02-09-11

VB BLIJ OM NIET REALISEREN VAN EIGEN VOORSTEL

Het Vlaams Belang is tevreden dat in de voormalige gebouwen van General Motors aan de Noorderlaan in Antwerpen geen ‘supermoskee’ komt. Het Vlaams Belang is blij dat er niets in huis komt van haar eigen voorstel.

 

Punt 13 uit het beruchte zeventigpuntenplan van het Vlaams Blok stelt immers: “De wildgroei van moskeeën moet gestopt worden. Overal rijzen moskeeën als paddenstoelen uit de grond. Aangezien het sociale leven van de islamgemeenschap zich concentreert in en rond de moskee, betekent de inplanting van een moskee in een wijk of gemeente een belangrijke factor van vervreemding. De magrebijnisering van de wijk is meestal het gevolg van de inplanting van een moskee. Het Vlaams Blok wil de gettovorming zoveel mogelijk tegengaan. In afwachting van de begeleide terugkeer van de niet-Europese vreemdelingen naar hun landen van herkomst is het Vlaams Blok er echter wel van overtuigd dat de hier verblijvende moslims recht hebben om hier hun godsdienst te belijden. Het Vlaams Blok stelt dan ook een moskeestop voor, gevolgd door een systematische afbouw van het aantal moskeeën. Polyvalente ruimten buiten de stadskernen kunnen ter beschikking gesteld worden als gebedsruimte.”

 

Het zeventigpuntenplan werd voorgesteld op een door het VB ingericht colloquium op 6 juni 1992. In de weken en maanden nadien ging het VB aan de slag voor de uitvoering van haar zeventigpuntenplan, en zo bezocht een delegatie met onder andere Filip Dewinter en Jan Penris de stadsmagazijnen aan D’Herbouvillekaai in Antwerpen om te zien of daar geen grote gebedsruimte voor moslims kon ingericht worden. Het gebouw ligt buiten de stadskern en is groot, maar waar moest men naartoe met het feestmateriaal dat daar werd opgeslagen? De stadsarbeiders – verbijsterd over het gezelschap dat plots in hun midden stond – hoorden achteraf niets meer van het half-concrete idee van het VB.

 

Twintig jaar later opperde Antwerps schepen voor sociale zaken Monica De Coninck (SP.A) het idee om twee grote moskeeën te voorzien in plaats van de enkele tientallen kleine moskeeën in Antwerpen. Een reportage in Terzake begin deze week toonde aan dat de moslims zelf hier niet echt vragende partij om zijn, en Meyrem Almaci (Groen!) wees erop dat een stadsbestuur niets kan bepalen over het aantal moskeeën, kerken or whatever. Wél de voorwaarden voor gebedsruimten kan vastleggen (inzake brandveiligheid, overlast voor de buurt enz.). Het idee van Monica De Coninck is dan wel vanuit een nobele gedachte ontstaan, het is onrealistisch en vooral voer voor het VB dat van grote moskeeën in Antwerpen maar al te graag de inzet voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar wil maken.

 

Op 30 juni 2011 hebben een twintigtal VB-notabelen en -militanten gekampeerd op het dak van één van de voormalige gebouwen van General Motors opdat er persaandacht zou zijn voor hun eis om ‘Geen supermoskee’. De nieuwe eigenaar is – blijkt nu – niet bereid om het gebouw te verhuren of te verkopen voor een ‘supermoskee’ of welke andere bestemming ook. Hij gebruikt het gebouw als opslagplaats. Filip Dewinter (foto, bij de bezetting van het voormalig GM-gebouw) claimt het nu als een overwinning dat er niets in huis komt van het daar vestigen van een ‘supermoskee’. Blij zijn om het niet realiseren van een eigen voorstel, een kinderhand is vlug gevuld.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, islam |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.