01-09-11

KARIM VAN OVERMEIRE STAPT OVER NAAR N-VA

Met de vakantieseks van burgemeester Ilse Uyttersprot en het gezinsdrama waarbij een Afrikaanse moeder haar kinderen doodstak omdat ze dacht dat haar kinderen vampieren waren, hebben we het nieuws uit Aalst nog niet gehad. Gisteren geraakte bekend dat de Aalsterse ex-VB’er Karim Van Overmeire overstapt naar de N-VA.

 

Karim Van Overmeire (foto, 46 j.) werd met de Zwarte Zondag van 24 november 1991 VB-parlementslid. Voordien was hij actief bij de NSV en bij Voorpost. Van 1992 tot 1995 was hij voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ). In 1995 werd hij naast Vlaams parlementslid ook gemeenteraadslid in Aalst. Vanaf 1992 lid van het VB-partijbestuur weigerde hij eind 2009 lid te worden van het door Bruno Valkeniers vernieuwd VB-partijbestuur. In een opiniestuk dat even op zijn website stond schreef Karim Van Overmeire over het VB dat “een politiek gemarginaliseerde structurele oppositiepartij” in de komende jaren ongetwijfeld nog een aantal mandaten en personeelsleden kan garanderen, maar dit niet het doel kan zijn van politiek engagement. “De meest efficiënte weg om ons programma, of minstens delen daarvan, te realiseren, is via beleidsdeelname. Beleidsdeelname is vanzelfsprekend geen doel op zich. Het is ook geen keuze voor of tegen zogenaamde gematigdheid of radicalisme. Er moet een zichtbare breuk met het verleden komen, en een volgehouden inspanning om het cordon te doorbreken. Het feit dat grote delen van de partijtop vereenzelvigd worden met de polarisatiestrategie van het verleden, bemoeilijkt de situatie nog.” Het beterde niet bij het VB en op 15 juli stapte Karim Van Overmeire op bij het VB.

 

Gisterenmiddag kocht hij zich een lidkaart van de N-VA. Het lag in de lijn van de verwachtingen nadat in mei dit jaar beslist was dat Van Overmeires project Aalst Anders en Beter en de Aalsterse N-VA nauw zouden samenwerken. Karim Van Overmeire verduidelijkt op zijn website: “Het succes van de N-VA bij de federale verkiezingen van vorig jaar heeft duidelijk gemaakt dat heel veel Vlamingen hopen dat deze partij wél voor effectieve en fundamentele veranderingen kan zorgen. (…) De eerste afspraak zijn de lokale verkiezingen van 14 oktober 2012. Die zullen draaien rond de vraag in welke mate de N-VA zich lokaal zal kunnen verankeren. Daarbij wordt vooral gefocust op de centrumsteden. Aalst is zo’n Vlaamse centrumstad, die bovendien bestuurd wordt door een onzalige coalitie van de drie traditionele partijen die bijna uitsluitend met onderlinge ruzies en andere onprettige feiten in het nieuws komen. Ik hoop trouwens binnenkort een boek over de Aalsterse politiek te kunnen voorstellen. Nog meer dan elders in Vlaanderen symboliseert de N-VA in Aalst de hoop op veranderingen en op een beter bestuur. (…) Tegelijk moeten we beseffen dat toveroplossingen alleen in sprookjes bestaan. Ook revoluties zijn niet aan de orde. De Vlamingen zijn geen Tunesiërs, Egyptenaren of Libiërs: gelukkig leven wij in Europa in een andere samenleving waar politieke veranderingen het resultaat zijn van een vreedzaam en democratisch proces. Als parlementslid en als gemeenteraadslid kan je alleen maar hopen dat je met hard werken en een beetje geluk misschien één of twee stenen in de rivier kan verleggen. Maar wanneer genoeg mensen een steen verleggen, krijgt de rivier toch een andere loop.”

 

Volgens VB-Vlaams parlementslid Pieter Huybrechts staat er overigens nog volk klaar om over te stappen van het VB naar de N-VA. Hij wenst de N-VA niet zonder ironie veel geluk met haar ‘verruimers’ (Siegfried Bracke, Ludo Van Campenhout…). Bij het VB weet men intussen wat men aan ‘verruimers’ heeft.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, van overmeire, n-va |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.