschied: weinig organisatoren wilden De Strangers nog in huis halen.

 

Pas vijf jaar later, als De Strangers bij hun 45-jarig bestaan een ster krijgen in het Antwerpse bioscoopcomplex Metropolis, wordt er opnieuw geapplaudisseerd voor De Strangers. Spreekster bij die gelegenheid is de Antwerpse burgemeester Leona Detiège (SP). Door haar opvolger Patrick Janssens (SP.A) worden De Strangers nog meer uit de verdomhoek gehaald. In 2005 spelen ze op het Bal van burgemeester Patrick Janssens, een reünieconcert want de groep is in 2002 officieel gestopt met optredens. Ook de progressieve auteur-columnist en ombudsman van De Standaard Tom Naegels is een fan van De Strangers. De twintig cd’s tellende box Al ons liekes werd een paar jaren terug in een mum van tijd uitverkocht. De revue Azzek nog zou trouwen bracht recent zestig van de populairste liedjes van De Strangers in herinnering… maar niet de ‘maatschappijkritische’. Die rechts-populistische liedjes worden nu verspreid door het VB.

 

“Recent werd door fans van De Strangers in samenwerking met De Strangers de cd ‘De Strangers. Stoute Liekes’ op de markt gebracht”, lezen we op de achterkant van het juni-nummer van het VB-magazine Antwerps Nieuws. “Deze cd brengt alle niet-politiekcorrecte liedjes van De Strangers gaande van Vivan de vakbond over Borgeri Borgerocco tot De ziekekas. De Strangers hekelden de voorbije decennia de vaderlandse politiek met tientallen parodieën, leuke teksten op bekende melodieën. Bij het Vlaams Belang kan u de nieuwe cd verkrijgen voor 10 euro per exemplaar.” Men krijgt hierna het rekeningnummer van het VB-Antwerpen mee, en de adressen en openingsuren van de drie VB-secretariaten in Antwerpen. Overigens is de cd alleen daar te verkrijgen. Zaterdag hebben we in drie grote platenzaken in Antwerpen gezocht naar de Stoute Liekes-cd. In slechts één van de drie zaken vonden we cd’s van De Strangers, maar ook daar niet de Stoute Liekes.

 

De Strangers hebben zich na hun optreden bij het VB in 1992 altijd verdedigd met dat ze voor iedereen optreden (zie ook deze Canvas-documentaire),  maar nu de meest ranzige liedjes uitbrengen en laten verdelen door de meest ranzige partij. Het zegt veel over De Strangers, maar ook over het VB.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, dewinter, antwerpen |  Facebook | | |  Print

19-06-11

"EEN TEGENVALLEND RESULTAAT VOOR HET PARTIJBESTUUR"

Tweederde van de VB-partijraad heeft zich gisteren achter het advies geschaard dat de Belfortploeg zichzelf tegen eind juni moet ontbinden, zoniet worden de Gentse dissidenten uit de partij gezet. Het betekent dat eenderde van de VB-partijraad tegen het advies stemde. Dat is gezien de samenstelling van de VB-partijraad meer dan wie ook verwacht had, de Belfortploeg incluis.

 

De VB-partijraad steunde het advies van de ‘Commissie voor Verzoening en Tucht’ met 61 stemmen voor, 23 tegen en 6 blanco of ongeldige stemmen. Het advies houdt in dat de dissidente Gentse VB-gemeenteraadsleden de Belfortploeg tegen eind juni moeten opdoeken, hun website moeten sluiten en hun kritiek voortaan enkel intern mogen uiten. Francis Van den Eynde (foto 1), Gents VB-boegbeeld en voorman van de Belfortploeg, erkende op slechts een tiental medestanders binnen de VB-partijraad gerekend te hebben. VB-Senaatsfractieleider Jurgen Ceder vond de uitslag “een tegenvallend resultaat voor het partijbestuur”. Ai, Jurgen. Hoort dat niet intern te blijven? Mag dat wel aan de pers verteld worden?

 

De discussie in de VB-partijraad duurde langer dan verwacht. Francis Van den Eynde wees erop dat tendensrecht voor sommigen wél geduld wordt. Voor Alexandra Colen met haar publicatie Peper en Zout; voor Filip Dewinter die publiek zei in tegenstelling tot de partijlijn voorstander te zijn van de doodstraf; voor de groep VB’ers (onder andere Philippe Van der Sande en Tanguy Veys, nvdr.) die de verdediging opnemen van aartsbisschop Léonard… Voor Kristina Colen, zus van, en anderen wordt tendensrecht daarentegen niet gegund. “Het Vlaams Belang is niet langer de non-conformistische Vlaamse nationale volkspartij van weleer, maar heeft meer weg van een electorale club die slechts de belangen van de partijtop en een kleine groep daar rond als doel heeft”, luidt het in een persmededeling van de Belfortploeg die gisteren verspreid werd.

 

De Belfortploeg bestrijdt de bewering dat “geen der leden van de Belfortploeg gedurende hun partijlidmaatschap de boodschap, de stijl of zelfs de structuur en de leiding van het Vlaams Belang publiek in vraag heeft gesteld”. De Belfortploeg antwoordt: “Niets is minder waar. Wij verwijzen in dit verband onder meer naar de slottoespraak die Francis Van den Eynde hield, in tempero non suspecto, op het jongste VVBM-congres begin 2010, waarin hij met overtuiging de nota-Valkeniers met betrekking tot een nieuwe stijl voor de partij verdedigde. Hij had immers vastgesteld dat van deze nota, die unaniem door de partijraad werd goedgekeurd, niets in huis was gekomen. Dit is trouwens tot hiertoe nog steeds het geval.” (Link door ons gelegd, nvdr.)

 

“Er verandert dus niets”, besluit de persmededeling van de Belfortploeg. “Wij zullen niet toegeven. Onze ploeg blijft verder werken. Ze kreeg al heel wat steun en roept de goed menende Vlaamse nationalisten op zich rond haar te scharen. Onze webstek zal verder gebruikt worden en we benadrukken dat wij de partij niet vrijwillig zullen verlaten.”

 

Eén van de mensen die het tijdens de VB-partijraad opnam voor Francis Van den Eynde en de Belfortploeg is Johan Vanslambrouck, VB-gemeenteraadslid in Zandhoven, tot hij VB-gemeenteraadslid werd voorzitter van de IJzerwake en nog steeds voorzitter van de Vlaams-radicale actiegroep Voorpost. Aanstaande zaterdag zullen Francis Van den Eynde en Johan Vanslambrouck over een en ander nog kunnen napraten. Dan viert Voorpost in Merksem immers haar 35ste Radicale Sporenherdenking, met als gastspreker… Francis van den Eynde (foto 2). Benieuwd of Voorpost-lid Filip Dewinter deze keer wél tijd heeft om langs te komen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van den eynde, voorpost |  Facebook | | |  Print

18-06-11

DE BELFORTPLOEG-ZAAK: DE AGENDA

Geüpdatet artikel. Vandaag komt de VB-partijraad bijeen om zich onder andere te beraden over de Belfortploeg-zaak: de vijf Gentse gemeenteraadsleden die in onmin leven met het nieuwe Gentse VB-bestuur en ‘de Antwerpse partijleiding’.

Een zaak die volgens Gents VB-boegbeeld Francis Van den Eynde (65 j.) begon toen hij zijn mandaat als VB-gemeenteraadsfractieleider in Gent neerlegde, het tot een stemming kwam over zijn opvolging, en vijf van de negen Gentse VB-gemeenteraadsleden kozen voor Kristina Colen. ’s Anderendaags belde Filip Dewinter de vijf op om VB-volksvertegenwoordiger en -gemeenteraadslid Johan Deckmyn alsnog VB-gemeenteraadsfractieleider te laten worden. De inmenging van Antwerpenaar Filip Dewinter schoot in het verkeerde keelgat. De vijf Gentse gemeenteraadsleden verenigden zich in de Belfortploeg.

 

De VB-partijraad komt bijeen in de Van Dijckzaal in het Vlaams Parlement in Brussel, maar niet alleen om te beslissen over het lot van de Belfortploeg. Als eerste punt op de agenda staat een discussie over de pro Israël-houding van Filip Dewinter. De zaak is op de agenda geplaatst door Rob Verreycken (foto 1) die niet alleen Filip Dewinter viseert maar ook, en allicht nog meer, Tanguy Veys (foto 2). Veys is een nog ferventer aanhanger dan Dewinter van al wat de staat Israël doet en laat. In tegenstelling tot Filip Dewinter kreeg Tanguy Veys daarvoor trouwens al schouderklopjes van Joods Actueel. Tanguy Veys is ook één van de opponenten van de Belfortploeg, partner in crime van Johan Deckmyn. En Rob Verreycken sympathiseert met de Belfortploeg. Via de Israëlische kwestie wil Rob Verreycken één van de protagonisten in de Gentse zaak een slag toebrengen. Politieke biljart.

 

Na de Israël-discussie wordt op de partijraad vandaag eerst nog tijd uitgetrokken voor de voorbereiding van een sociaal-economisch congres dit najaar, en pas dan komt het advies op tafel van de voor de gelegenheid opgerichte ‘Ad Hoc Commissie voor Verzoening en Tucht inzake de leden van de Belfortploeg’.

00:20 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, veys, verreycken, van den eynde |  Facebook | | |  Print

DE BELFORTPLOEG-ZAAK: HET ADVIES

“De partijraad roept alle leden van de partij en a fortiori alle partijbedienden en mandatarissen op om in elke vorm van communicatie en op elk publiek forum (gaande van contacten met derden buiten de partij – en in het bijzonder de media – over sociale netwerksites tot blogs en andere websites) de nodige discretie in acht te nemen en eventuele interne meningsverschillen en conflicten enkel intern te bespreken, met het algemeen partijbelang en/of verzoening voor ogen.” Het is één van de aanbevelingen van de 'Commissie voor Verzoening en Tucht' onder leiding van VB-parlementslid Chris Janssens (foto 1). Gisteren stond het advies van zijn commissie echter al integraal op de website van De Standaard.

 

De commissie veegt zowat alle procedurele bezwaren van Francis Van den Eynde (foto 2) onder de mat, op een opmerking over Filip De Man na (zie hieronder). De Belfortploeg wordt een persbericht van 24 maart 2011 verweten waarin onder andere staat: “Wij kunnen ons niet terugvinden in het nieuwe (Gentse, nvdr.) afdelingsbestuur en zijn bovendien niet tevreden met de huidige gang van zaken in de partij. Wij willen dan ook een laatste en desperate poging wagen om verandering te bekomen. Wij zullen niet samenwerken met het huidige afdelingsbestuur en plooien ons terug op de gemeenteraadsfractie waarvan wij de meerderheid uitmaken”, en verder: “Wij zullen voortaan in de partij optreden onder de naam ‘Belfortploeg’. Het is de bedoeling vanuit deze formatie eerst en vooral in Gent maar ook nationaal, in samenwerking met een aantal andere mandatarissen die ook meer dan ontevreden zijn, de partij een gezicht te geven dat in de eenentwintigste eeuw past en waarvan de boodschap opnieuw overtuigend klinkt.”

 

De beoogde “andere mandatarissen” hebben intussen laten weten niet langer bij het VB te blijven maar te stoppen met politiek (Frank Vanhecke), als onafhankelijke met de N-VA samen te werken (Karim Van Overmeire) of N-VA’er te worden (Bruno Stevenheydens). Een streep door de rekening van Francis Van den Eynde die bij het VB wil blijven, maar dat mag de pret niet drukken.

 

Niet geheel ten onrechte merkt de commissie op dat bij de Belfortploeg “generatieconflicten en generatiewissel zich hebben geënt op een interne partijdiscussie”, wat volgens de commissie geleid heeft tot “een onsamenhangend amalgaam van door de Belfortploeg geformuleerde klachten”. De commissie meent dat de Belfortploeg “persoonlijke tegenstellingen als grondslag heeft en niet het algemeen partijbelang”, en gelooft niet dat de Belfortploeg opgericht is om het Vlaams Belang “uit haar sclerose te bevrijden”, “in een desperate poging om verandering te bekomen” of “om de partij te redden”. Francis van den Eynde zou als oud-voorzitter van de Vereniging van Vlaams Belang Mandatarissen (VVBM), “die in die hoedanigheid bovendien heel wat bemiddelingspogingen in lokale afdelingen heeft ondernomen”, moeten weten dat “door zich af te splitsen van de bestaande gemeenteraadsfractie” hij “een slecht signaal geeft aan lokale mandatarissen”.

 

De commissie stelt voor om de schorsing als VB-lid van Francis van den Eynde, Kristina Colen, Geert De jaeger, Omer Denis en Mireille Van Bellegem per 1 juli 2011 op te heffen als elk lid van de Belfortploeg zich engageert interne meningsverschillen enkel “via de erkende geledingen” te verwoorden, en “in elk geval niet via de media of een ander publiek forum”; de partijstatuten en de beslissingen van de partijtop braaf na te leven; de Belfortploeg te ontmantelen en de gelijknamige website van het internet te verwijderen. Weigert men dat uiterlijk tegen 30 juni 2011 te doen, “of indien men tussentijds of na de opheffing van de schorsing per 1 juli 2011 één of meerdere der hogervermelde voorwaarden niet naleeft, plaatst men zichzelf buiten de partij en heeft de partijvoorzitter de opdracht de nodige maatregelen te nemen tot uitsluiting van het lid”. Hoe de zaak ook afloopt: de Belfortploeg-zaak “brengt de partij onherroepelijk schade toe”. De commissie meent dan ook dat na de uitspraak van de VB-partijraad vandaag “elk gevoel van euforie, elke zweem van triomfalisme” bij de Belfortploeg of “het andere Gentse kamp” volkomen “misplaatst zou zijn”.

 

Het belette Tanguy Veys niet om te twitteren dat hij "onder de indruk van de kwaliteit van het advies" is. Een tweet die even later verwijderd werd. De zenuwen zijn gespannen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van den eynde, chris janssens |  Facebook | | |  Print

DE BELFORTPLOEG-ZAAK: DE RECHTERS

De VB-partijraad die vandaag oordeelt over het lot van de Belfortploeg van Francis van den Eynde telt een honderdtal leden: leden van het VB-partijbestuur, VB-parlementsleden, regionale verantwoordelijken, VB-fractieleiders in de provincieraden, een vertegenwoordig(st)er van de Vlaams Belang Jongeren en een aantal gecoöpteerde leden. Hier hun namen.

 

Onder hen dus ook nogal wat VB-personeelsleden (Andy Bonnyns, Dimitri Hoegaerts, Marc Joris, Raf Liedts, Jan Mortelmans…). Niet als VB-personeelslid, maar als vertegenwoordiger van… Op een uitzondering na (Rob Verreycken, Koen Dillen) spreken ze met het kunnen behouden van hun job bij het VB in het achterhoofd. Hetzelfde met de VB-parlementsleden. De verkiesbare plaatsen voor het Vlaams parlement worden verdeeld door Filip Dewinter; de verkiesbare plaatsen voor het federale parlement moeten de goedkeuring krijgen van Gerolf Annemans. Je loopt dus ernstig risico voor het behoud van je zetel in één van de parlementen als je tegen Dewinter en/of Annemans ingaat.

Frank Vanhecke komt niet naar de VB-partijraad vandaag. Sinds niet Marie-Rose Morel maar Eric Deleu en Hilde De Lobel door het VB afgevaardigd werden voor de Raad van Bestuur bij de VRT, betaalt Frank Vanhecke geen partijafdrachten meer - en bijgevolg mag hij niet meer deelnemen aan de werkzaamheden van het VB-partijraad, als hij het nog zou willen. Anderzijds zou ook Filip Dewinter niet aanwezig zijn op de partijraad vandaag. “Ik zit in Italië, als gastspreker op een manifestatie van de Lega Nord”, zei Dewinter aan Humo. “Dat ligt al heel lang vast. Daar kan ik niet onderuit.” Volgens de agenda op de website van de Lega Nord is vandaag enkel de inhuldiging van een nieuw partijlokaal van de Lega Nord gepland in een gemeente met nog geen 15 000 inwoners. Morgen, zondag, is er wel een groter evenement van de Lega Nord.

Een bijzonder geval tenslotte is de voorzitter van de VB-partijraad, Filip De Man (foto). Altijd al een bijzonder geval geweest, maar nu zeker. Op zijn blog schreef hij over Francis Van den Eynde: “Il a raté sa sortie.” Enige vooringenomenheid is Filip De Man niet vreemd en de ‘Commissie voor Verzoening en Tucht’ vindt  dan ook “het deontologisch opportuun dat de partijraadsvoorzitter, tijdens de behandeling door de partijraad van het uitgebrachte advies, vervangen wordt om de vergadering voor te zitten en dat hij zich tijdens de bespreking discreet en sereen opstelt.” De ‘Ad Hoc Commissie voor Verzoening en Tucht inzake de leden van de Belfortploeg’, zoals de commissie voluit heet, schreef dan wel het van haar verwachte advies over de Belfortploeg. Ze kon echter niet anders dan ook een tik uitdelen aan Filip De Man.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van den eynde, dewinter, vanhecke, de man |  Facebook | | |  Print

17-06-11

ANTWERPSE HANDELSBEURS GERED?

Kranten zijn niet zelden verworden tot commerciële producten, maar soms tonen ze toch nog even een ‘vierde macht’ te zijn. Vorige vrijdag publiceerde Gazet van Antwerpen paginabreed het verhaal over het verval van de Handelsbeurs in Antwerpen. In 1531 werd het gebouw aan de Twaalfmaandenstraat, een zijstraat van de Meir, in gebruik genomen als eerste echte Handelsbeurs ter wereld. De laatste jaren waren er geen commerciële activiteiten meer, maar was het een veel gebruikte tentoonstellings- en feestzaal geworden.

 

In 2003 werd de zaal gesloten na een rapport over de brandveiligheid. Sindsdien werd niets meer in ondernomen in de Handelsbeurs. In 2008 kondigde het Antwerps stadsbestuur aan dat een privé-investeerder de Handelsbeurs zou renoveren en er een agora met winkeltjes van zou maken. Wat later werd verteld dat het pand mee betrokken werd in de renovatie van het voormalige gebouw van de bevolkingsdienst in de Lange Nieuwstraat, gebouw naast de Handelsbeurs dat zou omgevormd worden tot een hotel van een hogere prijsklasse. In de praktijk gebeurde er niets, en verloederde het gebouw. De parketvloer kwam volledig los te zitten (foto), wand- en plafondschilderingen bladerden af. Vocht en duiven hielden lelijk huis. Na het artikel in Gazet van Antwerpen werd een Facebook-groep opgericht van verontruste Antwerpenaren. Gazet van Antwerpen spitte de zaak verder uit, andere media sprongen er ook op, en gisteren werd plots aangekondigd dat dit najaar gestart zou worden met de renovatie van de Handelsbeurs. Eind 2012 zou alles terug in de oorspronkelijke staat zijn.

George Van Cauwenbergh, Antwerpens bekendste stadsgids, vertelde over de Handelsbeurs bij de anti-fascistische wandeling die hij in 1994 in elkaar stak voor het Anti-Fascistisch Front (AFF): “De beurs was het neogotisch decor bij voorkeur voor de fascisten: nostalgie, de grote gotische periode… De Oostfrontstrijders kregen daar, alvorens naar het Oostfront te trekken, nog een aantal vlammende toespraken onder veel Houzee-geroep. (…) De Oostfrontstrijders trokken in stoet vanuit de Handelsbeurs over de Meir en de De Keyserlei in de richting van het Centraal Station.” De Handelsbeurs was in de jaren zeventig het oord waar de eerste editie van het Festival van de Immigrant plaatsvond. Ook de eerste edities van het, intussen ook opgedoekte, Het Andere Boek vonden er plaats. Maar ook de eerste partijfeesten van het Vlaams Blok. Het VB-boek Vlaams Blok: 20 jaar rebel. 1977 - 1997  vermeldt dat bij het VB-partijfeest in 1994, het derde VB-partijfeest, er “niemand minder dan Gerolf Annemans met schuiftrompet de mensen op een opzwepend stukje jazz” trakteerde.

Een zaal met zo’n rijke geschiedenis mag inderdaad niet verwaarloosd worden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, annemans |  Facebook | | |  Print

16-06-11

GEEN VRIJBRIEF VOOR CRIMINALITEIT (1)

De Morgen kopte gisteren op haar voorpagina Onleefbaar Molenbeek. Bedenker ‘Zonder Haat Straat’ zelf overvallen. Bij De Standaard maakte men het niet zo bont, zonder de zaken te minimaliseren – getuige het editoriaal gisteren.

 

“Nog voor hij de knop van de centrale vergrendeling kon indrukken, stapten twee mannen in de wagen van Niels Schreyers, de bedenker van de ‘Zonder Haat Straat’ (links op de foto). De ongewenste medereizigers dwongen de copywriter met een mes zijn bankkaarten en codes te geven. Reclamebureau Mortierbrigade beslist nu uit veiligheidsoverwegingen te vertrekken uit Molenbeek”, zo leidt De Morgen het artikel in. Niels Schreyers is geen alleenstaand geval. Niels Schreyers: “Ik overdrijf niet als ik zeg dat 80 percent van mijn collega’s al hinder ondervond in Molenbeek. Ingegooide autoruiten, gestolen boordpapieren, computertassen die werden afgerukt. (…) De gemeente moet ervoor zorgen dat je op het grondgebied van Molenbeek geen kans hebt om ongestraft een crimineel feit te plegen. Het klopt wel dat de meeste mensen in de buurt niet gediend zijn met de criminaliteit. Na de tijdelijke gijzeling – of hoe moet ik het noemen? – kwam er een afvaardiging van buurtbewoners met ons praten. Zij waren heel verontwaardigd. Ze hebben daarna een week als wijkvaders op de hoek op de uitkijk gestaan. Heel lief, maar daarna was alles weer bij het oude.”

 

Of Niels Schreyers nu anders naar zijn ‘Zonder Haat Straat’-campagne kijkt? Niels Schreyers: “Ik ben niet geradicaliseerd, sta nog altijd achter mijn idealen. Je kunt een hele wijk niet over één kam scheren terwijl het een minderheid is die de gemeenschap terroriseert.” Het zal wel nieuwswaarde hebben dat uitgerekend de bedenker van de ‘Zonder Haat Straat’-campagne gegijzeld werd door twee allochtonen, en het heeft ongetwijfeld nieuwswaarde dat men blijkbaar niet in staat is de criminaliteit in een deel van Molenbeek in te dijken. Werknemers van het reclamebureau BBDO, eveneens in Molenbeek gevestigd, heb er ook al last van. Maar de ‘Zonder Haat Straat’-campagne was geen geloofsbrief voor de geneugten van een multiculturele samenleving, en nog minder om criminaliteit te dulden. De ‘Zonder Haat Straat’-campagne was een “signaal tegen groeiend racisme en geweld”. Het was een noodzakelijk signaal na de moordende raid van Hans Van Themsche en de dood van Joe Van Holsbeeck voor een MP3-speler, van Bart Bonroy voor een geweigerde sigaret, en de al even zinloze dood van Yannick Amba-Bongelo in 2006 - 2007.

 

Anders dan een kop als Bedenker ‘Zonder Haat Straat’ zelf overvallen suggereert was die ‘Zonder Haat Straat’-campagne geen suggestie dat langs allochtone kant enkel maar engeltjes rondlopen. De nog lopende campagne Product van de multicultuur wil mogelijke oorzaken voor criminaliteit wegnemen, uiteraard niet het passief zijn van de overheid noch de criminaliteit zelf goedpraten.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, brussel, actie |  Facebook | | |  Print

GEEN VRIJBRIEF VOOR CRIMINALITEIT (2)

Dinsdagavond was er in Antwerpen, op vraag van het VB en de LDD, een extra gemeenteraadszitting over de baldadigheden op de Turnhoutsebaan in Borgerhout na de voetbalwedstrijd Marokko - Tunesië, overigens met 4 - 0 gewonnen door de Marokkanen.

 

Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) heeft een resem maatregelen uitgevaardigd, van geldboetes tot huisarrest voor een aantal jongeren. Filip Dewinter (VB) drong aan op een hardere aanpak: de herrieschoppers moesten gearresteerd worden, de recidivisten hun nationaliteit worden afgenomen, de voetbalwet met boetes tot 5 000 euro worden toegepast. Allemaal praat voor de opgetrommelde VB’ers (foto) want er wérden 31 herrieschoppers opgepakt, het afnemen van de nationaliteit is geen bevoegdheid van een stadsbestuur, en de voetbalwet is enkel van toepassing voor wedstrijden die op Belgisch grondgebied worden gespeeld. Filip Dewinter vroeg ook onmiddellijk een politiebureau aan de Turnhoutsebaan zelf. Maar het is nu ook niet dat er alle dagen problemen zijn, en we kunnen ervan getuigen vermits we dagelijks de Turnhoutsebaan frequenteren.

 

Nahima Lanjri (CD&V), die zelf in een straat parallel  aan de Turnhoutsebaan woont, zei dat de hele migrantengemeenschap het slachtoffer is van een kleine groep heethoofden. “Zij beseffen ook dat dit om hun stad en wijk gaat. Ze voelen zich betrokken en zijn voor harde maatregelen. Het is goed dat de burgemeester snel inspeelt op de feiten. Maar is het niet mogelijk om de boetes om te zetten in alternatieve straffen? Het is voor de jongeren veel confronterender om bijvoorbeeld de Turnhoutsebaan op te kuisen.” Ziedaar nu eens een idee dat hout snijdt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, antwerpen, dewinter |  Facebook | | |  Print

15-06-11

JOMMEKE IN ANTWERPEN

Zaterdag wordt in Antwerpen de achtste stripmuur ingehuldigd (foto). Afwisselend wordt ruimte gemaakt voor kwalitatieve stripauteurs (Jan Bosschaert, Ilah…) en populaire stripauteurs (Willy Vandersteen, Merho…). Deze keer is Jef Nys, auteur van Jommeke, aan de beurt. Gemeenteraadslid-volksvertegenwoordiger Jan Penris, de Jommeke van het VB, legde in de Antwerpse gemeenteraad in 1997 uit wie Jommeke is.

 

Jan Penris: “Wie is Jommeke? Jommeke is een stripfiguur die geboren is aan de linkerzijde van de christendemocratische beweging. (De Jommeke-strip verscheen voor het eerst in de toenmalige met de christelijke arbeidersbeweging verbonden krant  Het Volk, red.). Jommeke is dus geen Kuifje. Kuifje is wel degelijk geboren uit een rechtse pen. Jommeke is geen Kiekeboe. Jommeke is eerder de volksheld van jongere lezers terwijl Kiekeboe voor iets oudere lezers is bestemd, al was het maar omdat deze stripfiguur zich door tamelijk wulpse dames laat omringen. Jommeke is ook geen Nero. Nero situeert zich meer op het vlak van de politieke satire. Jommeke is al evenmin Suske en Wiske omdat Jommeke geen diepgaande maatschappelijke boodschappen wenst te brengen.”

 

Aanleiding voor dit exposé was dat Jef Nys in die dagen de stad Antwerpen een beeld van zijn stripheld wilde cadeau doen, maar niet akkoord was met de plaats waar het zou opgesteld worden. Jan Penris sprong in de bres voor Jef Nys. Penris vond dat het Jommeke-standbeeld niet naar een andere gemeente mocht verhuizen omdat het Jommeke-standbeeld past bij “de grootsheid van onze stad”. Schepen Eric Antonis legde uit dat de commissie Beeld in de Stad adviseerde het beeld te aanvaarden mits het niet te groot zou zijn, geplaatst zou worden op een lage sokkel en op een plaats waar veel kinderen komen. Het college besliste daarop het beeld te plaatsen aan de nieuwe speeltuin in het Stadspark. Maar dat vond Jef Nys geen goed idee. Schepen Antonis: “Waarom het beeld niet in het Stadspark mag worden geplaatst, heb ik alleen in de pers vernomen.” Eén van de bezwaren zou zijn dat “tachtig percent van de stadsparkbezoekers Joden zijn met hun kinderen. Neem het mij niet kwalijk dat ik het hiermee moeilijk heb.”

Jaren later zei Jef Nys in
De Morgen dat hij het Jommeke-standbeeld niet in het Stadspark wilde omdat het destijds een slechte reputatie had als pleisterplaats voor drugsgebruikers. Jan Penris stelde in 1997 voor om het beeld van Jommeke, als Jef Nys het niet in het Stadspark wenste, dan maar aan de voetgangerstunnel naar Linkeroever te plaatsen. Nochtans geen plaats die een pleisterplek is waar kinderen veilig kunnen spelen en ravotten. Niet wegens mogelijk drugsgebruik, maar omwille van het verkeer rond het pleintje aan de voetgangerstunnel. Penris kreeg voor zijn voorstel de steun van de Vlaams-Blokfractie, maar niet van de andere gemeenteraadsleden. Uiteindelijk verhuisde het standbeeld naar Middelkerke.

 

Veertien jaar na de interpellatie van Jan Penris krijgt Jef Nys een prachtige stripmuur in Antwerpen. Jan Penris heeft er geen enkele verdienste aan. De eer komt Linda Torfs (Mekanik Strip) en ex-gemeenteraadslid Johan Bijttebier toe. En zo komt alles toch nog goed aan de Schelde.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, antwerpen |  Facebook | | |  Print

DE DALTONS IN BRUSSEL

Wordt zaterdag in Antwerpen Jommeke in beeld gebracht, gisteren waren de Daltons in Brussel.

 

Omstreeks 11 uur dook het geboefte op aan de ‘verboden zone’ rond het parlement. De politie liet toe dat Filip Dalton het bordje Wetstraat overplakte met een Vlaamse Onafhankelijkheidsstraat-bordje (foto 1). Filip Dalton mocht ook nog een toespraak houden voor de massaal toegestroomde pers. Toen echter ook Gerolf Dalton en Bruno Dalton in de buurt straatnaamborden wilden gaan overplakken greep de politie in. Samen met nog anderen werden ze geboeid weggevoerd. Ook Filip Dalton werd geboeid. Hij liet het met de glimlach gebeuren, intussen de pers te woord staand (foto 2). Marleen Dalton (Vlaams volksvertegenwoordigster Marleen Van den Eynde, nvdr.) verzette zich daarentegen tegen haar aanhouding. De aanwezige politieagenten waren overigens bijna allemaal Vlamingen. De actie bracht de Vlaamse onafhankelijkheid geen stap dichterbij, maar leverde vermakelijke beelden op.

 

Rond 13 uur waren de Daltons alweer op vrije voeten.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, annemans, vlaanderen |  Facebook | | |  Print

14-06-11

FILIP DEWINTER: HET VERSTAND KWIJT

Zondag publiceerden we hier het verhaal van de Duitse scheper van Filip Dewinter die van zijn baas een plastieken kip in kostuum, en met rode strik, had gekregen die Elio Di Rupo moest voorstellen. Ako mocht er eens flink zijn tanden in zetten. Filip Dewinter, blij dat de zaak twee online kranten gehaald had, twitterde diezelfde zondag nog: “Ondertss is Elio het hoofd verloren!” (foto).

 

In de nota Een radicale, nationalistische en republikeinse volkspartij voor Vlaanderen. Visie en strategie., die goedgekeurd werd op de VB-partijraad van november 2009, werden onder meer besluiten getrokken over de taal en stijl die het VB voortaan zou hanteren. Kwestie een volgende verkiezingsnederlaag te vermijden. “Niet ons gedachtegoed is gedateerd, wel moeten we de manier, de stijl en de taal waarop we communiceren permanent evalueren, moderniseren en aanpassen”, lezen we in de nota.  Het was één van de belangrijkste conclusies van de VB-partijraad van november 2009 en werd dan ook herhaald bij “de belangrijkste punten”: “Schaven aan onze stijl en discours, moderniseren en aanpassen aan de omstandigheden (zie de VB+ norm).” Het VB zou een radicale partij blijven, maar de zaken to the point aanpakken: “’Radicaal’ betekent dus niet dat men vervalt in nodeloos provoceren of in schuttingstaal.” Wel zou het VB “het publiek en de media daarbij charmeren met een non-conformistische ‘Tijl Uilenspiegel’-achtige insteek: een parlez-vrai-stijl die niet gespeend is van humor en ironie.”

 

Is "Elio het hoofd verloren", Filip Dewinter is zijn verstand kwijt. We nemen aan dat de actie die het VB vandaag in Brussel plant, behoort tot die “’Tijl Uilenspiegel’-achtige insteek”: het vervangen van een aantal straatnaamborden naar aanleiding van de aanslepende regeringsonderhandelingen. Maar de communicatie van Dewinter over Elio Di Rupo die het hoofd verloren is nadat Dewinters hond er zijn tanden in zette? Dat is toch niet echt “schaven aan onze stijl”. Dat is hardleers zijn. Maar had iemand gedacht dat Dewinter in staat is om een andere stijl te hanteren?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vb |  Facebook | | |  Print

13-06-11

VB-GEBEDSGROEP ZORGT VOOR CONTOVERSE

Ieder zijn geloof. Dat de katholieken gisteren Pinksteren vierden: daar krijgen wij koud noch warm van. Dat er vandaag, Pinksterenmaandag, een verlofdag aan verbonden is, vinden we natuurlijk wel fijn. Voor ons mag 11 juli ook een verlofdag worden – ieder zijn geloof – maar natuurlijk alleen als we daardoor niet 21 juli als verlofdag kwijtspelen. Intussen blijft de katholieke gebedsgroep van Alexandra Colen in de coulissen van het federale parlement controverse oproepen.

 

Vorige donderdag meldde VB-Kamerlid Tanguy Veys op Twitter en Facebook dat hij er “alweer een geslaagde bijeenkomst van de gebedsgroep (heeft) op zitten”. Dat is dan de tweede bijeenkomst van de gebedsgroep die VB-Kamerlid Alexandra Colen oprichtte. De eerste bijeenkomst vond plaats op donderdag 26 mei, met Alexandra Colen, Tanguy Veys, het Limburgse VB-Kamerlid Annick Ponthier en naar verluidt nog een paar VB-medewerkers. Politici van andere partijen waren niet uitgenodigd.

 

Op Facebook werd Tanguy Veys’ melding van “een geslaagde bijeenkomst van de gebedsgroep” eerst als een grap onthaald, maar bij de derde reactie was er al Stijn Hiers (VB-gemeenteraadslid in Rotselaar, VB-medewerker in het Brussels parlement), die dat niet zo plezant vindt. Stijn Hiers is wel voor religieuze vrijheid in Tibet, maar aan een gebedsgroep in het parlement heeft hij een hekel. Stijn Hiers aan Tanguy Veys: “en dan maar klagen over moslimfundamentalisme”. Ieder zijn geloof, maar een gebedsgroep hoort volgens Stijn Hiers niet thuis in een parlement. Als Alexander Stapert (bestuurslid N-VA Diksmuide) vraagt: “Om de twee minuten wordt er wel ergens iemand gedood of geweld aangedaan wordt, wat gaat uw bidden daaraan helpen?”, moet Tanguy Veys erkennen: “Mijn gebed heeft alvast niet tot meer wijsheid geleid…

 

Ook Antwerps VB-gemeenteraadslid Staf Wouters reageert. Hij herhaalt nog eens dat hij een verdraagzaam iemand is, maar vraagt Tanguy Veys te stoppen met zijn “fanatisme”. Dat uitgerekend Alexandra Colen het idee van een gebedsgroep lanceerde maakt Staf Wouters “ECHT pisnijdig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”. We hebben het aantal uitroeptekens niet geteld, maar het zijn er véél. Het is duidelijk dat de katholieke gedachte niet helpt om vrede te brengen bij het VB.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veys, colen |  Facebook | | |  Print

12-06-11

FILIP DEWINTER AMUSEERT ZICH WEER

Beleefde Filip Dewinter laatst “een leuk begin van de dag” toen hij de elektrocutie van een Oost-Europese koperdief vernam, gisteren kon de lol ook niet op.

 

Filip Dewinter stuurde gisteren naar zijn Twitter-volgers eerst een foto van zijn Duitse herdershond Ako die zijn tanden had gezet in een rubberen kip met rode strik (foto 1). Het begeleidend commentaar was: “Mijn Duitse herder Ako heeft geen jaar nodig om Di Rupo aan te pakken! A little less conversation…” Hierover opgebeld reageerde Dewinter met: “Subtiel? Goh. Het is gewoon een grapje. De kip komt uit een hondenspeciaalzaak, met kostuum en rode strik. Maar neen, ik vind niet dat we Di Rupo in de strot moeten bijten. Ik vind wel dat Vlamingen hun tanden moeten laten zien." De belangrijkste mededeling volgens Dewinter is 'a little less conversation'. "In plaats van eindeloos te palaveren moet Bart De Wever de stok achter de deur durven gebruiken. Hij moet klaar en duidelijk dreigen met het uitroepen van de Vlaamse onafhankelijkheid. Pas dan zullen de Franstaligen willen luisteren."

 

En als dat niet helpt stuurt Dewinter zijn Duitse herdershond?  Elio Di Rupo is één van de genomineerden voor de jaarlijkse prijs van best geklede politicus, en dan koopt Dewinter een plastieken kip ín kostuum, mét een rode strik, om de tanden in te zetten. En Dewinter twittert de foto van Ako-in-actie naar al zijn contacten. Als er een geluidsband had bijgezeten, hadden we ook de sardonische lach van Dewinter kunnen horen. Waar is Bruno Valkeniers als je hem nodig hebt?

Twee uren later volgde een foto van Filip Dewinter met de Vlaamse charmezanger Johnny White (foto 2). Samen op de foto tijdens de viering van de 45-jarige zangcarrière van Johnny White (echte naam: Johnny Wittevrouw). Dewinters commentaar: “Met Johnny White (what's in a name?) op viering van zijn 40 jarige zangcarriere. Proficiat Johnny!” Dewinter doet ineens vijf jaar af van de zangcarrière van de man die op 1 mei 2009 de ‘familiedag’ van het Vlaams Belang opvrolijkte. Eerder dit jaar haalde Johnny White nog de krantenkolommen omdat een rechter hem tot zes maanden cel veroordeelde wegens sociale fraude. Johnny White kreeg van 2006 tot 2009 een ziekenfondsuitkering omdat hij werkonbekwaam zou zijn, ‘werkonbekwaamheid’ die hem niet belette in diezelfde periode 132 keer op een podium op te treden. Zou Johnny White een vreemdeling zijn, Filip Dewinter zou woorden te kort hebben over het ‘profitariaat’, de ‘hangmatcultuur’, ‘ons land als OCMW van de hele wereld’…

Al is er natuurlijk een verzachtende omstandigheid waarom Dewinter niet kankerde over de sociale fraude. Johnny White zou wel eens kunnen zorgen voor hét lijflied van de VB'ers. Dé hit van Johnny White is het mooie Verloren hart, verloren droom (1971). Het lijkt ons de ideale meezinger in het VB-partijlokaal zodra de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen op 14 oktober 2012 bekend is.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, vlaanderen, cultuur |  Facebook | | |  Print

DE WEVER BIJNA ZO POPULAIR ALS DI RUPO

We waren verwittigd, maar het was toch even slikken: in bijna elke krant dit weekend een groot interview met Bart De Wever. ’t Is dat we als webredacteur die interviews allemaal moeten lezen. Iemand moet het doen. (Foto: Elio Di Rupo – zie ook het verhaal hierboven – en Bart De Wever)

 

Met zijn 35,1 % in de jongste kiespeiling van de VRT/De Standaard is Bart De Wever als voorzitter-paradepaard van de N-VA de kopman van de nu grootste partij in Vlaanderen. Dat is 5,3 % meer dan bij de verkiezingen in juni vorig jaar, maar nog altijd 4,1 % minder dan verkiezingsuitslag van de PS in juni vorig jaar, en 2,1 % dan de score van de PS in de kiespeiling van La Libre/RTL die ook dit weekend bekend werd gemaakt. Straf – of toch niet – dat geen enkele krant de expliciete vergelijking maakt tussen de populariteit van De Wever in Vlaanderen en van Di Rupo in Wallonië. Men valt achterover van de score van De Wever en ziet daarin een reden voor nog meer halstarrigheid, maar Di Rupo is bij zijn kiezers nog populairder en vraagt begrijpelijkerwijze dan ook óók rekening te houden met zijn visie. Overigens is niet alleen de populariteit van De Wevers partij stijgend, na een daling in maart 2011 stijgt ook de populariteit van Di Rupo’s partij.

 

Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen, De Morgen, De Standaard, La Libre… ze interviewden dit weekend allemaal de bekendste klant van de frituren ’t Draakske en ’t Kriekske. Nergens werd echter de nochtans schitterende Open Brief van Knack-redacteur Joël De Ceulaer over de tegenstrijdigheden bij de uitspraken en het gedrag van Bart De Wever aan Bart De Wever voorgelegd voor een reactie. En zelfs De Standaard, die de aanleiding was voor de jongste protestsong van Daan, vroeg niet om een reactie op Landmijn (lees hier the making of). Jammer. Al zal Bart De Wever stiekem misschien wel in zijn nopjes zijn met het protestlied van Daan. De enige medaille die Bart De Wever écht wil bij Humo’s Pop Poll is niet toevallig die van ‘Lul van het jaar’ volgens het Humo-publiek.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, n-va, media |  Facebook | | |  Print

11-06-11

AAN BART DE WEVER

00:30 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, cultuur, actie |  Facebook | | |  Print

10-06-11

DE HYPOCRISIE ACHTER DE 'TAX FREEDOM DAY'

Vandaag is het de zogenaamde Tax Freedom Day, de dag waarop “we” niet langer moeten werken om de belastingen en sociale lasten te betalen, en eindelijk voor onszelf kunnen beginnen werken. Sommige kranten schreven er al begin deze week over, en natuurlijk deed ook het Vlaams Belang haar populistische duit in de zak.

 

“De socialisten hebben problemen met besparingen, maar geen problemen met torenhoge belastingen. Ze vinden het blijkbaar heel normaal of ‘sociaal’ dat we met zijn allen bijna de helft van ons loon zien verdwijnen in de zakken van vadertje staat”, schreef het VB gisteren op haar website. “De politici die menen dat België in stand gehouden moet worden, moeten beseffen dat de noodzakelijke besparingen juist door die constructie uiteindelijk verwateren in extra bijkomende belastingen om zo de bouwval België te stutten”, schreef VB-voorzitter Bruno Valkeniers eerder deze week op zijn persoonlijke blog. De begrijpelijke klachten over hoge belastingen worden misbruikt voor het eigen politiek project: tegen de socialisten, tegen België. Maar waarvoor belastingen en sociale bijdragen gebruikt worden, en hoe de bijdragen hiervoor ongelijk verdeeld zijn… daarover zwijgen de meeste kranten, en het VB al helemaal.

 

“Tweederde van onze fiscale en sociale bijdragen vloeien meteen terug naar de bevolking: onderwijs, pensioenen, autowegen”, legt SP.A-specialist Dirk Van der Maelen uit. “Het andere derde gaat naar diensten zoals de politie of de brandweer, naar het openbaar vervoer, zwembaden, parken, bibliotheken… (…) Wie gaat de politie betalen zonder belastingen? Zullen we die dan maar afschaffen?" Kan de besteding van het geld dat we afdragen niet beter? Zeker. Maar globaal zijn we bijvoorbeeld goed af met onze sociale zekerheid. Het is veruit de meest rechtvaardige optie, en ook de zuinigste. In de Verenigde Staten bedragen de uitgaven voor gezondheidszorg per persoon bijna dubbel zoveel als in België, en dan nog ligt de kindersterfte er bijna dubbel zo hoog als hier. De belastingsdruk op loon en arbeid zou echter heel wat lager kunnen als de belastingen rechtvaardiger geïnd zouden worden, maar precies daar wringt het schoentje.

 

Het is het accountant- en belastingsadviesbureau PricewaterhouseCoopers die jaarlijks de Tax Freedom Day  berekent, maar datzelfde bureau verzwijgt – erger nog: verdedigt – de ongelijke belastingsdruk in ons land. De 500 vennootschappen met de grootste winsten in ons land betalen gemiddeld amper 3,76 procent belasting op hun winst. En de inkomsten uit kapitaal dragen ook weinig bij: slechts een goede 5 procent van de belastinginkomsten komt uit de roerende voorheffing, terwijl 70 procent gehaald wordt bij de loontrekkenden door belasting op arbeid en indirecte belastingen. Je hebt ook grote bedrijven die het klaarspelen om nauwelijks of geen belastingen te betalen. Spelers als ArcelorMittal, Electrabel, Janssen Pharmaceutica. Een wereldreus als bierbrouwer AB InBev betaalde vorig jaar nul euro belasting op een winst van 6,38 miljard euro. Ook Solvay en KBC betalen nauwelijks belastingen. Exxon Mobil had meer dan vijf miljard euro winst maar kwam er vanaf met een schamele belasting van 1 019 euro.

Voor sommigen valt Tax Freedom Day al op 2 januari. Alleen gewone mensen, die geen acrobatentoeren kunnen uithalen, moeten wachten tot de eerste dagen van juni. Op 31 mei 2011 werd daarom een Tax Justice Day

georganiseerd. Daarover iets gelezen in de kranten? Daarover het VB gehoord? Wie wil kan nog een petitie ondertekenen om belastingen op een rechtvaardige manier te innen.

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, media, vb, actie |  Facebook | | |  Print

09-06-11

BART DE WEVER IN 2009 OVER... BART DE WEVER IN 2011

In de Open Brief van Knack-redacteur Joël De Ceulaer aan politiek fenomeen Bart De Wever heeft Joël De Ceulaer bakken kritiek op Bart De Wever, maar ook een paar complimenten. Eén van die complimenten is: “U vindt dat u de samenleving een dienst bewezen hebt door het Vlaams Belang eigenlijk irrelevant te maken. En soms hoopt u weleens dat u daarvoor wat meer krediet zou krijgen. Wat mij betreft: bij dezen. Dat krediet komt u toe.”

 

We sluiten ons aan bij het compliment van Joël De Ceulaer. Als we op een onbewoond eiland zouden aanspoelen met ofwel Bart De Wever ofwel Filip Dewinter, hebben we liever het gezelschap van De Wever dan van Dewinter. Maar we sluiten ons ook aan bij de kritiek van De Ceulaer op De Wever. Regelmatig citeert De Ceulaer de eigen woorden of ideologische keuze van De Wever om erop te wijzen dat De Wever tegenwoordig volledig in tegenstrijd hiermee handelt. Wij vonden hiervan nog een paar voorbeelden in een debat over… politiek fatsoen. Een debat tussen Bart De Wever en Filip Dewinter in de aanloop naar de Vlaamse parlementsverkiezingen op 7 juni 2009. Amper twee jaar geleden.

 

Bekijk hier de video en geniet (nouja) mee. Bart De Wever vindt dat er meer politiek fatsoen moet komen. Zo vindt hij het ongelofelijk hoe sommigen toetreden tot politieke partijen komend van politieke partijen waarvan je het nooit zou verwachten (na 20 sec.). Wat later (na 40 sec.) klaagt Bart De Wever: “Als vuile manieren beloond worden, dan weet ik het ook niet meer.” Vervolgens komt stand up comedian Filip Dewinter aan het woord. Na 2’30” is het terug de beurt aan Bart De Wever die het onfatsoenlijkste in de politiek vindt: het immobilisme op federaal niveau. Na 3’20 “ neemt De Wever het Dewinter kwalijk dat hij teert op zijn overtuiging en nooit verantwoordelijkheid opneemt. Na 4’40” verwijt De Wever Dewinter het culpabiliseren van een bevolkingsgroep (naar aanleiding van Dewinters uitspraak “Waar is mijn pensioen? In de pocket van Mohammed.”). Na 7’20” wijst De Wever Dewinter erop dat hij met het VB politiek nul resultaat heeft geboekt.

 

Euh… “Hoe sommigen toetreden tot politieke partijen komend van politieke partijen waarvan je het nooit zou verwachten.” Waarschijnlijk dacht De Wever toen nog niet aan de VB’ers die overstappen naar de N-VA, of toch wel? “Als vuile manieren beloond worden, dan weet ik het ook niet meer”, jammerde Bart De Wever twee jaar geleden. “De Franstaligen zullen niet rusten eer de kabeljauw voor de kust in Oostende Frans spreekt.” en “Na 180 jaar gepluimd te zijn, is het gedaan. Ik wil perfect solidair zijn met de Turken, maar niet meer met de Walen”, zijn maar twee van de uitspraken van nieuwbakken N-VA-lid Vic Van Aelst. Bart De Wever wil er zich niet van distantiëren. Zijn dat dan geen “vuile manieren” én is dat dan niet “het culpabiliseren van een bevolkingsgroep”? En tenslotte: “het immobilisme op federaal niveau”,  "nooit verantwoordelijkheid" opnemen en “politiek nul resultaat”. Doet Bart De Wever tegenwoordig beter?

00:17 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, dewinter |  Facebook | | |  Print

08-06-11

MOSKEEPROTEST LEIDT TOT… BEKEERING TOT ISLAM

We kennen geen communicatiekanaal van het VB waarin niet minstens eenmaal opgeroepen werd tot deelname aan de betoging vorige zondag tegen de bouw van een moskee in Lier (foto’s). Dat Jan Mortelmans, tegenwoordig één van de ijverigste VB-personeelsleden, VB-gemeenteraadslid is in Lier, is daar niet vreemd aan.

 

En natuurlijk had Jan Mortelmans voor zijn mobilisatiecampagne de zegen van Filip Dewinter die wegens televisieverplichtingen de start miste van de betoging, maar wel de slottoespraak kon houden. “Burada, hiçbir cami”, “Hier geen moskee”, zo debiteerde Filip Dewinter in het Turks. Onder de aanwezigen was nochtans geen Turk te bekennen. Wél le tout VB. Van Blankenberge tot Bilzen, met negen autobussen waren ze naar Lier gekomen. Pak daarbij nog een aantal VB’ers die met eigen vervoer naar de Pallieterstad waren gereden. Onder de volgens de pers 500 (volgens het VB: “ruim 700”) betogers waren er dan ook maar een handvol Lierenaars. De enige niet-politieke Bekende Vlaming bij het VB, gewezen VRT-journalist Reddy De Mey, liep mee op de eerste rij (foto 2, linksonder). Een (kleine) delegatie van het Duitse Pro Köln en de Italiaanse Lega Nord was er eveneens. Vermits de N-VA gepercipieerd wordt als dé partij die de Vlaamse kwestie behartigt, werpt het VB zich dan maar op als dé anti-islam partij. Maar ze moeten oppassen bij het VB. Zich teveel focussen op de islam kan onbedoelde gevolgen hebben.

 

In de dagen voor de betoging in Lier circuleerde in kringen van het VB en aangetrouwde familie het verhaal over Daniel Streich, stichter en voorzitter van de SVP-afdeling in Gruyères van 2003 tot 2007. De SVP, de Schweizerische Volkspartei, is de rechts-populistische partij die in november 2009 bij een referendum een verbod tot bouwen van minaretten afdwong. Streich droeg in belangrijke mate bij tot het verspreiden van fobie voor de islam, tot in de verste uithoeken van Zwitserland. Om dat enigszins te onderbouwen bestudeerde Streich de islam… en zo gebeurde het dat de van protestant naar katholiek geëvolueerde Daniel Streich uiteindelijk moslim werd. In juni 2007 nam Streich ontslag uit de SVP omwille van het minarettenreferendum dat men aan het voorbereiden was. Streich maakte nog niet bekend dat hij zich intussen bekeerd had tot de islam. Dat gebeurde pas in november 2009, vlak voor het minarettenreferendum. Meteen werd er paniek gezaaid in de populaire pers: Streich is militair instructeur, en is een moslim geen veiligheidsrisico voor het Zwitserse leger?

 

Een grappig verhaal dus, maar ook een oud verhaal. Dat het vorige week in extreemrechtse kringen opdook, kan toeval zijn. Maar het is wel opvallend. Ook opvallend: als SVP-politicus had Daniel Streich een verzorgde baard. Als moslim was zijn baardgroei wat wilder. Volgens een soenna moeten vrome moslims een baardlengte van vier vingers hebben. Vandaar. Maar wat te denken van Marc Joris, VB-personeelslid en ghost writer van Filip Dewinters boek Inch Allah? Die zijn baard al gezien? Nog even doorstuderen op de islam en Joris dreigt zelf moslim te worden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: islam, lier, vb, zwitserland, internationaal |  Facebook | | |  Print