07-08-11

TWEEDE VB-PARLEMENTSLID OP MAILADRESSENLIJST BREIVIK

Dat het Gentse VB-Kamerlid Tanguy Veys (foto 1) anderhalf uur voor de bomaanslag van Anders Behring Breivik in Oslo diens 1 518 bladzijden tellend manifest ontving, is bekend. Via de Britse krant The Guardian haalde het zelfs de Russische media. Maar er staat nog een tweede VB-parlementslid op de mailinglijst van Anders Behring Breivik: het Genkse Vlaams parlementslid Chris Janssens (foto 2).

 

Chris Janssens (33 j.) is niet ruim bekend. Vandaar dat hij allicht aan de aandacht ontsnapte van de Vlaamse journalisten die de adressenlijst van Breivik nakeken. Chris Janssens woont in het Limburgse Genk waar hij sinds 2007 VB-gemeenteraadsfractieleider is. Na eerst bij een notaris gewerkt te hebben, ging hij in 2008 aan de slag als VB-personeelslid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In 2009 werd hij verkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger voor het VB. Chris Janssens stond op de tweede plaats op de Limburgse VB-lijst. Bij de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) is Chris Janssens vormingsverantwoordelijke. Buiten Limburg is Chris Janssens het bekendst als voorzitter van de ‘commissie voor verzoening en tucht’ die advies moest uitbrengen aan de VB-partijraad over de zaak van de Belfortploeg van Francis Van den Eynde en andere Gentse VB-gemeenteraadsleden. Later haalde Chris Janssens nog de pers toen zijn mening werd gevraagd over de voorzitter van het VB-Tienen Mark Moorhem die in de Verenigde Staten in een gevangeniscel verzeilde.

 

Chris Janssens heeft meerdere mailadressen. Hij heeft een mailadres dat hem ter beschikking is gesteld door het Vlaams Belang, een mailadres dat hij kreeg als lid van het Vlaams parlement, een mailadres dat hij kreeg als lid van de Genkse gemeenteraad en een mailadres dat hij bij het VB-Genk gebruikt. VB-Genk waarvan Chris Janssens volgens deze website voorzitter is en een Yahoo-mailadres heeft. Het is dit Yahoo-mailadres dat in de mailinglijst van Breivik voorkomt. In de onmiddellijke buurt van Chris Janssens’ mailadres ook: een Gentse Vlaams Belang Jongere (Geoffrey Bolle), de Finse moslimhater Pilakuvat, het kopstuk van de Parijse skinheads (Serge ‘Batskin’ Ayoub) en Italiaanse skinheads die interesse hebben in deze muziek. Fraai gezelschap. Een mail vrijdagavond naar Chris Janssens hoe hij denkt in dat gezelschap terecht te zijn gekomen, bleef onbeantwoord. Telefonisch contact gisterenavond lukte evenmin. Zijn Yahoo-mailadres is wel nog actief.

 

Anders dan op de VB-website voor Midden-Limburg staat is Chris Janssens overigens niet langer voorzitter van de Genkse VB-afdeling. Voorzitter is nu Nancy Dillen. Volgens Chris Janssens is het afdelingsvoorzittersschap niet te combineren met het drukke leven als Vlaams volksvertegenwoordiger. En dan al die mails die hij moet lezen! Andere Vlaamse adressen op de lijst van Breivik behoren toe aan leden van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ), het Nationalistisch Studentenverbond (NSV), een werkgroep van heidenen, en lokale VB-bestuursleden. Het verbaast het Anti-Fascistisch Front (AFF) niet VB’ers op de adressenlijst van Breivik te vinden. De haattaal van het VB en anderen inspireerde Breivik; VB’ers zijn op hun beurt actief in kringen waar die haattaal circuleert.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: breivik, veys, janssens |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.