21-07-11

VB’ER PLEIT VOOR BEHOUD VAN NATIONALE FEESTDAG OP 21 JULI

In Zoutleeuw (Vlaams-Brabant) wordt vandaag de Belgische nationale feestdag van 21 juli niet gevierd. Bij de plaatselijke VB-afdeling vinden ze dat spijtig.

 

Onderzoek bij de kiezers van de N-VA bracht aan het licht dat maar 17 % van de N-VA-kiezers een splitsing van België wil, ondanks artikel 1 van de statuten van de N-VA waarin de partij van Bart De Wever “logischerwijs” kiest voor “de onafhankelijke republiek Vlaanderen". 63 % van de N-VA-kiezers pleit voor meer responsabilisering van de regio’s… en 10 % opteert voor een terugkeer naar het unitaire België. De oude N-VA-kiezers vinden  de Vlaamse kwestie de voornaamste reden om voor de N-VA te stemmen, maar voor de recente kiezers is het voornaamste motief om N-VA te stemmen de roep om politieke verandering. Lees hier het volledige rapport. Om maar te zeggen: niet alle Vlaams-nationale kiezers zijn zo  uitgesproken Vlaamsgezind als hun partijtop voorwendt. Zo ook bij het VB.

 

In Zoutleeuw (Vlaams-Brabant) wilde burgemeester Jos Ceyssens (CD&V) de Vlaamse feestdag van 11 juli en de nationale feestdag van 21 juli schrappen uit het plaatselijk festiviteitenprogramma als protest tegen het uitblijven van een federale regering. Coalitiepartner SP.A wilde evenwel het ‘goede werk van de Vlaamse regering niet terechtwijzen’ en uiteindelijk werd een compromis gesloten: enkel de nationale feestdag van 21 juli wordt in Zoutleeuw dit jaar niet gevierd. In een motie stelt het bestuur van Zoutleeuw het uitblijven van een federale regering grondig beu te zijn. “Slecht theater en de cynische prietpraat moeten eindelijk plaats maken voor een pragmatisch compromis. Elke burger heeft het recht en elke gekozene de plicht om deze vaudeville eindelijk te doen stoppen.” De burgemeester van Zoutleeuw is allicht dan ook blij met de jongste verklaringen van zijn nationale partijvoorzitter Wouter Beke.

 

Bij de stemming van de motie in de gemeenteraad van Zoutleeuw – die na amendering enkel nog pleitte voor het als protest schrappen van de nationale feestdagactiviteiten op 21 juli – pleitte het VB voor het vieren van beide feestdagen. 11 juli én 21 juli. “We moeten de inwoners niet nog meer ongerust maken”, luidde het. “In moeilijke tijden behoudt men beter het vertrouwde”, zei VB-fractieleider Johnny Beertens (foto) nog. Johnny Beertens heeft groot gelijk, maar de kans dat ze daar ook zo over denken bij de nationale VB-leiding is bijzonder klein. Uiteindelijk onthield de VB-fractie in de Zoutleeuwse gemeenteraad zich bij de stemming van de motie.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zoutleeuw, vlaams-brabant |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.