26-08-11

DE VERONTRUSTENDE STILTE BIJ DE N-VA

Het blijft merkwaardig stil rond het interview dat gewezen senator Kim Geybels en voormalig jongerenvoorzitter en -partijmedewerker Bas Luyten (foto) deze week in Humo gaven over de N-VA. Eén jaar na een faliekant afgelopen vakantie in Thailand doen de twee hun verhaal over het gekonkelfoes binnen de partij, afdreigingen door partijtenoren, homofobie… En dan is er nog het verhaal over de VNV binnen de N-VA.

 

Bas Luyten: “De VNV, de Vlaams Nationale Vrienden, zo noemen ze zichzelf, oftewel de Vrienden Van Den Dikke – De Wever, dus. Ze vergaderen minstens twee keer per jaar, met Kerstmis en eind juni. Het begint met een etentje en het eindigt in andere etablissementen – ik stel voor dat ik geen details geef. De Vrienden zijn réchts: onder elkaar geven ze lucht aan hun homohaat, hun racisme en hun diepe afkeer van alles wat neigt naar links. Ook de meer linkse elementen binnen de N-VA moeten eraan geloven.” Wie deel uitmaakt van die VNV? Bas Luyten: "Liesbeth Homans, Theo Francken, Karl Vanlouwe, Guy Uyttersprot, Joachim Pohlmann – dat soort mensen.” Bas Luyten zou er ook enkele keren bij geweest zijn.

 

Dat Bas Luyten mocht aanschuiven, verbaast niet als je zijn politiek profiel leest. Kim Geybels vertelt: “Bas is centrum-rechts; veel meer naar rechts kan hij niet meer opschuiven. Ik heb meer mogelijkheden aan de linkerzijde. In ethisch opzicht bijvoorbeeld pas ik perfect bij de VLD. Voor Bas ligt dat moeilijk.” Over abortus, euthanasie en dergelijke dingen is hij een ethische hardliner. Aan drugs is hij “ten prooi gevallen, dus: ik ben verbrand voor die partij (het VB, nvdr.)." Bij de Facebook-commentaren op reacties van Geybels en Luyten zijn er een paar mensen die om principiële redenen nooit Humo kopen. Ook al zegt Kim Geybels dat Humo hun woorden correct heeft weergegeven, hoogstens wat ingekort. De hoek waar we Bas Luyten moeten situeren is duidelijk.

 

Vanuit de N-VA kwam er geen reactie op het VNV-verhaal van Bas Luyten. Ook niet wanneer we daar woensdag uitdrukkelijk om vroegen. Heel anders was de reactie van Bart De Wever toen Bart Peeters begrepen had dat de bijna-Slimste mens ter wereld zich verontschuldigd had voor de achthonderd haatmails die Bart Peeters kreeg na een uitspraak over De Grote Leider. Bart De Wever – alhoewel op vakantie in Oostenrijk – was er toen snel bij om te ontkennen dat hij zich excuseerde voor die haatmails. Wil Bart De Wever Bas Luyten niet meer aandacht geven dan hij waard is? Dat kan best, maar Luyten draagt een paar inhoudelijke zaken aan die om een repliek schreeuwen. Is de “homohaat”, het “racisme” en “de diepe afkeer van alles wat neigt naar links” waar of niet? Zwijgen lijkt als bevestigen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.