18-07-11

TWINTIGSTE UITREIKING 'PRIJS VOOR DE DEMOCRATIE'

Donderdagavond 21 juli wordt in Gent, om 19.00 uur op het groot podium Bij Sint-Jacobs, voor de twintigste keer de ‘Prijs voor de Democratie’ uitgereikt, en voor de derde keer de ‘Prijs Jaap Kruithof’. De ‘Prijs voor de Democratie’ werd in 1992 voor het eerst uitgereikt nadat bij de Zwarte Zondag van 24 november 1991 bleek dat de politieke democratie verdedigd moest worden tegen extreem-rechtse, populistische en anti-politieke stromingen in.

Vorige winnaars van de ‘Prijs voor Democratie’ waren onderzoeksjournalist Maurice De Wilde (1992), Koninklijk Commissaris voor het Migrantenbeleid Paula D’Hondt en straathoekwerker ‘Musti’ (1993), Regine Beer (1994), wijlen Karel Van Noppen (1995), priester Didier Vanderslycken (1996), drie ‘klokkenluiders’ (1997), de vakbondsafgevaardigden van Volkswagen Vorst (1998), belastingsfraudespecialist Max Frank (1999), de Spaanse onderzoeksrechter Garzon die de voormalige Chileense president Augusto Pinochet wilde vervolgen (2000), journalist Walter Zinzen (2001), Advocaten zonder Grenzen (2002) de Lappersfortbosbezetters (2003), het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en de Liga voor Mensenrechten voor de vervolging en veroordeling van het Vlaams Blok voor racisme (2004), ABVV-vakbondsman Georges Debunne (2005), mensen die zich inzetten voor de ‘sans papiers’ (2006), initiatiefnemer van de 0110-concerten Tom Barman (2007), het Red de Solidariteit-comité (2008), Geneeskunde voor het Volk-arts Dirk Van Duppen (2009), en de actiecomités StRaten-Generaal, Ademloos en Staten-Generaal van Brussel (2010).

Na het overlijden drie jaar geleden van moraalfilosoof Jaap Kruihof wordt ook een ‘Prijs Jaap Kruithof’ uitgereikt waarbij telkens een radicale denker of sociale beweging wordt bekroond. Priester-activist Frans Wuytack en kanunnik François Houtart, actief in de andersglobalistische beweging, waren de eerste twee prijswinnaars. Dit jaar gaat de ‘Prijs voor de Democratie’ naar De Wereld Morgen (foto 1) voor hun kwalitatief hoogstaand nieuws, duiding en debat dat in andere media niet aan bod komt. De jury, onder voorzitterschap van Eric Goeman, wil bij de bekroning van de laureaat dit jaar echter ook het belangrijke werk huldigen van de onlinemagazines en websites Mo* en Apache. De ‘Prijs Jaap Kruithof’ gaat dit jaar naar de Field Liberation Movement (foto 2). De FLM wordt in het juryrapport een dubbele verdienste toegekend: terug het debat over burgerlijke ongehoorzaamheid als actievorm nieuw leven inblazen (niet alle protest moet hip of ludiek zijn), en het debat stimuleren over de totale vermarkting van het landbouw- en voedselsysteem.

Wij kijken jaarlijks het meest uit naar de lijst genomineerden: die leest immers als een staalkaart van de opmerkelijkste initiatieven die zich inschrijven in de doelstellingen van de ‘Prijs voor de Democratie’ en de ‘Prijs Jaap Kruithof’. Waren dit jaar genomineerd voor de ‘Prijs voor de Democratie’: Barbara Van Dyck, de na de FLM-actie in Wetteren aan de K.U.Leuven ontslagen wetenschapster; Al Jazeera wegens hun bijdrage aan de Arabische revoltes; De Wereld Morgen; het solidariteitsinitiatief van Vlamingen, Walen en Brusselaars Niet In Onze Naam; de drie vakbonden ABVV, ACV en ACLVB (de VSV maakte geen kans); Mong Rosseel (foto 3), veertig jaar met de Vieze Gasten op de planken en de barricades; Asma Mahfouz en Nawal El Sadaawi die symbool staan voor alle revolutionaire vrouwen; en het burgerinitiatief G1000 van David Van Reybrouck en anderen om de democratische besluitvorming in ons land te ondersteunen. Voor de ‘Prijs Jaap Kruithof’ waren naast de Field Liberation Movement ook genomineerd: Steven ‘Muffin Man’ De Geynst, die veroordeeld werd omdat hij weggegooid voedsel recupereerde; en Ludo De Brabander en vzw Vrede.

Klassiek zegt men dan dat alle genomineerden een prijs verdienden, en dat is ook zo. Maar Mong Rosseel, die dit jaar ‘op pensioen’ gaat, had men toch een Lifetime Achievement Award mogen geven.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, gent |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.