09-08-11

INSPIRATIE VOOR AFFICHES

“In het najaar staan we er weer. We organiseren dan een grote affichecampagne in heel Vlaanderen waarover gesproken zal worden”, zei VB-voorzitter Bruno Valkeniers laatst. Weldenkend Vlaanderen houdt haar hart vast wetend waar het Vlaams Belang haar inspiratie haalt.

 

Vroeger haalde het VB niet alleen haar programma, maar ook ideeën voor campagnes tot en met cartoons en lay-outmateriaal, vooral bij het Franse Front national (FN). Voor een congres in april dit jaar werd inspiratie gehaald bij de tegenwoordig succesvolle Schweizerische Volkspartei (SVP) / Union démocratique du centre (UDC) / Unione Democratica del Centro (UDC) / Partida populara Svizra (PPS) – naam naargelang het taalgebied in Zwitserland. In Zwitserland is nu een controverse ontstaan over een affiche van de jongerenafdeling van de SVP / UDC / PPS (foto 1). Op de foto een duidelijk aangeschoten Amy Winehouse, pas overleden en nu gebruikt door de geestesverwanten van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) voor een campagne tegen de legalisering van drugs. Niemand betwist dat Amy Winehouse door drank en drugs een desastreus leven leidde, maar zo profiteren van haar overlijden waarbij (nog) niet bewezen is dat ze stierf door drank of drugs… Respectvol is anders.

 

In Engeland staat Amy Winehouses album Back to Black alweer op 1 in de BBC Top-30; wie de meest smaakloze affiche ter extreme rechterzijde uitbrengt is nog niet uitgemaakt. In Duitsland is opschudding ontstaan over een affiche van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). In 2003 wilde de Bondsregering de partij nog verbieden wegens racistisch en ongrondwettelijk, maar uiteindelijk werd dit niet doorgezet. Bij Bondsdagverkiezingen haalde de NPD nooit de kiesdrempel van vijf procent van de stemmen, maar het blijft een partij die nogal wat neonazi’s en andere rechts-radicalen herbergt. Op een affiche die dit weekend in Berlijn verspreid werd (foto 2) staat de tweemaal voor racisme veroordeelde partijleider Udo Voight met de slogan Gas geven. Ogenschijnlijk om gas te geven met zijn motor, maar in de Duitse context heeft gas geven een nog bekendere betekenis. Is dit spijkers op laag water zoeken? Zo denkt in elk geval de Duitse pers er toch niet over. Daar wijst men onder andere naar de juiste antwoorden die men laatst moest geven bij een kruiswoordraadsel in een verkiezingskrant van de NPD: ‘Rudolf Hess’, de afkorting van nationaal-socialisme, en ‘Adolf’.

 

In het jongste nummer van het NPD-partijblad (foto 3) duiken overigens de van het VB bekende bokshandschoenen op. Het VB als inspiratiebron? We weten het niet, maar het is toch niet echt iets om blij om te zijn. Binnenkort worden er door de linkse pers weer associaties gemaakt...

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, zwitserland, duitsland, vb |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.