27-07-11

EDDY HERMY (N-SA) GEDAGVAARD VOOR RECHTBANK

Eddy Hermy, de peetvader van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), is gedagvaard om voor de rechtbank in Brugge te verschijnen voor uitspraken tijdens het ‘jeugdcongres’ van het N-SA op 10 oktober 2009 in Oostkamp (foto). Het N-SA wil aan de zaak maximale ruchtbaarheid geven, kwestie nog eens in de kijker te lopen.

 

Het N-SA is een rechts-radicale groupuscule opgericht in het najaar van 2007 uit de resten van de Vlaamse Jongeren Westland (VJW), het niet meer zo jonge Jongeren Aktief (ontstaan als voorloper van de Vlaams Belang Jongeren), en de hobbyclubs Euro-Rus van Kris Roman en Groen Rechts van Wolf Kussé. Bij hen voegden zich ook nog een aantal (ex-)leden van Blood and Honour Vlaanderen. Kopstuk van de organisatie is Eddy – officieel: Edouard – Hermy, een Oostendenaar die zijn politieke carrière begon bij het maoïstische AMADA, en vervolgens bij de VMO en het VB actief was. Uit die laatste partij werd hij tot tweemaal toe buitengegooid. Il faut le faire. Eddy Hermy is ‘nationaal coördinator’ van het N-SA, in tegenstelling tot anderen die ‘coördinator’ zijn. Much to do about nothing want het N-SA kan bij politieke acties in 2010 niet meer dan 17 mensen mobiliseren, dit jaar is men aangegroeid tot 22 mensen. Twee studenten journalistiek volgden het N-SA een jaar lang in 2009-2010 en titelden hun reportage Linkse taal in een rechts verhaal. Ondanks de moeizame groei wil het N-SA zich bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar presenteren als de Nationaaldemocratische Partij (NDP), al is het nog niet zeker in welke formule ze aan de gemeenteraadsverkiezingen zouden deelnemen.

Na het eerste congres – aanvankelijk gepland in een poepchique hotel in Oostende – richtte het N-SA in 2009 haar tweede congres in als een ‘jeugdcongres’. Werd aanvankelijk gedacht aan een congres gevolgd door een concert, het werd uiteindelijk een concert met groepen waarvan je een deel ook terugvindt op affiches van Blood and Honour afgewisseld met toespraken. Top of the bill was de toespraak van de Duitse neonazi Axel Reitz, ook wel ‘de Hitler van Keulen’ genoemd. Niet uit naïviteit maar om publiciteit te krijgen werd een cameraploeg van het VRT-magazine Koppen uitgenodigd om het ‘congres’ te filmen. De cameraploeg mocht echter maar een deel van de avond bijwonen, zo ook de Mechelse studenten die een film over het N-SA aan het maken waren. Onverwachts dook echter ook een Nederlandse cameraploeg op die deels officieel en deels undercover filmde. Undercover werden ook Hitler-groeten op het podium en bij het publiek gefilmd. Eddy Hermy wordt vervolgd voor zijn toespraak zoals gefilmd door Koppen. Misschien is het dan toch niet zo'n goed idee geweest om een televisiecameraploeg uit te nodigen ;-)

Eddy Hermy is van plan om zoveel als mogelijk ruchtbaarheid te geven aan de rechtszaak die op 3 oktober is gepland voor oproepen tot haat en geweld zoals strafbaar in het kader van de wet tegen het racisme. Naar eigen zeggen verwacht Hermy een veroordeling, zoals hij ook al eerder veroordeeld werd voor uitspraken over Albanezen. Hermy zegt niet van plan te zijn een advocaat bij de hand te nemen, meer zelfs: een advocaat niet te kunnen betalen met de uitkering die hij en zijn echtgenote krijgen. Een uitkering die net boven het bestaansminimum zou liggen. Het zou het eerste punt bij zijn verdediging worden, waarbij Hermy wil aanklagen dat asielzoekers die in ons land toekomen wél recht hebben op een door de Belgische staat betaalde advocaat. Heeft Hermy de mogelijkheden voor een pro deo advocaat wel degelijk uitgeplozen of is het de bedoeling om een politiek punt te maken? Volgens het commentaar over de catering bij haar zomerreceptie op 2 juli in café Den Bengel in Antwerpen is geld anders niet het grootste probleem van het N-SA/NDP.

Het N-SA is op zoek naar een tweede adem. Men rekende op succes met een openluchtconcert op 14 mei op het Hendrik Conscienceplein, hartje Antwerpen. Maar in Antwerpen waren ze toch niet zo zot om dit toe te laten. Officieel werd het concert niet toegelaten wegens geluidsoverlast, maar misschien speelde het ook wel een rol dat de geprogrammeerde groepen deels van het genre waren dat op Blood and Honour-concerten speelt. Het N-SA huurde dan maar een zaaltje in Burcht (Zwijndrecht). Zaal De Vrede (!). Maar na afkeurende reacties op deze blog, in de pers en van de burgemeester van Zwijndrecht heeft het N-SA het concert afgelast. Vooraf werd het succes van het concert als cruciaal voor de toekomst van het N-SA ingeschat. Het werd dus niets, maar met de rechtszaak op komst heeft men weer iets om zich aan op te trekken. Is het dan niet dom om uitgerekend nu nog Eddy Hermy, en bij deze het N-SA, te vervolgen voor uitspraken in oktober 2009? Die vraag is echter niet aan de orde bij het Openbaar Ministerie dat enkel te oordelen heeft over het mogelijk strafbaar zijn van bepaalde uitspraken op het ogenblik van de feiten.

De dagvaarding komt overigens niet onverwacht. In het jaarverslag van de Staatsveiligheid 2009 dat begin deze maand werd vrijgegeven staat letterlijk dat naar aanleiding van de Koppen-reportage “door de gerechtelijke autoriteiten stappen (werden) ondernomen tot het opstarten van een gerechtelijk onderzoek tegen N-SA wegens mogelijke inbreuken tegen de wet op het racisme”.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, racisme |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.