28-08-11

TRAGEDIE AAN DE IJZER

Vandaag wordt in Diksmuide de 84ste IJzerbedevaart ingericht. Vorige zondag, op hetzelfde tijdstip waarop de 10de IJzerwake in Steenstrate begon, werd aan de voet van de IJzertoren in Diksmuide de ‘Muur van herinnering’ onthuld. RTBF-journalist Christophe Deborsu en historicus Bruno De Wever, de slimmere broer van, onthulden een plakkaat met de namen van de Vlaamse broers Van Raemdonck en een Waalse militair die samen aan de IJzer tijdens de Eerste Wereldoorlog stierven. Tegen 2014 moeten alle namen van de 42 252 Vlaamse en Waalse gesneuvelde militairen op de Muur staan. Bij ’t Pallieterke schoot dit verkeerd in het keelgat.

 

In een Brief aan… schrijft ’t Pallieterke deze week: “Wij zijn geenszins gekant tegen initiatieven die de slachtoffers van zinloos oorlogsgeweld herdenken, maar hier is meer aan de hand. Als Internationaal Vredesmonument moet men blijkbaar komaf durven maken met zijn eigen oorsprong en verleden. Dat is een evolutie die al jaren aan de gang is, en die de tragedie aan de IJzer zoveel mogelijk wil ‘deflamingantiseren’.” ’t Pallieterke verwijt het huidige IJzervaartcomité daar volop aan mee te werken. “En weet ge wat nog het meest tragische is? Ge gooit van alles en nog wat overboord, ge hangt uw huik naar de Belgische wind, maar het zal voor ‘de andere kant’ nooit genoeg zijn om u in hun midden te aanvaarden. Schilder de toren tricoloor, haal het AVV-VVK naar beneden, verban de beelden en affiches van alle IJzerbedevaarten van voor de eeuwwisseling, herschrijf verwoed de geschiedenis van de Vlaamse beweging, sluit u met stip aan bij het Anti-Fascistisch Front, het zal u allemaal geen zier helpen, want altijd zult gij aan uw Vlaamse wortels herinnerd worden, en altijd zult gij door het anti-Vlaams establishment door het slijk worden gehaald. Is dat nu zo moeilijk om in te zien?”

 

We kunnen ’t Pallieterke geruststellen: als het IJzerbedevaartcomité, al dan niet “met stip”, lid wordt van het Anti-Fascistisch Front, zullen we het niet met de nek aankijken. Vlaams of Belgisch, het doet er niet toe. Als men maar tegen fascisme en racisme is.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.