06-09-11

TICKET VOOR GEERT WILDERS VAN 100 NAAR 5 EURO

De verkiezingen in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommeren brachten zondag winst voor de sociaaldemocraten, linksen en groenen, en verlies voor de christendemocraten, liberalen en neonazi’s. Over twee weken, zondag 18 september, is er een stembusslag in Berlijn. Naar goede gewoonte neemt extreemrechts er in verdeelde slagorde deel aan die verkiezingen.

 

Naast de neonazistische Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) hebben ook de rechtspopulisten van Pro Deutschland en van Die Freiheit lijsten ingediend. Bij Pro Deutschland kunnen ze rekenen op steun van het Oostenrijkse FPÖ en van het Vlaams Belang. Vorig jaar waren Filip Dewinter en Bart Debie in juli nog als spreker bij de start van de verkiezingscampagne van Pro Deutschland in Berlijn (1, 2, 3). Op campagne het laatste weekend van augustus dit jaar moest Pro Deutschland het stellen met Hilde De Lobel en Barbara Bonte als VB-afgevaardigden. Hilde De Lobel is op een blauwe maandag wel eens Vlaams volksvertegenwoordigster geweest, maar is nu nog slechts Antwerps districtsraadslid. Voor het VB onderhoudt ze de contacten met buitenlandse identitaire groupuscules en partijtjes. Barbara Bonte is VB-personeelslid en voorzitster van de Antwerpse Vlaams Belang Jongeren.

 

“Binnen dit en tien jaar wordt ze een belangrijke politica”, zei Filip Dewinter op 25 maart 2009 in Knack over Barbara Bonte. Maar bij de Vlaamse en federale verkiezingen die sindsdien plaatsvonden kreeg ze alsnog geen verkiesbare plaats. Zowel Hilde De Lobel als Barbara – ‘Babs’ voor de vrienden – Bonte mochten in Berlijn toespraken afsteken namens het VB (foto 1: Hilde De Lobel en Barbara Bonte, tweede en eerste van rechts op een Pro Deutschland-betoging in Berlijn op 28 augustus 2011 die niet meer dan 120 mensen verzamelde. De tegenbetogers waren met driemaal zoveel.)

 

Nieuw op de markt ter extreemrechterzijde in Berlijn is Die Freiheit, op 28 oktober 2010 opgericht door voormalig christendemocratische politicus René Stadtkewitz. Die Freiheit kan rekenen op steun van succesvolle rechts-populistische partijen die niet zoals de FPÖ en het VB geworteld zijn in de collaboratie, zoals de Schweizerische Volkspartei (Zwitserse Volkspartij, SVP) en de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders. Voorbije zaterdag 3 september was Wilders bij Die Freiheit voor een toespraak (foto 2), en meer dan bij Pro Deutschland hadden voor- en tegenstanders hiervoor gemobiliseerd. Wilders was niet voor het eerst te gast in Berlijn en hij enthousiasmeert Die Freiheit-aanhangers meer dan hun eigen kopman René Stadtkewitz. Er werd daarom een zaal voor een duizendtal toehoorders gereserveerd, en honderd euro inkom gevraagd.

 

Maar het liep anders dan verwacht. Maar weinigen wilden honderd euro betalen voor een toespraak van Geert Wilders, en begin vorige week liet Die Freiheit weten dat iedereen zelf de toegangsprijs mocht bepalen omdat honderd euro misschien toch wat veel was voor een toespraak van Geert Wilders. Uiteindelijk werd de prijs van het toegangsticket vastgelegd op vijf euro. Van honderd naar vijf euro, ’t is een koopje. Maar dan nog geraakte de zaal maar half gevuld. Onder de aanwezigen overigens ook enkele antifascisten – “vijf euro, ’t is een koopje” – die Wilders onderbraken tijdens zijn toespraak en door veiligheidsmensen onmiddellijk het streng bewaakte Maritim Hotel  werden buitengezet.

 

Door een Nederlandse journalist ondervraagd zei Wilders stoïcijns voor een volle zaal te hebben gesproken. Dat Die Freiheit naar alle waarschijnlijkheid niet de kiesdrempel van vijf procent van de stemmen zal halen, kon De Grote Roerganger evenmin afbrengen van zijn zelfvoldaanheid.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wilders, duitsland, internationaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.