25-08-11

DE STUNTELIGE STUNT

We weten intussen dat op de IJzerwake oproepen werd tot eendracht bij de Vlaams-nationalistische partijen, maar dit tot verzoening bij de (ex-) VB’ers noch de N-VA leidde. Maar hoe was het voorts op de IJzerwake?

 

Volgens de inrichters waren er met 5 300 betalende aanwezigen enkele honderden mensen meer dan vorig jaar. Maar is dat ook zo? Voor de aanwezigen was het moeilijk in te schatten. Een kwaal bij de IJzerwake de voorgaande jaren was de groep babbelzieke aanwezigen rechts van het podium. Daar had men dit jaar iets op gevonden. In een poging het eeuwig geklets rechts van de stoelen te beperken, was er een blok stoelen bijgemaakt. De babbelaars verhuisden zo naar achter. Een vergelijking op zicht over het aantal aanwezigen werd zo echter moeilijk.

 

Na tien jaar is de IJzerwake in een vast stramien geraakt. Een mis, lange inleidingen, twee lange toespraken, wat zingen en een artiest op het podium, een bloemenhulde en wat men een ‘apotheose’ noemt (foto 3). “Wat meer beweging op het podium zou wel mogen”, noteert ’t Pallieterke. “Maar ja, makkelijk is het niet: het blijft een simpele weide en ‘ze’ staan niet in rijen van drie te dringen om op de IJzerwake te mogen komen optreden.” Van de vernieuwing waar ‘jongeren’ als Yves Pernet en Bert Deckers een paar jaar geleden op gebroed hebben, is blijkbaar niets van terecht gekomen.

 

Een verrassing helpt het publiek bij de les te houden, en die kwam met Dietwin Elbers, zoon van, die onder andere vertaling van een lied van Jeff Buckley bracht (door ’t Pallieterke verkeerdelijk ‘Buckly’ geschreven). Ook een verrassing: terug een vendelier bij de IJzerwake. Ze hebben dat in Steenstrate al wel meer gezien, maar het was nu toch weer even geleden. “Het brengt wat beweging”, noteerde ’t Pallieterke dat wel opmerkt: “Laat de vendelier zijn hemd in zijn broek steken en het daar houden. Niet gemakkelijk voor een bewegend iemand, maar die blote buik was geen zicht.”

 

De aangekondigde “stunt” was niet meer dan een grote tractor die een oplegger trok waarop enkele tientallen militanten, van VNJ en NSV! tot TAK en Voorpost, een betoging uitbeelden en opriepen om zondag 18 september in Linkebeek te betogen voor een Vlaamse Brusselse rand en de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Eén van de slogans bij de geënsceneerde betoging was “Cyaankali voor het FDF”. De oproep van Bruno Valkeniers voor meer stijl in de politiek is nog niet tot de IJzerwake doorgedrongen. ’t Pallieterke kon “de grote stunt met de tractor” niet anders omschrijven dan “eerder (…) stuntelig”.

 

Een aanwinst was het groot scherm (foto 2) waarop je het gebeuren op het podium kon volgen. Beeldscherm en de tent waar achteraf werd nagepraat werden geleverd door een leverancier die ook zorgde voor accommodatie op de Pukkelpopweide in Kiewit, bij Hasselt. In Steenstrate strafte God de festivalgangers niet. Opvallend in het verslag van ’t Pallieterke: geen woord over het werk dat Voorpost (foto 1) verricht heeft. Zonder hen zou het terrein niet opgebouwd zijn, en zou er niet veel in huis zijn gekomen van de verdere praktische organisatie.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ijzerwake |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.