17-08-11

DEWINTER MET LEGE HANDEN

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (foto 1) en de Antwerpse oppositieleider Filip Dewinter (foto 2) zijn ongeveer gelijktijdig terug uit verlof. De eerste vertoefde in Zuid-Engeland. De tweede in Namibië. Het verschil in persaandacht bij terugkeer was ook groot.

 

Patrick Janssens stond met zijn voorstel om illegaal verblijvende criminelen in gesloten centra te stoppen in afwachting van hun repatriëring in zowat alle kranten (Gazet van Antwerpen, De Standaard, Het Nieuwsblad, De Morgen…). En haalde ook nog eens televisie (ATV, VRT...) en radio (De Ochtend, op Radio 1). Filip Dewinter werd daarentegen geïnterviewd door… de Japanse televisie. Over België een jaar zonder federale regering, Anders Behring Breivik en de rellen in Londen. Het is goed voor Dewinters internationale uitstraling, maar voor binnenlands gebruik levert dat niets op.

 

Veiligheid zal een thema worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. “Ze mogen mij erop afrekenen. Het (Antwerpse, nvdr.) politiekorps is tijdens de jongste bestuursperiode met tien procent gegroeid. Ik werd vaker te repressief dan te laks genoemd. Alles wat Filip Dewinter van Vlaams Belang voorstelde in de debatten van de vorige verkiezingen, hebben we uitgevoerd, tenzij het alleen op federaal of Europees niveau beslist kon worden”, zegt Janssens in één van de interviews. Tja. Waar sta je dan als oppositieleider? Bij het Vlaams Belang kwam men gisteren in eerste instantie niet verder dan geschimp op de partij van Janssens: “Tijdens zijn vakantie heeft Janssens blijkbaar de tijd genomen om het Vlaams Belang-programma te bestuderen. De burgemeester hekelt namelijk de straffeloosheid in dit land en pleit voor een effectieve repatriëring van illegale drugdealers. Het zijn op zijn zachtst gezegd vreemde uitspraken voor iemand wiens partij een grote verantwoordelijkheid draagt in het open grenzenbeleid van vandaag.”

 

We hebben er geen idee van hoe Patrick Janssens zijn vakanties doorbrengt, maar dat hij dan het programma van het Vlaams Belang zou bestuderen… lijkt ons een zeer vreemde gedachtegang. Dat Janssens wel eens andere ideeën heeft dan zijn partij, is anderzijds bekend. Zijn persoonlijke campagne bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 was er een zonder het logo van zijn partij. Als de discussie dan enkel nog gaat over de kans op het realiseren van een voorstel, heeft Dewinter niet de beste troeven in handen. Dat Janssens' voorstel op kritiek stuit (zie de reacties van de toch niet linkse minister van Justitie Stefaan De Clerck en Gazet van Antwerpen-justitiespecialist John De Wit) doet niets af van de meer slaagkansen van Janssens. Waar Dewinter en Janssens bijvoorbeeld wel nog in verschillen, is het nut om een burgerwacht op te richten. “Het Vlaams Belang begrijpt de frustratie van de winkeliers en steunt dan ook uitdrukkelijk de burgerwacht die zij hebben opgericht”, liet Dewinter op 11 augustus op zijn website plaatsen. Maar de handelaars hebben geen burgerwacht opgericht. Ze speelden wel met het idee, maar zien uiteindelijk meer nut in het opzetten van een buurtinformatienetwerk samen met de politie.

 

“Uiteraard moeten illegale drugdealers in gesloten opvangcentra worden ondergebracht en gerepatrieerd worden naar hun landen van herkomst”, repliceert Filip Dewinter op de interviews van Patrick Janssens. “Veel belangrijker nog is het verplicht laten afkicken van drugverslaafden in gesloten centra. Het inplanten van open drugopvangcentra zoals De Sleutel in Antwerpen-Noord zorgen er immers voor dat de drugproblematiek zich concentreert in deze wijk. (…) Het Vlaams Belang pleit er voor om het opvangcentrum De Sleutel in Antwerpen-Noord te sluiten en een gesloten centrum buiten de stad op te richten.” Het lijkt ons geen goed idee om de hulpverlening die De Sleutel biedt mijlenver te verhuizen van waar de doelgroep zich bevindt. Maar aan de villawijk in Ekeren waar Dewinter woont, is er misschien nog wel een locatie om een drugshulpverleningscentrum te bouwen. Wedden dat mocht men het daar inplanten, Dewinter er tegen zou zijn? Met Dewinter is het altijd wat, maar komt het nooit goed.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, antwerpen, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.