16-07-11

HET IS NOG NIET GEDAAN. NU OOK ERIK ARCKENS WEG

“Op lokaal vlak gaat de leegloop onverminderd voort, maar op nationaal niveau lijkt voor de nationale partijleiding het ergste leed geleden”, schreef Tom Cochez gisteren nog.  Maar de dijkbreuk is groter dan zelfs bevoorrechte waarnemers dachten. Nu is ook Vlaams parlementslid Erik Arckens (49 j.) weg bij het VB. "Ik wens geen deel meer uit te maken van een vereniging die zichzelf opeet, haar beste elementen op georganiseerde wijze buitenpest of totaal degouteert. Een partij waar de kuddegeest en de lafheid overheersen", stelt hij. Arckens zetelt voortaan als onafhankelijke in het Vlaams Parlement.

 

Erik Arckens verwijst als redenen voor zijn ontslag naar Johan Sanctorum, de tekstschrijver en medewerker van partijvoorzitter Bruno Valkeniers die de kritische stemmen binnen de partij onder een pseudoniem in de vernieling schreef in ‘t Pallieterke, naar de perslekken vanuit het partijbestuur tegen mogelijke dissidenten en naar het showproces om Francis Van den Eynde en zijn Belfortploeg uit de partij te zetten. Erik Arckens gaat zich nu beraden over zijn politieke toekomst. Hij zal in elk geval contact opnemen met Francis Van den Eynde om na te gaan wat de precieze doelstellingen en plannen zijn van de Belfortploeg. De Gentse dissidente beweging kondigde begin deze week aan afdelingen te willen oprichten in andere provincies.

In november 2009 nam Arckens al eens ontslag uit het Vlaams Belang, maar trok dat de dag nadien terug in. "Ik heb toen in alle talen gezwegen over de werkelijke reden van mijn optreden: achter mijn rug (ik ben degene die zich in de partij bezig hield met cultuur) wou de partij grondig snoeien in de kunstsubsidies van de Vlaamse Gemeenschap. (...) Ik heb me toen laten overhalen om toch nog te blijven. Maar dat was een fout. Mijn motivatie is sindsdien gebroken", erkent hij. Erik Arckens is anders niet vies van besparingen op cultuur.
Zo pleitte hij in 2005 voor het intrekken van de subsidies voor de KVS. Volgens Arckens was dit Brussels toneelhuis te elitair, te multicultureel en te politiek geëngageerd. Prompt vonden ze bij het VB ook dat Het Toneelhuis in Antwerpen en NTGent te elitair bezig zijn en evengoed beter op droog zaad gezet worden. Op de VB-partijraad van 18 juni kwam Erik Arckens nog tussen bij de discussie over de blinde pro Israël-houding van Filip Dewinter. Een discussie die overigens tot niets leidde.

De in Elsene wonende Erik Arckens werkte van 1995 tot 1999 op de studiedienst van het Vlaams Belang. Hij zetelde van 1999 tot 2004 in het Brussels parlement en sinds 2004 in het Vlaams parlement (foto: eedaflegging in het Vlaams Parlement). Hij is het zesde parlementslid dat verkozen is op een Vlaams Belanglijst en nu als onafhankelijke zetelt. In het Vlaams parlement werd hij voorgegaan door Karim Van Overmeire. In het Brussels parlement maken twee van de drie verkozenen geen deel meer uit van de Vlaams Belangfractie: Johan Demol en Geert Van Linter. Europees parlementslid Frank Vanhecke hield het op 11 juli bekeken bij het VB. Eerder deze week stapte ook senaatsfractieleider Jurgen Ceder uit de partij. In vorige beleidsperiodes gingen nog andere parlementsleden weg bij het VB (Jurgen Verstrepen, John Vrancken, Luc Sevenhans, Bruno Stevenheydens...) maar nu is het hek wel van de dam.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, arckens |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.