03-07-11

WAT BATEN KAARS EN BRIL ALS DE UIL NIET ZIEN WIL ?

AFF-affiche 1994.JPGVorige woensdag heeft de raadkamer in Antwerpen beslist om bijna alle beschuldigden in de Forcom-affaire door te verwijzen naar de rechtbank. Forcom was een Antwerpse zaalvoetbalclub waar politieagenten, bestuursleden, spelers en een aantal anderen zouden geknoeid hebben met geld. Een zaak die drie jaar geleden aan het rollen ging. Bij RechtsActueel ontdekten ze nu de “AFF-connectie” met de Forcom-zaak. (Foto 1: AFF-affiche uit 1994; foto 2: RechtsActueel-redacteur Bert Deckers met pruik op Graspop 2011.)

Voor wie RechtsActueel niet kent: het is een website waarvan de redactie vooral bevolkt wordt door VB-personeelsleden, Voorpost-militanten en aangetrouwde familie. Ruim drie maanden na de start van RechtsActueel bleek de website al haar eigen ambities niet te kunnen waarmaken, en het is er niet op verbeterd. Medeoprichter-hoofdredacteur Yves Pernet houdt het sinds begin mei voor bekeken bij RechtsActueel en is samen met een deel van de RechtsActueel-redactie een andere website aan het uitbouwen. Leve de diversiteit!

De SP.a-Forcom-fraude: de AFF-connectie titelde RechtsActueel vrijdag. Bij RechtsActueel betwijfelen ze of “het doorverwezen SP.a-gemeenteraadslid Tanja Smit en stadsambtenaar Chris Peeters (…) ooit veroordeeld worden”, maar hoe het kan dat Forcom “zo lang op die schaal ongestoord misdrijven kan plegen” weet men al: “Het antwoord is dubbel: enerzijds de rode socialistische kleur van de betrokkenen, waardoor men gedekt werd door het rode stadsbestuur en de rode recherche van de lokale politie. Maar anderzijds ook het verdraagzame, ‘anti-fascistische’ sausje waarmee de zakkenvullerij overgoten werd.”

Hoe het allemaal volgens RechtsActueel ineen zit kan je hier lezen. Vier opmerkingen daarbij. Alle onzin weerleggen zou teveel plaats innemen op dit “weblogje” – anders wel dagelijks gelezen door een aantal VB-parlementsleden en -personeelsleden, rechts-extremisten en erger, en gelukkig ook door journalisten, linkse activisten en andere fatsoenlijke mensen.

1. Enige terughoudendheid in de veroordeling van de beschuldigden in de Forcom-zaak is RechtsActueel volkomen vreemd. Het geciteerde SP.A-gemeenteraadslid wordt anders slechts voor de rechtbank gedaagd voor een naar verluidt onterechte korting van 25 procent bij de aanschaf van een pot verf bij de sponsor van de geviseerde zaalvoetbalclub. Het parket vroeg niet eens de vervolging, maar toch wordt het SP.A-gemeenteraadslid voor de rechtbank gedagvaard. Het stemt tot nadenken, maar niet bij RechtsActueel.

2. In diezelfde eerste paragraaf wordt “stadsambtenaar Chris Peeters” opgevoerd. Chris Peeters is echter nooit “stadsambtenaar” geweest. Hij werkte bij de vzw KIDS die vooral met stedelijke subsidies betoelaagd wordt, en verder met private, provinciale en Vlaamse subsidies. Het maakt van Chris Peeters nog geen stadsambtenaar. Iedereen kan wel eens een fout schrijven, en zeker als Chris Peeters ook in andere media opgevoerd wordt als “stadsambtenaar”. Maar het bewijst wel dat RechtsActueel het fijne van de zaak niet kent.

3. Volgens RechtsActueel was ”jeugdhuis De Kluis” samen met jeugdhuis De Waag één van de plaatsen waar het Anti-Fascistisch Front (AFF) “zijn stoottroepen recruteerde”. Chris Peeters was verantwoordelijke van dat “jeugdhuis De Kluis” (het moet overigens ‘De Cluys’ zijn, nog een bewijs dat RechtsActueel haar zaken niet kent), “jeugdhuis De Kluis” ging op in de vzw KIDS, vanuit die vzw werd genoemde zaalvoetbalploeg opgericht, en zo komt RechtsActueel tot het besluit: “Zaalvoetbalclub Forcom  heeft (…) zijn oorsprong in het zogenaamde ‘Anti-Fascistische Front’ (AFF)”. Ja ja. Dat is een redenering zoals: “Karel Dillen werkte meer dan dertig jaar bij de Antwerpse Taximaatschappij, en dus is het Vlaams Blok/Belang ontstaan uit de Antwerpse Taximaatschappij." Absurd? Inderdaad.

4. Tot slot wordt nog eens het verhaal bovengehaald dat het AFF alle krediet verloor “bij een aanval begin jaren ’90 op een VB-betoging in Borgerhout: na afloop werd een bejaarde man door AFF’ers doodgestampt op straat. De daders bleken bezoekers van jeugdhuis De Kluis. Na deze moord trok het ABVV de handen af van het AFF en de club stierf een stille dood.” We hebben daar vroeger al eens op geantwoord, maar wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil?

Wij volgen het zaalvoetbal niet. Maar volgens een commentaar eerder deze week in Gazet van Antwerpen bestaat zaalvoetbalploeg Forcom “al niet meer, de club heeft zichzelf grondig gezuiverd en levert nu – met een nieuw bestuur en andere sponsors – als Chase Antwerpen topprestaties in het nationale zaalvoetbal.” Zo is er toch nog goed nieuws.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, rechtsactueel, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.