04-07-11

CORDON SANITAIRE NOG STEEDS ACTUEEL

Bij de stemming van het kiesdecreet voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen woensdagnacht in het Vlaams Parlement leverde het VB de ontbrekende stemmen om het decreet goedgekeurd te krijgen. “Het cordon sanitaire is doorbroken”, zei Filip Dewinter (foto). “Is het cordon sanitaire doorbroken?”, vroegen de media zich af. “Het cordon sanitaire is niet doorbroken”, zeiden politici van de meerderheidspartijen. Zelfs de politici van de N-VA die, anders dan de collega’s van SP.A en CD&V, principiële bezwaren hebben tegen een cordon sanitaire.

“We hebben de kiesdrempel eruit gehaald, de provincieraden worden afgeslankt, het cordon is doorbroken met de steun van de SP.A én we hebben de meerderheid uit elkaar gespeeld. Dat is 4-0 voor het Vlaams Belang”, glunderde Dewinter. Een reconstructie van de chaotische stemming in het Vlaams Parlement leert dat om 02.07 uur de invoering van een kiesdrempel voor provinciale verkiezingen een tweederde meerderheid haalt door de onthouding van de Open VLD. Een misser voor het VB. Een tweede amendement voor de invoering van een provinciale kiesdrempel haalt de nodige tweederde meerderheid niet door de tegenstemmen van de Open VLD.

De Open VLD is wél voor kiesdrempels maar niet voor het hele kiesdecreet. Waarom dan over die kiesdrempels de eerste keer zich onthouden en de tweede keer tegen stemmen, is iets dat enkel beroepspolitici begrijpen. Door de tegenstem van de Open VLD haalde de kiesdrempel uiteindelijk niet de vereiste tweederde meerderheid. Het VB stemde vervolgens mee met de meerderheid om het aantal provincieraadsleden te verminderen, en keurde dan het decreet in haar geheel goed.

Is nu het cordon sanitaire gebroken? Neen. Zonder de steun van het VB zou het decreet niet zijn goedgekeurd. Maar geen enkele meerderheidspartij heeft ooit een akkoord gesloten met het VB voor de goedkeuring van het kiesdecreet. Vlaams volksvertegenwoordiger en VB-perswoordvoerder Joris Van Hauthem bevestigde dit op een ogenblik dat Filip Dewinter nog niet tot bij de pers was geraakt. Filip Dewinter moest dit vervolgens ook wel toegeven, maar sprak dan van “op zijn minst op een latente manier werd er op onze stemmen gerekend”. Om nog wat later te spreken over de “4-0 voor het Vlaams Belang”. Praat om zijn partij belangrijker te maken dan ze is.

Een “latente manier” om op de VB-stemmen te rekenen was er niet, want het VB wilde aanvankelijk tegen het kiesdecreet stemmen. Pas toen het VB zag dat de meerderheidspartijen in de knoei geraakten door de Open VLD die tegen haar eigen partijprogramma stemde, veranderde het VB het geweer van schouder. Mochten vervolgens de meerderheidspartijen tegen hun eigen decreet stemmen omdat het VB er voor zou stemmen, het zou maar al te gek zijn.

Het positieve aan het verhaal is dan ook vooral dat men zich ongerust maakte dat het cordon sanitaire doorbroken was. Al is de wedijver en het wantrouwen tussen de politieke partijen de reden, het belang dat men aan het cordon sanitair hecht is blijkbaar nog groot. Dat we dit tweeëntwintig jaar na het afsluiten van het eerste cordon sanitaire-akkoord nog mogen meemaken. Het stemt ons tevreden.

00:02 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cordon sanitaire, dewinter |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.