12-09-11

BBET EINDELIJK VOOR DE RECHTBANK

Tomas B..JPGTenzij er alsnog een kink in de kabel komt – het is al meer gebeurd – start vandaag voor de rechtbank in Dendermonde de lang verwachtte rechtszaak tegen BBET (Bloed, Bodem, Eer & Trouw), een Vlaamse Blood and Honour-groep genoemd naar hun tijdschrift en later website.BBET-tijdschrift.jpg

Op 7 september 2006 werden bij een grootscheepse politieactie zeventien vermeende BBET-leden, onder wie tien Belgische militairen, opgepakt. De federale en gerechtelijke politie, het federale parket en het parket van Dendermonde, de staatsveiligheid en de militaire veiligheidsdienst volgden vanaf 2004 het doen en laten van deze Blood and Honour-groep. Enkele weken voor de grootscheepse politieactie steeg de zenuwachtigheid bij de politiediensten omdat men een grote trafiek van wapens waarnam. Onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Patrick Van Cauteren vielen politiediensten binnen op achttien plaatsen in Vlaanderen en in de kazernes van Leopoldsburg, Kleine Brogel, Peer, Brussel en Zedelgem. Over de opgepakte militairen zei procureur Daniël Bernard: “Allemaal hebben ze een uitgesproken racistische en neonazistisch gedachtegoed.” en: “Uit onderzoek blijkt dat ze de intentie hadden om hun terroristische ideeën in de praktijk uit te voeren om België te ontwrichten.”

Bij de huiszoekingen werden diverse vuurwapens (alarmpistool, jacht- en sportwapens, verweervuurwapens en oorlogswapens) in beslag genomen, ontstekers voor landmijnen, een grote hoeveelheid munitie, kogelvrije vesten, gasmaskers, vlaggen, propagandamateriaal en documentatie met neonazistische symbolen, extremistische literatuur, anabolen, kleine hoeveelheid weed, computers en  explosieven. Met een zelfgemaakte bom die in een rugzak stak had men een auto kunnen opblazen. Tomas B. (in het midden op foto 1, bij een betoging van neonazi’s op 26 maart 2011 in Nederland) wordt beschouwd als het kopstuk van de organisatie. Hij was militair bij het regiment Bevrijding vijfde Linie en woonde in de legerkazerne van Leopoldsburg. Regelmatig organiseerde hij survivalweekends, paramilitaire oefeningen en schiettrainingen op militair domein – zonder medeweten van de legerleiding. Hij bouwde ook contacten uit met de Nationale Alliantie (NA), een Nederlandse neonazistische beweging.

Tomas B. was lange tijd de vaste vriend van Tamara V.A. (foto 2), die toen café The Viking in Leopoldsburg openhield waar er regelmatig, naast heavy-metalconcerten, toplessbediening was. Een andere kleurrijke figuur in deze zaak is Joeri VdP die de BBET-postbus gehuurd zou hebben. Joeri VdP. werd in 2007 in Nederland tot zes jaar cel veroordeeld voor een zaak rond anabolen waarbij een onschuldige burger die men hield voor een concurrent op de anabolenmarkt een pink werd afgeknipt. In beroep werd Joeri VdP. vrijgesproken bij gebrek aan voldoende bewijsmateriaal. Mark H. is een andere gedagvaarde. Hij gaf in een publiek gemaakte brief vanuit de gevangenis in Gent toe tussen 2002 en 2006 de BBET-nieuwsbrief te hebben uitgegeven, en een reeks debatten en lezingen georganiseerd te hebben. De laatste vond plaats in maart 2005 naar aanleiding van de vrijlating uit voorarrest van negationist Siegfried Verbeke.

Voorafgaandelijk aan de verwijzing naar de rechtbank werden twee kwesties beslecht. Het oprollen van het BBET-netwerk gebeurde met de inzet van een infiltrant, en de verdediging van twee verdachten betwistte of dit wel kon. Het Hof van Cassatie bevestigde echter dat alles volgens de regels was gebeurd. Advocaten van de verdachten voerden ook aan dat met de nieuwe wapenwet het bezit van de meeste gevonden wapens geregulariseerd had kunnen worden, en de wapens dus niet meer de inzet kunnen zijn voor een rechtszaak. Het Hof van Cassatie wees die redenering af omdat de feiten gebeurden vóór de nieuwe wapenwet werd gestemd. Op 6 juli 2010 besliste de raadkamer van Dendermonde om vier verdachten de gunst van opschorting te verlenen. Onder hen Tamara V.A. Uiteindelijk worden vandaag zeventien verdachten verwacht bij de rechtbank van Dendermonde.

Enerzijds wordt de wapenhandel onder de loep genomen, anderzijds worden inbreuken op de wetgeving tegen het racisme en negationisme onderzocht. BBET probeerde immers vorming bij te brengen met hun kwartaaltijdschrift (foto 3, Bloed, Bodem, Eer & Trouw nr. 12, oktober 2004) en later de gelijknamige website. De zogenaamde Joodse wereldheerschappij en de multiculturele samenleving waren de favoriete mikpunten. Soms werd er een oproep tot actie aan gekoppeld zoals – om er een onschuldig voorbeeld bij te halen – hun oproep om sperma te doneren voor het in stand houden van het blank ras. Drie jaar later vinden we dezelfde tekst terug bij Blood and Honour Vlaanderen / Combat 18-versie. Hoofdverdachte in de BBET-zaak Tomas B. is intussen actief bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Hij is steevast aanwezig bij betogingen en andere acties van het N-SA, en verzorgde mee de ordedienst bij het congres van het N-SA vorig jaar in Edegem. Rond de jaarwisseling haalde Tomas B. nog eens de televisie en krantenkolommen toen hij op een oudejaarsfuif in Buggenhout bij een vechtpartij het kaakbeen van een politieagent in burger brak.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bbet, blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.