14-08-11

DE HALVE WAARHEID VAN CHRIS JANSSENS

“Guilt by association”, schreef het Limburgse VB-parlementslid Chris Janssens (foto) op Facebook nadat deze blog vorige zondag onthulde dat Chris Janssens op de mailadressenlijst van Anders Behring Breivik stond en dit alle online kranten haalde. Van De Standaard tot Het Belang van Limburg, en ook nog andere media. Enkele kranten gingen maandag op de zaak door, maar slechts minimaal. De raid van Breivik was toen al twee weken oud, er stond een financiële crisis voor de deur, en het tweede VB-parlementslid dat een mail van Breivik krijgt, is minder groot nieuws dan het eerste VB-parlementslid. Nog een week later haalden weer andere zaken de voorpagina's van de kranten. Het moment de gloire is alweer voorbij voor de Limburger.

 

Chris Janssens kreeg mooi de gelegenheid om zijn onschuld uit te roepen. “Dit is de meest ongewenste mail die ik ooit ontvangen heb.” En: “Ik ben verantwoordelijk voor de e-mails die ik verstuur, maar toch niet voor wat ik ongevraagd ontvang?” Dat is allemaal waar. Eigenaardiger wordt het wanneer Chris Janssens een verklaring geeft over hoe hij in de adressenlijst van Anders Behring Breivik is verzeild: “Het is een privé-adres dat ik al meer dan vijftien jaar gebruik (…). Het is bijvoorbeeld ook gelinkt aan mijn Facebook-account. Het is allicht op die manier dat Breivik mij heeft toegevoegd.” Tja. Meer dan één op vier Belgen heeft een Facebook-account. Grofweg zijn dat 4,8 miljoen Belgen, en dan blijkt dat de minstens twintig Belgische e-mailadressen van Breivik bijna allemaal van mensen zijn die actief zijn bij het Vlaams Belang en aanverwante organisaties. Er is dan toch iets meer aan de hand dan dat Breivik als bij toeval aan die e-mailadressen is geraakt. En Chris Janssens zal dat ook wel beseffen want toen hij eerder over de raid van Breivik geïnterviewd werd door TV-Limburg zweeg Chris Janssens in alle talen over de mail die hij gekregen had van Breivik.

 

Wat te doen? Een lezer uit Meeuwen schreef bij Het Belang van Limburg online: “Mijnheer Janssens. Uw partij haat moslims. Breivik haat moslims. Ik wil best geloven dat u deze man niet kent, maar het feit dat hij u mailt zegt voldoende over uw onverdraagzaamheid tegenover moslims. Mensen die haten zijn in staat om vreselijke dingen te doen. Indien u het niet eens bent met zijn daden, zou u er beter aan doen om te vermijden dat anderen zijn voorbeeld gaan volgen. Uw partij, die gelinkt wordt aan moslimhaat, verlaten en uw actief bezig houden met integratie zou een stap in de goede richting zijn.” Maar niet iedereen denkt zo. Sommigen wezen… het AFF terecht. Een lezer uit Hoboken (neen, niet Kris Merckx) reageerde op Gazet van Antwerpen online: “Het is echt zielig om te zien hoe fasciscerend ‘rechts’ zich in alle richtingen kronkelt om het bruine vuil dat aan hen kleeft af te schudden, en dan nog het lef te hebben een pro-democratische organisatie als het AFF met de vinger te wijzen.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: breivik, janssens, media |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.