31-08-11

BRUNO VALKENIERS: “HET IS MOEILIJK VOOR IEDEREEN GOED TE DOEN”

Voor Bruno Valkeniers (foto 1) staat er een punt achter het verhaal van de VB'ers die de partij vaarwel hebben gezegd. De geplaagde voorzitter heeft een najaarsprogramma klaar dat alle perikelen moet doen vergeten en moet onderstrepen dat het VB als “visie- en programmapartij al decennialang het gelijk aan haar kant heeft”.

In een opmerkelijke brief aan de VB-kaderleden die De Standaard kon inkijken, zal de lezer vruchteloos speuren naar een soort mea culpa. Valkeniers benadrukt integendeel dat hem geen andere keuze restte dan enkele dissidenten, onder wie Gentenaar Francis Van den Eynde, uit de partij te zetten. Niet dat Valkeniers struikelde over de “kritiek”. Maar de “onverzoenlijke dissidentie” schaadde de “onbaatzuchtige militanten” en kwam alleen de “politieke tegenstanders en het, op dat moment onbestaande, cordon médiatique” ten goede.

“Ach, kritiek zal er altijd zijn'”, zegt Bruno Valkeniers aan De Standaard. “Het is erg moeilijk om goed te doen voor iedereen.” Volgens de VB-voorzitter was het nodig om in vakantietijd, wanneer de partijraad niet samenkomt, de kaders toe te spreken. “De huidige politieke situatie geeft ons gelijk. De francofonie en Vlaanderen zijn niet met elkaar te verzoenen. Elke dag neemt de vervreemding in Vlaanderen toe, door de aanhoudende massale immigratie. En uitgerekend op dat moment heb ik als voorzitter al te lang al te veel energie moeten steken in interne persoonlijke tegenstellingen aan de top van de partij.” Stel je voor dat de VB-voorzitter zich niet had moeten bezighouden met problemen binnen zijn partij, Vlaanderen zou er nu heel anders uitzien.

Behalve Francis Van den Eynde en enkele parlementsleden (zoals Jurgen Ceder en Erik Arckens) moest Bruno Valkeniers ook Frank Vanhecke uitwuiven. De erevoorzitter van het VB en weduwnaar van Marie-Rose Morel kon zich niet langer vinden in de manier waarop de partij werd geleid. In zijn brief noemt Valkeniers Vanhecke niet eens bij naam, laat staan dat hij hem van repliek dient. De voorzitter beperkt zich tot de opmerking dat het “ernstiger ware geweest als ze hun mandaat, dat ze te danken hebben, aan de partij, ingeleverd zouden hebben.”

Om de teleurstellende ervaringen door te spoelen, wil Valkeniers het kader enthousiasmeren voor een druk najaar. “Vlaanderen zal een sterk Vlaams Belang nog steeds nodig hebben.” In september komt er een “spraakmakende en assertieve affichecampagne” waarvan de inhoud aanstaande vrijdag wordt voorgesteld. Voorts wordt het sociaaleconomisch programma van het VB vernieuwd. Het VB wil zich profileren als de “meest sociale partij van Vlaanderen”, waarbij het zich resoluut afzet tegen de Europese Unie, maar ook past voor het neoliberalisme. En waarschijnlijk ook het socialisme.

Het VB richt dit najaar voorts twee symposia in. Een over de positie van de vrouw in de islam, gekoppeld aan de publicatie van een boek daarover van Anke Van dermeersch. En een symposium over het cordon médiatique. En over de media gesproken… In ’t Pallieterke – dat deze week bij wijze van promotie naar enkele duizenden adressen wordt verstuurd – wordt deze week voor het eerst sinds mensenheugenis de Frankrijk-rubriek niet verzorgd door ‘Guitry’, zijnde Koen Dillen. Ene ‘Salan’ neemt nu de honneurs waar. Koen Dillen, zoals andere Belfortploegleden op de IJzerwake een dikke week geleden (foto 2, Koen Dillen wel met zijn rug naar de fotograaf), zal toch niet aan de kant gezet zijn bij ’t Pallieterke? We zouden hem missen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: valkeniers, dillen |  Facebook | | |  Print

30-08-11

RIK TORFS: OM MEE TE LACHEN OF OM TE HUILEN ?

Hoeveel onzin kan een krant verdragen? Gazet van Antwerpen kopte zaterdag op haar voorpagina (foto 1) en binnenin de krant over de volle breedte van het blad “N-VA heeft het cordon doorbroken”. Een uitspraak van Rik Torfs. We weten niet in welke discipline Rik Torfs het beste is: als professor kerkelijk recht of als grapjas op televisie (foto 2). Alleszins niet als politiek analist.

 

Op de vaststelling U kan niet ontkennen dat het discours van de N-VA erg aanslaat antwoordt de CD&V-senator: “Dat is het gevolg van het cordon sanitaire. Ik ben daar altijd voorstander van geweest, maar ik moet nu toegeven dat dat een vergissing was. Het cordon is doorbroken. Niet door het Vlaams Belang, maar door de N-VA. En dat heeft geleid tot een enorm revanchegevoel bij een groot deel van de bevolking. Maar goed, zo’n gevoel blijft niet duren.” Voor de goede orde: het cordon sanitaire is een engagement om geen politieke samenwerking op te zetten met het VB. Omdat het VB mensen wil uitstoten, de veelzijdigheid van de samenleving wil reduceren tot het ‘eigen volk’. De enige goede vreemdeling is voor Filip Dewinter een vreemdeling die voor het VB stemt.

 

“Het cordon is doorbroken”, zegt Rik Torfs. Hoezo? Is er ergens een politieke samenwerking opgezet tussen het VB en de N-VA? Toch niet. Uitlatingen van VB’ers en N-VA’ers liggen soms akelig dicht bijeen, maar er zijn toch ook nog grote verschillen. Rik Torfs was naar eigen zeggen altijd voorstander van het cordon sanitaire, maar moet nu toegeven dat dit een vergissing is. Hoezo? Nu vindt hij dat we wel kunnen samenwerken met partijen die mensen willen uitsluiten? De politiek haalt blijkbaar het slechtste in een mens naar boven. En hoe had dat dan praktisch gelopen? De CD&V die zegt: “Bedankt voor het aanbod maar wij staan onze plaats in de bestuursmeerderheid af aan het VB”? Of houdt Rik Torfs zich niet aan wat met het cordon sanitaire wordt bedoeld, en wil hij zeggen dat mensen nu N-VA stemmen omdat het VB nooit aan de macht geraakt(e)?

 

Ongetwijfeld hebben een aantal mensen N-VA gestemd omdat ze het hopeloze van een VB-stem inzien. Maar moest het VB dan maar macht gegeven worden om haar programma te realiseren, om te vermijden dat de N-VA groot zou worden? Het is van de Franse president François Mitterand  (PS) geleden dat we nog zulke perverse redeneringen gehoord hebben. Of het zo is weten we niet, maar Mitterand werd wel eens verweten het Franse Front national (FN) kansen te bieden om zo klassiek rechts te verzwakken. Het is voor de betrokken partijen natuurlijk vervelend dat de N-VA sterk wordt ten koste van de CD&V , Open VLD en VB, maar ligt dat niet eerder aan het niet langer geloofwaardig overkomen van CD&V, Open VLD en VB dan aan het mythische cordon sanitaire?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cordon sanitaire |  Facebook | | |  Print

29-08-11

HET GELD VAN HET VB

Bij het VB bereiden ze zich in alle ernst die de partij eigen is voor op de splitsing van België.

 

Gerolf Annemans schreef er een boek over dat intussen ook in het Engels te verkrijgen is. Met het indienen van een wetsvoorstel zorgt Annemans er voor dat de diensten van de Kamer van Volksvertegenwoordigers zijn boek nu in het Frans aan het vertalen zijn. Een ander betaalt daarvoor een vertaler. Gerolf Annemans laat zijn boek op kosten van de belastingbetaler vertalen.

 

Enkelen fantaseerden over een Vlaamse munt en de Waalse tegenhanger. VB’er Hendrik De Vloed ontwierp een ‘Neuro’ en een ‘Zeuro’ (foto’s 1 en 2). Hendrik De Vloed: De oplossing ligt voor de hand: opsplitsen die euro, in een sterke noordelijke Neuro (voor Vlaanderen, Frankrijk, Duitsland..., nvdr.) en een ontwikkelingslandmunt (voor Wallonië, Spanje, Italië..., nvdr.), de Zeuro die men naar hartenlust kan devalueren naargelang de vakbonden in Griekenland toch nog meer eisen, Turkije erbij komt, en hopelijk nog een ander niet-zelfbedruipend gebied eindelijk kan toetreden.” Met welk geld ze in Brussel kunnen betalen verduidelijkt de graficus-van-dienst niet. Ene Patrick stuurde naar de Angeltjes-website, die zich voor het ontwerpen van de munten leende, de afbeelding van een munt waarop de kop van Filip Dewinter staat (foto 3).

 

Kop of munt, wat zal het worden in Vlaanderenistan?

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen, annemans, dewinter |  Facebook | | |  Print

HET GELD VAN HET AFF

Eddy Hermy.jpgZoals bekend wacht Eddy Hermy (foto), hoofdcoördinator van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), een rechtszaak voor wat hij uitspookte bij het door hem twee jaar geleden in Oostkamp ingerichte ‘jeugdcongres’. Geen haan die over het congres gekraaid zou hebben, had Hermy niet een reportageploeg van de VRT uitgenodigd. De Koppen-uitzending over het ‘jeugdcongres’ shockte Vlaanderen. Het Nederlandse magazine EenVandaag bracht met een undercovercamera overigens ook nog Hitler-groeten op datzelfde 'jeugdcongres' in beeld. Intussen wordt iedereen in en rond het N-SA gemobiliseerd om maandag 3 oktober in Brugge te protesteren tegen de rechtszaak.

 

“Onze politieke elite wordt gek van verontwaardiging telkens er iemand van de bevolking het waagt om de problemen in verband met immigratie luidop te benoemen. Als gekken schakelen ze dan hun vrienden in die ze benoemd hebben bij de parketten en de rechtbanken van dit land om de burger die de euvele moed had om zijn gedacht te zeggen even mores te leren. Onze politieke elite, waar het slijm van de hypocrisie van afdruipt, wil met die houding ervoor zorgen dat de door massa-immigratie veroorzaakte misdaden tegenover de eigen bevolking onder de mat blijven liggen”, fulmineert Eddy Hermy in zijn jongste epistel over de rechtszaak die hem wacht. Vervolgens schakelt Hermy over op de strijd die in Libië woedt, om dan te eindigen bij “door de staat gesponsorde en gepatroneerde organisaties, zoals het CGKR en het AFF”. De wegen van God zijn bizar, maar die van Eddy Hermy nog meer.

Volgens Hermy mogen “allerlei, door de staat gesponsorde en gepatroneerde organisaties, zoals het CGKR en het AFF, hun ophitsing tegen nationalisten ten volle bedrijven, terwijl de pro-Chinezen van de PVDA – die al eens graag “grote sprongen voorwaarts” maken ten koste van miljoenen mensen (uitgehongerd of met een nekschot naar het socialistische paradijs geschoten) – huilen op bevel van de burgerij om toch maar blanke arbeiders te vervolgen. Terwijl dat rookgordijn wordt opgezet, kan de politieke elite buitenlandse oorlogen voeren zonder uw of mijn toestemming. En de communisten doen zoiets natuurlijk niet gratis. De burgerij geeft hun mantelorganisaties zoals De Wereld Morgen daarvoor graag 220.000 euro per jaar, zoals blijkt uit krantenberichten. De trotskisten van het AFF krijgen ook hun bloedgeld, maar die organiseren dat via de vrienden binnen de SP.A of het ABVV. Of ze worden gesponsord door kapitalisten uit de amusementsbranche. Altijd gewillig om de eigen arbeidersklasse de cultuur van de pro-gastarbeiderslobby te doen slikken (met juridisch of ander geweld).”

 

In alle ernst: bij het AFF vind je niet alleen trotskisten terug, maar zowat alle gezindheden van de linkerzijde. En het AFF krijgt geen geld van "de staat", “via de vrienden binnen de SP.A of het ABVV” of van “kapitalisten uit de amusementsbranche”. De voorbije jaren heeft het AFF eenmaal een som gekregen van een Duitse kunstenaar als gevolg van een proces tegen het Vlaams Belang dat hij won, maar verder zijn het uitsluitend sympathisanten die met vaste maandelijkse stortingen de kas van het AFF spekken. Geen overheidssubsidie, geen partij of vakbond, geen kapitalist uit welke branche dan ook, alleen (soms intussen gepensioneerde) werknemers actief in verschillende functies en ondernemingen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, actie |  Facebook | | |  Print

28-08-11

TRAGEDIE AAN DE IJZER

Vandaag wordt in Diksmuide de 84ste IJzerbedevaart ingericht. Vorige zondag, op hetzelfde tijdstip waarop de 10de IJzerwake in Steenstrate begon, werd aan de voet van de IJzertoren in Diksmuide de ‘Muur van herinnering’ onthuld. RTBF-journalist Christophe Deborsu en historicus Bruno De Wever, de slimmere broer van, onthulden een plakkaat met de namen van de Vlaamse broers Van Raemdonck en een Waalse militair die samen aan de IJzer tijdens de Eerste Wereldoorlog stierven. Tegen 2014 moeten alle namen van de 42 252 Vlaamse en Waalse gesneuvelde militairen op de Muur staan. Bij ’t Pallieterke schoot dit verkeerd in het keelgat.

 

In een Brief aan… schrijft ’t Pallieterke deze week: “Wij zijn geenszins gekant tegen initiatieven die de slachtoffers van zinloos oorlogsgeweld herdenken, maar hier is meer aan de hand. Als Internationaal Vredesmonument moet men blijkbaar komaf durven maken met zijn eigen oorsprong en verleden. Dat is een evolutie die al jaren aan de gang is, en die de tragedie aan de IJzer zoveel mogelijk wil ‘deflamingantiseren’.” ’t Pallieterke verwijt het huidige IJzervaartcomité daar volop aan mee te werken. “En weet ge wat nog het meest tragische is? Ge gooit van alles en nog wat overboord, ge hangt uw huik naar de Belgische wind, maar het zal voor ‘de andere kant’ nooit genoeg zijn om u in hun midden te aanvaarden. Schilder de toren tricoloor, haal het AVV-VVK naar beneden, verban de beelden en affiches van alle IJzerbedevaarten van voor de eeuwwisseling, herschrijf verwoed de geschiedenis van de Vlaamse beweging, sluit u met stip aan bij het Anti-Fascistisch Front, het zal u allemaal geen zier helpen, want altijd zult gij aan uw Vlaamse wortels herinnerd worden, en altijd zult gij door het anti-Vlaams establishment door het slijk worden gehaald. Is dat nu zo moeilijk om in te zien?”

 

We kunnen ’t Pallieterke geruststellen: als het IJzerbedevaartcomité, al dan niet “met stip”, lid wordt van het Anti-Fascistisch Front, zullen we het niet met de nek aankijken. Vlaams of Belgisch, het doet er niet toe. Als men maar tegen fascisme en racisme is.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen |  Facebook | | |  Print

27-08-11

POLITIEKE SWITCH IN MEISE

VB'er Evert Hardeman (foto 1) stapt op als gemeenteraadslid in Meise (Vlaams-Brabant). Hij gaat aan de slag bij het Ministerie van Financiën en zijn functie daar is niet combineerbaar met een mandaat als gemeenteraadslid. Hardeman blijft echter VB-lid. Anderen in Meise wisselen hun CVP/CD&V-lidkaart voor een VB-lidkaart, en omgekeerd.

 

In de gemeenteraad van Meise wordt Evert Hardeman opgevolgd door OCMW-raadslid Luc Biesemans. Biesemans wordt niet alleen gemeenteraadslid, hij blijft ook OCMW-raadslid. Een kwestie van bloedarmoede bij het VB-Meise? Dat politici gemeente- én OCMW-raadslid zijn is niet gebruikelijk. Tenzij voor de voorzitter van het OCMW waarvan vanuit het gemeentedecreet wordt aanbevolen dat hij/zij ook schepen voor sociale zaken is. Van 1988 tot 1994 was Luc Biesemans overigens CVP-schepen voor openbare werken in buurgemeente Merchtem.

 

Een politieke switch is in de streek niet ongebruikelijk. Gemeenteraadslid Ivo Meyen (foto 2), tweede op de VB-lijst in 2006, ruilde het VB voor de CD&V in Meise. Hij deed dit tussen de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2006 en de eerste gemeenteraadszitting in de vernieuwde samenstelling in januari 2007. De bestuursmeerderheid CD&V/N-VA - Groen! werd daardoor verstevigd; Meyen kreeg in ruil een aantal mandaten in intercommunales.

 

Ondervoorzitster van het CD&V Meise Dominique Galand betreurde de beslissing van haar partij om Meyen te aanvaarden als CD&V-lid. Ivo Meyen is immers oprichter van het VB in Meise. Maar behalve met zijn overstap naar de CD&V en het binnenrijven van een aantal mandaten in intercommunales heeft Meyen zich niet meer laten opmerken. Op één keer na. Alle gemeenteraadleden steunden een VB-motie tegen de uitbreiding van Brussel, op Meyen na. Hij vond de motie overbodig, en: “Het VB komt daarmee onnodig in de media-aandacht.” Ivo Meyen kent zijn pappenheimers.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, meise, vlaams-brabant |  Facebook | | |  Print

26-08-11

DE VERONTRUSTENDE STILTE BIJ DE N-VA

Het blijft merkwaardig stil rond het interview dat gewezen senator Kim Geybels en voormalig jongerenvoorzitter en -partijmedewerker Bas Luyten (foto) deze week in Humo gaven over de N-VA. Eén jaar na een faliekant afgelopen vakantie in Thailand doen de twee hun verhaal over het gekonkelfoes binnen de partij, afdreigingen door partijtenoren, homofobie… En dan is er nog het verhaal over de VNV binnen de N-VA.

 

Bas Luyten: “De VNV, de Vlaams Nationale Vrienden, zo noemen ze zichzelf, oftewel de Vrienden Van Den Dikke – De Wever, dus. Ze vergaderen minstens twee keer per jaar, met Kerstmis en eind juni. Het begint met een etentje en het eindigt in andere etablissementen – ik stel voor dat ik geen details geef. De Vrienden zijn réchts: onder elkaar geven ze lucht aan hun homohaat, hun racisme en hun diepe afkeer van alles wat neigt naar links. Ook de meer linkse elementen binnen de N-VA moeten eraan geloven.” Wie deel uitmaakt van die VNV? Bas Luyten: "Liesbeth Homans, Theo Francken, Karl Vanlouwe, Guy Uyttersprot, Joachim Pohlmann – dat soort mensen.” Bas Luyten zou er ook enkele keren bij geweest zijn.

 

Dat Bas Luyten mocht aanschuiven, verbaast niet als je zijn politiek profiel leest. Kim Geybels vertelt: “Bas is centrum-rechts; veel meer naar rechts kan hij niet meer opschuiven. Ik heb meer mogelijkheden aan de linkerzijde. In ethisch opzicht bijvoorbeeld pas ik perfect bij de VLD. Voor Bas ligt dat moeilijk.” Over abortus, euthanasie en dergelijke dingen is hij een ethische hardliner. Aan drugs is hij “ten prooi gevallen, dus: ik ben verbrand voor die partij (het VB, nvdr.)." Bij de Facebook-commentaren op reacties van Geybels en Luyten zijn er een paar mensen die om principiële redenen nooit Humo kopen. Ook al zegt Kim Geybels dat Humo hun woorden correct heeft weergegeven, hoogstens wat ingekort. De hoek waar we Bas Luyten moeten situeren is duidelijk.

 

Vanuit de N-VA kwam er geen reactie op het VNV-verhaal van Bas Luyten. Ook niet wanneer we daar woensdag uitdrukkelijk om vroegen. Heel anders was de reactie van Bart De Wever toen Bart Peeters begrepen had dat de bijna-Slimste mens ter wereld zich verontschuldigd had voor de achthonderd haatmails die Bart Peeters kreeg na een uitspraak over De Grote Leider. Bart De Wever – alhoewel op vakantie in Oostenrijk – was er toen snel bij om te ontkennen dat hij zich excuseerde voor die haatmails. Wil Bart De Wever Bas Luyten niet meer aandacht geven dan hij waard is? Dat kan best, maar Luyten draagt een paar inhoudelijke zaken aan die om een repliek schreeuwen. Is de “homohaat”, het “racisme” en “de diepe afkeer van alles wat neigt naar links” waar of niet? Zwijgen lijkt als bevestigen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va |  Facebook | | |  Print

ALS DE N-VA MET CIJFERS GOOCHELT

Bart De Wever excuseerde zich niet voor de haatmails voor Bart Peeters; Kamerlid Daphné Dumery publiceerde wel de opiniebijdrage Geen haatmails in onze naam!. De West-Vlaamse N-VA’ster schreef: “Aan de ontvangers van haatmail kan ik enkel aanraden om te proberen te begrijpen waarom zij die ontvangen en met de verzender in debat te gaan. Gebruik argumenten om uw uitspraken te onderbouwen. En gebruik argumenten waarvan u zeker weet dat ze correct zijn.” ’t Is dat het komt van een partij die altijd correct is bij de voorstelling van zaken.

 

In een Humo-interview deze week zei Karel De Gucht (Open VLD): “Ik durf bijvoorbeeld ook te zeggen dat er volgens mij te veel gehandicapten zijn in België. De echte invaliden zijn daar de dupe van, want die krijgen daardoor te weinig geld.” Nogal wat mensen en organisaties reageerden hierop verontwaardigd. Alleen Helga Stevens (foto: in citroengele jas) trad Karel De Gucht bij, maar dan op zijn N-VA. “Zijn uitspraken waren lomp verwoord, maar hij heeft wel een punt”, zo citeert De Standaard Helga Stevens. Volgens haar heeft Wallonië 50 procent meer personen met een handicap dan Vlaanderen, waar ze dan meteen bedenkingen aan vastkoppelt over de weg vinden naar de sociale zekerheid, weerstand tegen besparingen en liever nieuwe belastingen heffen.

 

De Morgen ging haar licht opsteken bij de bevoegde staatssecretaris en die wijst erop dat Helga Stevens het enkel heeft over de gehandicapte personen tussen 21 en 65 jaar, en daarbij dan nog een rekenfout maakt. Volgens Helga Stevens gaat het om 2,04 % van de Vlaamse bevolking en 3,22 % van de Waalse bevolking. De staatssecretaris komt uit op respectievelijk 2,8 en 3,0 %. Tel je alle soorten uitkeringen voor gehandicapten samen, en dus ook de gehandicapten boven 65 jaar, kom je uit op respectievelijk 58 % van het totale aantal uitkeringen dat naar Vlaamse gehandicapten gaat, en 35 % naar de Waalse gehandicapten. Of… exact de verhouding Vlaamse - Waalse bevolking in België.

 

“Gebruik argumenten waarvan u zeker weet dat ze correct zijn”, is een boodschap voor tegenstanders van de N-VA. Voor N-VA’ers geldt dit niet.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va |  Facebook | | |  Print

25-08-11

DE STUNTELIGE STUNT

We weten intussen dat op de IJzerwake oproepen werd tot eendracht bij de Vlaams-nationalistische partijen, maar dit tot verzoening bij de (ex-) VB’ers noch de N-VA leidde. Maar hoe was het voorts op de IJzerwake?

 

Volgens de inrichters waren er met 5 300 betalende aanwezigen enkele honderden mensen meer dan vorig jaar. Maar is dat ook zo? Voor de aanwezigen was het moeilijk in te schatten. Een kwaal bij de IJzerwake de voorgaande jaren was de groep babbelzieke aanwezigen rechts van het podium. Daar had men dit jaar iets op gevonden. In een poging het eeuwig geklets rechts van de stoelen te beperken, was er een blok stoelen bijgemaakt. De babbelaars verhuisden zo naar achter. Een vergelijking op zicht over het aantal aanwezigen werd zo echter moeilijk.

 

Na tien jaar is de IJzerwake in een vast stramien geraakt. Een mis, lange inleidingen, twee lange toespraken, wat zingen en een artiest op het podium, een bloemenhulde en wat men een ‘apotheose’ noemt (foto 3). “Wat meer beweging op het podium zou wel mogen”, noteert ’t Pallieterke. “Maar ja, makkelijk is het niet: het blijft een simpele weide en ‘ze’ staan niet in rijen van drie te dringen om op de IJzerwake te mogen komen optreden.” Van de vernieuwing waar ‘jongeren’ als Yves Pernet en Bert Deckers een paar jaar geleden op gebroed hebben, is blijkbaar niets van terecht gekomen.

 

Een verrassing helpt het publiek bij de les te houden, en die kwam met Dietwin Elbers, zoon van, die onder andere vertaling van een lied van Jeff Buckley bracht (door ’t Pallieterke verkeerdelijk ‘Buckly’ geschreven). Ook een verrassing: terug een vendelier bij de IJzerwake. Ze hebben dat in Steenstrate al wel meer gezien, maar het was nu toch weer even geleden. “Het brengt wat beweging”, noteerde ’t Pallieterke dat wel opmerkt: “Laat de vendelier zijn hemd in zijn broek steken en het daar houden. Niet gemakkelijk voor een bewegend iemand, maar die blote buik was geen zicht.”

 

De aangekondigde “stunt” was niet meer dan een grote tractor die een oplegger trok waarop enkele tientallen militanten, van VNJ en NSV! tot TAK en Voorpost, een betoging uitbeelden en opriepen om zondag 18 september in Linkebeek te betogen voor een Vlaamse Brusselse rand en de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Eén van de slogans bij de geënsceneerde betoging was “Cyaankali voor het FDF”. De oproep van Bruno Valkeniers voor meer stijl in de politiek is nog niet tot de IJzerwake doorgedrongen. ’t Pallieterke kon “de grote stunt met de tractor” niet anders omschrijven dan “eerder (…) stuntelig”.

 

Een aanwinst was het groot scherm (foto 2) waarop je het gebeuren op het podium kon volgen. Beeldscherm en de tent waar achteraf werd nagepraat werden geleverd door een leverancier die ook zorgde voor accommodatie op de Pukkelpopweide in Kiewit, bij Hasselt. In Steenstrate strafte God de festivalgangers niet. Opvallend in het verslag van ’t Pallieterke: geen woord over het werk dat Voorpost (foto 1) verricht heeft. Zonder hen zou het terrein niet opgebouwd zijn, en zou er niet veel in huis zijn gekomen van de verdere praktische organisatie.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ijzerwake |  Facebook | | |  Print

24-08-11

GEEN VERZOENING TUSSEN (EX-) VB'ERS

Bij ons eerste bericht over het opstappen van Tom Van Den Troost als nationaal persverantwoordelijke van het Vlaams Belang schreven we: “Hij wenst er geen verklaring over af te leggen. Het is dan ook afwachten wat het wordt met zijn mandaat als enig VB-raadslid bij het OCMW in Buggenhout (Oost-Vlaanderen).” Intussen heeft Tom Van Den Troost zijn ontslag uitgebreid gemotiveerd en weten we ook hoe het verder gaat met zijn mandaat als OCMW-raadslid.

 

Tom Van Den Troost (foto 1) stapt ook op als OCMW-raadslid in Buggenhout. Van Den Troost is momenteel op zoek naar een nieuwe baan. “Niks in de politiek. Daar heb ik mijn buik van vol. Ik heb altijd gedacht dat Vlaams Belang geen partij zou zijn zoals alle andere. Niet dus. En daarover ben ik zeer ontgoocheld.” Met Tom Van Den Troost stapt ook Peter De Vos op bij het VB. Hij was voorzitter van de VB-afdeling Buggenhout en lid van de VB-regioraad Dendermonde - Sint-Niklaas. In Zwevegem (West-Vlaanderen) laat Pascal Maertens (foto 2) het VB voor wat het is. Eind vorig jaar nam hij al ontslag als voorzitter van de plaatselijke VB-afdeling. Nu neemt hij ook ontslag als VB-raadslid in het OCMW van Zwevegem… maar hij blijft hij er wel zetelen als onafhankelijke. Pascal Maertens liet weten contact op te nemen met de Belfortploeg van Francis Van den Eynde.

 

Op de IJzerwake vorige zondag verliep de confrontatie tussen de VB-leiding en de Belfortploeg rustig. Toch als we onze bron mogen geloven. “Bij het begin van de wake was er enige commotie. De Belfortploeg zou in groep op de weide komen. ‘Ze zijn iets van plan’, klonk het hier en daar. Maar meer dan samen op de weide komen en daar vlakbij de ingang blijven staan en zitten, deden ze niet… omdat ze niets van plan waren. Ze werden niet op applaus onthaald, maar ook niet op boe-geroep.” Met de oproepen tot eendracht die in de toespraken op de IJzerwakeweide klonken, kon niemand het zich permitteren om de andere uit te jouwen.

 

De oproepen tot eendracht hadden anderzijds niet tot effect dat Bruno Valkeniers en Frank Vanhecke, de huidige en de vorige VB-voorzitter, in elkaars armen vielen, elkaar eens goed knuffelden en ze de spons veegden over de verwijten die ze wederzijds hadden gemaakt. 

GEEN VERBROEDERING EN SAMENWERKING N-VA - VB

De oproep van Wim De Wit en Johan Sanctorum op de IJzerwake om met de Vlaams-nationalistische partijen VB en N-VA front te vormen voor een onafhankelijk Vlaanderen, en alvast front te vormen bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, valt in dovemansoren bij de N-VA.

 

Vlaams-Brabants Kamerlid Theo Francken (foto 1), door het Filip Dewinter een ‘Rank Xerox’ genoemd van VB-voorstellen, door Bas Luyten verweten te behoren tot de VNV (de Vlaams Nationale Vrienden, de intieme vriendenkring van Bart De Wever die onder elkaar lucht geven  van hun homohaat, hun racisme en hun diepe afkeer van alles wat neigt naar links)… die Theo Francken heeft op zijn blog pas nog verduidelijkt waarom van Vlaams-nationale verbroedering en samenwerking niets in huis komt zolang het VB bij haar antimigrantenklap blijft. En passant weerlegt Francken de door het VB geciteerde migratiecijfers.

 

Als het VB geen front kan vormen met Theo Francken, met wie dan nog wel?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ijzerwake, dewinter, francken, vb, n-va |  Facebook | | |  Print

23-08-11

IJZERWAKE: EENDRACHT MAAKT MACHT

Cordon sanitaire dreigt voor N-VA en Roep om Vlaams-nationaal front luider dan ooit op IJzerwake waren de twee titels die de toespraken op de IJzerwake dit jaar (foto) het best samenvatten.

 

De toespraken van IJzerwake-voorzitter Wim De Wit en van gelegenheidsspreker Johan Sanctorum waren gelijklopend. We nemen als leidraad dan maar de toespraak van de kleurrijkste van de twee. Na een inleiding over de blauwvoet – vogel waar vaak naar gerefereerd wordt in de Vlaams-nationalistische romantiek maar die geen inheemse vogel is, de echte Blauwvoet leeft op de Galapagos-eilanden – zei gelegenheidsspreker Johan Sanctorum over de Vlaams-nationalistische beweging: “‘Verraad’ is er het eeuwige sleutelwoord. Wantrouwen de stereotiepe houding. Roddel en achterklap de vaste nerveuze tics. Het schisma en de afscheuring de onvermijdelijke consequenties. Zodanig dat onze échte tegenstrever, het Belgische establishment, zijn plezier haast niet op kan. Dat, beste vrienden, is de vloek van de Vlaamse beweging, die wij van ons af moeten schudden. De oude, kleinstedelijke rivaliteit tussen Aalst en Dendermonde, Gent en Antwerpen, Steenstrate en Kaaskerke, (…) het Madouplein en de Koningsstraat (waar respectievelijk de hoofdzetels van het VB en de N-VA zijn gevestigd, nvdr.) – allemaal dorpskerktorens waaronder het kleine grote gelijk gecelebreerd wordt.

 

Het fameuze ‘cordon sanitaire’, ons in 1989 opgedrongen om het radicale Vlaams-nationalisme een halt toe te roepen, zogezegd in naam van de democratie, heeft het schisma als het ware een institutioneel karakter gegeven: ongezien in het democratische Europa. De kiezer die vanaf toen nog stemde voor die onafhankelijkheidspartij, was niet alleen een slechte Belg, maar ook een verdorven Vlaming, één die niet meer meetelde in de resultaten en de statistieken. (…) De partij die nu de fakkel heeft overgenomen, moet zich echter geen illusies maken: ook zij zal in een cordon terecht komen, al is het misschien een fluwelen cordon, namelijk dat van de ‘politieke irrelevantie’. Ook voor deze partij is er geen goede kant aan het Belgisch verhaal. Springt ze mee in het federale bad, dan is het om gepacificeerd te worden. Gaat ze aan de zijlijn staan, dan bewijst ze haar gebrek aan burgerzin. Het Wetstraattheater loopt hoe-dan-ook gewoon verder, op hoogdringende aanbeveling van de ratingbureaus, en onder het motto: ‘Liever een Belgische komedie dan een Griekse tragedie’. De enige uitweg uit dit dilemma, is op zoek te gaan naar een meerderheid die de Vlaamse onafhankelijkheid per volksraadpleging zal afdwingen. Daarom zeg ik nu tot alle Vlaamsgezinde krachten: stop het gekrakeel! Stop de stammentwisten en de clanoorlogen! Wij kunnen de twijfelaars niet overtuigen, als we zelf onderling verdeeld zijn.

 

Het Vlaams-nationalisme zal pas een democratische meerderheid verwerven, wanneer de Vlaams-nationale gelederen gesloten worden. (…) De twee partijen, die onze onafhankelijkheid als hoofdpunt in hun programma hebben, N-VA en Vlaams Belang, zijn het aan de Vlaamse beweging, aan ons, aan de kiezer, verplicht om elkaar te vinden en de hand te reiken. De broederstrijd moet stoppen, hij speelt alleen in het voordeel van de tegenstander. (…) Een Forza Flandria, in de vorm van een Vlaams-radikaal kartel dat zich bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 aan de kiezer presenteert, zou een echte bom betekenen onder de Belgische constructie. Misschien moeten we voor één keer eens een Belgische spreuk tot de onze maken: ‘Eendracht maakt macht’. Ik nodig bij deze de twee republikeinse formaties uit om een gebaar te stellen dat het Ancien Régime in zware verlegenheid kan brengen: de strategische oprichting van een V-front.  De partij of de partijvoorzitter die dàn de uitgestoken hand weigert, draagt een zware historische verantwoordelijkheid. Het Belgische momentum is voorbij, maar het Vlaamse moet nog komen. (…)

De vadsige vredesduiven van de CD&V zullen, als het erop aankomt, altijd voor een Pax Belgica kiezen – het zit in hun genen. (…) Laten we, beste vrienden, niet te veel moeite doen om de tsjeven te bekeren. Laten we hen zelf in een cordon plaatsen van de politieke betekenisloosheid. Laten we ons koelbloedig en vastberaden concentreren op de uitbouw van een Vlaams-radicale meerderheid – een electoraal breekpunt dat door een alliantie van de twee republikeinse partijen moet geforceerd worden.” Johan Sanctorum waarschuwt de N-VA ervoor in een cordon “van de ‘politieke irrelevantie’” terecht te komen, maar wil zelf de CD&V in zo’n cordon plaatsen. Het ene cordon is verwerpelijk, maar het andere moet?! Stop dan met klagen over het cordon sanitaire.

Sanctorum maakt een tweede denkfout als hij het cordon sanitaire linkt aan  de wil om “om het radicale Vlaams-nationalisme een halt toe te roepen”. In hoofde van de initiatiefnemers voor het cordon sanitaire is daar nooit sprake van geweest. Lees er maar het dossier van Charta 91 op na. De aanleiding was het zeventigpuntenprogramma van het Vlaams Blok, dat manifest in strijd is met de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Het vervolg is de blijvende wil om Vlaanderen uit te zuiveren tot het ‘eigen volk’, in plaats van rekening te houden met de bestaande veelzijdigheid. De staatsvorm waarbinnen de keuze gemaakt wordt voor ofwel de eigen volk eerst-politiek, of het rekening houden met de veelzijdigheid, is niet het punt van discussie. Daarenboven hebben de huidige Vlaamse partijleiders nooit opgeroepen de N-VA uit te sluiten voor regeringsonderhandelingen. De N-VA plaatste zichzelf aan de kant.

Of de N-VA nu front moet vormen met het VB? Na alle scheldpartijen die de N-VA van VB-kant kreeg. Het is in eerste instantie aan de N-VA om daarop te antwoorden. De N-VA die als een olifant door het Vlaamse politieke landschap dondert, neemt zij het VB op sleeptouw?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ijzerwake, sanctorum, cordon sanitaire, vlaanderen, vb, n-va |  Facebook | | |  Print

22-08-11

NIEUWE VLAAMS-NATIONALE DEBATCLUB

De eind vorig jaar overleden zakenman en mecenas van de Vlaamse Beweging Rudi Van der Paal richtte in 1980 met enkele gelijkgezinden de ‘Vlaams-nationale debatclub’ op. Een plaats voor debat tussen Vlaams-nationalisten, en een forum voor al wie zich ter rechterzijde bevindt. Het is hier bijvoorbeeld dat de beruchte foto van Jean-Marie Le Pen met Bart De Wever is gemaakt. Er is nu echter een nieuwe Vlaams-nationale debatclub opgericht.

Initiatiefnemers zijn Guy Celen (voorzitter van de Marnixring Vlaanderen en van het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid), Frans Crols (gewezen hoofdredacteur van het financieel-economisch weekblad Trends, Crols neemt de dagelijkse leiding waar van de nieuwe debatclub), Paul Doevenspeck (medestichter van het advocatenkantoor van Hugo Schiltz), Johan Sanctorum (adviseur en tekstschrijver van VB-voorzitter Bruno Valkeniers, columnist-onder-schuilnaam van ’t Pallieterke) en Karl Van Camp (foto 1, hoofdredacteur van ’t Pallieterke). Guy Celen, Frans Crols en Johan Sanctorum hebben verder gemeen dat ze allen gastspreker waren bij de IJzerwake. Ze staken de koppen bij elkaar om een nieuwe Vlaamse debatkring uit de grond te stampen. Ze kozen voor de naam Res Publica, een Latijnse term die letterlijk “publieke zaak” betekent. Bovendien wordt nauw samengewerkt met de Vlaams-republikeinse denkgroep met dezelfde naam.

Volgens ’t Pallieterke – die mediasponsor is – willen de vijf “de stelling van links weerleggen dat een onafhankelijk Vlaanderen zou wegzinken in kneuterigheid. Daartoe willen ze over alle maatschappelijke onderwerpen een breed, pluralistisch en tegensprakelijk debat houden, een viertal per jaar. Het forum opent in Antwerpen, met de bedoeling later alle Vlaamse universiteitssteden aan te doen.” Donderdag 29 september wordt het eerste debat georganiseerd: De islam in Vlaanderen, met als panelleden publicist Wim Van Rooy, VB-kopstuk Filip Dewinter, Antwerps CD&V-gemeenteraadslid Ergün Top en Sharia4Belgium-woordvoerder Abou Imran (foto 2: Dewinter en Imran op een affiche van een eerder debat tussen beiden dat evenwel niet doorging). Moderator is chef-Wetstraat bij De Standaard Bart Brinckman. Met drie extreme sprekers en één gematigde zou hij het debat in goede banen moeten leiden. Plaats van de afspraak is vreemd genoeg, of toch niet, niet in Antwerpen maar in Edegem. In zaal De Basiliek... waar tot nu toe altijd de 'Vlaams-nationale debatclub' van Rudi Van der Paal, onder voorzitterschap van Koen Dillen, bijeenkwam.

“Vonken gegarandeerd”, schrijft ’t Pallieterke over het aangekondigde islamdebat. Daar twijfelen we niet aan. Maar dat debatten met dergelijke sprekers niet de debatten zijn die links zullen overtuigen voor een onafhankelijk Vlaanderen te kiezen, daar twijfelen we ook niet aan.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: res publica, islam |  Facebook | | |  Print

21-08-11

DRESSCODE VOOR NEONAZI'S

Joachim T..JPGDe Standaard pakte  donderdag 11 augustus breed uit met een artikel over de nieuwe dresscode bij neonazi’s: hoe neonazi’s nieuwe symbolen gebruiken om de wet te ontwijken (foto’s 1 en 2). Aanleiding was een Duitse brochure over die dresscode.

In het artikel zegt een woordvoerder van het Anti-Fascistisch Front (AFF) dat je in België niet vaak tatoeages met hakenkruizen of andere extreme symbolen ziet. “Je zou gek zijn om dat te doen.” Voor de buitenwereld is het een taboe, binnen de beslotenheid van vier muren en onder een laag kleren blijven het wel favoriete symbolen. Op de vraag van een jonge West-Vlaming of hij een SS-symbool mag laten tatoeëren antwoordde ‘Lientje’ op een Blood and Honour-forum: ”Normaal gezien is zo’n symbool verboden, maar men kan moeilijk je arm afhakken. Als je er symbolen wilt opzetten, zou ik wel eerder voor runen of minder bekende symbolen kiezen. Wie jouw visie deelt, zal je begrijpen. Wie er enkel op uit is je te veroordelen, snapt het toch niet.” ‘Lientje’ heeft intussen zelf een groot Keltisch kruis op haar rug laten tatoeëren.

“Je zou gek zijn om dat te doen”, maar er zijn er natuurlijk die dat toch doen. Op foto 3 zie je een West-Vlaming met in zijn hals een ‘14’ die verwijst naar de veertien woorden “We must secure the existence of our race and a future for white children” van de Amerikaanse neonazi David Lane. Verder een ‘S’ zoals bekend van de Schutzstaffel (SS), paramilitaire organisatie van de Duitse nazi-partij NSDAP. En een ‘88’ die met twee keer de achtste letter van het alfabet als beginletter symbool staat voor ‘Heil Hitler’. Onder zijn rechteroog heeft hij ook nog een klein Odal-runeteken. Voor de betekenis van een en ander is nog altijd deze Alert!-brochure het lezen waard. En waar trof onze fotograaf deze West-Vlaming? Bij een actie van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) aan het Centraal Station van Antwerpen vorig jaar juni.

In Nederland trekken neonazi’s vaker dan bij ons de straat op, maar aan de toelating om te betogen worden meestal voorwaarden gekoppeld. Hakenkruizen, SS-runentekens, wolfsangels, triskels, Keltisch kruisen (ook wel eens omschreven als White Power- of White Pride-symbolen), getallen als 18, 28 of 88… mogen niet getoond worden. In zo’n voorwaardenlijst van de gemeente Venlo naar aanleiding van een betoging van de Nederlandse Volksunie (NVU) lezen we verder dat Hitler-groeten en slogans als Heil Hitler en Sieg Heil niet toegestaan zijn. Gezichtsbedekking mag niet. Ook blikjes en flesjes, gevechtshandschoenen, helmen, messen en andere scherpe voorwerpen zijn niet toegestaan. En iedereen moet een identiteitskaart op zak hebben.

Edwin Middeljans, die in zijn nek een 28 als symbool voor Blood and Honour heeft staan, moet bij dergelijke betogingen dan een doek rond zijn hals dragen. Soms wordt echter wel eens een in neonazikringen populair symbool vergeten, of oogluikend toch toegestaan. Een Keltisch kruis, de hamer en het zwaard van de ‘linkse’ nazi’s Otto en Gregor Strasser… De voorwaarden en de toepassing worden telkens op gemeentelijk vlak vastgelegd. In België mag alles uitgezonderd de Hitlergroet uitbrengen.  En dan zijn er nog die het niet kunnen laten om de Hitlergroet uit te brengen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, nederland, internationaal, blood and honour, n-sa |  Facebook | | |  Print

20-08-11

WEG BIJ HET VB. MORGEN GESPREK MET BELFORTPLOEG

“Hoe die top omgaat met de leden tart alle verbeelding”, foetert gemeenteraadslid en stichter van het Vlaams Belang in Wielsbeke Filip Dinneweth (foto). Hij voelt zich in de steek gelaten door zijn partij en zal voortaan als onafhankelijke zetelen. Morgen spreekt hij op de IJzerwakeweide met de Belfortploeg van Francis Van den Eynde.

Bij zijn herverkiezing als VB-gemeenteraadslid in 2006 stond Filip Dinneweth (54 j.) onmiddellijk in het middelpunt van de belangstelling. CD&V/N-VA en Welvaart Door Vrede (WDV) veroverden beiden negen zetels. Het Vlaams Belang sleepte met 10,2 % van de stemmen één zetel uit de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik zat op de wip. Alle ogen waren op Wielsbeke gericht. Mogelijk zou het de eerste gemeente worden waar het cordon rond het Vlaams Belang zou doorbroken worden”, vertelt Filip Dinneweth. Tot een doorbreken van het cordon sanitaire kwam het uiteindelijk niet in de Leiegemeente, vlakbij Waregem. Doordat één verkozene van WDV overstapte naar CD&V/N-VA werd op een andere manier een meerderheid gevonden.

Filip Dinneweth woonde vroeger in Bavikhove. “Nadat de VU splitste werd ik in 1995 lid van het Vlaams Blok. Ik stond in die periode ooit op een lijst voor de provincieraadsverkiezingen. In Wielsbeke ben ik dan zelf van start gegaan met het Vlaams Belang. Op de lijst stonden naast ikzelf slechts twee mensen.” Dinneweth werd in 2000 meteen verkozen als gemeenteraadslid, maar het ging niet echt vooruit met zijn partij. In 2006 waren ze nog maar met drie om mee op de VB-lijst te staan. Die drie zijn intussen ook weg bij het VB. De kans dat er in 2012 in Wielsbeke opnieuw een VB-lijst is, is dan ook bijzonder klein. Maar het probleem zit dieper dan op lokaal vlak. Filip Dinneweth: "Het Vlaams Belang lijkt me echt het Antwerps Belang te worden, naar andere provincies wordt amper geluisterd. Onlangs was er in elke provincie een vergadering met voorzitter Bruno Valkeniers. Daar heb ik, net als vele anderen, geopperd dat het misschien een goed idee zou zijn om onze standpunten te matigen. Maar uit die vergadering is werkelijk niets gekomen. Ik was bovendien erg ontgoocheld over hoe Frank Vanhecke uit de partij is gezet en hoe ze Marie-Rose Morel hebben behandeld."

Helemaal politiek dakloos voelt Dinneweth zich niet. Hij is niet zinnens aansluiting te zoeken bij één van de twee andere partijen in de Wielsbeke. Hij kijkt eerder in de richting van wat er bij de Belfortploeg uit de bus komt. “Ik zal gaan praten met Francis Van den Eynde en Frank Vanhecke. Ik zie die mensen morgen op de IJzerwake in Steenstrate. Ik hoop met een nieuw project naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen te kunnen gaan. Zonder het label 'Vlaams Belang' zal het misschien ook gemakkelijker zijn om mensen samen te brengen”, zegt Filip Dinneweth.

19-08-11

NAAR DE TIENDE IJZERWAKE

Zondag wordt de rust in Steenstrate, bij Ieper, weer verstoord door de komst van enkele duizenden radicale rechtse Vlaams-nationalisten die daar bijeenkomen voor de tiende editie van de IJzerwake (foto 1). “Afwachten of er opnieuw meer volk zal zijn dan de vorige jaren, misschien is het net die dag even zomer”, schreef ’t Pallieterke eerder deze week. De weersvoorspelling voor zondag is alleszins goed.

Naast van IJzerwake-voorzitter Wim De Wit is ook een toespraak gepland van Johan Sanctorum, adviseur van VB-voorzitter Bruno Valkeniers en kroniekschrijver in ’t Pallieterke. De kans dat hij zijn alter ego’s Hilde De Breuckere en Annick Verbauwen meebrengt is klein. Traditioneel is er ook een bloemenhulde. Dit jaar valt dit te beurt aan de aan het IJzerfront tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde soldaat Frans Kusters, Ivan ‘Vlaanderen Vlagt’ Mertens, priester en historicus Karel Van Isacker, industrieel en mecenas van de Vlaamse beweging Rudi Van der Paal, de voor collaboratie veroordeelde schrijver Filip De Pillecyn en de begin dit jaar overleden Marie-Rose Morel (1, 2, 3, 4). De IJzerwake rekent erop dat dit alles in een serene sfeer kan gebeuren, zoals het hoort bij een dodenherdenking. “Want er was op voorhand wel wat te doen over de herdenking van Morel”, weet ’t Pallieterke. “Voor- en tegenstanders, sterk uitgesproken meningen (haatmail noemen ze dat in de serieuze pers) en boze of bezorgde telefoons. We rekenen erop dat iedereen zijn manieren houdt.”

Trad twee jaar geleden de groep Andersjevs op die liederen bracht van Jef Elbers, deze keer staat zoon Dietwin Elbers op het podium die eigen liederen brengt én één lied van zijn vader. Op de IJzerwake wordt ook de tweede Vlaamse grond-cd verkocht. Met deze keer op de ‘straalplaat’ zoals dat in die kringen heet: liedjes van Bart de Bard, Jupiter, Wonne, Lion’s Pride, Jef Elbers, Wilfred en de intussen ontbonden Nederlandse groep Standrecht. RechtsActueel start met de uitgifte van een reeks posters waarin ze personen, verenigingen en gebeurtenissen uit de Vlaamse beweging in het voetlicht plaatsen.  Als eerste poster wordt zondag op de IJzerwake een foto van Wim Maes te koop aangeboden, stichter van de Vlaamse Militantenorde (VMO). RechtsActueel wil daarmee onderlijnen dat politieke actie zich niet alleen afspeelt in vergaderingen maar ook op straat. Dat als eerste poster gekozen werd voor een foto van de leider van een organisatie waarvan militanten in 1953 veroordeeld werden voor militievorming, en militanten in 1963 er niet voor terugschrokken om huizen met teer te bekladden, zegt veel over de redactie van RechtsActueel.

Er zou ook nog “ergens ‘een stunt’ in het programma” van de IJzerwake dit jaar zitten. Bruno Valkeniers die met een valscherm uit een vliegtuig springt en landt op de IJzerwakeweide? Voorpost die van de ‘Kameraadschapsavond’ de avond voordien in Westvleteren bakken trappist meebrengt? Marie-Rose Morel meer dan levensgroot geportretteerd, zoals VNV-leider en collaborateur Staf De Clercq, Irma Laplasse en Armand Preud’homme in 2004 te beurt viel (foto 2)? We zullen het zondag wel zien. Plezant zal het alleszins worden. De Belfortbeweging heeft afgesproken samen de weide te betreden. Gents VB-boegbeeld Francis Van den Eynde, gewezen VB-voorzitter en Europarlementslid Frank Vanhecke, senator en voormalig hoofd van de juridische dienst van het VB Jurgen Ceder, zoon van VB-stichter Karel Dillen Koen Dillen, gewezen nationaal VB-persverantwoordelijke Tom Van Den Troost, voormalig fractiesecretaris van de VB-Kamerleden Francis Wouters… zullen zorgen voor een opgemerkte aanwezigheid.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ijzerwake, sanctorum, morel, van den eynde |  Facebook | | |  Print

18-08-11

MATTHIAS STORME: LID IJZERWAKE- EN (OPNIEUW) N-VA-BESTUUR

In reactie op de affiches die we hier maandag – bij wijze van grap – presenteerden lieten lezers van deze blog weten dat het samengaan van VB en N-VA voor een rechts Vlaanderen voor hen hét schrikbeeld is. Sommigen situeren de N-VA zelfs rechtser dan het VB. Dat lijkt ons overdreven. Alleen is het met de N-VA zowat hetzelfde verhaal als met de ideeën van Patrick Janssens: ze hebben meer kans op realisatie dan als ze van het VB komen. Bij het IJzerwakebestuur begint dat besef door te dringen. Voorzichtig verruimt het haar rangen naar de N-VA.

 

Zondag verzamelt de radicale rechterzijde van het Vlaams-nationalisme zich bij de IJzerwake in Steenstrate. Volgens ’t Pallieterke gedraagt de vzw IJzerwake zich “meer en meer als de rechtmatige erfgenaam van de IJzerbedevaarttraditie: ze nam nu ook Matthias Storme (foto) op in haar Algemene Vergadering. Zo is de samenstelling van die algemene vergadering nog meer een afspiegeling van de brede Vlaamse beweging, niet meer enkel van de radicale tak ervan.” Nou moe, het is maar hoe breed “de brede Vlaamse beweging” is.

Matthias Storme is advocaat aan de balie van Brussel en hoogleraar aan de universiteiten van Antwerpen en Leuven. Hij is onder andere redactieadviseur van het conservatief-katholieke Bitterlemon en geen onbekende bij de IJzerwake. Vorig jaar was Matthias Storme spreker bij de IJzerwake. Naar aanleiding van de veroordeling van het Vlaams Blok wegens racisme in 2004 zei Matthias Storme dat aangezien alle zogenaamd democratische partijen de "vrijheidsbeknottende" wet tegen het racisme hadden goedgekeurd, het nu "bijna een morele plicht was om op het Vlaams Blok te stemmen". Wegens deze uitspraak werd hij verplicht ontslag te nemen uit het partijbestuur van de N-VA. Dit jaar werd Matthias Storme evenwel opnieuw lid van het partijbestuur van de N-VA.

Het bestuur van de vzw IJzerwake bestaat in overgrote meerderheid uit mensen die verbonden zijn met het VB. Zoals altijd is er wel een uitzondering op de regel. Zo trad Luk Lemmens, gewaardeerd voormalig Antwerps gemeenteraadslid, nu vicevoorzitter van het Antwerpse OCMW en voorzitter van de Antwerpse N-VA-afdeling, in 2003 toe tot het IJzerwakebestuur. Luk Lemmens regisseerde een aantal keren de IJzerwake-plechtigheid. Zo ook de IJzerwake in 2004 waar hulde gebracht werd aan een collaborateur als VNV-leider Staf De Clercq. Dat Matthias Storme toetreedt tot het IJzerwake-bestuur verbaast niet. Dat hij terug opgenomen is in het partijbestuur van de N-VA verklaart mee de harde koers van de N-VA.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ijzerwake, storme, vb, nva |  Facebook | | |  Print

17-08-11

DEWINTER MET LEGE HANDEN

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (foto 1) en de Antwerpse oppositieleider Filip Dewinter (foto 2) zijn ongeveer gelijktijdig terug uit verlof. De eerste vertoefde in Zuid-Engeland. De tweede in Namibië. Het verschil in persaandacht bij terugkeer was ook groot.

 

Patrick Janssens stond met zijn voorstel om illegaal verblijvende criminelen in gesloten centra te stoppen in afwachting van hun repatriëring in zowat alle kranten (Gazet van Antwerpen, De Standaard, Het Nieuwsblad, De Morgen…). En haalde ook nog eens televisie (ATV, VRT...) en radio (De Ochtend, op Radio 1). Filip Dewinter werd daarentegen geïnterviewd door… de Japanse televisie. Over België een jaar zonder federale regering, Anders Behring Breivik en de rellen in Londen. Het is goed voor Dewinters internationale uitstraling, maar voor binnenlands gebruik levert dat niets op.

 

Veiligheid zal een thema worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. “Ze mogen mij erop afrekenen. Het (Antwerpse, nvdr.) politiekorps is tijdens de jongste bestuursperiode met tien procent gegroeid. Ik werd vaker te repressief dan te laks genoemd. Alles wat Filip Dewinter van Vlaams Belang voorstelde in de debatten van de vorige verkiezingen, hebben we uitgevoerd, tenzij het alleen op federaal of Europees niveau beslist kon worden”, zegt Janssens in één van de interviews. Tja. Waar sta je dan als oppositieleider? Bij het Vlaams Belang kwam men gisteren in eerste instantie niet verder dan geschimp op de partij van Janssens: “Tijdens zijn vakantie heeft Janssens blijkbaar de tijd genomen om het Vlaams Belang-programma te bestuderen. De burgemeester hekelt namelijk de straffeloosheid in dit land en pleit voor een effectieve repatriëring van illegale drugdealers. Het zijn op zijn zachtst gezegd vreemde uitspraken voor iemand wiens partij een grote verantwoordelijkheid draagt in het open grenzenbeleid van vandaag.”

 

We hebben er geen idee van hoe Patrick Janssens zijn vakanties doorbrengt, maar dat hij dan het programma van het Vlaams Belang zou bestuderen… lijkt ons een zeer vreemde gedachtegang. Dat Janssens wel eens andere ideeën heeft dan zijn partij, is anderzijds bekend. Zijn persoonlijke campagne bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 was er een zonder het logo van zijn partij. Als de discussie dan enkel nog gaat over de kans op het realiseren van een voorstel, heeft Dewinter niet de beste troeven in handen. Dat Janssens' voorstel op kritiek stuit (zie de reacties van de toch niet linkse minister van Justitie Stefaan De Clerck en Gazet van Antwerpen-justitiespecialist John De Wit) doet niets af van de meer slaagkansen van Janssens. Waar Dewinter en Janssens bijvoorbeeld wel nog in verschillen, is het nut om een burgerwacht op te richten. “Het Vlaams Belang begrijpt de frustratie van de winkeliers en steunt dan ook uitdrukkelijk de burgerwacht die zij hebben opgericht”, liet Dewinter op 11 augustus op zijn website plaatsen. Maar de handelaars hebben geen burgerwacht opgericht. Ze speelden wel met het idee, maar zien uiteindelijk meer nut in het opzetten van een buurtinformatienetwerk samen met de politie.

 

“Uiteraard moeten illegale drugdealers in gesloten opvangcentra worden ondergebracht en gerepatrieerd worden naar hun landen van herkomst”, repliceert Filip Dewinter op de interviews van Patrick Janssens. “Veel belangrijker nog is het verplicht laten afkicken van drugverslaafden in gesloten centra. Het inplanten van open drugopvangcentra zoals De Sleutel in Antwerpen-Noord zorgen er immers voor dat de drugproblematiek zich concentreert in deze wijk. (…) Het Vlaams Belang pleit er voor om het opvangcentrum De Sleutel in Antwerpen-Noord te sluiten en een gesloten centrum buiten de stad op te richten.” Het lijkt ons geen goed idee om de hulpverlening die De Sleutel biedt mijlenver te verhuizen van waar de doelgroep zich bevindt. Maar aan de villawijk in Ekeren waar Dewinter woont, is er misschien nog wel een locatie om een drugshulpverleningscentrum te bouwen. Wedden dat mocht men het daar inplanten, Dewinter er tegen zou zijn? Met Dewinter is het altijd wat, maar komt het nooit goed.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter, antwerpen, criminaliteit |  Facebook | | |  Print

16-08-11

TERUG UIT NAMIBIË

Op 22 mei 2010 twitterde Filip Dewinter “Di Rupo premier! No way! Dan verhuis ik naar Namibie…”. Prompt werd een Facebook-groep opgericht om Dewinter aan zijn woord te houden. Meer dan 50 000 mensen steunden de oproep. Filip Dewinter was de voorbije weken alvast op bezoek in Namibië.

Namibië ligt aan de Atlantische Oceaan, net boven Zuid-Afrika. Het land was vroeger een Zuid-Afrikaans ‘mandaatgebied’. Eerder rekenden achtereenvolgens Nederlanders, Britten en Duitsers het tot hun kolonie. In 1966 startte onder leiding van de SWAPO een gewapende strijd voor de onafhankelijkheid van het land. In 1990 was het zover, en werd Namibië erkend als onafhankelijk land. In het parlement zijn zeven partijen vertegenwoordigd, maar het is de sociaal-democratische SWAPO die al sinds de onafhankelijkheid het land bestuurt.

Filip Dewinter was twee weken lang in Afrika. Eerst even in Zuid-Afrika, en daarna in Namibië. Zoals het een staatsman past, maakte Filip Dewinter niet enkel toeristische uitstappen (foto 1: Dewinter aait een Sheetah-wildkat, het snelste roofdier ter wereld). Dewinter ontmoette ook de Namibische minister voor veiligheid Nangolo Mbumba (foto 2). Een paar dagen eerder had de minister nog de inwoners van Erongo bedankt voor hun steun aan de politie om de criminaliteit aan te pakken. Vooral de drugsgerelateerde criminaliteit baart de minister zorgen. Niets nieuw onder de Afrikaanse zon dus.

Elio Di Rupo is intussen nog geen premier, en Filip Dewinter is na veertien dagen teruggekeerd naar ons land. Het uitblijven van een regering is om meer dan één reden nefast voor ons land.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dewinter |  Facebook | | |  Print

15-08-11

ZWITSERS VOORBEELD KRIJGT NAVOLGING

Vorige week kon je hier lezen dat de jongerenafdeling van de Schweizerische Volkspartei (SVP) / Union Démocratique du Centre (UDC) voor een campagne tegen de legalisering van drugs een affiche heeft uitgebracht met daarop de pas overleden Amy Winehouse (foto 1). De affiche inspireerde intussen anderen.

 

De Zwitserse affiche is voorlopig enkel digitaal beschikbaar. Deze week zou beslist worden of de affiche ook gedrukt wordt. Hetzelfde gebeurt met twee Vlaamse versies van die affiche. Eerst is er een affiche die waarschuwt dat islamhaat eindigt met geweld (foto 2). Op de affiche: VB-Kamerlid Tanguy Veys die zich liet fotograferen met het manifest dat hij toegestuurd kreeg van Anders Brehing Breivik. Zoals intussen bekend kreeg partijgenoot Vlaams parlementslid Chris Janssens het manifest eveneens toegestuurd, maar de Limburger voelde minder aandrang dan zijn Gentse collega om ermee uit te pakken. We begrijpen dat. De praat van Filip Dewinter en anderen inspireerde Breivik tot een moorddadige raid op wie hij verantwoordelijk houdt voor de komst van moslims. Dewinter en anderen riepen niet op tot gebruik van geweld, maar hun oorlogstaal tegen de islam zorgde ervoor.

 

Het VB liet voor haar immigratiecongres op 20 april 2011 al een affiche maken naar een voorbeeld van haar Zwitserse geestesgenoten. Filip Dewinter steekt nu, met een affiche, de hand uit naar Bart De Wever om front te vormen voor een onafhankelijk Vlaanderen (foto 3). Nu de strijd tegen drugs in de Seefhoek in Antwerpen is uitgedraaid op een ongeziene solidariteit tussen de allochtone en autochtone bewoners daar, en de roep om een burgerwacht te vormen is omgeslagen in het vormen van een buurtinformatienetwerk (BIN), verandert het VB het geweer van schouder. De partij gaat terug de communautaire toer op. Zondag is er trouwens de traditionele IJzerwake, en dan geeft men de pers maar beter wat anders dan beelden van de groep-Francis Van den Eynde enerzijds en de groep-Dewinter anderzijds op dezelfde IJzerwakeweide. Het VB focust daarom opnieuw op de Vlaamse onafhankelijkheid, overigens nog altijd het eerste punt in het programma van het VB en de statuten van de N-VA. Een onafhankelijk Vlaanderen, maar het moet dan wel een rechts Vlaanderen worden. Zou België niet ‘links’ bestuurd worden, de onafhankelijkheid van Vlaanderen hoefde niet eens voor Dewinter en De Wever.

 

Of beide affiches, nu enkel digitaal te verkrijgen, ook gedrukt worden hangt af van het commentaar. Reacties kunnen gestuurd worden met de ‘Contacteer me’-knop in de rechterbovenhoek van deze blog. Een grotere versie van de affiches vind je alvast hier en hier.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zwitserland, islam, veys, dewinter, vlaanderen, de wever |  Facebook | | |  Print

14-08-11

DE HALVE WAARHEID VAN CHRIS JANSSENS

“Guilt by association”, schreef het Limburgse VB-parlementslid Chris Janssens (foto) op Facebook nadat deze blog vorige zondag onthulde dat Chris Janssens op de mailadressenlijst van Anders Behring Breivik stond en dit alle online kranten haalde. Van De Standaard tot Het Belang van Limburg, en ook nog andere media. Enkele kranten gingen maandag op de zaak door, maar slechts minimaal. De raid van Breivik was toen al twee weken oud, er stond een financiële crisis voor de deur, en het tweede VB-parlementslid dat een mail van Breivik krijgt, is minder groot nieuws dan het eerste VB-parlementslid. Nog een week later haalden weer andere zaken de voorpagina's van de kranten. Het moment de gloire is alweer voorbij voor de Limburger.

 

Chris Janssens kreeg mooi de gelegenheid om zijn onschuld uit te roepen. “Dit is de meest ongewenste mail die ik ooit ontvangen heb.” En: “Ik ben verantwoordelijk voor de e-mails die ik verstuur, maar toch niet voor wat ik ongevraagd ontvang?” Dat is allemaal waar. Eigenaardiger wordt het wanneer Chris Janssens een verklaring geeft over hoe hij in de adressenlijst van Anders Behring Breivik is verzeild: “Het is een privé-adres dat ik al meer dan vijftien jaar gebruik (…). Het is bijvoorbeeld ook gelinkt aan mijn Facebook-account. Het is allicht op die manier dat Breivik mij heeft toegevoegd.” Tja. Meer dan één op vier Belgen heeft een Facebook-account. Grofweg zijn dat 4,8 miljoen Belgen, en dan blijkt dat de minstens twintig Belgische e-mailadressen van Breivik bijna allemaal van mensen zijn die actief zijn bij het Vlaams Belang en aanverwante organisaties. Er is dan toch iets meer aan de hand dan dat Breivik als bij toeval aan die e-mailadressen is geraakt. En Chris Janssens zal dat ook wel beseffen want toen hij eerder over de raid van Breivik geïnterviewd werd door TV-Limburg zweeg Chris Janssens in alle talen over de mail die hij gekregen had van Breivik.

 

Wat te doen? Een lezer uit Meeuwen schreef bij Het Belang van Limburg online: “Mijnheer Janssens. Uw partij haat moslims. Breivik haat moslims. Ik wil best geloven dat u deze man niet kent, maar het feit dat hij u mailt zegt voldoende over uw onverdraagzaamheid tegenover moslims. Mensen die haten zijn in staat om vreselijke dingen te doen. Indien u het niet eens bent met zijn daden, zou u er beter aan doen om te vermijden dat anderen zijn voorbeeld gaan volgen. Uw partij, die gelinkt wordt aan moslimhaat, verlaten en uw actief bezig houden met integratie zou een stap in de goede richting zijn.” Maar niet iedereen denkt zo. Sommigen wezen… het AFF terecht. Een lezer uit Hoboken (neen, niet Kris Merckx) reageerde op Gazet van Antwerpen online: “Het is echt zielig om te zien hoe fasciscerend ‘rechts’ zich in alle richtingen kronkelt om het bruine vuil dat aan hen kleeft af te schudden, en dan nog het lef te hebben een pro-democratische organisatie als het AFF met de vinger te wijzen.”

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: breivik, janssens, media |  Facebook | | |  Print

13-08-11

DE VOLGENDE WEG BIJ HET VB

Vorige week schreven we dat de leegloop bij het VB wordt vervolgd. Hier de volgende aflevering. Johny Vermoesen (foto, 45 j.), gemeenteraadslid en voorzitter van het VB-Affligem (Vlaams-Branbant), verlaat het VB. Vermoesen was sinds 2005 afdelingsvoorzitter in Affligem en bestuurslid van de VB-regioraad Halle. "Ik ga weg uit onvrede met de nationale top van Vlaams Belang", licht Vermoesen zijn beslissing toe.

Johny Vermoesen geraakte pas op latere leeftijd betrokken in de gemeentepolitiek. Bij zijn debuut bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 haalde het VB in Affligem 20,4 % van de stemmen. Zes jaar eerder was er niet eens een VB-lijst in Affligem. Alle begin is moeilijk, en in feite bestond de VB-lijst in Affligem in 2006 uit VB’ers aangevuld met onafhankelijken die zich groepeerden onder de naam Leefbaar Affligem. De lijst kreeg vier verkozenen: twee voor Leefbaar Affligem, onder wie lijsttrekker en uittredend gemeenteraadslid Tim T’ Kint; en twee voor het VB, onder wie plaatselijk VB-voorzitter Johny Vermoesen. Amper een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen stopte de samenwerking tussen Leefbaar Affligem en het Vlaams Belang Affligem, als gevolg van een dispuut over een opvolgingskwestie in de gemeenteraad en het OCMW-bestuur. Een dispuut waar de nationale VB-partijleiding in tussenkwam, wat de zaak alleen maar erger maakte.

 

Johny Vermoesen kan zich vandaag niet meer vinden in de nationale koers van de partij. "Ik betreur dat de top er niet in slaagt zich te vernieuwen op gebied van leiding en stijl. Ook de almacht van de Antwerpse fractie ligt me zwaar op de maag." Vermoesen staat bekend als een trouwe aanhanger van wijlen Marie-Rose Morel en voormalig nationaal VB-voorzitter Frank Vanhecke. Johny Vermoesen, die in Affligem café Dachterdeer uitbaat, blijft als onafhankelijke zetelen in de gemeenteraad. Mogelijk volgen zijn vader Willy (72 j.) en zijn vrouw Priscilla (30 j.) zijn beslissing en stappen ook zij uit de partij. "Ik ga me nu beraden over mijn politieke toekomst. In ieder geval zal ik me blijven inzetten voor het behoud van het Vlaamse karakter van Affligem en Vlaams-Brabant", besluit Vermoesen. Zijn geloof in de Vlaamse zaak is Vermoesen niet kwijt. Zijn geloof in het VB wel.

00:12 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, affligem, vlaams-brabant |  Facebook | | |  Print

12-08-11

IDENTITEITSCONTROLES HELPEN

Als we De Morgen mogen geloven, loopt het goed met de Very Irritating Police-patrouilles die men aan de Westkust sinds deze zomer inzet tegen rondhangende jongeren. Bepaalde rondhangende jongeren, zo blijkt.

De Morgen gisteren: “’Mogen we eigenlijk nog iets doen?’, klonk het uit de hoek van jongeren die zich geviseerd voelden. ‘Ja’, suste (politiekorpschef Nicholas, nvdr.) Paelinck. Want het was hem niet te doen om jongeren uit eigen streek. ‘Onze eigen probleemjongeren zijn gekend door de wijkinspecteurs. Zij zijn dus het probleem niet. Dat is de va-et-vient van wildvreemde, jonge bezoekers die hier hun grenzen zoeken in de zomer wél.’ De korpschef doelt op probleemjongeren die tijdens de zomer vanuit de banlieues van Lille, Roubaix, Duinkerke of het binnenland afzakken en van grote anonimiteit genieten. (…) Het bezorgt probleemjongeren een grote vrijgeleide voor storend gedrag, overtredingen of misdrijven. (…) Paelinck zegt dat de VIP al van de eerste julidag geconfronteerd werd met jonge skinheads uit Noord-Frankrijk die voor problemen zorgden op de tram. De jongeren waren met de bus uit Duinkerke naar De Panne afgezakt. (…)

‘Er waren klachten over de Hitlergroet die ze brachten, over racistische liederen, over roken op de tram, de tram doen stoppen met de noodknop om te plassen en het lastigvallen van ouderen.’ ‘Telkens werden bendes van 10 tot 29 jonge skins gecontroleerd. Ze werden opgehouden, gefotografeerd en gefouilleerd. Er werden processen-verbaal opgesteld omdat ze drugs en steekwapens op zak hadden.’ Op basis van de beelden van de bewakingscamera’s probeert de politie de relschoppers te identificeren en te vervolgen. De korpschef zegt dat de VIP-aanpak zijn vruchten afwerpt. ‘De daders beseften dat ze nu bekend zijn bij onze politiediensten en daardoor gemakkelijk geïdentificeerd kunnen worden bij nieuwe baldadigheden. Er deden zich geen nieuwe problemen meer voor op de tram en aan de tramhalte.’ De jongeren zijn tussen de 17 en 23 jaar.”

Er zijn dus niet alleen problemen in de Seefhoekwijk in Antwerpen, ook aan de Westkust wordt de sfeer verpest. Anders dan men bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) denkt, werkt het Anti-Fascistisch Front (AFF) niet samen met politiediensten. Maar we kunnen niet anders dan vaststellen dat identiteitscontroles zelfs voor neonazi’s intimiderend werkt. De eerste keer dat dit gebeurde was op 19 april 2008 toen de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen een Hitler-herdenking organiseerde. Arnoud Kuipers en zijn vrienden hadden de pech dat net datzelfde weekend in heel Limburg een grote politieactie gevoerd werd naar (verkeers)veiligheid, met als gevolg dat ook de Vlaamse en buitenlandse neonazi’s die zich naar een zaaltje in Overpelt begaven een identiteitscontrole moesten ondergaan. Ze vonden dat niet leuk. De tweede keer dat er identiteitscontroles uitgevoerd werden, was toen neonazi’s op 18 oktober 2008 in Diksmuide verschenen, op weg naar een concert ingericht door het traditionele Blood and Honour Vlaanderen.

Gezien drie dagen later drie organisatoren van Blood and Honour Vlaanderen van hun bed gelicht werden door de politie, kaderden die identiteitscontroles blijkbaar in wat op til was. Een derde keer als er identiteitscontroles uitgevoerd werden, was na een raid van de Autonome Kameraden op de organisatie van een vormingsavond van de Actief Linkse Studenten (ALS) aan de Universiteit Antwerpen op 8 oktober 2009. Nadat de identiteit van de zogenaamde Autonome Kameraden – een bende gemaskerde NSV’ers en volk uit aanverwante organisaties – bekend was bij de politiediensten vond een ‘generatiewissel’ plaats bij die Autonome Kameraden. De nieuwe generatie ging nog wel in de leer bij Nederlandse neonazi’s, maar verder werden geen activiteiten meer waargenomen. Hoe stoer ze zich ook voordoen, men vindt het vervelend als de identiteit bij de politie bekend geraakt. Uit het gezichtsveld verdwenen, blijft echter waakzaamheid geboden. Zowel bij Blood and Honour Vlaanderen als bij de Autonome Kameraden kan het vuur terug opflakkeren met jongeren die denken slimmer te handelen dan hun voorgangers. Onkruid vergaat ook niet meteen. Maar voorlopig wordt Vlaanderen ervan bespaard.

Intussen is te hopen dat de politie aan de Westkust het niet laat bij het identificeren van de relschoppers. Het uitbrengen van de Hitlergroet is strafbaar ingevolge artikel 20 en 21 van de wet tegen het racisme en artikel 1 van wet tegen het negationisme. Professor Matthias Storme pleit in Knack deze week voor het opheffen van de wet tegen het racisme, en meteen ook voor het opdoeken van het Centrum voor Gelijkheid voor Kansen en Racismebestrijding (CGKR). Knack koppelt er een manipuleerbare internetenquête aan over het al dan niet ontbinden van het CGKR, maar voor ons hebben zowel de wet tegen het racisme als het CGKR alle bestaansrecht. Wat heeft Vlaanderen te winnen met het toelaten van racisme, discriminatie en het uitbrengen van de Hitlergroet?

Foto 1: Concertorganisator en in voor alle klusjes ter extreemrechterzijde Patrick De Bruin bij een identiteitscontrole op weg naar een Blood and Honour / Combat 18-bijeenkomst in Noord-Limburg op 19 april 2008. Vorige maand was Patrick De Bruin nog samen met Kris Roman (N-SA) op bezoek bij geestesgenoten in Rusland. De Bruin is zo verankerd in het rechts-radicale milieu dat hij zich niet gelegen laat aan een identiteitscontrole, maar voor niet doorwinterde militanten kunnen identiteitscontroles wel tot enig normbesef leiden. Foto 2: Identiteitscontrole in Diksmuide op 18 oktober 2008.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jeugd, criminaliteit, blood and honour |  Facebook | | |  Print

11-08-11

T-SHIRTS OM NEONAZI'S OP HET JUISTE PAD TE HELPEN

Voor.jpgNa.jpgTientallen bezoekers van het extreem-rechtse Rock für Deutschland-concert vorige zaterdag 6 augustus in Gera (Duitsland) zijn voor schut gezet bij de bedeling van gratis T-shirts. Na het wassen van het T-shirt verscheen een antifascistische boodschap. Het concert werd ingericht door de NPD – vorig weekend ook al in de kijker met haar Gas geven-affiches in Berlijn.

 

Er was ‘klassiek’ protest tegen het extreem-rechts rockfestival, en de mensen van EXIT-Deutschland zorgden voor een originele actie. EXIT-Deutschland is een initiatief dat helpt mensen te breken met rechtsextremisme en een nieuw leven op te bouwen waarbij waarden als persoonlijke vrijheid en waardigheid voorop staan. De organisatie biedt een exit naar het normale leven in Duitsland. Vandaar de naam. Onder een andere naam echter werd contact opgenomen met de organisatoren van het rockfestival in Gera. Men stelde het het festival te willen ondersteunen en daarom 250 T-shirts te schenken. Op het zwarte T-shirt stond een doodskop en de tekst Hardcore rebellen. National Frei (foto 1). De organisatoren deelden de T-shirts uit aan de eerste 250 bezoekers van hun festival. Met 600 festivalgangers kreeg bijgevolg bijna de helft van de bezoekers zo’n T-shirt.

 

De rechtsextremisten werden verrast. Bij het wassen van het T-shirt veranderde de opdruk in de tekst Was dein T-shirt kann, kannst du auch (foto 2, “Wat jouw T-shirt kan, kun jij ook”). Daarvoor moest het T-shirt wel gewassen worden in een wasmachine, maar die boodschap stond ook op het T-shirt. De grap met de zogenoemde Trojaanse T-shirts kwam na een dag aan het licht. Toen werden de eerste sms-jes gesignaleerd met de waarschuwing dat het om een actie van actie tegen extreemrechts ging. Bij de NPD reageerde men verbolgen en klaagde men dat voor die actie wél overheidsgeld is, terwijl in het jeugdwerk geld ontbreekt en maatschappelijk werkers ontslagen worden.

 

Mede-oprichter van EXIT-Deutschland Bernd Wagner zegt dat de T-shirtactie zich vooral richt op jongeren die nog geen doorwinterde militanten zijn. In Nederland zijn, met succes, ook al acties opgezet om jongeren te helpen uit het extreemrechtse milieu te stappen. Ook elders werd van kamp gewisseld. Vandaag wordt in Engeland een boek over het leven binnen extreem-rechts voorgesteld. Auteur Matthew Collins was hierin jaren actief, tot een extreemrechtse aanslag hem zijn ogen deed openen. Collins is werkt nu bij de antifascistische organisatie Searchlight.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, duitsland, internationaal |  Facebook | | |  Print

10-08-11

VOORTDURENDE STRIJD

Het regende pijpenstelen op Reggae Geel het voorbije weekend. “De zondvloed stopte pas toen (…) Linton Kwesi Johnson (LKJ, foto) op het podium verscheen, de bekende dubdichter met het hoedje. Hij doet nog altijd hetzelfde als dertig jaar geleden, enkele van zijn meest militante gedichten ritmisch voordragen, terwijl de Dennis Bovell Dub Band de perfecte soundtrack verschaft, een geactualiseerde uitvoering van de oude dubs, met jazzy breaks en arrangementen. Veruit de beste muzikanten van het weekend, en LKJ linkte zijn werk zowel aan de Noorse aanslagen als aan het opkomende racisme in Europa”, schreef De Standaard. “Linton Kwesi Johnson bracht een romantische set”, schreef Gazet van Antwerpen. Het spreekt elkaar niet noodzakelijk tegen, maar het verschil van recensie is wel groot.

 

We waren er zelf niet. Zaterdag lazen we in De Standaard wel een interessant interview met de in Engeland wonende Linton Kwesi Johnson (59 j.). Twee fragmenten: “Ik denk dat mijn onderwerpen altijd actueel zijn gebleven. Fascisme en racisme zijn nooit weg geweest uit de westerse maatschappij. Het National Front is opgegaan in de British National Party, en met de English Defense League hebben we ook een expliciet anti-islamitische groepering. Wij, de zwarte en Aziatische gemeenschappen in Groot-Brittannië, zijn altijd alert gebleven voor racistische moorden en aanvallen. Zeker nu populistische politici het fascistische vuur brandend houden met vijandige en denigrerende uitspraken over migranten. Het is een voortdurende strijd die we moeten voeren, overal in Europa. In Noorwegen hadden we te maken met de zoon van een welgestelde familie, a middle class boy, maar volgende keer kan het even goed een arbeidersjongen zijn die door het lint gaat, omdat hij geen hoop meer ziet op een beter bestaan en een zondebok zoekt.'”

LKJ had vorige week moeten optreden in Noorwegen, mét band, maar het festival werd afgeblazen. Op één avond na, waar de dichter alsnog een korte soloset bracht. “De mensen waren zeer aandachtig en waardeerden mijn bijdrage. Een gedicht als New Crass Massakah (over een racistische moordpartij in Londen in 1981, red.) is heel toepasselijk op die verschrikkelijke dubbele aanslag. Lang geleden en op een kleinere schaal, dertien slachtoffers. Geen machinegeweren, maar brandstichting. Geen blanke, maar zwarte jongeren. En toch hetzelfde fascisme. Die historische verbanden mogen we niet uit het oog verliezen.” Opmerkelijk is dat Johnson nooit praat of dicht over rastafari, toch een wezenlijk onderdeel van de reggaecultuur die hij zo bewondert. “Ik ben geen religieuze persoon. In de geschiedenis van het zwarte volk heeft godsdienst volgens mij vooral een negatieve invloed gehad. Sommige religieuze mensen hebben een paar goede dingen gedaan, maar daar blijft het bij.”

Het interview werd afgenomen vóór de rellen in Tottenham en elders in Engeland. Rellen waar extreem-rechts al te graag over bericht. Om wat te bewijzen? “De daders van de rellen zijn vooral allochtoon, de politie is vooral blank”, wist RechtsActueel in een eerste bijdrage. Maandag was men al zover om te wijzen op de oververtegenwoordiging bij de criminaliteit van "zwarten".  En de immigratie van niet-Europese vreemdelingen as such. Over de harde besparingen die de regering-Cameron doorvoert: geen woord. Voor elke job die er aangeboden wordt, zijn er vijftig kandidaten. In dat klimaat komen er besparingen, waardoor bijvoorbeeld driekwart van de jeugdclubs nu met sluiting bedreigd worden. Professor John Pitts waarschuwde eind juli al in The Guardian dat de besparingen in de jeugdsector ernstige gevolgen kunnen hebben. Een mening die gedeeld werd door werkers bij lokale besturen. "Diensten worden niet van jongeren afgenomen, maar van arme jongeren. Dat leidt tot meer antisociaal gedrag en vandalisme", waarschuwde John Pitts toen alles nog rustig leek. Na een politieschot ontplofte het kruitvat.

Volgens deze Vlaming in Londen profiteren criminelen van de situatie maar is er ook de groeiende kloof tussen rijk en arm die voor hoogoplopende spanningen zorgt. Succes in de strijd voor sociale rechtvaardigheid zal de strijd tegen racisme en fascisme versterken. Het omgekeerde is ook waar: achteruitgang op sociaal vlak, kan het racisme en fascisme groter maken. Racisten en fascisten zijn dan ook nooit voortrekkers in de sociale strijd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, racisme, criminaliteit, sociaal, engeland, internationaal |  Facebook | | |  Print

09-08-11

INSPIRATIE VOOR AFFICHES

“In het najaar staan we er weer. We organiseren dan een grote affichecampagne in heel Vlaanderen waarover gesproken zal worden”, zei VB-voorzitter Bruno Valkeniers laatst. Weldenkend Vlaanderen houdt haar hart vast wetend waar het Vlaams Belang haar inspiratie haalt.

 

Vroeger haalde het VB niet alleen haar programma, maar ook ideeën voor campagnes tot en met cartoons en lay-outmateriaal, vooral bij het Franse Front national (FN). Voor een congres in april dit jaar werd inspiratie gehaald bij de tegenwoordig succesvolle Schweizerische Volkspartei (SVP) / Union démocratique du centre (UDC) / Unione Democratica del Centro (UDC) / Partida populara Svizra (PPS) – naam naargelang het taalgebied in Zwitserland. In Zwitserland is nu een controverse ontstaan over een affiche van de jongerenafdeling van de SVP / UDC / PPS (foto 1). Op de foto een duidelijk aangeschoten Amy Winehouse, pas overleden en nu gebruikt door de geestesverwanten van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) voor een campagne tegen de legalisering van drugs. Niemand betwist dat Amy Winehouse door drank en drugs een desastreus leven leidde, maar zo profiteren van haar overlijden waarbij (nog) niet bewezen is dat ze stierf door drank of drugs… Respectvol is anders.

 

In Engeland staat Amy Winehouses album Back to Black alweer op 1 in de BBC Top-30; wie de meest smaakloze affiche ter extreme rechterzijde uitbrengt is nog niet uitgemaakt. In Duitsland is opschudding ontstaan over een affiche van de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). In 2003 wilde de Bondsregering de partij nog verbieden wegens racistisch en ongrondwettelijk, maar uiteindelijk werd dit niet doorgezet. Bij Bondsdagverkiezingen haalde de NPD nooit de kiesdrempel van vijf procent van de stemmen, maar het blijft een partij die nogal wat neonazi’s en andere rechts-radicalen herbergt. Op een affiche die dit weekend in Berlijn verspreid werd (foto 2) staat de tweemaal voor racisme veroordeelde partijleider Udo Voight met de slogan Gas geven. Ogenschijnlijk om gas te geven met zijn motor, maar in de Duitse context heeft gas geven een nog bekendere betekenis. Is dit spijkers op laag water zoeken? Zo denkt in elk geval de Duitse pers er toch niet over. Daar wijst men onder andere naar de juiste antwoorden die men laatst moest geven bij een kruiswoordraadsel in een verkiezingskrant van de NPD: ‘Rudolf Hess’, de afkorting van nationaal-socialisme, en ‘Adolf’.

 

In het jongste nummer van het NPD-partijblad (foto 3) duiken overigens de van het VB bekende bokshandschoenen op. Het VB als inspiratiebron? We weten het niet, maar het is toch niet echt iets om blij om te zijn. Binnenkort worden er door de linkse pers weer associaties gemaakt...

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internationaal, zwitserland, duitsland, vb |  Facebook | | |  Print

08-08-11

ONDER KAMERADEN

De ‘Vlaamse Solidaire Vakbond’ (VSV) die Rob Verreycken en zijn Voorpost- en andere rechts-radicale vrienden hebben opgericht (foto 1), mocht zich verheugen over een brief van Eddy Hermy, nationaal coördinator van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Rob Verreycken antwoordde, en Jan De Beule, VB-gemeenteraadslid in Hamme en coördinator van het N-SA (foto 2), repliceerde. Kameraden onder elkaar, we kunnen ervan leren.

In zijn ‘Open brief aan een vakbondsleider’ herinnert Eddy Hermy Rob Verreycken aan “een lang gesprek” tussen hen beiden waarin Hermy pleitte om de anti-vakbondcel van Marie-Rose Morel om te vormen tot een heuse vakbond. Rob Verreycken antwoordde tegen vakbonden te zijn. We kunnen ons levendig voorstellen dat dat inderdaad de toon van het gesprek was. Hermy stelt voor “leden van de bestaande vakbonden in cellen op te vangen van een solidaristische vakbond die de vergaderingen en congressen van traditionele vakbonden gaat bestoken met voorstellen die aanleunen bij het solidarisme”. Hermy heeft nog een tweede punt: hij verwijt de VSV niet echt een sociaal programma te hebben. Eddy Hermy: “Bij de oprichting van een vakbond erin slagen om helemaal niets te zeggen over de crisismaatregelen die het kapitaal wil doorvoeren – en hoe u daarbij van plan bent de belangen van uw leden / sympathisanten te verdedigen – dat zijn toch straffe stoten, kameraad!” Na nog verder de VSV te roskammen besluit Hermy: “Dat gedrocht van een ultraliberale vakbond kunnen we missen als de pest.”

Rob Verreycken antwoordde dat de VSV niet kan verweten worden geen sociaal-economisch programma te hebben én ultra-liberaal te zijn. Verreycken verwijst hiervoor naar de statuten van de VSV waarin zowel de klassenstrijd als het liberalisme afgewezen worden. Dat is natuurlijk maar een halve uitleg: het is niet omdat in de statuten staat dat men het liberalisme afwijst, dat men wél een sociaal-economisch programma heeft. Aan een werking binnen de bestaande vakbonden, naar het voorbeeld van de PVDA, wil Verreycken niet meedoen. “Ook al is het marxisme wereldwijd mislukt, het heeft blijkbaar nog steeds zijn trouwe aanhangers… Uiteraard wijs ik dat volledig af. Als het marxisme gefaald heeft, en als het belgicisme de strijd tegen het Vlaamsnationalisme verliest, dan is dat omdat rechtlijnigheid en waarheid op termijn duizend keer krachtiger zijn dan heimelijkheid en infiltratie.” Tenslotte herinnert Rob Verreycken aan “het enige korte gesprek” dat hij ooit had met Eddy Hermy, maar daarover zo dadelijk meer.

Eerst nog iets over het vervolg. Dat is van de hand van Jan De Beule, VB-gemeenteraadslid in hetzelfde Waasland als waar Rob Verreycken tegenwoordig woont en coördinator van het N-SA. Jan de Beule becommentarieerde het antwoord van Rob Verreycken. Jan De Beule: “Het is natuurlijk zinloos, maar ik zou toch wel enkele opmerkingen willen geven aan de heer Rob Verreycken.” De Beule kreeg ooit een blaadje van Verreycken om uit de vakbond te stappen. Voor De Beule was dat niet nodig omdat hij al buitengezet was bij het ACV. Rob Verreycken legde uit waar je voor sociale voordelen elders dan bij de vakbonden terecht kan, maar voor een bepaald sociaal voordeel van 138 euro had hij geen alternatief. Voor Rob Verreycken ging het echter “maar” over 138 euro.

De Beule en Verreycken kennen elkaar al jaren, en het N-SA is Verreycken ook bekend. Verreycken omschrijft het als “de kleine groep” N-SA “die tegelijk ook bestaat als partijtje NDP”. N-SA/NDP, het is een besluit van het ‘congres’ van het N-SA in Edegem eind vorig jaar. Rob Verreycken dan over zijn enig gesprek ooit met Eddy Hermy. Het "lang gesprek" dixit Hermy. Het “korte gesprek” dixit Verreycken. Rob Verreycken: “Ik heb hem toen gezegd dat ik niet geloof in het nut van een groepje dat zich bewust opstelt in de marge van de samenleving. Als je voor je groepje de naam NSA/NDP kiest hoef je geen puzzelwonder te zijn om daarin de naam te herkennen van de nazipartij van Hitler, de NSDAP.”

Jan De Beule situeert op zijn beurt de VSV. Jan De Beule: “Rob Verreycken komt uit o.a. de NSV, die als clubkleuren zwart-wit-rood heeft. Men zou dit kunnen interpreteren – in zijn eigen geest – als de kleuren van het oude Duitse keizerrijk speciaal gekozen voor de Nationaal Socialistische Vereniging. Hij had vroeger in zijn handtekening een odal-rune verwerkt: in zijn eigen denken een symbool van een of andere SS-divisie. Als klap op de vuurpijl kiezen ze in het logo van hun fonkelnieuwe ‘vakbond’ een tandwiel: het symbool – volgens zijn eigen denken – van het nationaalsocialistische Deutsche Arbeitsfront, de vakbond van het nationaalsocialistische Duitsland (foto 3: een pin van het Deutsche Arbeitsfront).”

De ene VB’er die de andere VB’er verwijt aan te leunen bij het nazisme, en omgekeerd. Wij zouden het niet durven, maar zij kennen elkaar al jaren.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, vsv, n-sa, verreycken |  Facebook | | |  Print

07-08-11

TWEEDE VB-PARLEMENTSLID OP MAILADRESSENLIJST BREIVIK

Dat het Gentse VB-Kamerlid Tanguy Veys (foto 1) anderhalf uur voor de bomaanslag van Anders Behring Breivik in Oslo diens 1 518 bladzijden tellend manifest ontving, is bekend. Via de Britse krant The Guardian haalde het zelfs de Russische media. Maar er staat nog een tweede VB-parlementslid op de mailinglijst van Anders Behring Breivik: het Genkse Vlaams parlementslid Chris Janssens (foto 2).

 

Chris Janssens (33 j.) is niet ruim bekend. Vandaar dat hij allicht aan de aandacht ontsnapte van de Vlaamse journalisten die de adressenlijst van Breivik nakeken. Chris Janssens woont in het Limburgse Genk waar hij sinds 2007 VB-gemeenteraadsfractieleider is. Na eerst bij een notaris gewerkt te hebben, ging hij in 2008 aan de slag als VB-personeelslid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In 2009 werd hij verkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger voor het VB. Chris Janssens stond op de tweede plaats op de Limburgse VB-lijst. Bij de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) is Chris Janssens vormingsverantwoordelijke. Buiten Limburg is Chris Janssens het bekendst als voorzitter van de ‘commissie voor verzoening en tucht’ die advies moest uitbrengen aan de VB-partijraad over de zaak van de Belfortploeg van Francis Van den Eynde en andere Gentse VB-gemeenteraadsleden. Later haalde Chris Janssens nog de pers toen zijn mening werd gevraagd over de voorzitter van het VB-Tienen Mark Moorhem die in de Verenigde Staten in een gevangeniscel verzeilde.

 

Chris Janssens heeft meerdere mailadressen. Hij heeft een mailadres dat hem ter beschikking is gesteld door het Vlaams Belang, een mailadres dat hij kreeg als lid van het Vlaams parlement, een mailadres dat hij kreeg als lid van de Genkse gemeenteraad en een mailadres dat hij bij het VB-Genk gebruikt. VB-Genk waarvan Chris Janssens volgens deze website voorzitter is en een Yahoo-mailadres heeft. Het is dit Yahoo-mailadres dat in de mailinglijst van Breivik voorkomt. In de onmiddellijke buurt van Chris Janssens’ mailadres ook: een Gentse Vlaams Belang Jongere (Geoffrey Bolle), de Finse moslimhater Pilakuvat, het kopstuk van de Parijse skinheads (Serge ‘Batskin’ Ayoub) en Italiaanse skinheads die interesse hebben in deze muziek. Fraai gezelschap. Een mail vrijdagavond naar Chris Janssens hoe hij denkt in dat gezelschap terecht te zijn gekomen, bleef onbeantwoord. Telefonisch contact gisterenavond lukte evenmin. Zijn Yahoo-mailadres is wel nog actief.

 

Anders dan op de VB-website voor Midden-Limburg staat is Chris Janssens overigens niet langer voorzitter van de Genkse VB-afdeling. Voorzitter is nu Nancy Dillen. Volgens Chris Janssens is het afdelingsvoorzittersschap niet te combineren met het drukke leven als Vlaams volksvertegenwoordiger. En dan al die mails die hij moet lezen! Andere Vlaamse adressen op de lijst van Breivik behoren toe aan leden van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ), het Nationalistisch Studentenverbond (NSV), een werkgroep van heidenen, en lokale VB-bestuursleden. Het verbaast het Anti-Fascistisch Front (AFF) niet VB’ers op de adressenlijst van Breivik te vinden. De haattaal van het VB en anderen inspireerde Breivik; VB’ers zijn op hun beurt actief in kringen waar die haattaal circuleert.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: breivik, veys, janssens |  Facebook | | |  Print

OOK NEONAZI'S

Op de mailinglijst van Anders Behring Breivik (foto: Breivik in een politiewagen) vinden we minstens een twintigtal Vlaamse mailadressen. Het juiste aantal is niet meteen te zeggen omdat identificatie van gmail-, hotmail- en dergelijke adressen minder vanzelfsprekend is dan een telenet- of ugent- (Universiteit Gent) adres. Dat sommigen al eens veranderen van mailadres maakt opzoekingswerk er ook niet gemakkelijker op. Serge Ayoub, het kopstuk van de Parijse skinheads en gastspreker op het congres van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) vorig jaar in Edegem, wordt in de onmiddellijke omgeving van Chris Janssens’ mailadres waarschijnlijk met een oud mailadres vermeld. Elders in de lijst staat in elk geval Ayoubs nieuw mailadres.

 

Het valt overigens op dat minstens een twintigtal mailadressen verwijzen naar rechts-radicalen tot neonazi's. ‘la-terreur-du-nord@...’ is niet direct een geruststellend mailadres. ‘b14words@...’ verwijst naar de veertien woorden “We must secure the existence of our race and a future for white children” van de Amerikaanse neonazi David Lane. Overigens wegens een moord nu in de gevangenis. ‘renee14_88’ plakt na de verwijzing naar die veertien woorden, ook nog een verwijzing naar ‘Heil Hitler’ (twee keer beginnend met de achtste letter uit het alfabet). Er zijn er trouwens wel meer die een ‘Heil Hitler’ in hun adres verwerken. Zoals in ‘blitzkrieg88@...’. ‘combat.18@...’ en ‘nazional.socialismo@...’ zijn ook duidelijke verwijzingen. ‘screwdriver1@...’ klinkt ook bekend in de oren: Screwdriver is de groep van Blood and Honour-oprichter  Ian Stuart Donaldson.

 

We hebben eerder al gemeld dat Anders Behring Breivik lid was van het Zweedse discussieforum Nordisk, waar ook rechts-radicalen tot neonazi’s lid van waren. Maar dat zijn hoofdzakelijk Scandinavische rechts-radicalen tot neonazi's, terwijl de zojuist geciteerde mailadressen vooral uit Frankrijk, Engeland en Italië komen. Waar pikte Breivik dan deze adressen op?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: breivik, blood and honour |  Facebook | | |  Print

06-08-11

OOK IN ZOUTLEEUW ZIJN ZE WEG

Nadat toppers als Frank Vanhecke, Jurgen Ceder en anderen opstapten bij het VB lees je er niets meer over in de kranten. Maar de leegloop zet zich onverminderd verder bij het VB. Het bestuur van het VB in Zoutleeuw was al niet groot, maar er blijft sinds maandag nog minder over.

 

VB-gemeenteraadslid Annick Vanacken (foto 1), tevens voorzitster van het VB-Zoutleeuw en nog VB-kandidaat bij de federale verkiezingen vorig jaar, is maandag opgestapt bij het VB. Rudi Mathijs (foto 2), OCMW-raadslid voor het VB in dit Vlaams-Brabants stadje, penningmeester en propagandaverantwoordelijke van het plaatselijke VB, is ook weg uit de partij van Bruno Valkeniers. Blijft dan nog over: Johnny Beertens, het tweede VB-gemeenteraadslid in Zoutleeuw. Een man die zich liet opmerken door het spijtig te vinden dat dit jaar – bij wijze van protest tegen de aanslepende regeringsonderhandelingen – de nationale feestdag van 21 juli niet gevierd werd in Zoutleeuw. Dus ook niet echt een trouwe soldaat bij het VB.

 

Het ontslag van Vanacken en Mathijs, die mee aan de wieg stonden van de VB-afdeling in Zoutleeuw, wordt gezien als een uitloper van het opstappen van Frank Vanhecke. Wordt vervolgd.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: leegloop, zoutleeuw, vlaams-brabant |  Facebook | | |  Print