30-08-11

RIK TORFS: OM MEE TE LACHEN OF OM TE HUILEN ?

Hoeveel onzin kan een krant verdragen? Gazet van Antwerpen kopte zaterdag op haar voorpagina (foto 1) en binnenin de krant over de volle breedte van het blad “N-VA heeft het cordon doorbroken”. Een uitspraak van Rik Torfs. We weten niet in welke discipline Rik Torfs het beste is: als professor kerkelijk recht of als grapjas op televisie (foto 2). Alleszins niet als politiek analist.

 

Op de vaststelling U kan niet ontkennen dat het discours van de N-VA erg aanslaat antwoordt de CD&V-senator: “Dat is het gevolg van het cordon sanitaire. Ik ben daar altijd voorstander van geweest, maar ik moet nu toegeven dat dat een vergissing was. Het cordon is doorbroken. Niet door het Vlaams Belang, maar door de N-VA. En dat heeft geleid tot een enorm revanchegevoel bij een groot deel van de bevolking. Maar goed, zo’n gevoel blijft niet duren.” Voor de goede orde: het cordon sanitaire is een engagement om geen politieke samenwerking op te zetten met het VB. Omdat het VB mensen wil uitstoten, de veelzijdigheid van de samenleving wil reduceren tot het ‘eigen volk’. De enige goede vreemdeling is voor Filip Dewinter een vreemdeling die voor het VB stemt.

 

“Het cordon is doorbroken”, zegt Rik Torfs. Hoezo? Is er ergens een politieke samenwerking opgezet tussen het VB en de N-VA? Toch niet. Uitlatingen van VB’ers en N-VA’ers liggen soms akelig dicht bijeen, maar er zijn toch ook nog grote verschillen. Rik Torfs was naar eigen zeggen altijd voorstander van het cordon sanitaire, maar moet nu toegeven dat dit een vergissing is. Hoezo? Nu vindt hij dat we wel kunnen samenwerken met partijen die mensen willen uitsluiten? De politiek haalt blijkbaar het slechtste in een mens naar boven. En hoe had dat dan praktisch gelopen? De CD&V die zegt: “Bedankt voor het aanbod maar wij staan onze plaats in de bestuursmeerderheid af aan het VB”? Of houdt Rik Torfs zich niet aan wat met het cordon sanitaire wordt bedoeld, en wil hij zeggen dat mensen nu N-VA stemmen omdat het VB nooit aan de macht geraakt(e)?

 

Ongetwijfeld hebben een aantal mensen N-VA gestemd omdat ze het hopeloze van een VB-stem inzien. Maar moest het VB dan maar macht gegeven worden om haar programma te realiseren, om te vermijden dat de N-VA groot zou worden? Het is van de Franse president François Mitterand  (PS) geleden dat we nog zulke perverse redeneringen gehoord hebben. Of het zo is weten we niet, maar Mitterand werd wel eens verweten het Franse Front national (FN) kansen te bieden om zo klassiek rechts te verzwakken. Het is voor de betrokken partijen natuurlijk vervelend dat de N-VA sterk wordt ten koste van de CD&V , Open VLD en VB, maar ligt dat niet eerder aan het niet langer geloofwaardig overkomen van CD&V, Open VLD en VB dan aan het mythische cordon sanitaire?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cordon sanitaire |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.