22-08-11

NIEUWE VLAAMS-NATIONALE DEBATCLUB

De eind vorig jaar overleden zakenman en mecenas van de Vlaamse Beweging Rudi Van der Paal richtte in 1980 met enkele gelijkgezinden de ‘Vlaams-nationale debatclub’ op. Een plaats voor debat tussen Vlaams-nationalisten, en een forum voor al wie zich ter rechterzijde bevindt. Het is hier bijvoorbeeld dat de beruchte foto van Jean-Marie Le Pen met Bart De Wever is gemaakt. Er is nu echter een nieuwe Vlaams-nationale debatclub opgericht.

Initiatiefnemers zijn Guy Celen (voorzitter van de Marnixring Vlaanderen en van het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid), Frans Crols (gewezen hoofdredacteur van het financieel-economisch weekblad Trends, Crols neemt de dagelijkse leiding waar van de nieuwe debatclub), Paul Doevenspeck (medestichter van het advocatenkantoor van Hugo Schiltz), Johan Sanctorum (adviseur en tekstschrijver van VB-voorzitter Bruno Valkeniers, columnist-onder-schuilnaam van ’t Pallieterke) en Karl Van Camp (foto 1, hoofdredacteur van ’t Pallieterke). Guy Celen, Frans Crols en Johan Sanctorum hebben verder gemeen dat ze allen gastspreker waren bij de IJzerwake. Ze staken de koppen bij elkaar om een nieuwe Vlaamse debatkring uit de grond te stampen. Ze kozen voor de naam Res Publica, een Latijnse term die letterlijk “publieke zaak” betekent. Bovendien wordt nauw samengewerkt met de Vlaams-republikeinse denkgroep met dezelfde naam.

Volgens ’t Pallieterke – die mediasponsor is – willen de vijf “de stelling van links weerleggen dat een onafhankelijk Vlaanderen zou wegzinken in kneuterigheid. Daartoe willen ze over alle maatschappelijke onderwerpen een breed, pluralistisch en tegensprakelijk debat houden, een viertal per jaar. Het forum opent in Antwerpen, met de bedoeling later alle Vlaamse universiteitssteden aan te doen.” Donderdag 29 september wordt het eerste debat georganiseerd: De islam in Vlaanderen, met als panelleden publicist Wim Van Rooy, VB-kopstuk Filip Dewinter, Antwerps CD&V-gemeenteraadslid Ergün Top en Sharia4Belgium-woordvoerder Abou Imran (foto 2: Dewinter en Imran op een affiche van een eerder debat tussen beiden dat evenwel niet doorging). Moderator is chef-Wetstraat bij De Standaard Bart Brinckman. Met drie extreme sprekers en één gematigde zou hij het debat in goede banen moeten leiden. Plaats van de afspraak is vreemd genoeg, of toch niet, niet in Antwerpen maar in Edegem. In zaal De Basiliek... waar tot nu toe altijd de 'Vlaams-nationale debatclub' van Rudi Van der Paal, onder voorzitterschap van Koen Dillen, bijeenkwam.

“Vonken gegarandeerd”, schrijft ’t Pallieterke over het aangekondigde islamdebat. Daar twijfelen we niet aan. Maar dat debatten met dergelijke sprekers niet de debatten zijn die links zullen overtuigen voor een onafhankelijk Vlaanderen te kiezen, daar twijfelen we ook niet aan.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: res publica, islam |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.