31-07-11

“HET ZAL RAP GEDAAN ZIJN DAAR MET DIENEN ZEVER”

Na een bericht op de Facebook-pagina van Erik De Bruyn (Rood!) en op deze blog werd het verhaal van ‘Jan Zonder Vrees’ die op de nieuwswebsite Vandaag.be aanbevelingen doet voor als iemand Breivik wil nadoen, en desnoods wel zelf een bom wil leggen onder het parlement, overgenomen door De Morgen en de Antwerpse regionale televisiezender ATV. Maar ‘Jan Zonder Vrees’ noch Vandaag.be hebben intussen hun les geleerd.

Erik De Bruyn legde klacht neer over ‘Jan Zonder Vrees’ bij eCops en bij Cyberhate. Het eerste is een initiatief van de Federal Computer Crime Unit van de Federale Gerechtelijke Politie (FCCU); het tweede is verbonden met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. ‘Jan Zonder Vrees’ veranderde intussen zijn avatar. Van een leeuw die een Waalse haan (met strikje zoals Elio Di Rupo wel eens draagt) anaal neemt, naar de cover van een kinderboek (foto 1) over de lotgevallen van een Antwerpse volksjongen, nergens bang voor, onoverwinnelijk en onkwetsbaar, met een groot rechtvaardigheidsgevoel, die zijn naamgenoot, de hertog van Bourgondië, ontmoet. Hertog van Bourgondië die zijn bijnaam Jan Zonder Vrees kreeg door zijn deelname aan een kruistocht tegen de Ottomaanse sultan Bayezid I in de veertiende eeuw. Een afbeelding van díe Jan Zonder Vrees gebruikt ‘Jan Zonder Vrees’ trouwens ook wel eens als avatar.

Wat intussen niet veranderd is, is zijn onbeschoftheid en hang naar gewelddadige ‘oplossingen’. Na het Vandaag.be-bericht “Terroristen roepen op tot aanslagen in België door boerkaverbod” was ‘Jan Zonder Vrees’ er weer met zijn commentaar. Als Bieke en Sjaka afhaken met commentaar geven in het vooruitzicht van een leuke avond met hun man antwoordt ‘Jan Zonder Vrees’: “Allez en ik ga seffens biljarten bij en met het Colombiaans leger. Dus als ge weer ne stoot van mij verwacht … carambole ! Hier geen Boerka iedereen die gezichtsverhullende kledij draagt daar wordt veiligheidshalve op geschoten. Het zal rap gedaan zijn daar met dienen zever want steeds maar weer kogelgaten repareren in uw gordijn, dat wordt ge toch beu op de duur.” We wisten al dat ‘Jan Zonder Vrees’ in het buitenland verblijft, en waarschijnlijk in Zuid-Amerika. Het is dus Colombia. Zijn eerder verhaal over de temperatuur daar stemt trouwens overeen met de weerberichten daar.

Wat we niet wisten is dat Vandaag.be dat soort uitlatingen probleemloos op haar website laat staan. We hadden de indruk dat na vorige posts van ‘Jan Zonder Vrees’ twee cassante uitspraken van ‘Jan Zonder Vrees’ gewist waren, maar deze over schieten op gezichtsverhullende kledij en het beu worden van het herstellen van kogelgaten in zo’n “gordijn” kan toch weer tellen. De beheerder van een website is verantwoordelijk voor de inhoud, ook al post iemand anders uitlatingen op die website. Wachten tot iemand de knop ‘misbruik melden’ indrukt, is onvoldoende. Als alle bezoekers van een website oproepen tot geweld leuk vinden, legitimeert dit nog altijd geen oproepen tot geweld.

 

Reactiemodules verhogen het aantal bezoekers aan een website. Dat hebben wij zelf ook ervaren nadat wij onze reactiemodule gesloten hebben. Naast ontzettend veel flauwekul, en soms interessante bijdragen, van tegenstanders van deze blog, werden er na enige tijd ook doodsbedreigingen gepost voor een medewerkster aan deze blog. Niet de tijd hebbend noch de goesting om de reacties voortdurend te modereren, besloten we dan maar de reactiemodule te sluiten. Reageren blijft mogelijk met de ‘Contacteer me’-knop rechts bovenaan deze blog. Het is trouwens zo dat we verwittigd werden van de jongste schrijfsels van ‘Jan Zonder Vrees’. Als Vandaag.be geen mensen wil of kan inzetten om actief te volgen wat op haar website gepubliceerd wordt, sluit ze beter haar reactiemodule wanneer artikels reacties uitlokken zoals de kogelgaten-uitlating van ‘Jan Zonder Vrees’.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: criminaliteit, islam, media |  Facebook | | |  Print

30-07-11

BRUNO VALKENIERS: “IK HAD GROTE AMBITIES”

Met het nieuws uit Noorwegen is het naar de achtergrond verzeild, maar in Gazet van Antwerpen gaf Bruno Valkeniers vorige week zaterdag voor het eerst toe dat hij de grote ambities die hij had als nieuweVB-voorzitter niet heeft kunnen realiseren. Omdat hij teveel moest bezig zijn met interne problemen. In een interview op Radio 1 donderdagmorgen bevestigde Bruno Valkeniers dat na afloop van zijn huidig mandaat als voorzitter, dus na de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012, verjonging aan de top van het VB mogelijk wordt.

 

De GvA-reporter werd ontvangen in de veranda van Bruno Valkeniers’ villa aan de rand van park Den Brandt, aan de rijke kant van Antwerpen. Op dezelfde plaats kondigde Bruno Valkeniers in juni 2006 zijn intrede in de politiek aan. Bruno Valkeniers wilde het VB verruimen, de stijl veranderen en er een beleidspartij van maken door bruggen te leggen naar andere partijen. “Ofwel wordt het VB zo groot dat het net als de PS het hele land blokkeert, ofwel gaat het cordon sanitaire aan diggelen en komt er een breed Vlaams-nationalistisch front”, voorspelde Valkeniers. Bruno Valkeniers werd achtereenvolgens gemeente- en provincieraadslid, Kamerlid en – op 2 maart 2008 – VB-voorzitter. Sindsdien liep ongeveer alles mis wat mis kon lopen: de partij ging erop achteruit bij de Vlaamse en bij de federale parlementsverkiezingen, er was een langlopende ruzie met Marie-Rose Morel waarbij de publieke opinie partij trok voor de Schotense diva, en kaderleden trokken met slaande deuren weg uit het VB. Voor het eerst geeft Bruno Valkeniers toe: “Ik had inderdaad grote ambities, maar ik heb die niet kunnen realiseren, onder meer omdat ik teveel bezig moest zijn met onze interne problemen.”

 

Hij zegt het nog niet met zoveel woorden, maar het is duidelijk dat Bruno Valkeniers op zoek is naar de exit. In zijn plaats zouden wij hetzelfde doen. Bruno Valkeniers over de voorzitterschap dat door Anke Van dermeersch geclaimd wordt in Dag Allemaal. Waarom ze dat doet? “Persoonlijke ambitie zeker? Als het dat is, kan ik het alleen maar toejuichen. In elke partij zijn er mensen die zich geroepen voelen tot het voorzitterschap en die dat publiek maken, dat is hun goed recht. Meer wil ik er niet achter zoeken. Mijn mandaat loopt tot na de verkiezingen van oktober 2012. Daarna moeten zowel de partij als ik klaar zijn om de opvolging te regelen.” Over de kwaliteiten van Anke Van dermeersch als partijvoorzitter wil Bruno Valkeniers zich niet uitspreken. “Maar ze heeft wel gelijk als ze zegt dat we aan verjonging moeten werken. En daarbij kan ik als 56-jarige geen uitzondering maken voor mezelf. Verjonging blijft mijn prioriteit. Er zullen in het komende jaar nog signalen volgen.”

 

“Wat die vernieuwing betreft, daar zijn we volop mee bezig. Op dit ogenblik zijn tientallen VB-jongeren – waarvan een derde vrouwen – enthousiast bezig met de heractivering van de partij (foto: De Vlaams Belang Jongeren de voorbije dagen op zomeruniversiteit in Kroatië, met als eerste lesgever… Filip Dewinter). In het najaar staan we er weer. We organiseren dan een grote affichecampagne in heel Vlaanderen waarover gesproken zal worden. Er komen ook initiatieven rond B-H-V en de positie van de vrouw in de islam (dit laatste gekoppeld aan een boekje over dit thema gepubliceerd door… Anke Van dermeersch, nvdr.). Ondanks een cordon sanitaire en mediatisatie, dat een schande voor de democratie blijft, gaan we weer aan politiek doen. Maar eerst moeten we intern orde op zaken stellen. Ik heb de voorbije jaren bepaalde zaken niet kunnen realiseren omdat ik teveel bezig moest zijn met bemiddelen. De rest van mijn mandaat wil ik naar de toekomst kijken.”

 

Voor kritiek op de macht van Filip Dewinter ben je bij Bruno Valkeniers niet aan het juiste adres. Bruno Valkeniers: “Filip is een van onze meest actieve politici, zoniet dé meest actieve. Kritiek op Filip mag, maar dan moet die wel komen van mensen die even actief zijn als hij. Overigens heb ik zware beslissingen moeten nemen om hem een aantal van zijn activiteiten te laten doorgeven aan anderen, zoals bijvoorbeeld de interne organisatie van de partij.” Op de website van het VB staat anders nog altijd dat de Dienst Organisatie onder leiding van Filip Dewinter staat. Is Bruno Valkeniers van het type chef dat denkt dat omdat hij een beslissing genomen heeft, dit ook zonder slag of stoot uitgevoerd wordt? We noteren ook nog dat het VB naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar gaat “met een ongewijzigd programma en op een stijlvolle manier”.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers |  Facebook | | |  Print

29-07-11

BREIVIK: GEEN GEK, MAAR EEN POLITIEK FANATICUS

Bruno Valkeniers zwaait nog niet met zijn armen zoals Koning Albert II bij zijn 21 juli-toespraak, maar je merkt wel een zekere kwaadheid bij de VB-voorzitter als het discours van zijn en soortgelijke partijen gelinkt wordt aan de gruweldaden van Anders Behring Breivik (foto 1). Er zijn daar nochtans interessante opiniebijdragen over geschreven in Vlaanderen en Nederland.

 

 Bij elke gelegenheid, gisterenmorgen nog op Radio 1, herhaalt Valkeniers de quote “Hij is geen geestesgenoot maar een geestesgestoorde”, en zo vaak als hij maar kan zegt Valkeniers met trillende stem dat Breivik een “gek” is. De Nederlandse hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle, een autoriteit in zijn vak, heeft het manifest van Breivik en zijn levensgeschiedenis doorgenomen en concludeert dat niets wijst op een mankement in Breiviks geest, op een persoonlijkheidsstoornis. Zijn Belgische collega gerechtspsychiater Johan Baeke heeft voorlopig diezelfde indruk. Johan Baeke (in De Morgen): “Ik zat te wachten tot alweer de labels ‘psychisch ziek’, ‘gestoord’, ‘gek’, ‘psychiatrisch gestoord’ zouden worden bovengehaald. Dat is zo gemakkelijk en veilig. Zeker bij zo’n enorme gruwel. Maar het zegt meer over ons als maatschappij dan over Breivik. (…) Op die manier scheppen we afstand en is er geen enkel verband met ons, ‘normale’, ‘gezonde’ mensen. Nochtans worden de meeste misdaden, ook moorden, begaan door psychische normale mensen. Het kwaad dat Breivik vertegenwoordigt duwen we met die labels zover mogelijk van ons af, want hij is zeer dichtbij. Hij is Europees, blank, gemiddeld. Wanneer Afghaanse fanatici mensen doden uit overtuiging zoeken we geen psychiatrische labels, want dan is verschil met onszelf al groot genoeg.”

 

Is Breivik dan vooral een politiek fanaticus? Johan Baeke: “Dat zeker. Hij heeft een wereldbeeld opgebouwd vanuit bepaalde politieke ideeën en is daar zeer ver in gegaan, heeft dat zeer letterlijk uitgevoerd. Maar fanatisme is geen ziekte en strijden tegen de moslimkolonisatie is geen gestoord, buitenissig wereldbeeld. Het wordt een met de dag couranter en meer aanvaard idee. Ik hoor bijna dagelijks kleine voorbeelden van moslimhaat. Dat is een verschil met psychiatrische patiënten met een doorgaans zeer specifieke en vaak uiterst bizarre waan die niemand deelt en waar ze doorgaans ook geen agressieve daden aan koppelen.” Zijn advocaat noemt hem wel ‘krankzinnig’. Johan Baeke: “Tja. Wat moet die man anders zeggen, in zo’n hopeloze zaak? Hij hoopt ontoerekeningsvatbaarheid te pleiten, wat ik in zijn plaats ook zou proberen. Maar die stelling is geen conclusie van een psychiater. (…) Als hij psychisch ziek is, is een waanstoornis de meest voor de hand liggende stoornis. Ik heb een vermoeden dat het niet zo is. Ten eerste omdat zijn gedachtegoed niet zo uitzonderlijk vreemd is maar zelfs populair. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werden brave huisvaders moordmachines omdat een bevolkingsgroep in de brede maatschappij ontmenselijkt werd. Dat soort propaganda maakt het gemakkelijker tot moord over te gaan, om morele principes overboord te gooien om de idealen te verzilveren. Ten tweede komt Breivik intelligent, vastberaden, doelgericht en coherent over en lees ik dat hij een normale jeugd had en ook uitging met vrienden en meisjes versierde. Dat wijst allemaal op een ‘normale’ ontwikkeling zonder voorgeschiedenis van psychische ziekte. Ook lijkt hij erg kil  en berekend. Dat is meestal niet zo met patiënten met een waanstoornis, die zijn eerder warm.”

 

Over de psyche van Bruno Valkeniers willen we ons niet uitspreken, hij blijft echter de ranzige quotes van Filip Dewinter verdedigen. “Anders halen wij nooit de media”, is Valkeniers’ argument. Steevast duikt dan de quote ‘Waar is de poen van uw pensioen? In de pocket van Mohammed’ op. Het is een uitspraak van Filip Dewinter op een verkiezingscongres op 24 mei 2009 (foto 2). Zou de pers daar afwezig blijven, veertien dagen vóór Vlaamse en Europese verkiezingen? Neen. Zou de pers daar dan niets over schrijven? Het is weinig waarschijnlijk, tenzij er echt niets belangwekkend gezegd wordt. Wat wel zeker is: in een verslag zal de opvallendste quote geciteerd worden. Bij het VB valt dan de keuze op de pocket van Mohammed-quote. Filip Dewinter had ook kunnen zeggen: “Het is dankzij de toestroom van Marokkanen en Turken naar onze mijnen en staalindustrie dat we ons land in een zekere welvaart hebben opgebouwd. Het zal ook door het aan het werk zetten van de – nu nog vooral werkloze – allochtone jongeren zijn dat onze pensioenen verzekerd kunnen blijven.” Als Dewinter dát had gezegd, het zou gegarandeerd evengoed de media gehaald hebben. En trouwens een stuk dichter bij de waarheid liggen dan die pocket van Mohammed-uitspraak.

 

Dat het VB geen ranzige uitspraken nodig heeft om met haar verkiezingscongres in de media te komen bleek overigens daags tevoren. In Het Nieuwsblad werd Dewinter de zaterdag voor het congres geïnterviewd. In plaats van daar het Vlaamse en Europese verkiezingsprogramma uitvoerig uit de doeken te doen, gebruikte Dewinter de krant om een andere karakterisering van moslims weg te geven. Dewinter zei er dat ‘moslim’ een letterwoord is voor ‘Met Ons Samen Leven Is Moeilijk’. Dewinter doet geen ranzige uitspraken om persaandacht te krijgen. Wanneer hij al persaandacht heeft, gebruikt hij het om ranzige uitspraken te doen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: breivik, valkeniers, dewinter |  Facebook | | |  Print

28-07-11

REACTIES NA ANDERS BEHRING BREIVIK

Op het internet vind je na de moordpartij van Anders Behring Breivik vier soorten reacties ter rechterzijde van het politieke spectrum: (1) er zijn er die de moordpartij in Noorwegen afkeuren (al dan niet omdat ze vrezen hun strijd tegen de islam niet meer op dezelfde manier te kunnen verder zetten), (2) er zijn er die de moordpartij in Noorwegen afkeuren omdat eigen, blank volk uitgemoord werd (versta: Breivik had zijn woede beter gericht op moslims), (3) er zijn er die begrip hebben voor de actie van Breivik en (4) soms zelfs “serieuze aanbevelingen” hebben voor doelen in eigen land.

 

Op Vandaag.be, een nieuwswebsite van Telenet, is ‘Jan Zonder Vrees’ dezer dagen de “meest actieve gebruiker”. Het aantal oproepen tot geweld en andere wansmakelijke bedenkingen is echter evenredig met het aantal keren dat hij reageert op nieuwsberichten. “Als iemand die gast (Breivik, nvdr.) zou willen imiteren dan heb ik eigenlijk wel enkele serieuze aanbevelingen”, schijft hij. Hij “begrijpt” Breivik maar vindt dat wat Breivik deed “fout” is omdat Breivik andere doelen had moeten kiezen. “Ik begrijp zo een gast die heeft zijn buik vol van de Islamisering in Europa, duwt zijn 4x4 vol met fertilizer, zuurstof en gasflessen en maakt wat vuurwerk, enkel de target, de stommerik, had hij nu bijvoorbeeld het Belgisch Parlement gekozen of het PS hoofdkwartier in Brussel gekozen dan zou ik zeggen allez vooruit.”

Niet iedereen is het met ‘Jan Zonder Vrees’ eens, maar hij heeft zijn antwoord klaar: “Jullie snappen het echt niet had men geen links pamperbeleid gehad dat massaal moslims invoerde en zo de eigen bevolking beetje bij beetje in ene hoek dringt (tiens waar hebben we dat nog gehoord) dan had diene gast nooit beginnen flippen. Sorry maar het is wel de waarheid, zie dat nu toch eindelijk eens onder de ogen. Het is gewoon kwestie van tijd voor er weer enen met nen UZI of zo gaat wandelen in Borgerocco, geloof me.” Over de islam weet hij: “Tja de Islam waait als een wind over Europa, de oorlog gaat op een gegeven moment wel echt onvermijdelijk worden er was een tijd dat de Moslimlegers in Spanje, Italië, Frankrijk, Oostenrijk… stonden, nu zijn ze al veel verder opgerukt.”

‘Jan Zonder Vrees’ wil er ook wel zelf aan beginnen. “Misschien dat ik er vroeg of laat ook eens aan begin maar ik zou wel selectiever optreden, bom onder het parlement om te beginnen daarmee zijn we niets verloren.” Een geluk bij een ongeluk is dat ‘Jan Zonder Vrees’ daarvoor blijkbaar eerst nog vanuit het buitenland naar hier moet komen. “Niet zomaar op de rijke 4x4 gebruikers afgeven, ik rijdt (sic) met mijn laarzen aan en mijn madame draagt geen hoge hakken. Ik draag wel een cowboyhoed want hier is het dus overdag wel 30 graden terwijl jullie enkele weken miezerig weer beleven.”

Erik De Bruyn (Rood!) heeft bij de federale politie aangifte gedaan van deze aanzetten tot geweld en zou de zaak ook nog aan Cyberhate melden. “Partijen als Vlaams Belang behoéden de maatschappij voor extremisten. Wij bieden een democratisch ventiel voor de onvrede over de islamisering. Zonder ons zou je dit soort excessen veel vaker zien”, zei Filip Dewinter gisteren in De Standaard naar aanleiding van de zaak-Breivik. ‘Jan Zonder Vrees’ is een radicale Vlaams-nationalist. Dat merk je aan zijn commentaar, dat zie je aan zijn avatar (foto 2). Bij hem werkt die 'ventielfunctie' niet. Integendeel.

In hetzelfde artikel in De Standaard  zegt running mate van Filip Dewinter Anke Van dermeersch dat ze “vreest dat Anders Breivik het moeilijk heeft gemaakt om nog kritiek te uiten op de islam”. Voor ons kan, mag en moet kritiek op de islam, zoals ook andere godsdiensten in vraag kunnen, mogen en moeten gesteld worden. Het is alleen de vraag op welke toon dit gebeurt. Dewinter, Wilders en anderen hanteren oorlogstaal. De islam is voor hen geen godsdienst, maar een “veroveringsideologie”. Als het over de islam gaat moet alles gezegd kunnen worden, de racismewet (die gericht is tegen oproepen tot geweld geïnspireerd door…, nvdr.) moet voor hen afgeschaft worden.

Het ziet er overigens niet naar uit dat de islamhaters hun toon gaan matigen. Intussen heeft Vandaag.be wel de twee cassantste commentaren van 'Jan Zonder Vrees' verwijderd. Er blijven nog drieënveertig onnozele tot ranzige over.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: breivik, criminaliteit, dewinter, van dermeersch, actie |  Facebook | | |  Print

27-07-11

EDDY HERMY (N-SA) GEDAGVAARD VOOR RECHTBANK

Eddy Hermy, de peetvader van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), is gedagvaard om voor de rechtbank in Brugge te verschijnen voor uitspraken tijdens het ‘jeugdcongres’ van het N-SA op 10 oktober 2009 in Oostkamp (foto). Het N-SA wil aan de zaak maximale ruchtbaarheid geven, kwestie nog eens in de kijker te lopen.

 

Het N-SA is een rechts-radicale groupuscule opgericht in het najaar van 2007 uit de resten van de Vlaamse Jongeren Westland (VJW), het niet meer zo jonge Jongeren Aktief (ontstaan als voorloper van de Vlaams Belang Jongeren), en de hobbyclubs Euro-Rus van Kris Roman en Groen Rechts van Wolf Kussé. Bij hen voegden zich ook nog een aantal (ex-)leden van Blood and Honour Vlaanderen. Kopstuk van de organisatie is Eddy – officieel: Edouard – Hermy, een Oostendenaar die zijn politieke carrière begon bij het maoïstische AMADA, en vervolgens bij de VMO en het VB actief was. Uit die laatste partij werd hij tot tweemaal toe buitengegooid. Il faut le faire. Eddy Hermy is ‘nationaal coördinator’ van het N-SA, in tegenstelling tot anderen die ‘coördinator’ zijn. Much to do about nothing want het N-SA kan bij politieke acties in 2010 niet meer dan 17 mensen mobiliseren, dit jaar is men aangegroeid tot 22 mensen. Twee studenten journalistiek volgden het N-SA een jaar lang in 2009-2010 en titelden hun reportage Linkse taal in een rechts verhaal. Ondanks de moeizame groei wil het N-SA zich bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar presenteren als de Nationaaldemocratische Partij (NDP), al is het nog niet zeker in welke formule ze aan de gemeenteraadsverkiezingen zouden deelnemen.

Na het eerste congres – aanvankelijk gepland in een poepchique hotel in Oostende – richtte het N-SA in 2009 haar tweede congres in als een ‘jeugdcongres’. Werd aanvankelijk gedacht aan een congres gevolgd door een concert, het werd uiteindelijk een concert met groepen waarvan je een deel ook terugvindt op affiches van Blood and Honour afgewisseld met toespraken. Top of the bill was de toespraak van de Duitse neonazi Axel Reitz, ook wel ‘de Hitler van Keulen’ genoemd. Niet uit naïviteit maar om publiciteit te krijgen werd een cameraploeg van het VRT-magazine Koppen uitgenodigd om het ‘congres’ te filmen. De cameraploeg mocht echter maar een deel van de avond bijwonen, zo ook de Mechelse studenten die een film over het N-SA aan het maken waren. Onverwachts dook echter ook een Nederlandse cameraploeg op die deels officieel en deels undercover filmde. Undercover werden ook Hitler-groeten op het podium en bij het publiek gefilmd. Eddy Hermy wordt vervolgd voor zijn toespraak zoals gefilmd door Koppen. Misschien is het dan toch niet zo'n goed idee geweest om een televisiecameraploeg uit te nodigen ;-)

Eddy Hermy is van plan om zoveel als mogelijk ruchtbaarheid te geven aan de rechtszaak die op 3 oktober is gepland voor oproepen tot haat en geweld zoals strafbaar in het kader van de wet tegen het racisme. Naar eigen zeggen verwacht Hermy een veroordeling, zoals hij ook al eerder veroordeeld werd voor uitspraken over Albanezen. Hermy zegt niet van plan te zijn een advocaat bij de hand te nemen, meer zelfs: een advocaat niet te kunnen betalen met de uitkering die hij en zijn echtgenote krijgen. Een uitkering die net boven het bestaansminimum zou liggen. Het zou het eerste punt bij zijn verdediging worden, waarbij Hermy wil aanklagen dat asielzoekers die in ons land toekomen wél recht hebben op een door de Belgische staat betaalde advocaat. Heeft Hermy de mogelijkheden voor een pro deo advocaat wel degelijk uitgeplozen of is het de bedoeling om een politiek punt te maken? Volgens het commentaar over de catering bij haar zomerreceptie op 2 juli in café Den Bengel in Antwerpen is geld anders niet het grootste probleem van het N-SA/NDP.

Het N-SA is op zoek naar een tweede adem. Men rekende op succes met een openluchtconcert op 14 mei op het Hendrik Conscienceplein, hartje Antwerpen. Maar in Antwerpen waren ze toch niet zo zot om dit toe te laten. Officieel werd het concert niet toegelaten wegens geluidsoverlast, maar misschien speelde het ook wel een rol dat de geprogrammeerde groepen deels van het genre waren dat op Blood and Honour-concerten speelt. Het N-SA huurde dan maar een zaaltje in Burcht (Zwijndrecht). Zaal De Vrede (!). Maar na afkeurende reacties op deze blog, in de pers en van de burgemeester van Zwijndrecht heeft het N-SA het concert afgelast. Vooraf werd het succes van het concert als cruciaal voor de toekomst van het N-SA ingeschat. Het werd dus niets, maar met de rechtszaak op komst heeft men weer iets om zich aan op te trekken. Is het dan niet dom om uitgerekend nu nog Eddy Hermy, en bij deze het N-SA, te vervolgen voor uitspraken in oktober 2009? Die vraag is echter niet aan de orde bij het Openbaar Ministerie dat enkel te oordelen heeft over het mogelijk strafbaar zijn van bepaalde uitspraken op het ogenblik van de feiten.

De dagvaarding komt overigens niet onverwacht. In het jaarverslag van de Staatsveiligheid 2009 dat begin deze maand werd vrijgegeven staat letterlijk dat naar aanleiding van de Koppen-reportage “door de gerechtelijke autoriteiten stappen (werden) ondernomen tot het opstarten van een gerechtelijk onderzoek tegen N-SA wegens mogelijke inbreuken tegen de wet op het racisme”.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, racisme |  Facebook | | |  Print

26-07-11

KNACK STRIPT

Het ontslag van Karl van den Broeck als hoofdredacteur van Knack sloeg vorige week maandag in als een bom in de mediawereld. Maar anders dan het ontslag van een Antwerpse politiecommissaris was het geen voorpaginanieuws bij de kranten. Anders dan over de Antwerpse recherchedienst kregen we ook geen verhalen te lezen over het leven op de Knack-redactie. Het functioneren van de redactie van een belangrijk Vlaams weekblad heeft nochtans evengoed maatschappelijk belang als het functioneren van een lokale opsporingsdienst.

 

Waarschijnlijk is het aan Karl van den Broeck te danken dat deze zomer in Knack voor het eerst sinds Pest in ‘t Paleis (1983) opnieuw een politieke strip gepubliceerd wordt. Van den Broeck zorgde twee jaar geleden alleszins voor de beste Knack-cover dat jaar door na een reeks ontsnappingen uit Belgische gevangenissen GAL een cover te laten tekenen geïnspireerd op de Daltons. De strip in Knack heet Schuimslagers, en is werk van Charles Cambré en Marc Legendre. Charles Cambré leerde tekenen op bierviltjes. Zijn ouders hadden een café in Herenthout, in de Kempen – met een zaaltje achteraan waar onze chef AFF/Verzet-blog in 1978 nog Dire Straits aan het werk zag. Intussen tekent Charles Cambré voor Studio Vandersteen. Daarnaast maakt hij onder andere cartoons, waarbij inspiratie wel eens wordt aangereikt door Marc Legendre. Marc Legendre die onder het pseudoniem Ikke debuteerde met de strip Biebel. Werk dat hij intussen ontgroeid is want tegenwoordig maakt Marc Legendre vooral grafische romans.

 

In Knack werd Schuimslagers aangekondigd als: “Wanneer de Europa aan de grond loopt, kunnen de opvarenden alle hulp gebruiken. Het jammere is, ze zijn in België gestrand.” Met in de hoofdrollen: Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Herman Van Rompuy, Yves Leterme, Bart De Wever, Elio Di Rupo, Guy Verhofstadt, Daniel Cohn-Bendit, Joëlle Milquet, Olivier Maingain, Karel De Gucht, Didier Reynders, Siegfried Bracke en anderen. Of Filip Dewinter ook verschijnt in de strip weten we niet – anders dan Bart Debie en Rob Verreycken denken werkt geen Knack-redacteur ook bij de redactie van AFF/Verzet. Morgen zien we het wel in de volgende aflevering van Schuimslagers. We zagen al wel de N-VA'ers Jan Peumans en Vic Van Aelst in Schuimslagers. Maar Filip Dewinter? In het vorig jaar voor de ECI-boekenclub gemaakt boekje Beevee! hadden Charel Cambré en Marc Legendre wel een pagina voorbehouden voor Filip Dewinter (foto, klik hier voor een grotere versie).

Filip Dewinter die altijd lang moet wachten in de buurtwinkel, omdat hij “Eigen volk eerst!” roept… waarna een in djellaba geklede man “Dankoe minier De Winter” zegt, en meteen twee kilo bananen bestelt bij winkelier Hassan. Heerlijke humor.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, cultuur, dewinter, humor |  Facebook | | |  Print

‘DE LAATSTE TEMPELIER’ VOLGENDE WEEK IN DE STRIPWINKEL

Het publiceren van een strip is één zaak, de verkoop is een andere zaak. Tenzij de strip deel uitmaakt van een bekende reeks is de actualiteit belangrijk voor de verkoop. Bij uitgeverij Dargaud hebben ze geluk met de actualiteit. Of Filip Dewinter en andere Vlamingen geluk hebben op te duiken in het manifest dat Anders Behring Breivik vlak voor zijn bomaanslag en moordende raid op het internet plaatste, en onder andere naar VB-Kamerlid Tanguy Veys verstuurde, is wat anders.

 

Zoals bekend schreef Anders Behring Breivik een 1 518 bladzijden dik manifest waarin hij het Vlaams Belang als zijn bondgenoot ziet. Hij citeert Filip Dewinter instemmend.  Ook Paul Belien (voormalig VB-medewerker, nu Wilders-adviseur), Koenraad Elst (auteur en ’t Pallieterke-columnist) en zelfs Groen Rechts (dat najaar 2007 opging in het Nieuw-Solidaristisch Alternatief, N-SA) worden geciteerd. Breivik weet bij wie hij in ons land terecht kan om zich te documenteren. Anders Behring Breivik omschrijft zichzelf in het manifest als een ‘ridder in de Orde van de Tempeliers’ (foto 1: Breivik in zijn manifest in een pak met daarop het kruis van de Tempeliers). Volgens Breivik zijn er nu enkele tientallen ridders van de Orde van Tempeliers actief in Europa. Op de (her)stichtingsvergadering van de Orde in Londen in april 2002 werd een Belg verwacht, maar die was verhinderd (blz. 817 van het manifest, het hele manifest vind je onder andere bij De Wereld Morgen). Fantasie of werkelijkheid? Dat zal onderzoek moeten uitwijzen.

 

In een stripnieuwsbrief wordt aangekondigd dat vanaf volgende week woensdag 3 augustus het derde deel van de strip De laatste Tempelier in de stripwinkels ligt (foto 2), de verstripping van een boek van Raymond Khoury. In 2009 en 2010 verschenen respectievelijk het eerste en het tweede deel van deze vierdelige reeks. Bij het verschijnen van het eerste deel schreef een recensent van het blad Guido: “Krijgsmonniken in Tempeliersuniform die in New York voor de nieuwscamera's te paard de trappen van het Metropolitan Museum bestijgen terwijl ze glimmende Uzi's van onder hun cape vandaan halen, dat is natuurlijk wel pretty cool. En we zouden liegen als we beweerden niet nieuwsgierig te zijn naar de afloop.” De afloop kennen we inmiddels. De fictie werd werkelijkheid. 

00:11 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: breivik, dewinter, veys, boeken |  Facebook | | |  Print

25-07-11

BREIVIK LID VAN ZWEEDS NAZISTISCH DISCUSSIEFORUM NORDISK

Met een ingetogen wake werd gisteren in Antwerpen de moordpartij in Noorwegen herdacht (foto 1). Het initiatief ging uit van Animo, zusterorganisatie van de Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) die op het eiland Utoya tientallen leden verloor door de moordende raid van Anders Behring Breivik (foto 2).

 

Niet alleen de jongeren van Animo waren er, we zagen ook een delegatie van Comac (de jongerenorganisatie van de PVDA). De SP.A was aanwezig (Bruno Tobback, Maya Detiège…), maar ook Rood! (Erik De Bruyn…). ABVV’ers, zowel de top (Rudy De Leeuw…) als de basis. Het hele rode spectrum was aanwezig. Maar waar waren de anderen? Is de Noorse tragedie niet iets dat ons allen aangaat, van welke politieke opinie ook?

 

Intussen is op het internet een zielig vertoon bezig. Van Anders Behring Breivik werd gezegd dat hij een christelijke fundamentalist is, een nationalist, een vrijmetselaar, een rechts-extremist… en prompt zijn websites die zich herkennen in dit predicaat bezig te argumenteren dat Breivik alles is behalve… Bij Catholica bijvoorbeeld argumenteren ze dat Breivik geen christelijke fundamentalist maar eigenlijk een liberaal is. Bij het Vlaams Belang schrijven ze dat het ware nationalisme drijft op liefde en niet op haat, alsof dat van toepassing is op de partij van Filip Dewinter. Op het rechts-extremistische/nazistische discussieforum Nordisk wordt gelinkt naar een artikel waarin het luidt dat het motief voor de daden van Breivik niet bij hen moet gezocht worden…

 

Anders Behring Breivik liet zich in 2009 anders wel registeren bij het Zweedse discussieforum Nordisk, zo meldt de Zweedse antifascistische website Expo. Nordisk (foto 3) is een portaal rond identiteit, cultuur en traditie. Het forum is in 2007 opgestart, vanuit de Nordiska Förbundet die drie jaar tevoren ontstond uit het samengaan van Zweedse rechts-extremisten en neonazi’s. Met identiteit, cultuur en traditie is op zich niets mis mee, maar bij Nordisk is dat dan een gelegenheid om bijvoorbeeld ook NationaalSocialistisch Black Metal (NSBM) te promoten. Muziek die wel eens door Blood and Honour naar Vlaanderen werd gehaald, waarna bij Nordisk opgeroepen werd naar ons land af te zakken.

 

Volgens onze collega’s van Expo zijn discussies bij Nordisk vaak racistisch, en werd er ook gediscussieerd over The Turner Diaries die Timothy McVeigh inspireerde voor een aanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma (Verenigde Staten) in 1995. Aanslag die 168 mensen het leven kostte.

01:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: breivik, noorwegen, internationaal, blood and honour, actie |  Facebook | | |  Print

24-07-11

ANDERS BEHRING BREIVIK EN DE LIEFDE VAN HET VB

De bomaanslag in de regeringswijk van de Noorse hoofdstad Oslo en de schietpartij op een bijeenkomst van socialistische jongeren op het Noorse eiland Utoya wekken bij iedereen afschuw op.

 

Voor het zoeken van de dader(s) keken alle commentatoren eerst richting moslimterroristen, maar intussen weten we beter. Volgens de 32-jarige Anders Behring Breivik (foto 1), aangehouden na het doden van meer dan tachtig jongeren op het zomerkamp van de Arbeiderspartij, draait de politiek tegenwoordig niet meer om socialisme tegen kapitalisme, maar om nationalisme tegenover internationalisme. Ook zijn de media niet kritisch genoeg over de islam; durven de Britse Conservatieven de multiculturele samenleving niet te verwerpen uit schrik uitgemaakt te worden voor fascisten, racisten en populisten; en is Geert Wilders’ Partij voor de Vrijheid (PVV) de enige ware conservatieve partij. Tussen 1999 en 2006 was Anders Behring Breivik lid van de rechts-populistische Vooruitgangspartij (Fremskrittpartiet, FrP). Een partij waarvan het verkiezingssucces twee jaar geleden werd toegejuicht door het Vlaams Belang. Toch zouden beide partijen niet echt dezelfden zijn. Volgens Elisabeth Ivarsflaten (Universiteit Bergen, Noorwegen) is het VB, anders dan de FrP, “politiek heel bruin”. Geert Wilders nam intussen afstand van “alles waar die man (Anders Behring Breivik, nvdr.) voor staat en heeft gedaan”. Het VB uitte ook haar afschuw.

 

Het VB, op haar partijwebsite: “Volgens de laatste berichten zou het gruwelijke bloedbad het werk zijn van een dolgedraaide rechtse extremist, ‘een Noorse nationalist’ wordt gezegd, ‘die de multiculturele samenleving verafschuwt’. Bij dit diepmenselijke drama past alleen ingetogen stilte. En afschuw. Want, laten we duidelijk zijn, voor deze barbaarse slachting op een jongerenkamp van een politieke partij (!) kan geen enkel excuus ingeroepen worden. Wie gewapend losgaat op jonge, weerloze en onschuldige slachtoffers hoeft niet op sympathie te rekenen, wat zijn motieven ook mogen zijn. Het is bekend dat wij geen aanhangers zijn van de multiculturele gedachte, maar dat is nog geen oproep of rechtvaardiging voor geweld. Geweld tegen wie dan ook, mensen van welke origine ook. Het Vlaams Belang veroordeelt elke vorm van geweld en dus ook en zeker politiek geweld. Of het nu uitgaat van fanatieke moslims, linkse of rechtse extremisten. Vrije meningsuiting houdt op waar geweld begint. Ons medeleven gaat uit naar de vele slachtoffers, hun nabestaanden en de Noorse natie.”

Het VB besluit: “De jonge dader heeft blijkbaar niks begrepen van het nationalisme. Echt nationalisme heeft niks te maken met een dwaas superioriteitsgevoel. Echt nationalisme drijft op liefde en niet op haat. Ons nationalisme is gedragen door liefde voor ons volk, maar ook respect voor anderen. Haat en geweld horen daar niet bij. Nooit.” Het ene nationalisme is niet het andere. Het nationalisme van Filip Dewinter is niet dat van Bart De Wever, en het nationalisme van Bart De Wever is niet dat van Ludo Abicht. Maar het nationalisme van het VB dat “drijft op liefde en niet op haat”, dat “gedragen (is) door liefde voor ons volk, maar ook respect voor anderen”. Dat wekt verbazing op. Het is dan waarschijnlijk uit “liefde voor ons volk” dat het VNJ-trommelkorps onder aansporing van het Vlaams Blok andere Vlaams-nationalisten  op de IJzerbedevaart in 1996 weg drumde? Foto 2 en 
video 1video 2. En het is uit “liefde en niet (…) haat” dat het VB met ongeziene verbetenheid campagne voert tegen de islam en tegen moslims (foto 3)?

 

We willen Bruno Valkeniers niet de moordpartij in Noorwegen in de schoenen schuiven – de VB-voorzitter heeft al zorgen genoeg – maar men moet het VB nu ook niet als vredelievender voorstellen dan ze is.

 

  • Actie. Animo, de jongerenbeweging van de SP.A, organiseert vanavond een wake aan het Centraal Station in Antwerpen ter nagedachtenis van de politieke moorden in Noorwegen. Om 22.00 uur, Koningin Astridplein - Ingang Zoo van Antwerpen.

23-07-11

“HET ZOU HEEL GROF ZIJN, MOCHT IK DIT MENEN”

Gaby Depauw is VB-gemeenteraadslid in Zwijndrecht, bij Antwerpen, en is van het militante type. Dat laatste merk je meteen aan haar avatar op Facebook: een Vlaamse Leeuw, een gebalde vuist en ‘revolutie!!’ (foto 1).

 

Vorige zaterdag reageerde ze op een Facebook-bericht van Jens Taskin, woordvoerder van de groepering Waardig Katholiek. Jens Taskin en Waardig Katholiek zijn geen onbekenden in VB-land. Jens Taskin was campagnevoerder voor VB-politica Alexandra Colen, nam het op voor aartsbisschop Léonard en was betrokken bij acties zoals een protest tegen een tentoonstelling in de kathedraal van Hasselt. Jens zag een film over de slavernij. “Ik walg ervan!”, was zijn besluit. “Lang leve het uitverkoren volk van Christus, zwart of blank. Zalig zij die in Hem geloven”, voegde Taskins er nog aan toe. Alsof er bij de kolonisten die zich verrijkten met de slavernij soms geen diepchristelijke mensen waren.

 

Gaby Depauw reageerde op Facebook over het slavernij-bericht met: “Waar is de goede oude tijd…” (foto 2). Jens Taskin was geschokt. “Dit is er ver over”, zei hij. De zaak geraakte tot bij de Antwerpse redactie van Het Nieuwsblad en die belde met Gaby Depauw. “Dat was uiteraard een grap”, zei Depauw. “Ik ken Jens al lang en we jennen elkaar graag. Het zou wel heel grof zijn, mocht ik dit menen. De slavernij in Amerika was een grote schande, een van de grote misdaden van de mensheid.” Volgende keer toch twee keer nadenken vóór je als gemeenteraadslid een bericht de wereld instuurt, is de boodschap die Het Nieuwsblad nog meegeeft.

 

Dat Gaby Depauw zich vrolijk maakt over de slavernij verbaast niet. Bij haar Facebook-vrienden vinden we onder andere Rob Verreycken. Toen de Amerikaanse Senaat twee jaar geleden zich verontschuldigde voor de slavernij noemde Rob Verreycken dat “een onwaarschijnlijke dwaasheid”.

 

  • Update. De Facebook-correspondentie van Gaby Depauw haalt vandaag ook De Morgen. Zowel De Morgen als AFF/Verzet schatten het belang van het verhaal even groot in: niet iets wat vorige dinsdag al de krant/blog moest halen. Anderzijds is er – in alle bescheidenheid gezegd – toch wel een opvallend verschil: bij De Morgen beperkt men zich tot de anekdote, bij AFF/Verzet krijg je ook achtergrondinformatie mee over de protagonisten bij dit verhaal.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, zwijndrecht, verreycken |  Facebook | | |  Print

22-07-11

NU KOEN DILLEN IN 'DAG ALLEMAAL'

Koen Dillen bij de begrafenis van Marie-Rose Morel.jpgKoen Dillen stapte op bij het VB en schrijft een boek over Marie-Rose Morel. Voor Dag Allemaal is het deze week aanleiding voor een interview met de zoon van VB-stichter Karel Dillen. Na een paar korte berichten en de flauwekul van Geert Hoste: het eerste groot artikel in Dag Allemaal deze week. De grootste kop bij het artikel is echter Anke Van dermeersch? Die is niet capabel!. Koen Dillen maakt van de gelegenheid immers gebruik om af te rekenen met de ‘Blonde Bambi’ die zich veertien dagen eerder in hetzelfde weekblad kandidaat stelde om de volgende VB-voorzitter te worden.

 

Koen Dillen (foto: Koen Dillen naast Frank Vanhecke bij de begrafenis van Marie-Rose Morel) is nog altijd vol vuur over Marie-Rose Morel. Koen Dillen (in Dag Allemaal): “Ze durfde op te komen voor haar mening, ging geen conflicten uit de weg. Daardoor botste ze met Filip Dewinter, omdat ze niet de zoveelste blonde bimbo was die enkel haar schoonheid in de strijd hoefde te gooien om een mandaat te krijgen. Marie-Rose had ook iets te vertéllen.” Bedoelt Koen Dillen dat er ook blonde dames bij het Vlaams Belang zijn die niks zinnigs te vertellen hebben? Koen Dillen: “Bij mijn ontslag heb ik er geen geheim van gemaakt dat ik kritiek had op de gooi naar het voorzitterschap van Anke Van dermeersch. In Dag Allemaal zei ze: ‘Bij een andere partij was ik al lang minister geweest.’ Dat deed me denken aan de begindagen van het Blok: toen was zo’n houding uit den boze. De partij is zo hard veranderd dat ik me er niet meer thuis voel, en met mij vele anderen.”

 

Máákt Anke Van dermeersch kans om voorzitster te worden? Koen Dillen: “Als zij zoiets durft verkondigen in Dag Allemaal, dan zit daar meer achter. Dat betekent dat ze steun krijgt van hogerhand, dat ze de toestemming heeft gekregen om dat steentje op te werpen. En mócht zij echt kans maken, dan zegt dat veel over het huidige Vlaams Belang.” Is ze capabel voor het voorzitterschap? Koen Dillen: “Nee, Anke Van dermeersch is niet capabel.” Overigens is het argument van Anke Van dermeersch dat ze in een andere partij reeds minister zou zijn inderdaad belachelijk. In een krant verwees Van dermeersch (39 j.) naar leeftijdsgenoten Inge Vervotte (34 j.) en Freya Vandenbossche (36 j.) die al minister waren/zijn. Alsof als je maar een leeftijdsgenoot van pakweg Patrick Janssens bent, maar actief bent in een andere partij, je evengoed burgemeester van Antwerpen had kunnen zijn.

 

En waarom schrijft Koen Dillen een boek over Marie-Rose Morel? Koen Dillen: “Omdat haar hele leven eens belicht mag worden, niet alleen de periode waarin ze ziek was. Haar jeugd, de periode van haar hostessenbureau, haar tijd bij de N-VA, de Miss Vlaanderen-verkiezing…” Benieuwd of Koen Dillen gaat onthullen wat er mis liep toen Marie-Rose Morel in 1994 deelnam aan de verkiezingen voor Miss België. Op vrijdagavond 29 mei 1994 stond Marie-Rose Morel samen met negen andere finalisten op de bühne van het casino van Spa. Morel was niet enkel mooi, in interviews vertelde ze precies wat de jury van dit op en top Belgisch evenement graag hoorde. Morel vond het “een echte eer (…) om België te mogen vertegenwoordigen op tal van manifestaties.” Maar dan was er een mysterieuze technische fout. Toen de kijkers van VTM en RTL-TVi via televoting moesten stemmen kwam op het 077-nummer van Marie-Rose Morel geen enkele stem binnen. Gevolg: Morel out en Ilse De Meulemeester wordt dat jaar Miss België. Drie jaar eerder was het Anke Van dermeersch wél gelukt Miss België te worden.

 

Wat was er aan de hand? Men kan Filip Dewinter, Gerolf Annemans en Bruno Valkeniers van veel beschuldigen – meer zelfs: van heel veel – maar dat ze toen de verkiezing van Marie-Rose Morel saboteerden is onwaarschijnlijk. Frank Vanhecke maakte intussen op zijn blog bekend dat hij samen met Koen Dillen voor een week naar Frankrijk is vertrokken om er te werken aan een eerste, ruwe versie van het boek over Marie-Rose Morel. De titel wordt: Al bij al heb ik gelukkig geleefd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dillen, van dermeersch, morel |  Facebook | | |  Print

21-07-11

VB’ER PLEIT VOOR BEHOUD VAN NATIONALE FEESTDAG OP 21 JULI

In Zoutleeuw (Vlaams-Brabant) wordt vandaag de Belgische nationale feestdag van 21 juli niet gevierd. Bij de plaatselijke VB-afdeling vinden ze dat spijtig.

 

Onderzoek bij de kiezers van de N-VA bracht aan het licht dat maar 17 % van de N-VA-kiezers een splitsing van België wil, ondanks artikel 1 van de statuten van de N-VA waarin de partij van Bart De Wever “logischerwijs” kiest voor “de onafhankelijke republiek Vlaanderen". 63 % van de N-VA-kiezers pleit voor meer responsabilisering van de regio’s… en 10 % opteert voor een terugkeer naar het unitaire België. De oude N-VA-kiezers vinden  de Vlaamse kwestie de voornaamste reden om voor de N-VA te stemmen, maar voor de recente kiezers is het voornaamste motief om N-VA te stemmen de roep om politieke verandering. Lees hier het volledige rapport. Om maar te zeggen: niet alle Vlaams-nationale kiezers zijn zo  uitgesproken Vlaamsgezind als hun partijtop voorwendt. Zo ook bij het VB.

 

In Zoutleeuw (Vlaams-Brabant) wilde burgemeester Jos Ceyssens (CD&V) de Vlaamse feestdag van 11 juli en de nationale feestdag van 21 juli schrappen uit het plaatselijk festiviteitenprogramma als protest tegen het uitblijven van een federale regering. Coalitiepartner SP.A wilde evenwel het ‘goede werk van de Vlaamse regering niet terechtwijzen’ en uiteindelijk werd een compromis gesloten: enkel de nationale feestdag van 21 juli wordt in Zoutleeuw dit jaar niet gevierd. In een motie stelt het bestuur van Zoutleeuw het uitblijven van een federale regering grondig beu te zijn. “Slecht theater en de cynische prietpraat moeten eindelijk plaats maken voor een pragmatisch compromis. Elke burger heeft het recht en elke gekozene de plicht om deze vaudeville eindelijk te doen stoppen.” De burgemeester van Zoutleeuw is allicht dan ook blij met de jongste verklaringen van zijn nationale partijvoorzitter Wouter Beke.

 

Bij de stemming van de motie in de gemeenteraad van Zoutleeuw – die na amendering enkel nog pleitte voor het als protest schrappen van de nationale feestdagactiviteiten op 21 juli – pleitte het VB voor het vieren van beide feestdagen. 11 juli én 21 juli. “We moeten de inwoners niet nog meer ongerust maken”, luidde het. “In moeilijke tijden behoudt men beter het vertrouwde”, zei VB-fractieleider Johnny Beertens (foto) nog. Johnny Beertens heeft groot gelijk, maar de kans dat ze daar ook zo over denken bij de nationale VB-leiding is bijzonder klein. Uiteindelijk onthield de VB-fractie in de Zoutleeuwse gemeenteraad zich bij de stemming van de motie.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zoutleeuw, vlaams-brabant |  Facebook | | |  Print

VAN 'PRUSSIAN BLUE' TOT BLOWENDE AMERIKANEN

Niet alleen sommige VB’ers komen ongewoon uit de hoek, ook de blonde tweeling Lamb en Lynx Gaede die de neonazistische band Prussian Blue vormden (foto 1) verrassen. Ze dwepen niet langer met Adolf Hitler en pleiten nu om voor geneeskundige doeleinden de vrije verkoop van marihuana toe te laten.

 

Prussian Blue ontstond acht jaar geleden. Lamb en Lynx Gaede waren toen 11 jaar. Lamb speelde gitaar, Lynx viool, en samen zongen de twee blonde kinderen liedjes op aangeven van hun moeder die actief was bij de white supremacy-organisatie National Vanguard. Een afsplitsing van de neonazistische National Alliance. Een en ander werd goed geportretteerd in een reportage van Louis Theroux. Ze waren zo populair bij neonazi’s en rechts-radicalen dat ze zelfs naar Europa werden gehaald voor optredens. Maar dat is allemaal verleden tijd. “We zijn vrij liberaal geworden'”, zeggen Lamb en Lynx Gaede nu (foto 2). '”We wisten toen gewoon niet beter. We werden thuis geschoold door onze racistische moeder. We herhaalden gewoon wat zij ons vertelde zonder te beseffen wat het echt inhield.”

 

De ommezwaai kwam er nadat Lynx te horen kreeg dat ze kanker had. Er moest een tumor uit haar schouder worden verwijderd. Ze lijdt ook aan een aandoening waardoor ze vaak moet overgeven. Daarvoor rookt ze nu marihuana op doktersvoorschrift. Ook haar zus, die enkele andere aandoeningen heeft, doet dat. Die marihuana is de verklaring voor hun plotse vrijdenkendheid. “We hebben ons leven eraan te danken”, zeggen de twee zussen. Ze pleiten ervoor om marihuana in alle staten van Amerika voor medische redenen legaal te maken. De twee nu 19-jarigen hebben wel schrik dat hun nieuwe denkwijze kwaad bloed gaat zetten bij hun vroegere neonazivrienden. Lamb en Lynx Gaede: “Er zijn gevaarlijke mensen bij, die er niet voor zouden terugdeinzen om verschrikkelijke dingen met ons te doen.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verenigde staten, internationaal |  Facebook | | |  Print

20-07-11

AFKOMST OF TOEKOMST ?

Eedaflegging Khadija Zamouri.jpgIn ’t Pallieterke wordt wekelijks verslag uitgebracht van de werkzaamheden in het Vlaams en het federaal parlement. Vaak met details die je niet in de kranten leest of uit de websites van die parlementen kan afleiden. Geen groot nieuws, wel smeuïge details die verraden dat de auteur een parlementslid, -medewerker of -journalist is met donkerbruine gedachten. Iemand die anders denkt dan hij zich wel eens toont.

Voor het volgend berichtje in ’t Pallieterke vorige week moet je niet noodzakelijk parlementslid, -medewerker of -journalist zijn, maar het is evengoed tekenend voor de mentaliteit bij de medewerkers van ’t Pallieterke. Onder de kop Islamitische opvolger lazen we: “Sven Gatz van Open VLD heeft vorige week in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement met een laatste vraag afscheid genomen van de grote politiek. In de plenaire vergadering kreeg hij een staande ovatie. Gatz blijft nog politiek actief in de gemeenteraad van Jette. Hij wordt directeur van de Belgische brouwers. We zullen er geen traan om laten. Maar het is een teken aan de wand dat Gatz wordt opgevolgd door zijn partijgenote Khadija Zamouri. Het zoveelste symptoom van de sluipende islamisering van de politiek en de samenleving.”

We kennen de religieuze overtuiging van Khadija Zamouri niet, laat staan of ze diepgelovig of ‘randkerkelijk’ is. Maar Khadija Zamouri is wel geboren in Antwerpen, en opgegroeid in de Sinjorenstad. In mei 2004 zat ze – zo leert even googlen – op televisie in een debat met Frank Vanhecke. De toenmalige VB-voorzitter poneerde er dat allochtone jongeren die  ‘zwaardere’ criminaliteit plegen gedenaturaliseerd moeten worden, en uit het land moeten gezet worden. “Terug naar hun eigen land.” Khadija Zamouri: “Naar waar?”, vermits haar kinderen hier geboren zijn. Waarop Frank Vanhecke sussend: “Als uw kinderen zich gedragen zoals onze kinderen dat doen, mag u bij ons blijven.” “Bij ons?”, zei Zamouri, “maar ik ben hier bij mij, mijnheer Vanhecke.” Frank Vanhecke, ’t Pallieterke en anderen kunnen er maar beter mee leren leven dat sommigen met een andere huidskleur en familienaam hier geboren en getogen zijn. En blijven.

Khadija Zamouri zei na haar eedaflegging als nieuw parlementslid (foto) in Het Nieuwsblad: “Ik woon in Koekelberg, op een boogscheut van de Molenbeekse Maritime-wijk en het reclamebedrijf BBDO (dat recent nog de groeiende onveiligheid aanklaagde, nvdr.). Dergelijke wijken duiken vaak op in de media vanwege samenlevingsproblemen. Die problemen moet je streng aanpakken. Maar in plaats van alleen over nultolerantie te spreken moeten we de jongeren daar kansen geven én ondersteunen. Zij zijn ondernemend, maar blijven vaak in de informele economie steken. Denk aan de vele pitabars of bazaartjes die na twee jaar failliet gaan. Met een minimum aan scholing en opleiding moeten we die mensen in het reguliere arbeidscircuit krijgen.”

Is dat geen vruchtbaarder doelstelling: mensen aan het werk zetten, in plaats van mensen uit het land te zetten waar ze geboren en getogen zijn?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brussel, zamouri, islam, vanhecke |  Facebook | | |  Print

19-07-11

ISRAËLISCH MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN REAGEERT

Op de VB-partijraad van 18 juni stond als eerste punt op de agenda: het standpunt van het VB over Israël. Onmiddellijke aanleiding was de ontvangst die Filip Dewinter voorbereid had voor de Israëlische staatssecretaris Ayoob Kara (foto). Een niet zo goed idee. De discussie op de VB-partijraad werd echter een maat voor niets: de ene verdedigde de houding van Dewinter, een andere bestreed die houding, en een derde vond dat  de discussie niet te fel moest gevoerd worden. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken schept intussen wél duidelijkheid.

 

In een officieel schrijven aan premier Netanyahu klaagt de Israëlisch minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, het feit aan dat Ayoob Kara steeds meer “contacten legt met antisemieten en neo-nazi’s in Europa”. Zo meldde vorige week buitenlandse pers. Volgens Lieberman houdt Kara geen rekening met de buitenlandse politiek van Israël en beïnvloedt hij op negatieve wijze de beeldvorming over Israël. Avigdor Lieberman is zelf een ultra rechts-nationalistische politicus. De voorbije weken was Ayoob Kara te gast bij de FPÖ in Oostenrijk, bij het VB in ons land, en bij de Pro Berlin-beweging van Patrik Brinkmann in Duitsland

In zijn brief schrijft Lieberman dat hij “recent kennis nam van contacten die de staatssecretaris in Europa had met extremisten die gelinkt worden aan racistische en antisemitische groeperingen, zonder hierbij onze officiële vertegenwoordigers in die landen te raadplegen. Israël heeft een duidelijke politiek om dergelijke contacten te verbieden. Zo’n contacten zijn controversieel en brengen ernstige schade toe aan het imago van Israël binnen de internationale gemeenschap. Deze daden van een officiële vertegenwoordiger van de Israëlische regering gaan volledig in tegen het beleid van de regering en de houding van onze buitenlandse vertegenwoordigers – het is noodzakelijk dat dit ogenblikkelijk een halt wordt toegeroepen.”

Lieberman vraagt Netanyahu persoonlijk tussenbeide te komen en een einde te maken aan de buitenlandse reizen van Kara. Officieel zijn het telkens wel 'privé-reizen', maar hoe privé zijn dergelijke reizen als ze gepaard gaan met persconferenties en dergelijke meer. Volgens Joods Actueel is de Israëlische premier tot nu toe opmerkelijk mild voor zijn staatssecretaris omdat die deel uitmaakt van een minderheidsgroep die hij niet graag als bondgenoot wil verliezen. Benieuwd of de brief van Lieberman daar iets aan zal veranderen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, israël, internationaal |  Facebook | | |  Print

18-07-11

TWINTIGSTE UITREIKING 'PRIJS VOOR DE DEMOCRATIE'

Donderdagavond 21 juli wordt in Gent, om 19.00 uur op het groot podium Bij Sint-Jacobs, voor de twintigste keer de ‘Prijs voor de Democratie’ uitgereikt, en voor de derde keer de ‘Prijs Jaap Kruithof’. De ‘Prijs voor de Democratie’ werd in 1992 voor het eerst uitgereikt nadat bij de Zwarte Zondag van 24 november 1991 bleek dat de politieke democratie verdedigd moest worden tegen extreem-rechtse, populistische en anti-politieke stromingen in.

Vorige winnaars van de ‘Prijs voor Democratie’ waren onderzoeksjournalist Maurice De Wilde (1992), Koninklijk Commissaris voor het Migrantenbeleid Paula D’Hondt en straathoekwerker ‘Musti’ (1993), Regine Beer (1994), wijlen Karel Van Noppen (1995), priester Didier Vanderslycken (1996), drie ‘klokkenluiders’ (1997), de vakbondsafgevaardigden van Volkswagen Vorst (1998), belastingsfraudespecialist Max Frank (1999), de Spaanse onderzoeksrechter Garzon die de voormalige Chileense president Augusto Pinochet wilde vervolgen (2000), journalist Walter Zinzen (2001), Advocaten zonder Grenzen (2002) de Lappersfortbosbezetters (2003), het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en de Liga voor Mensenrechten voor de vervolging en veroordeling van het Vlaams Blok voor racisme (2004), ABVV-vakbondsman Georges Debunne (2005), mensen die zich inzetten voor de ‘sans papiers’ (2006), initiatiefnemer van de 0110-concerten Tom Barman (2007), het Red de Solidariteit-comité (2008), Geneeskunde voor het Volk-arts Dirk Van Duppen (2009), en de actiecomités StRaten-Generaal, Ademloos en Staten-Generaal van Brussel (2010).

Na het overlijden drie jaar geleden van moraalfilosoof Jaap Kruihof wordt ook een ‘Prijs Jaap Kruithof’ uitgereikt waarbij telkens een radicale denker of sociale beweging wordt bekroond. Priester-activist Frans Wuytack en kanunnik François Houtart, actief in de andersglobalistische beweging, waren de eerste twee prijswinnaars. Dit jaar gaat de ‘Prijs voor de Democratie’ naar De Wereld Morgen (foto 1) voor hun kwalitatief hoogstaand nieuws, duiding en debat dat in andere media niet aan bod komt. De jury, onder voorzitterschap van Eric Goeman, wil bij de bekroning van de laureaat dit jaar echter ook het belangrijke werk huldigen van de onlinemagazines en websites Mo* en Apache. De ‘Prijs Jaap Kruithof’ gaat dit jaar naar de Field Liberation Movement (foto 2). De FLM wordt in het juryrapport een dubbele verdienste toegekend: terug het debat over burgerlijke ongehoorzaamheid als actievorm nieuw leven inblazen (niet alle protest moet hip of ludiek zijn), en het debat stimuleren over de totale vermarkting van het landbouw- en voedselsysteem.

Wij kijken jaarlijks het meest uit naar de lijst genomineerden: die leest immers als een staalkaart van de opmerkelijkste initiatieven die zich inschrijven in de doelstellingen van de ‘Prijs voor de Democratie’ en de ‘Prijs Jaap Kruithof’. Waren dit jaar genomineerd voor de ‘Prijs voor de Democratie’: Barbara Van Dyck, de na de FLM-actie in Wetteren aan de K.U.Leuven ontslagen wetenschapster; Al Jazeera wegens hun bijdrage aan de Arabische revoltes; De Wereld Morgen; het solidariteitsinitiatief van Vlamingen, Walen en Brusselaars Niet In Onze Naam; de drie vakbonden ABVV, ACV en ACLVB (de VSV maakte geen kans); Mong Rosseel (foto 3), veertig jaar met de Vieze Gasten op de planken en de barricades; Asma Mahfouz en Nawal El Sadaawi die symbool staan voor alle revolutionaire vrouwen; en het burgerinitiatief G1000 van David Van Reybrouck en anderen om de democratische besluitvorming in ons land te ondersteunen. Voor de ‘Prijs Jaap Kruithof’ waren naast de Field Liberation Movement ook genomineerd: Steven ‘Muffin Man’ De Geynst, die veroordeeld werd omdat hij weggegooid voedsel recupereerde; en Ludo De Brabander en vzw Vrede.

Klassiek zegt men dan dat alle genomineerden een prijs verdienden, en dat is ook zo. Maar Mong Rosseel, die dit jaar ‘op pensioen’ gaat, had men toch een Lifetime Achievement Award mogen geven.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, gent |  Facebook | | |  Print

17-07-11

SAM VAN ROOY GESCHORST ALS MEDEWERKER VAN WILDERS

Gisteren, precies één week voor in België het verbod op het dragen van boerka's en nikabs ingaat, werd de uit Antwerpen afkomstige Sam Van Rooy (26 j., foto) geschorst als medewerker van de Tweede Kamer-fractie van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders. Sam Van Rooy had in Scheveningen enkele vrouwen in een boerka gefilmd en in een begeleidende tekst de moslimvrouwen “tuig uit de islamitische zandbak” genoemd.

 

Sam Van Rooy ging begin dit jaar aan de slag als adviseur van Geert Wilders. Na Paul Belien de tweede Belgische adviseur van de geblondeerde Nederlandse politicus. Samen met zijn vader, Wim Van Rooy, publiceerde Sam Van Rooy vorig jaar De islam. Kritische essays over een politieke religie. Op dit filmpje zie je een fotoverslag van de boekpresentatie in boekhandel De Zondvloed in Mechelen. Sam Van Rooy in een mooi pak gestoken, zijn gedachten zijn echter minder mooi. Dat bleek toen hij in Scheveningen een groepje vrouwen in gezichts- en lichaamsbedekkende kleding tegenkwam in een winkelcentrum en hij besloot hen te filmen. Op de beelden is te zien hoe Van Rooy zijn camera op de vrouwen richt en de groep enige tijd zwijgend volgt terwijl hij opnames maakt. Tussen de vrouwen en de filmer wordt in het filmpje geen woord gewisseld. Sam Van Rooy plaatste de beelden op YouTube onder de kop Scheveningen anno 2011: kiemen van achterlijkheid. Hij zette het filmpje eveneens op zijn Facebookpagina. In een uitleg op Facebook schreef Van Rooy: “Opeens kwam dat tuig langslopen. Dus besloot ik ze maar gelijk te filmen. Of moet ik het normaal vinden dat mijn rust in Scheveningen wordt verpest door dat soort geïmporteerde achterlijkheid van de islamitische zandbak?”

 

Op de vraag waarom hij de vrouwen als 'tuig' omschrijft, zonder hen te hebben aangesproken, antwoordt Van Rooy: “Wat een onzin dat je mensen niet tuig mag noemen. Mensen die de Westerse waarden afwijzen ten faveure van een racistisch, fascistisch en inhumaan systeem als de sharia is gewoon tuig, net als nazi's en andere fascisten.” Tot nog toe beweerde Van Rooy dat hij, net als Geert Wilders, een onderscheid maakt tussen de islam als 'politieke religie' en individuele moslims. Het is overigens door dit onderscheid dat Geert Wilders laatst is vrijgesproken bij een rechtbank in Amsterdam. Na een artikel over het filmpje en commentaar van Sam Van Rooy op de website van het weekblad Elsevier gisteren, liet de PVV aan Elsevier weten: “We hebben de heer Van Rooy direct op non-actief gezet. Dit filmpje gaat ons veel te ver. Het is jammer dat deze vrouwen boerkas dragen en we zien graag een boerkaverbod, maar deze vrouwen zijn geen tuig. We betreuren de gang van zaken zeer.” Het is niet de eerste keer dat Sam Van Rooy aan het filmen was. Samen met Tanguy Veys had Sam Van Rooy zijn camera in de aanslag als de idioten van Sharia4Belgium protesteerden tegen een lezing van Benno Barnard in april vorig jaar in Antwerpen.

 

Op de Nederlandse website Geen Stijl (die overigens net zo min stijl heeft als Sam Van Rooy) wordt Sam Van Rooy aangemaand om terug te keren naar België. Het YouTube-filmpje en de Facebook-pagina van Sam Van Rooy zijn inmiddels van het internet weggehaald. Het aantal bezoekers aan onze blog steeg gisteren daarentegen spectaculair omdat in Nederland via zoekmachines, Facebook en Twitter dit artikel gelezen en verspreid werd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: van rooy, islam, wilders, nederland, internationaal, boeken |  Facebook | | |  Print

16-07-11

HET IS NOG NIET GEDAAN. NU OOK ERIK ARCKENS WEG

“Op lokaal vlak gaat de leegloop onverminderd voort, maar op nationaal niveau lijkt voor de nationale partijleiding het ergste leed geleden”, schreef Tom Cochez gisteren nog.  Maar de dijkbreuk is groter dan zelfs bevoorrechte waarnemers dachten. Nu is ook Vlaams parlementslid Erik Arckens (49 j.) weg bij het VB. "Ik wens geen deel meer uit te maken van een vereniging die zichzelf opeet, haar beste elementen op georganiseerde wijze buitenpest of totaal degouteert. Een partij waar de kuddegeest en de lafheid overheersen", stelt hij. Arckens zetelt voortaan als onafhankelijke in het Vlaams Parlement.

 

Erik Arckens verwijst als redenen voor zijn ontslag naar Johan Sanctorum, de tekstschrijver en medewerker van partijvoorzitter Bruno Valkeniers die de kritische stemmen binnen de partij onder een pseudoniem in de vernieling schreef in ‘t Pallieterke, naar de perslekken vanuit het partijbestuur tegen mogelijke dissidenten en naar het showproces om Francis Van den Eynde en zijn Belfortploeg uit de partij te zetten. Erik Arckens gaat zich nu beraden over zijn politieke toekomst. Hij zal in elk geval contact opnemen met Francis Van den Eynde om na te gaan wat de precieze doelstellingen en plannen zijn van de Belfortploeg. De Gentse dissidente beweging kondigde begin deze week aan afdelingen te willen oprichten in andere provincies.

In november 2009 nam Arckens al eens ontslag uit het Vlaams Belang, maar trok dat de dag nadien terug in. "Ik heb toen in alle talen gezwegen over de werkelijke reden van mijn optreden: achter mijn rug (ik ben degene die zich in de partij bezig hield met cultuur) wou de partij grondig snoeien in de kunstsubsidies van de Vlaamse Gemeenschap. (...) Ik heb me toen laten overhalen om toch nog te blijven. Maar dat was een fout. Mijn motivatie is sindsdien gebroken", erkent hij. Erik Arckens is anders niet vies van besparingen op cultuur.
Zo pleitte hij in 2005 voor het intrekken van de subsidies voor de KVS. Volgens Arckens was dit Brussels toneelhuis te elitair, te multicultureel en te politiek geëngageerd. Prompt vonden ze bij het VB ook dat Het Toneelhuis in Antwerpen en NTGent te elitair bezig zijn en evengoed beter op droog zaad gezet worden. Op de VB-partijraad van 18 juni kwam Erik Arckens nog tussen bij de discussie over de blinde pro Israël-houding van Filip Dewinter. Een discussie die overigens tot niets leidde.

De in Elsene wonende Erik Arckens werkte van 1995 tot 1999 op de studiedienst van het Vlaams Belang. Hij zetelde van 1999 tot 2004 in het Brussels parlement en sinds 2004 in het Vlaams parlement (foto: eedaflegging in het Vlaams Parlement). Hij is het zesde parlementslid dat verkozen is op een Vlaams Belanglijst en nu als onafhankelijke zetelt. In het Vlaams parlement werd hij voorgegaan door Karim Van Overmeire. In het Brussels parlement maken twee van de drie verkozenen geen deel meer uit van de Vlaams Belangfractie: Johan Demol en Geert Van Linter. Europees parlementslid Frank Vanhecke hield het op 11 juli bekeken bij het VB. Eerder deze week stapte ook senaatsfractieleider Jurgen Ceder uit de partij. In vorige beleidsperiodes gingen nog andere parlementsleden weg bij het VB (Jurgen Verstrepen, John Vrancken, Luc Sevenhans, Bruno Stevenheydens...) maar nu is het hek wel van de dam.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, arckens |  Facebook | | |  Print

ROB BLIJFT, STEVEN EN DIRK GAAN

Wat met de VB-personeelsleden? Uiteraard hebben ook zij een mening over de gang van zaken bij het VB, maar opstappen ligt voor hen misschien moeilijker dan voor verkozenen die nog een tijdlang kunnen blijven zetelen. Rob Verreycken (foto 1), zoon van VB-stichter Wim Verreycken, OCMW-raadslid in Sint-Niklaas en VB-personeelslid in het Europees Parlement, blijft bij het VB. Steven Dupont (foto 2), VB-gemeente- en provincieraadslid en VB-personeelslid, vertrekt bij het VB. Ook jurist en VB-personeelslid in het Europees Parlement Dirk Crols trekt de deur van het VB achter zich dicht.

Rob Verreycken (40 j.), die sympathiseert met Francis Van den Eynde en Frank Vanhecke, kiest eieren voor zijn geld. In een Facebook-bericht liet hij weten dat hij “ten zeerste de voortgaande zuivering van Vlaams Belang” betreurt “zoals ik ze ook in Sint-Niklaas helaas aan den lijve ondervind…” Meer uitleg over dat laatste geeft hij niet. Wel volgt nog een “Tot ziens kameraad en vriend Jurgen Ceder”, Jurgen Ceder die hij “allicht in de beweging nog veel (zal) ontmoeten”.  Rob Verreycken krijgt meteen bijval. Eén van zijn Facebook-vrienden: "Ook ik betreur deze evolutie zeer Rob... Waar is de tijd dat we tot een grote volkspartij uitgroeiden, waarin meerdere visies, meningen en stromingen naast elkaar aan bod konden komen en elkaars toegevoegde waarde waren? Elk partijkopstuk trok op zijn/haar manier bepaalde kiezers aan. Dat maakte ons groot en sterk. Vandaag is er blijkbaar een einde gekomen aan dat prachtige verhaal, 't was te mooi om waar te zijn."

Anders dan Rob Verreycken stapt Steven Dupont (34 j.) op bij het VB. In zijn ontslagbrief herinnert hij voorzitter Bruno Valkeniers aan zijn belofte om de partij te verjongen, verruimen en moderniseren, en de partijtop te verbreden. Maar daar is geen sprake van geweest en Dupont voelt een verdere verstarring en verharding van de partijstandpunten aan. Steven Dupont blijft als onafhankelijke zetelen in de provincieraad van Vlaams-Brabant en gemeenteraad van Grimbergen. Hij zal blijven ijveren voor "een menselijk en zelfstandig Vlaanderen" en zal tijdens de zomermaanden bepalen welke richting hij zal uitgaan. Dupont benadrukt ook dat hij alle begrip heeft voor de revolte van de Belfortploeg van Francis Van den Eynde, en voor Koen Dillen, Frank Vanhecke en regiogenoot Jurgen Ceder die uit de partij gestapt zijn. "Durven kiezen voor een nieuw verhaal is niet eenvoudig, maar wel eerlijk", schrijft Steven Dupont. (Lees hier de ontslagbrief van Steven Dupont, in extenso gepubliceerd op de website van de Belfortploeg.)

Steven Dupont was sinds 1997 actief bij het VB. Hij is sinds 2000 gemeenteraadslid en sinds 2006 provincieraadslid. Hij was onder andere lid van het Dagelijks Bestuur van de Vlaams Belang Jongeren, lid van de VB-‘denktank nationale campagnes’, VB-medewerker in het Vlaams Parlement, administratief secretaris van de VB-partijraad en regiosecretaris van het VB in Brussel-Halle-Vilvoorde. VB-kopman in Grimbergen is senator Bart Laeremans. Voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar zou Laeremans in Grimbergen niet meer opkomen met een VB-lijst maar met een ‘open lijst’ waarvan het programma en de naam uiterlijk deze zomer bekend zou gemaakt worden. Spijts zijn waardering voor Bart Laeremans heeft het Steven Dupont niet kunnen vermurwen bij het VB te blijven.

Naast Steven Dupont en Dirk Crols namen recent ook de VB-personeelsleden Francis Wouters en Tom Van Den Troost ontslag bij het VB. Koen Dillen, personeelslid in het Europees Parlement, is ook weg bij het VB.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, verreycken, grimbergen, van den eynde |  Facebook | | |  Print

15-07-11

ZAGEN AAN DE STOEL VAN BRUNO VALKENIERS

Jurgen Ceder mag dan wel een njet gekregen hebben op zijn vraag om vervroegde voorzittersverkiezingen bij het VB, intussen blijft men wel zagen aan de poten onder de stoel van VB-voorzitter Bruno Valkeniers.

Anke Van dermeersch (foto 1, samen met de belaagde Bruno Valkeniers) liet veertien dagen geleden in Dag Allemaal weten dat ze aasde op de voorzittersstoel van het VB. Het is tijd voor een ‘tussengeneratie’ zie de Miss België 1991, en ze vond zichzelf best geschikt als VB-voorzitter vooraleer Barbara Pas (huidig voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren, VBJ), Tom Van Grieken (NSV-praeses, pas toegevoegd als extra bestuurslid van de VBJ) of Maarten Seynaeve (VB-gemeenteraadsfractieleider in Kortrijk en sinds oktober 2004 medewerker van de VB-Senaatsfractie) de volgende VB-voorzitter wordt. De namen van deze mogelijke VB-voorzitters na Anke Van dermeersch werden geciteerd door Anke ‘Blonde Bambi’ Van dermeersch in een commentaar in Het Nieuwsblad.

Intussen is Anke Van dermeersch ook kandidaat om Jurgen Ceder op te volgen als VB-Senaatsfractieleider. Na het vertrek van Jurgen Ceder bestaat de VB-Senaatsfractie nog uit vier leden: Yves Buysse (maar dat is een vriend van Frank Vanhecke), Filip Dewinter (aan de Senaat toegevoegd vanuit het Vlaams Parlement waar Dewinter al VB-fractieleider is), la Anke Van dermeersch (trouwe bondgenoot van Filip Dewinter en Antwerps gemeenteraadslid) en Bart Laeremans (die door iedereen beschouwd wordt als het beste VB-parlementslid). Benieuwd wie het haalt. Het wordt in elk geval een armere VB-Senaatsfractie. Door het vertrek van Jurgen Ceder verliest de fractie elk jaar 155 000 euro extra betoelaging: 89 000 euro werkingsmiddelen en 66 000 euro voor loonkosten van medewerkers.

Volgens De Standaard zou ook VB-Kamerlid Rita De Bont interesse hebben voor het VB-voorzitterschap. Voor het grote publiek is de Mortselse een onbekende, en ook in de Wetstraat valt ze niet op. Ze heeft echter wel ervaring met voorzitterschappen. Rita De Bont is stichtend voorzitter van de Marnixring Max Wildiers, een Vlaamse serviceclub waar tot dan enkel mannen lid van waren, en was vanaf 2004 voorzitster van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), tot ze in 2007 daar weggehaald werd door Gerolf Annemans om op de Antwerpse Kamerlijst te figureren. Vorige zondag was ze spreekster op de 11-juliviering van het VB-Boom, samen met Gerolf Annemans en Filip Dewinter (foto 2).

Bruno Valkeniers zou zeker tot na de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 VB-voorzitter blijven. Hij zou wel hebben laten verstaan dat hij bij een nederlaag opstapt. Volgens Het Laatste Nieuws dreigt de stoel van Bruno Valkeniers echter al vroeger te kantelen. Valkeniers’ – naar verluidt riant betaalde – speechschrijver Johan Sanctorum (foto 3) zou amper vijf dagen na de verkiezingsoverwinning van Bart De Wever vorig jaar zijn diensten aangeboden hebben bij de N-VA. Toen een secretaresse hem wees op de sollicitatieprocedure stuurde de tekstschrijver van Bruno Valkeniers op 22 juni 2010 een vlammende mail naar Bart De Wever om zijn verontwaardiging te uiten over het feit dat hij samen “met beginners” selectieproeven moest doorlopen. Het gebrek aan loyauteit van Johan Sanctorum volgt op de onthulling dat hij onder de naam Annick Verbauwen al dan niet in opdracht van zijn baas in ’t Pallieterke voortdurend Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke de vernieling inschreef en zijn baas bejubelde. 

Volgens Het Laatste Nieuws kan het gebrek aan loyauteit van zijn tekstschrijver “de doodsteek betekenen voor voorzitter Valkeniers”. De kans dat dit Bruno Valkeniers inderdaad zijn kop kost, lijkt ons echter klein. Filip Dewinter zag alvast geen probleem in de combinatie tekstschrijver voor Bruno Valkeniers zijn en wat Johan Sanctorum als Annick Verbauwen in ’t Pallieterke schreef. Dat Johan Sanctorum zijn diensten ook aanbood bij de N-VA, wie kan hem dat kwalijk nemen? “Er moet brood op de plank komen.” Dat antwoordde Bruno Valkeniers ook al toen een VB-gemeenteraadslid ervan beschuldigd werd nazi-tattoos te plaatsen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers, van dermeersch, de bont, sanctorum |  Facebook | | |  Print

14-07-11

GEZAMENLIJKE PERSMEDEDELING N-VA/VB: KAAKSLAG IN TURNHOUT

We hebben ons eerder al afgevraagd of de N-VA op cultureel vlak niet de VB-toer opgaat. In Turnhout hebben de plaatselijke afdelingen van N-VA en VB alvast een gezamenlijke persmededeling verspreid over het 11-juliprogramma van het Turnhoutse stadsbestuur voorbije maandag.Volgens Paul Meeus (foto 1), VB-gemeenteraadslid en -personeelslid, is de gezamenlijke persmededeling van het VB samen met een andere partij, in casu de N-VA, een primeur voor ons land.

In de gezamenlijke persmededeling wensen Tom Versmissen (voorzitter van N-VA Turnhout) en Paul Meeus (VB-fractieleider in de Turnhoutse gemeenteraad) “hun ongenoegen te uiten over het programma dat het stadsbestuur voorzien had in de raadszaal maandagmiddag naar aanleiding van het 11-juli-gebeuren.” Volgens hun persmededeling vatte burgemeester Stijnen het programma aan “met een korte, eerder kleurloze speech”. Daarna volgde “de boeiende en bezielde bijdrage van Leo Van Mierlo (VOS)”, maar vervolgens liep het helemaal mis. Er “volgde een veel te lange toespraak van veertig minuten door professor-historicus Frans-Jos Verdoodt, die vooral geschiedkundige feiten van 700 jaar geleden aanhaalde en onder meer een federale staat met 4 gewesten bepleitte... Vele aanwezigen waren het niet eens met zijn standpunten en verlieten prompt de zaal.”

“De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen voor een culturele bijdrage door schrijfster Kristien Hemmerechts (foto 2). Toen zij tijdens haar gedichten voornamelijk sprak over penetratie, condooms, fecaliën en het liefdesspel verlieten op hun beurt ook nog de resterende families met kinderen en meerdere ouderen de raadszaal. N-VA Turnhout en Vlaams Belang Turnhout begrijpen niet dat het stadsbestuur de regie van de Vlaamse Feestdag niet in eigen hand hield waardoor deze dag voor Vlamingen nu in mineur is geëindigd, een ware kaakslag voor de Turnhoutenaar en zijn stad.”

Kristien Hemmerechts is verbaasd over de reactie. "In mijn voorstelling doet een personage een lofbetuiging aan alles in onze schepping. En geef toe: je hebt een serieus probleem als je niet naar het toilet zou kunnen. Het optreden gaat over liefde, leven, lust en dood. Er vallen daarin woorden als penis en overspel, maar kinderen mogen dat toch horen?" Burgemeester Francis Stijnen (CD&V) was ook aanwezig op de viering. Hij geeft toe dat het taalgebruik van Hemmerechts nogal direct was. "Ik kan begrijpen dat sommige mensen daar aanstoot aan nemen, maar dat ligt voor iedereen anders." en: "Misschien was het optreden minder geschikt voor een breed publiek."

Het optreden van Kristien Hemmerechts kwam uit het aanbod van de Vlaamse Gemeenschap. Het was niet speciaal afgestemd op de 11-juliviering. "De organisatie boekte een bestaand programma en vroeg niet om een aangepast optreden", zegt Kristien Hemmerechts die naar eigen zeggen “achteraf alleen maar positieve reacties” kreeg. Burgemeester Francis Stijnen weet: "Vorig jaar kozen we voor een luchtig programma. Dit jaar gooiden we het over een andere boeg en was het iets zwaarder. Bovendien was de zaal erg warm en was het programma al wat uitgelopen. Ik denk dat veel mensen daardoor afhaakten. Volgend jaar kiezen we weer voor iets luchtigs."

Hopelijk wordt het programma volgend jaar niet té luchtig, of N-VA en VB Turnhout gaan zich verplicht voelen weer een boze persmededeling te verspreiden. We hebben het ooit meegemaakt dat een deel van het publiek in het cultureel centrum De Warande opstapte omdat er naakt op het podium te zien was. Maar ja, dat was ook een voorstelling van Het Toneelhuis uit het Antwerpen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, turnhout, provincie antwerpen, vb, n-va |  Facebook | | |  Print

13-07-11

OOK JURGEN CEDER WEG BIJ HET VB

Jurgen Ceder (foto, 48 j.), VB-Senaatsfractieleider, hoofd van de juridische dienst van het VB en lid van het VB-partijbestuur, stapt uit Vlaams Belang. Dat heeft hij gisteren beslist nadat het partijbestuur niet wilde ingaan op zijn eisen. "De redenen voor mijn ontslag zijn veelvuldig, maar de voornaamste is de vaststelling dat de partij er maar niet in slaagt zich te vernieuwen op gebied van leiding en stijl."

 

Jurgen Ceder zegt met droefheid ontslag te nemen uit het Vlaams Belang waarin hij 25 jaar actief was. "Ik ben blij dat in schoonheid te kunnen doen, meer bepaald met een juridische overwinning in de zaak van de partijfinanciering", luidt het. Jurgen Ceder hekelt het feit dat de Antwerpse leiding van de partij vastgeroest is. “Ze slagen er niet in afscheid te nemen van de oude en versleten methodes van drammerige propaganda en politieke provocatie.” Het opstappen van boegbeelden zoals Karim Van Overmeire, Marie-Rose Morel, Koen Dillen, Francis Van den Eynde, Bruno Stevenheydens, Frank Vanhecke en anderen hebben volgens Jurgen Ceder niets te maken met tegenvallende verkiezingsuitslagen, maar vooral met het gebrek aan visie en strategie. Donderdag legde Jurgen Ceder nog een aantal concrete voorstellen voor om het tij te doen keren, zoals vervroegde verkiezingen voor het voorzitterschap en partijbestuur in het najaar (behoudens federale verkiezingen), maar het VB-partijbestuur zag geen reden om in te gaan op deze voorstellen.

 

Jurgen Ceder erkent dat ook persoonlijke motieven een rol spelen bij zijn beslissing. De politieke liquidatie van Marie-Rose Morel, waar hij erg dicht bij stond, was voor hem een triest hoogtepunt van de manier waarop de partijtop omgaat met concurrenten binnen de eigen partij. Vóór hij in 1995 senator werd, was Ceder vanaf 1992 VB-fractiesecretaris in het Vlaams Parlement. Jurgen Ceder was in de jaren tachtig ook praeses van het Nationalistisch Studentenverbond (NSV). Jurgen Ceder gaat zich nu beraden over zijn politieke toekomst. "Zoals de rest van het politieke bestel ga ik nu 'overzomeren'", zegt hij. Hij hoopt alvast nog aan nationale en/of lokale politiek te kunnen doen (Jurgen Ceder is gemeenteraadslid in Dilbeek, nvdr.), maar voorlopig treedt Jurgen Ceder niet toe tot de Belfortploeg/Belfortbeweging van Francis Van den Eynde en Frank Vanhecke. Jurgen Ceder vindt dat dit initiatief teveel verbonden blijft met het Vlaams Belang.

 

In 1992, toen hij ook aan de slag ging als VB-fractiesecretaris in het Vlaams Parlement, schreef Jurgen Ceder de brochure 10 vooroordelen tegen het Vlaams Blok. Een brochure die hij in 1999 nog herwerkte. Intussen lijkt het tijd voor een volgende versie van zijn hand: 10 oordelen over het Vlaams Blok/Belang. Er is over het VB nog wel meer te vertellen dan het verhaal over Marie-Rose Morel.

00:04 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, ceder, morel, vanhecke, van den eynde |  Facebook | | |  Print

OP KOMST: NIEUW BOEK OVER MARIE-ROSE MOREL

In november – boekenbeurstijd ! – verschijnt bij Standaard Uitgeverij een lijvig boek over het bewogen leven van Marie-Rose Morel. Volgens auteur Koen Dillen is het concept te vergelijken met het boek De wolken over Hugo Claus. Mocht de as van Hugo Claus niet verstrooid zijn in zee, Claus zou zich omdraaien in zijn graf. Of misschien niet: even misprijzend kijkend, en er verder geen aandacht voor veinzen.

Maar het boek over Marie-Rose Morel zal ongetwijfeld een bestseller worden. Filip Dewinter wil “geen politieke debatten over het graf heen” voeren over Marie-Rose Morel, maar dat het boek en de verkoopcijfers Filip Dewinter zullen steken, is zeker. Van het vorige boek over/van Marie-Rose Morel, Geloof, hoop en liefde, zijn inmiddels 55 000 exemplaren verkocht. Eerder verscheen bij dezelfde uitgeverij ook al Leve het leven! over/van Marie-Rose Morel. Koen Dillen wilde aanvankelijk in een boek vertellen hoe hij de periode met Marie-Rose Morel heeft beleefd, maar die invalshoek is natuurlijk te beperkt om te boeien.

Het wordt nu “een complete biografie” met vele getuigenissen, foto’s en documenten, handgeschreven brieven en de toespraak die Bart De Wever hield tijdens het afscheid in de kathedraal van Antwerpen. Ook Frank Vanhecke vertelt in het boek zijn verhaal. Hij beschouwt het als een hommage aan zijn overleden echtgenote. “Het wordt heel mooi en menselijk”, zegt de gewezen voorzitter en nu ex-lid van het Vlaams Belang in Gazet van Antwerpen. Frank Vanhecke: “Maar tegelijk ook politiek onthullend. De jaren waarin ik Marie-Rose heb gekend, stonden in het teken van haar beroemde – of beruchte – loopbaan in de politiek. Ik heb geprobeerd om zo objectief mogelijk te schrijven over de onbezonnenheid waarmee Marie-Rose het gevestigde bestel tot de orde riep en over de brutale, mensonwaardige manier waarop ze politiek is afgeslacht.”

Van Koen Dillen is bekend dat hij boeken en een column in ’t Pallieterke onder schuilnaam schrijft. Zijn biografie over de Franse president François Mitterand kreeg een gunstige kritiek, maar zelf hebben we moeten ervaren dat Koen Dillen wel eens onnauwkeurig is met het citeren van anderen. Zelf lid zijnde van de club kan Koen Dillen misschien verduidelijken welk een magnetische aantrekkingskracht Marie-Rose Morel had op de mannen die rond haar fladderden (naast Frank Vanhecke en Koen Dillen, Jurgen Ceder, Tom Van Den Troost…), en hoe de verhouding tussen die mannen dan onderling verliep. Daar zit beslist een Story- of Dag Allemaal-verhaal in. (Foto: Koen Dillen en Marie-Rose Morel in november 2010.)

00:03 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: morel, dillen, vanhecke, boeken |  Facebook | | |  Print

12-07-11

WEINIG ELECTORALE SCHADE DOOR RUZIE BIJ HET VB

Frank Vanhecke weg bij het VB, en vóór hem zoveel anderen. Heeft het VB daar electoraal nadeel bij? We betwijfelen het. Bij andere partijen laat ruzie waarschijnlijk diepere sporen na dan bij het VB. Mensen stemmen VB ‘om die bruin apen weg te krijgen’, wat maakt het hen dan uit wie op de VB-lijst staat? Koen Dillen en een onderzoeker denken er ook zo over, zij het dat ze het wat omfloerster formuleren. (Foto: Filip Dewinter, zijn echtgenote en twee van zijn drie dochters vorig jaar op weg naar een stemlokaal.)

In De Morgen van 2 juli 2011 zei Koen Dillen het zo na zijn ontslag bij het VB: “Het feit dat kaderleden en iet of wat bekende mensen weggaan doet de partij pijn, maar of dit zich electoraal in een drama zal vertalen weet ik zo nog niet. Het Vlaams belang zal nog altijd 10 tot 12 procent halen, 9 procent in het slechtste geval. Maar die kiezers stemmen niet meer voor het Vlaams Belang van vroeger, maar wel voor een partij waar een aantal mensen zich niet meer thuis voelen. Zoals ik.”

Jan Drijvers, van het politiekonderzoeksbureau TNS Belgium bevestigde vorige week in Knack dat interne ruzies partijen pijn doen. Jan Drijvers: “In principe wel. Uit ons postelectorale onderzoek blijkt ‘te veel interne ruzies’ na ‘ideologie’ de tweede vaakst genoemde reden om niet op een partij te stemmen. Eendracht is zelfs belangrijker dan de prestaties in het parlement. Bovendien heeft de kiezer een olifantengeheugen. Een ruzie kan de perceptie rond een partij voor jaren schaden. (…) Maar eigenlijk vermoed ik dat dit conflict (bij het VB, nvdr.) geen grote gevolgen heeft.”

“De kiezers die het VB in de gouden jaren won, zijn al vertrokken. De partij is teruggevallen op een harde kern van overtuigden, en dat is een electoraat dat zich zo zeer met het Vlaams Belang identificeert dat het doof en blind is voor al wat misgaat. Hoeveel weifelaars zouden in 2010 nog op het VB hebben gestemd? Niet veel, vermoedelijk. Een paar procenten zijn in gevaar, maar ten gronde zal de partij dit wel doorstaan. Vergeet ook niet dat het VB een sterke militantenwerking bezit, die de totale aftakeling zal verhinderen. Dat is het verschil met LDD.”

Vertrekkers Francis Van den Eynde en Bruno Stevenheydens hebben ooit veel stemmen behaald. Maar was dat hun eigen verdienste of kwam het door hun plek op de lijst bij het VB? “Behalve Filip Dewinter, Gerolf Annemans en in mindere mate (in mindere mate?, nvdr.) Marie-Rose Morel heeft geen enkele mandataris van het Vlaams Belang ooit eigen electoraal kapitaal gehad. Bij N-VA zie je nu trouwens hetzelfde fenomeen. Een groot aantal verkozenen zit louter in het parlement dankzij zijn partijkaart.” Als je het ons vraagt: een bijzonder kwalijke zaak voor de democratie.

Waarom onderzoeker Jan Drijvers Marie-Rose Morel minder electoraal kapitaal toedicht dan Filip Dewinter of Gerolf Annemans begrijpen we anderzijds niet. Roseke trok ongetwijfeld stemmen aan die anders niet naar het VB zouden gaan. En met Marie-Rose Morel terug lid van de N-VA zouden ongetwijfeld heel wat stemmen van het VB met Marie-Rose Morel mee naar de N-VA verhuizen. Waarbij het vooral de persoonlijkheid van Marie-Rose Morel was die mensen aantrok, een charisma dat bijvoorbeeld Francis Van den Eynde en Kristina Colen van de Belfortploeg ontberen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vanhecke, dillen, morel, van den eynde |  Facebook | | |  Print

11-07-11

EENSGEZINDHEID BIJ HET VB

Staat men bij het VB altijd met getrokken messen naar mekaar? Neen. Nationaal partijsecretaris Guy D’haeseleer en Rob Verreycken staan lijnrecht tegenover elkaar in de zaak van de Belfortploeg, desondanks richten ze samen de ‘vakbond’ VSV op. Voorzitter van de VB-partijraad Filip De Man en diezelfde Rob Verreycken staan ook al lijnrecht tegenover elkaar in de zaak van de Belfortploeg, ze staan echter zij aan zij in de verachting voor de affiche en het programma van de IJzerbedevaart dit jaar. 

 

Die affiche! Met het vredesteken van de hippies uit de jaren zestig! En dan dat programma! Bij RechtsActueel verwoorden ze het zo: “Dit jaar is het symbool op de affiche het hippie-vredesteken uit de jaren ’60. Verjongend! Vorig jaar was het een punker uit de jaren ’70, goede bronnen fluisteren dat volgend jaar een Amerikaanse jukebox uit de jaren ’50 wordt afgebeeld. De Mis is afgevoerd en vervangen door een ‘interlevensbeschouwelijk bezinningsmoment’. Ingewijden kondigen ons een vrolijke Griekse sirtaki aan, uitgevoerd door een dominee, priester, rabbi, mullah, hindoe-aanbidder en wicca-beoefenaar, maar naar verluidt is de kusjesdans ook nog een optie. Vernieuwende jonge artiesten komen er natuurlijk ook, namelijk Willem Vermandere.” Waarna nóg humor volgt onder het peil van ’t Pallieterke.

 

Eerlijk gezegd: het programma van de IJzerbedevaart is geen swingend programma. Maar dat is het programma van de IJzerwake evenmin. Maar is het niet ontroerend hoe eendrachtig Filip De Man en Rob Verreycken er weer staan? Filip De Man: “Na meer dan tien jaar opschuiven naar links, is de IJzerbedevaart eindelijk aangekomen waar hij thuishoort: bij mei ’68. Het kan niet beter gesymboliseerd worden dan met het overbekende hippieteken van destijds. Tussen haakjes: eigenlijk gaat het om de ‘dodenrune’ van de Germanen, maar de blowende hippies waren zich daar niet van bewust. De linksen van het Bedevaartcomité blijkbaar ook niet. Of willen ze met hun affiche aangeven dat het om de laatste bedevaart gaat?” En Rob Verreycken: “Allen daarheen? NOT”. Rechtse nationalisten houden niet van hippies, maar die brengen dan ook een boodschap van love and peace.

 

Bij 't Pallieterke zal men tevreden zijn over zoveel eensgezindheid bij VB'ers.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de man, verreycken, ijzerbedevaart, ijzerwake |  Facebook | | |  Print

10-07-11

IN VILVOORDE IS HET AL NIET BETER

Filip De Man (foto 1)  is dan wel gepromoveerd tot voorzitter van het VB-partijraad – in theorie de hoogste partij-instantie –, een diplomaat is hij niet. De velen die het VB verlieten en daarbij de nationale media haalden schold hij uit voor rotte vis. Maar Filip De Man slaagt er evenmin in de VB-gemeenteraadsfractie in zijn thuisstad Vilvoorde bijeen te houden.

Francis Van den Eynde, Johan Demol, Luc Sevenhans, Francis Wouters… Filip De Man: “Bijna altijd ziet men hetzelfde fenomeen: wie om de een of andere reden ontevreden is, verbergt zijn hoogstpersoonlijke frustratie achter een rookgordijn van kritiek op de ‘foute’ ideologische of strategische lijn van de partij. Dat oogt natuurlijk beter dan aan lief / vrouw / familie / vrienden / kennissen te moeten toegeven dat de nationale partijraad andere kandidaten beter vindt om een parlementair mandaat te bekleden.” Filip De Man is naast federaal parlementslid ook VB-fractieleider in de gemeenteraad van Vilvoorde. Met 21,9 % van de stemmen mocht het VB na de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 acht plaatsen op de gemeenteraadsbanken in Vilvoorde innemen. Enkel de VB’ers Filip De Man en Marie Verdoodt zitten nog steeds op die gemeenteraadsbanken.

Pas gaven Kay Crabbé en Reno Méchant nog hun ontslag als VB-gemeenteraadslid. Eddy Van Calsteren, Goede Van Haelst en Jurgen Duysse gaven eerder al hun ontslag als VB-gemeenteraadslid. Kay Crabbé (zelf gemeenteraadslid geworden als opvolgster van) en Reno Méchant worden nu opgevolgd door Emmy Barbery en Jean-Claude Segers, respectievelijk negende en tiende opvolger op de Vilvoordse VB-lijst. Twee voormalige VB-gemeenteraadsleden zetelen intussen als onafhankelijke in Vilvoorde: Roland Van Goethem (foto 2) en Daisy Vander Elst. Roland Van Goethem was van 1999 tot 2009 Vlaams parlementslid, en is sinds 1995 in Vilvoorde gemeenteraadslid voor achtereenvolgens het Vlaams Blok en het Vlaams Belang. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 stond hij in Vilvoorde als tweede, vlak na Filip De Man, op de VB-lijst.

Op 22 maart 2011  verscheen in Het Nieuwsblad een lezersbrief van Roland Van Goethem. Van Goethem reageerde hierin op uitlatingen van Frank Vanhecke. Roland Van Goethem: “Volgens Vanhecke is de N-VA geloofwaardiger dan het Vlaams Belang en voor radicale Vlamingen de enige nuttige stem. Ik denk dat Frank gelijk heeft, alhoewel het ooit anders was.” En verder: “Nadat Jean-Marie Le Pen een stap opzij had gezet kon het FN (het Front national, nvdr.) een goed resultaat neerzetten bij de regionale verkiezingen in Frankrijk. Misschien een hint voor Dewinter & Co in aanloop naar de volgende verkiezingen?” Bij een toelichting op zijn lezersbrief zei Roland Van Goethem: “Ik pleit inderdaad voor een nieuwe wind aan het nationaal partijbestuur. De mensen die er nu zitten, hebben de partij in de opiniepeilingen doen zakken tot 10 procent, een gevolg van het te grote ego van partijkopstukken.”

Zijn lezersbrief was geen sollicitatiebrief voor een plaatsje bij de N-VA. In de gemeenteraad ging Roland Van Goethem wel zetelen als onafhankelijke. Eind mei verscheen hij op een persconferentie samen met de Vilvoordse gemeenteraadsleden Alain Van Hende (ex-Open VLD) en Anneliese Simoens en Evelien Jacobs (beiden ex-CD&V). De flamboyante Anneliese Simoens is zelfs schepen maar na een conflict bij de CD&V werden haar al haar bevoegdheden als schepen ontnomen. De vier onafhankelijke gemeenteraadsleden zouden samen onder een nieuwe partijnaam deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Roland Van Goethem: “Meer en meer ontpopt het Vlaams Belang zich tot een one isue partij die enkel en alleen gefocust is op de islam. Vruchteloos zoek ik in het huidige Vlaams Belang naar duidelijke sociaal-economische standpunten.”

Op de VB-partijraad van 18 juni is nu wel beslist om in het najaar een sociaal-economisch congres in te richten, maar is het 'momentum' niet voorbij dat mensen nog interesse hebben in wat ook het VB op sociaal-economische vlak zou voorstellen?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, vilvoorde, de man |  Facebook | | |  Print

09-07-11

KLIKLIJN OF NIET ?

Rob Verreycken kon vorige zaterdag genieten van zijn eerste pint op café zonder dat hij omgeven was door een walm van sigarettenrook. Hij had het beloofd: voortaan zou hij meer op café gaan. Maar die ‘kliklijn’ voor rokers vindt Rob Verreycken overbodig. Anderen bij het VB noemen de ‘kliklijn’ verwerpelijk.

Het rare is dat er helemaal geen kliklijn voor rokers is opgezet. De Federatie van Cafés in België noemt de ‘kliklijn’ voor rokers “een nieuwe pesterij door Volksgezondheid”, maar het enige wat er is, is een telefoonnummer bij Volksgezondheid waar je altijd terecht kan met vragen of klachten over volksgezondheid (stel dat je bijvoorbeeld het slachtoffer bent van een voedselvergiftiging...).

Ook raar: bij het VB vinden ze een kliklijn in het ene geval verwerpelijk, maar in andere gevallen richten ze zelf zo’n kliklijn in of juichen zo’n kliklijn toe. Het meldpunt van het ABVV over discriminatie bij uitzendkantoren vindt het VB “onaanvaardbaar”. Maar twee jaar geleden riep Filip Dewinter op om vrouwen in boerka of nikab te verklikken bij de politie. Eerder juichte het VB het initiatief van het NJSV toe om een kliklijn voor progressieve leraars te openen, een idee dat het NJSV overigens bij de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) had gehaald die in 1989 eenzelfde kliklijn openden. De resultaten ervan werden toen verwerkt in een Zwartboek 'progressieve leraars' (foto 2).

De verontwaardiging bij het VB over ‘kliklijnen’ is dus selectief. Als men het niet eens is met het doel, vindt men het “onaanvaardbaar”. Als men het eens is met het doel, promoot men de kliklijn. Bij het VB heiligt het doel de middelen. Overigens hebben ‘kliklijnen’ (tegen rokers, tegen belastingsfraude…) relatief weinig succes. De enige uitzondering is de kliklijn die de VBJ in 1989 openden… omdat de brievenbus waar “desnoods anoniem” klachten naartoe konden gestuurd worden, na een oproep van Tom Lanoye, overstelpt werd met gefingeerde klachten.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verreycken, actie |  Facebook | | |  Print

VAKBOND OF NIET ?

Het eerste bezoek aan een rookvrij café heeft zijn sporen nagelaten bij Rob Verreycken. Gisteren stelde hij een nieuwe vakbond voor: de VSV, oftewel de Vlaamse Solidaire Vakbond.

De oprichting van een nieuwe vakbond werd al in het vooruitzicht gesteld bij de voorstelling van het boek Welkom in Vakbondistan in september vorig jaar. Maar nu is de vakbond voorgesteld (foto). Voornaamste doel is in enkele bedrijven ‘symboolkandidaturen’ in te dienen en de wet die die kandidaturen ongeldig maakt vervolgens aan te vechten bij het Grondwettelijk Hof en bij Europese rechtbanken. Daarnaast wil de VSV geldige kandidaturen indienen om in enkele bedrijven deel te nemen aan de sociale verkiezingen voor het kaderpersoneel. De VSV heeft de steun en sympathie van het VB, maar is niet de vakbond van het VB, benadrukken voorzitter Rob Verreycken en secretaris (en West-Vlaams VB-Kamerlid) Peter Logghe. De videoclip over de voorstelling van de VSV is anders wel gepost bij de groep ‘VlaamsBelangInBeeld’.

VSV-secretaris Peter Logghe behoort net als Wim en Rob Verreycken tot de groep heidenen bij het VB, en wordt net als Wim en Rob Verreycken geciteerd als behorend tot het kamp-Vanhecke. Maar ook het andere kamp bij het VB zet haar schouders onder de VSV. VB-Kamerlid en nationale partijsecretaris Guy D'haeseleer is immers medestichter van de VSV en verscheen prominent in beeld bij de voorstelling van de VSV. Guy D’haeseleer is lid van het eerste uur van de (anti-)vakbondscel van het VB en ‘vakbondsspreker’ bij de laatste 1-meimanifestatie van het VB. Guy D’haeseleer liet geen truc onverlet om de Belfortploeg buiten te werken. Ongetwijfeld een gezellig clubje, die VSV.

De VSV werft voorlopig echter geen leden. Ze is immers nog niet in staat om een dienstverlening te ontplooien zoals de echte vakbonden. Wel zoekt de VSV sympathisanten en medewerkers. De VSV stelt zich volgens haar statuten tot doel: “de behartiging van de belangen van de bevolking van Zuid-Nederland (Vlaanderen) en Noord-Nederland (Nederland) en van de bij haar aangesloten leden. (…) De vereniging is ervan overtuigd dat voor de bevordering van solidariteit, welvaart en welzijn in Vlaanderen de vorming van een Vlaamse staat noodzakelijk is. (…) De vereniging vertrekt vanuit het beginsel van de solidariteit, waarbij in de organisch gegroeide samenwerkingsverbanden van de samenleving, in het bijzonder gezin, familie, lokale gemeenschap, onderneming en volksgemeenschap, solidariteit als basisprincipe wordt genomen waaruit zowel rechten als plichten voortvloeien. De mens heeft als lid van de gemeenschap de plicht waar mogelijk door arbeid solidair bij te dragen aan gemeenschappelijke welvaart en welzijn.”

Voorop staan dus de belangen van Vlaanderen, en dan pas die van de Vlamingen. En, het zal na het voorgaande niet verbazen: “De vereniging wijst af: de klassenstrijd en de daaruit voortvloeiende klassenhaat zoals gepromoot door het socialisme, en de afbraak van alle grenzen en regels en de daaruit voortvloeiende maatschappelijke ontwrichting door het onbeperkte kapitalisme en globalisme zoals gepromoot door het liberalisme.” De persconferentie waarop de VSV werd voorgesteld werd bijgewoond door een aantal Voorpost’ers zoals Luc Vermeulen en Nick Van Mieghem, en andere extreem-rechtsen bij het VB zoals Bert Deckers. VB-personeelslid en medeoprichter van RechtsActueel Bert Deckers is ook medestichter van de VSV. Het stichtingsdocument van de VSV werd “aan de vooravond van 11 juli 2011 (…) om 11 uur” ondertekend. 11 is ook een symbolisch getal bij het carnaval: het is “van oudsher het getal van de dwazen en gekken”.

Op de Facebook-groep van de VSV werd al meteen een treffende illustratie gegeven over waar de VSV voor staat. Een sympathisant vroeg zich af wat een VSV’er moet doen in een bedrijf waar ACV en ABVV sterk vertegenwoordigd zijn en in staking gaan. “Simpel, niet staken…antwoordt Wim Verreycken, vader van.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, verreycken, logghe |  Facebook | | |  Print

08-07-11

“DAT HADDEN WE NIET MOETEN DOEN”

Bij het VB knalt op een aantal plaatsen Den boom in van Katastroof door de boxen naar aanleiding van de ‘dreiging’ van Frank Vanhecke om op 11 juli op te stappen bij het VB. Dé bij het VB favoriete in het Antwerps zingende groep blijft echter De Strangers van wie het VB pas nog een cd met rechts-populistische liedjes liet persen.

 

De cd werd gepromoot in het VB-magazine Antwerps Nieuws dat in 220 000 brievenbussen in Antwerpen wordt gestopt. De eerste persing van 2 000 exemplaren van de nieuwe Strangers-cd is naar verluidt al uitverkocht. “Het gaat over een collectie van tweeëntwintig niet-politiekcorrecte en anti-politieke liedjes”, vertelde de secretaris van het VB-Wilrijk laatst in Het Laatste Nieuws. “Ik ben al sinds de jaren zestig fan en kreeg het idee om al hun protestliedjes te verzamelen. Ik heb de De Strangers gecontacteerd en ze gingen akkoord.”

 

“Ik heb wel gevraagd om de titel en de hoes te veranderen”, zegt Nest Adriaensen (70 j.), de benjamin van De Strangers. “Aanvankelijk zou de cd Vlaams heten en stond er een Vlaamse Leeuw op.” En nu niet? Op de hoes staan nu De Strangers verkleed als ridders die een vlaggenstok met een Vlaamse Leeuw willen rechtzetten. In 1992 traden De Strangers op tijdens een feest van het Vlaams Blok, precies één jaar na de Zwarte Zondag van 24 november 1991 (foto). “Dat hadden we niet moeten doen”, zegt Nest Adriaensen nu. “Maar dit is anders.” Hoezo? Een cd die alleen, minstens in de eerste plaats, verdeeld wordt door een politieke partij. Laat men zich dan niet voor de kar van die partij spannen? De Strangers: ze zijn al wat slimmer geworden, maar nog niet echt slim.

 

De ‘foute liekes’ van De Strangers of de ‘foute liedjes’ van Yves Leterme die vorige week donderdag het nieuws haalden? Dan toch maar die van Yves Leterme: Eviva EspañaPour un flirt en Hé, lekker beest.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, antwerpen |  Facebook | | |  Print

07-07-11

GEJUICH OM ‘DREIGING’ VAN FRANK VANHECKE

De aankondiging van Frank Vanhecke (foto 1) dat hij op 11 juli opstapt bij het VB als de Belfortploeg niet terug geïntegreerd wordt in het VB, én Johan Sanctorum en zijn opdrachtgever(s) niet aan een tuchtprocedure onderworpen worden voor het vuile werk bij ’t Pallieterke, stemt de overblijvenden bij het VB tevreden.

Intussen zijn meer en meer bewijzen opgedoken dat Johan Sanctorum, Vlaams cultuurfilosoof en tekstschrijver van Bruno Valkeniers, inderdaad ‘Annick Verbauwen’ is. Apache ontdekte het door de identieke IP-adressen van ‘Annick Verbauwen’ en Johan Sanctorum bij mails naar de redactie van Apache, wij wezen eerder al op de opvallende band tussen fakefiguur Hilde De Breuckere en Johan Sanctorum, lezers van Apache ontdekten de gelijkenis tussen de Facebook- en blogfoto van ‘Annick Verbauwen’ en ene Sadie. Media-analist Frank Thevissen ontdekte foto’s van ‘Sadie’ in hetzelfde kleedje als ‘Annick Verbauwen’. Wij ontdekten de licht erotische reeks foto’s waaruit de Facebook- en blogfoto van ‘Annick Verbauwen’ is geknipt: de tweede foto bovenaan van ‘Sadie’. Vergelijk maar, en zie wie toevallig als een van haar Facebook-vrienden opduikt.

Tanguy Veys dus, al krijgt die er deze week van langs in een artikel van ‘Annick Verbauwen’ in  ’t Pallieterke. Dat Filip Dewinter zich geroepen voelt de Joodse en Israëlische zaak te verdedigen is volgens ‘Annick Verbauwen’ “wellicht vooral een electorale rekensom, voor de christelijk-fundamentalistische Tanguy Veys (VB-Gent, waar toch weinig Joodse stemmen te rapen vallen) veeleer een gevolg van te veel wierook opsnuiven.” Volgens ‘Annick Verbauwen’ zouden “Dewinter en gezellen (…) beter wat afstand houden, deze kwestie verdeelt nodeloos zijn partij (…). Het vormde een kapstok voor de pijnlijke clanoorlog in Gent (waar Bruno Valkeniers en de partijraad overigens correct hebben gehandeld).”

Bruno Valkeniers (foto 2) reageerde gisteren “verwonderd” op het ultimatum van Frank Vanhecke. Van excuses of de intrekking van het ontslag van de Belfortploeg kan volgens hem geen sprake zijn. De VB-voorzitter betreurt de timing van de uitval van zijn voorganger. “Die komt net op een ogenblik dat de partij in het licht van de nota-Di Rupo meer dan nodig is en zich op de politiek moet concentreren.” Bruno Valkeniers stelt nog dat het binnen de partij geweten was dat Johan Sanctorum hem als partijvoorzitter adviseerde. Het Apache-artikel staat volgens Valkeniers “vol halve waarheden en volledige leugens”. Wat dan toch waarheid zou zijn, en wat niet waar zou zijn, vertelt Valkeniers er niet bij.

De soldaten staan te juichen voor de ‘dreiging’ van Frank Vanhecke om op te stappen bij het VB. “Ga (…). Ook en vooral als het u niet aanstaat”, zegt Limburgs VB-parlementslid en VB-partijbureaulid Bert Schoofs op Facebook. Onder andere Wim Van Osselaer, Antwerps VB-gemeenteraadslid en medewerker van Filip Dewinter, ‘vindt dit leuk’. Maar ontslagnemend VB-persverantwoordelijke, en vriend van Frank Vanhecke, Tom Van Den Troost antwoordt dat zelfs als Schoofs “op een trapladderke gaat staan” hij nog niet tot aan de hielen van Frank Vanhecke komt. Voorpost-persverantwoordelijke, en VB-personeelslid, Björn Roose is terug wakker en hij heeft “voor de ratten die het schip tot zinken proberen te brengen (door er eerst gaten in te knagen en het dan met veel poeha te verlaten)” een passend plaatje: Den boom in van Katastroof.

Intussen heeft Jurgen Ceder, vriend van Frank Vanhecke, VB-fractieleider in de Senaat en hoofd van de juridische dienst van het VB, bevestigd dat hij zich beraadt of hij nog bij het VB blijft. Misschien moet Bruno Valkeniers aan zijn binnenkort volledig uitgezuiverde partij maar eens een nieuwe naam geven: van Vlaams Blok naar Vlaams Belang, en binnenkort: Katastroof. Liedjes om de filmpjes van de nieuwe partij te ondersteunen zijn er al.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, vanhecke, valkeniers, sanctorum, veys, media, schoofs, ceder |  Facebook | | |  Print