30-07-11

BRUNO VALKENIERS: “IK HAD GROTE AMBITIES”

Met het nieuws uit Noorwegen is het naar de achtergrond verzeild, maar in Gazet van Antwerpen gaf Bruno Valkeniers vorige week zaterdag voor het eerst toe dat hij de grote ambities die hij had als nieuweVB-voorzitter niet heeft kunnen realiseren. Omdat hij teveel moest bezig zijn met interne problemen. In een interview op Radio 1 donderdagmorgen bevestigde Bruno Valkeniers dat na afloop van zijn huidig mandaat als voorzitter, dus na de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012, verjonging aan de top van het VB mogelijk wordt.

 

De GvA-reporter werd ontvangen in de veranda van Bruno Valkeniers’ villa aan de rand van park Den Brandt, aan de rijke kant van Antwerpen. Op dezelfde plaats kondigde Bruno Valkeniers in juni 2006 zijn intrede in de politiek aan. Bruno Valkeniers wilde het VB verruimen, de stijl veranderen en er een beleidspartij van maken door bruggen te leggen naar andere partijen. “Ofwel wordt het VB zo groot dat het net als de PS het hele land blokkeert, ofwel gaat het cordon sanitaire aan diggelen en komt er een breed Vlaams-nationalistisch front”, voorspelde Valkeniers. Bruno Valkeniers werd achtereenvolgens gemeente- en provincieraadslid, Kamerlid en – op 2 maart 2008 – VB-voorzitter. Sindsdien liep ongeveer alles mis wat mis kon lopen: de partij ging erop achteruit bij de Vlaamse en bij de federale parlementsverkiezingen, er was een langlopende ruzie met Marie-Rose Morel waarbij de publieke opinie partij trok voor de Schotense diva, en kaderleden trokken met slaande deuren weg uit het VB. Voor het eerst geeft Bruno Valkeniers toe: “Ik had inderdaad grote ambities, maar ik heb die niet kunnen realiseren, onder meer omdat ik teveel bezig moest zijn met onze interne problemen.”

 

Hij zegt het nog niet met zoveel woorden, maar het is duidelijk dat Bruno Valkeniers op zoek is naar de exit. In zijn plaats zouden wij hetzelfde doen. Bruno Valkeniers over de voorzitterschap dat door Anke Van dermeersch geclaimd wordt in Dag Allemaal. Waarom ze dat doet? “Persoonlijke ambitie zeker? Als het dat is, kan ik het alleen maar toejuichen. In elke partij zijn er mensen die zich geroepen voelen tot het voorzitterschap en die dat publiek maken, dat is hun goed recht. Meer wil ik er niet achter zoeken. Mijn mandaat loopt tot na de verkiezingen van oktober 2012. Daarna moeten zowel de partij als ik klaar zijn om de opvolging te regelen.” Over de kwaliteiten van Anke Van dermeersch als partijvoorzitter wil Bruno Valkeniers zich niet uitspreken. “Maar ze heeft wel gelijk als ze zegt dat we aan verjonging moeten werken. En daarbij kan ik als 56-jarige geen uitzondering maken voor mezelf. Verjonging blijft mijn prioriteit. Er zullen in het komende jaar nog signalen volgen.”

 

“Wat die vernieuwing betreft, daar zijn we volop mee bezig. Op dit ogenblik zijn tientallen VB-jongeren – waarvan een derde vrouwen – enthousiast bezig met de heractivering van de partij (foto: De Vlaams Belang Jongeren de voorbije dagen op zomeruniversiteit in Kroatië, met als eerste lesgever… Filip Dewinter). In het najaar staan we er weer. We organiseren dan een grote affichecampagne in heel Vlaanderen waarover gesproken zal worden. Er komen ook initiatieven rond B-H-V en de positie van de vrouw in de islam (dit laatste gekoppeld aan een boekje over dit thema gepubliceerd door… Anke Van dermeersch, nvdr.). Ondanks een cordon sanitaire en mediatisatie, dat een schande voor de democratie blijft, gaan we weer aan politiek doen. Maar eerst moeten we intern orde op zaken stellen. Ik heb de voorbije jaren bepaalde zaken niet kunnen realiseren omdat ik teveel bezig moest zijn met bemiddelen. De rest van mijn mandaat wil ik naar de toekomst kijken.”

 

Voor kritiek op de macht van Filip Dewinter ben je bij Bruno Valkeniers niet aan het juiste adres. Bruno Valkeniers: “Filip is een van onze meest actieve politici, zoniet dé meest actieve. Kritiek op Filip mag, maar dan moet die wel komen van mensen die even actief zijn als hij. Overigens heb ik zware beslissingen moeten nemen om hem een aantal van zijn activiteiten te laten doorgeven aan anderen, zoals bijvoorbeeld de interne organisatie van de partij.” Op de website van het VB staat anders nog altijd dat de Dienst Organisatie onder leiding van Filip Dewinter staat. Is Bruno Valkeniers van het type chef dat denkt dat omdat hij een beslissing genomen heeft, dit ook zonder slag of stoot uitgevoerd wordt? We noteren ook nog dat het VB naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar gaat “met een ongewijzigd programma en op een stijlvolle manier”.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.