16-08-11

TERUG UIT NAMIBIË

Op 22 mei 2010 twitterde Filip Dewinter “Di Rupo premier! No way! Dan verhuis ik naar Namibie…”. Prompt werd een Facebook-groep opgericht om Dewinter aan zijn woord te houden. Meer dan 50 000 mensen steunden de oproep. Filip Dewinter was de voorbije weken alvast op bezoek in Namibië.

Namibië ligt aan de Atlantische Oceaan, net boven Zuid-Afrika. Het land was vroeger een Zuid-Afrikaans ‘mandaatgebied’. Eerder rekenden achtereenvolgens Nederlanders, Britten en Duitsers het tot hun kolonie. In 1966 startte onder leiding van de SWAPO een gewapende strijd voor de onafhankelijkheid van het land. In 1990 was het zover, en werd Namibië erkend als onafhankelijk land. In het parlement zijn zeven partijen vertegenwoordigd, maar het is de sociaal-democratische SWAPO die al sinds de onafhankelijkheid het land bestuurt.

Filip Dewinter was twee weken lang in Afrika. Eerst even in Zuid-Afrika, en daarna in Namibië. Zoals het een staatsman past, maakte Filip Dewinter niet enkel toeristische uitstappen (foto 1: Dewinter aait een Sheetah-wildkat, het snelste roofdier ter wereld). Dewinter ontmoette ook de Namibische minister voor veiligheid Nangolo Mbumba (foto 2). Een paar dagen eerder had de minister nog de inwoners van Erongo bedankt voor hun steun aan de politie om de criminaliteit aan te pakken. Vooral de drugsgerelateerde criminaliteit baart de minister zorgen. Niets nieuw onder de Afrikaanse zon dus.

Elio Di Rupo is intussen nog geen premier, en Filip Dewinter is na veertien dagen teruggekeerd naar ons land. Het uitblijven van een regering is om meer dan één reden nefast voor ons land.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.